icon

Jak řešit nesouhlas prababiček s výběrem jména?

27. únor 2023

Ahoj holky, za par měsíců čekáme našeho chlapečka, celou dobu jsme drželi jméno v tajnosti, ale partnerova babička se to před pár dny dozvěděla a udělala nám hroznou scénu, jestli to tomu dítěti chceme opravdu udělat. Setkali jste se někdo taky s nesouhlasem právě od prababiček ? A jak to rozdýchala ? Nebo různé narážky zůstanou i nadále ?

Strana
z4
xxx3d
27. únor 2023

setkala, od své maminky 🙂
a vydrželo jí to dlouho, někdy i teď, po víc než pěti letech má "nemístnou" poznámku
nu 🙂

bramarfi
27. únor 2023

Ani jeden z našich prarodičů se pravnoučat nedočkal, takže ne. A naši rodiče byli vlastně docela smířliví, oni dost dobře věděli, že si do toho úplně mluvit nenecháme. Jen teda když manžel mluvil o Vavřincovi, jim trochu zatrnulo 🙂 Každopádně, ze zkušenosti v rodině i od přátel, po narození už nikdo nic neřeší.

zelenaesmolda
27. únor 2023

Mozna by pomohlo sdelit nam to jmeno,abysme to dokazali posoudit.Pokud jste vybrali jmeno Adolf treba tak se babicce ani nedivim 🙂

lv
27. únor 2023

Zvyknou si, maximálně otevřeně říct, že svoji volbu před casem provést mohli, teď volíte vy a po pečlivé úvaze a prosíte o respektování. A pokud jednáte z ostra, vaše dítě, vaše volba. V rodině proběhlo podobné, proč Evelína, ne Eva, že chceme zas něco extra. Vyřešeno, ale pamatovat si to budeme pořád.

mysh_me
27. únor 2023

Zasadne nerikat jmeno pred porodem! Ani ve slabe chvilce, ani nikomu. Fakt to nestoji za to, kazdy bude mit akorat plno kecu a jak se pise nade mnou, co si k tomu vyslechnete uz si budete vzdy pamatovat 🙄 az oznamite ze se miminko narodilo a jmenuje se nejak, nikdo uz nerekne ani popel.

zelenaesmolda
27. únor 2023

@mysh_me
u me nikdo kecy nemel,ja mela vybrane jmeno uz od detstvi a vsichni vedeli,ze by to stejne bylo marne mi to zkouset rozmluvit :D

kkkt
27. únor 2023

Kamosce babicka taky delala navstevu vo navstrvu scenu za scrnou co zo vybrali 🙈 klasicke ceskr jmrno. Maly se narodil a najednou to jmrno je pro nej jak usite 🤷‍♀️🤣🤣 zapnout napis ignoruj

veruuu_kubesovic
27. únor 2023

Moje babička byla nadšená z netradičního jména, jaké jsme dceři vybrali, bylo jí tehdy 90let, syna uz se nedozila...
Zato manželova maminka 🤦‍♀️ ta nám to dávala pěkně "sežrat", že jsme se snad zbláznili s výběrem...mnooo nezblaznili, nechtěli jsme tedy žádné "tuctové" jméno...

lenatko91
27. únor 2023

U dcery se snažili vyjadřovat názor a ovlivňovat, sestra řekla, že se jí naše vybrané jména nelíbí, scénu naštěstí neudělal nikdo. Teď u druhého jsem prostě řekla, že se to všichni dozví až po porodu. Moje matka sice furt vyzvídá, ale zrovna jí to neřeknu ani omylem, protože ona bude první, kdo jméno zkritizuje. A víš co? Je mi to fuk, nám se to jméno líbí, není to nic za co by se mu děti smáli, ani jich nebude 5 ve třídě, takže názory ostatních dospělých jsou mi jedno

suzanna123
27. únor 2023

u nás scéna nebyla, ale když jsem přišla s Kryštofem nebo Karolínkou, tak mi to babička odkývala, že Káju má i její kámoška a Štofík je taky hezké jméno - a šla jsem vymýšlet nanovo 🙄

zelenaesmolda
27. únor 2023

@lenatko91
a nam to prozradis?jsem zvedava jak opice :D

lvl16
27. únor 2023

S prvním dítětem nám do toho kecal z rodiny každý, ale nakonec jsme vybrali jméno, které se všem líbilo. Teď se před babičkou jméno snažím utajit, protože mi je jasné, že by k tomu zase měla pusu plnou keců. Ostatně kdyby to šlo, tak bych nejradši tajila i to těhotenství :D.

malanoha
27. únor 2023

První mám dceru Adélu. Žádné tajnosti jsme s tim nedělali. Někdo se vyjádřil i tak, že se mu to nelíbí - ale ať si pr.del políbí 😉 Druhého syna mám Petra. Toho jsme udrželi až do porodu. Na nějaký kecy jsem nebyla zvědavá. Ale daleko raději, víc než jména, bych tajila těhotenství 🙄 To bylo nevyžádaných rad...

autor
27. únor 2023

@zelenaesmolda Líbí se nám jméno Timotej

autor
27. únor 2023

@lenatko91 to je pravda. Já hlavně pořad tvrdím, že se děti za jména nesmějí, ale mají převzatý názor z domu od rodičů. A to mě trápí nejvíc, že to dospělým není hloupé. Pochopím, kdyby mi někdo otevřeně řekl, že jeho vkus to není, ale nema nám do toho co kafrat, ale pk jsou tady takové ty báby, které to musí zkritizovali úplně a vysmát se nám rovnou. Ona před letysvého syna taky pojmenovala Luboš a rozhodně to není jméno, které by mi hrálo do noty :D

ester_ka
27. únor 2023

Tim, Timík je super 👍🏻

rencinka87
27. únor 2023

Proto jsme NIKOMU jmeno nerekli az do porodu. Nejdriv jsem v dobre vuli ukazala rodine seznam, z ceho vybirame a nasledovaly takovy reakce, ze jsme uz nerekli nic a zavolali to az z porodnice - “maly je na svete, ma tolik a tolik a jmenuje se tak a tak “ 😁
U prvniho jsme jmeno vybrali nekdy v druhy polovine tehotenstvi a moje babicka se me ptala snad pri kazdy navsteve, proc se nemuze maly jmenovat po tatinkovi, ze je to takovy hezky jmeno - stokrat jsem to vysvetlila, ale nic 😂 Takze u druhyho jsme to nerekli uz vubec a byl pokoj - nakonec si zvyknou vsichni 😁

pampeliska1313
27. únor 2023

Furt měl někdo problém. Ale vypustila jsem asi pět jmen a všechna byla problém! I takový ty “běžný” dneska už klasický jména. Takže nejvíc se mi pak osvědčilo se o tom nebavit, popřípadě se usmát a neřešit to. Stejně z toho prcka budou všichni hotový.

rebe
27. únor 2023

Všem doporučuju neříkat před porodem. Když už se tak dítě jmenuje, pyskuje málokdo a nakonec si každý najde svou variantu. Timotej se mi taky nelíbí, ale proč dělat scény, Tim nebo Timy je nádherné. Babička si zvykne 🙂

miaelle90
27. únor 2023

Timotej se mi líbí, respektive Tim, Timík , takže směle do toho 🙂. Jinak zásada jméno a pohlaví (pokud to nebude páreček) neříkat 😅🙉.

autor
27. únor 2023

Děkuji holky, asi jsem se někde potřebovala jenom “vyfňukat” a kousek porozumění 😁 mě se oslovování Timík moc líbí.

zelenaesmolda
27. únor 2023

Tak zrovna tohle jmeno bych nedala,teda ne tady v CR,stejne mu nikdo Timotej rikat nebude,maximalne Tim nebo to rovnou budou komolit na Tom.Navic se vsadim,ze vetsinu lidi jako prvni napadne mydlo 🙂

autor
27. únor 2023

@zelenaesmolda nezlobte se, ale takhle má otázka nezněla 🙂 neptala jsem se, zda se to jméno někomu líbí, ale zda se s tímto problémem někdo již setkal 🙂 já bych také nedala spoustu jmen a přeci jen to není můj problém a nekomentuju jména ostatních 🙂

zelenaesmolda
27. únor 2023

Tak problem to bude toho ditete...

autor
27. únor 2023

@zelenaesmolda tak jestli jméno vnímaté jako problém, tak bych se potom obávala, že zrovna vy patříte do té skupiny, která se hloupé posmívá ostatním. To, že se to přeci nelíbí vám, nemusí hned znamenat, že se to nebude líbit nikomu 🙂 jak se říká, 100 lidi, 100 chutí 🙂 nikdy bych se neohlížela na cizí lidi, těm do toho nic není, ptala jsem se pouze, zda se s tím někdo setkal v rodině. Očividně nejsem jediná a předpokládám, že spoustě žen tady je taky ukradených, co si nějaká Jarča z internetu myslí 🙂
Mějte krásný a pohodový večer 🙂

zelenaesmolda
27. únor 2023

Ja se neposmivam,mam rozum.Coz se neda rict o malych detech,ktere prave jmeno berou jako duvod k posmechu.Ze stejneho duvodu jsem treba nedala jmeno Larissa dceri protoze vetsina lidi melo prvni reakci-jako ta deka?Timotej bude mit stejne ale s mydlem.

aaaa15
27. únor 2023

Moje babi by dříve k výběru měla spoustu připomínek, ale můj táta a teta ji zaskolili 😀 Táta dal synovi jméno Alex (to rozdychavala dlouho), ale pak teta žijící v cizině dala dětem jména typická pro danou zemi - to ji dorazilo 😀 Ale zkousla všechno 💪
Takže já už za Terezku a Karlika dostala pochvalu 😀

autor
27. únor 2023

@zelenaesmolda Já teda nevím, ale mýdlo Timotej neznám 😁 to by se žádná holčička nemohla jmenovat ani Stella nebo chlapeček Albert. 😁 to je těžko no, vybrat něco, co všem bude sedět a aby si to jméno někdo s něčím nebo někým nespojil.

jaja01k
27. únor 2023

Jo, to znám. My jsme se nesetkali s jedinou pozitivní reakcí na jméno prvního syna. Většina lidí teda taktně neříkala nic, ale třeba moje babička rovnou řekla “To je hnusný jméno” a začala mi vnucovat jiná. A jedna kamarádka se zeptala, jak se bude mimčo jmenovat, já řekla jméno a ona na to: “Proč?” A přitom je to docela obyčejné jméno. Ale když se syn narodil, všichni si na jméno zvykli a nikdo už to neřešil 🙂

autor
27. únor 2023

@jaja01k my jsme měli radost s mužem, že jsem se konečně shodli a přišla úplná facka hysterickým tónem “no to snad nemyslíte vážně, doufám, že si děláte jako srandu” 😃 nevěděla jsem vůbec, co na to říci

Strana
z4