icon

Jak vybrat jméno pro chlapečka bez konfliktu s partnerem?

anonym055
18. led 2025

Ahoj, jdu si sem pro radu ohledně jména pro chlapečka.
Čekáme druhé miminko a víme, že se jedná o chlapečka.. máme s manželem obrovskou radost, šle problém nastává se jménem. Manžel vybral jméno. Vybrané jméno je celkem netradiční.. Nejprve jsem si myslela, že to bere jako srandu a v před porodem vybereme “opravdové jméno”, když jsem mu řekla, že se mi jméno nelíbí a určitě ho nedáme naše chlapečkovi.. byl z toho dost přepadlý a smutný a na výběr jména úplně rezignoval.. nechce se teď zapojit, prý ať si jméno vyberu sama.. ze co řekne stejně nevybereme, tak jeho názor nemá váhu... já chtěla vybrat jméno, na kterém se shodneme oba dva.. je pravda, že u první dcery mi manžel ustoupil a vybrali jsme jméno, které se více líbilo mně.. teď mě má reakce na manželovo jméno pro chlapečka mrzí a přemýšlím, jestli tedy tentokrát nemám ustoupit já a zvolit jeho vybrané jméno.. čím víc nad tím přemýšlím , říkám si, že každé jméno bude hezké..
co byste udělali? Ustoupili byste? Nebo byste vybrali jméno samotné bez manžela ?

Strana
z3
lvl16
18. led 2025

@zmrzlinka No když vidím ta jména, co vybrala anonym055, tak mi ještě Mojmír přijde fajn :D.

majca16
18. led 2025

@gruyerre neobvyklé jméno je pro každého něco jiného. A tedy Mojmír je pro mě neobvyklé až divné.

gruyerre
18. led 2025

@majca16 ok, to je v pořádku, každý má jiný vkus. Mě spíš překvapilo, jak jsi psala, že bude zažívat hrozné chvíle ve škole a v práci a vlastně všude, kde se bude muset představit. To se mi zdá jako nesmysl.

vitezove
18. led 2025

To je teda hnusná manipulace z jeho strany. Proč to jméno chce? Řešila bych to podle důvodu. Pokud je to jen proto, že chce jméno podle sebe, tak smolík. Kdyby to bylo jméno podle jeho milovaného dědečka nebo mělo nějaký nádherný význam. Tam už bych klidně ustoupila. Můžete mu říkat Momo. Dcera má ve školce Mořice a tomu se říká Momo a je to roztomilé. Ale fakt bych řešila proč to jméno a dle motivace se přizpůsobila nebo ne.

martinka0209
18. led 2025

Jinak Mojmírovi můžete říkat
Mojmírek, Mojík, Moja, Mojek, také Míra, Mirek ,nejvíce se mi líbí kdyby jste mu říkali Mojmírek

martulka88
18. led 2025

Překvapuje mne, kolik vás tady nadává na chlapa, že je dětinský, že u něj jiné jméno nepřijde v úvahu. Ale vidíme jen pohled budoucí maminky.
Jako upřímně ani jedno jméno z vašeho seznamu není nic pro mne. Když jsme vybírali jména poprvé, dali jsme si jasná pravidla, co je přípustné a co nikoliv. Takže žádné jméno v rodině, ne typicky české, znělo hezky zdrobněle (ano, používáme i my mezi sebou zdrobněliny) a aby nebylo ve jméně "R", jelikož ho máme v příjmení. Udělali jsme si každý svůj seznam s tím, že jedno jsme mohli mít jako "top" a nelze ho vyškrtnout ze seznamu. A zároveň jsme měli možnost vyhodit jedno ze jmen toho druhého. Pak jsme vyřazovali a četli na hlas. Kdybychom měli holčičku, tak jméno bylo hned jasné - to jsme se shodli hned. Kluka jsme vybírali chvilku, nakonec jsme vybrali jméno z mého seznamu - Maxmilián. Když jsme čekali druhého syna, tak jsme s jménem nějakou dobu otáleli, skrze první porod. Nakonec jsem jednou seděla u pc a sepsala jména a poslala vyfocené manželovi do práce. A on mne překvapil, že hned napsal jméno, které se mu tam velmi líbilo - Matýsek. Jenže Matýska jsem tam nepsala, ale Mathias. Nakonec jsme se rozhodli pro verzi Matyas, se kterou přišel manžel. Kdyby bylo třetí, jméno by vybíral manžel - prostě seznam a z něho bychom vybrali.
Ať tvůj manžel přijde se seznamem a z něho vyberte. Přijde mi to fér, když první bylo ze tvého seznamu. Ale chce to, aby napsal alespoň 3 jména. Čím více, tím lépe na výběr.

alubif
18. led 2025

@anonym055 tak jestli máš na výběr z těchto jmen, tak Mojmír je uplně v pohodě. Dokonce z výběru to nejlepší.

alianan
18. led 2025

Mojmír je krásné jméno a krásné jsou i tvoje návrhy.
U nás jsme bojovali se jménem čtvrté dcery, tři jména před tím byla sice kompromis, ale poslední slovo jsem měla já a vlastně jsem je také vybrala já.
U čtvrté dcery manžel trval na jméně, které už třikrát navrhoval a mě se moc nelíbilo.
Nakonec si ho prosadil, jméno je krásné, ale mě nějak nejde přes pusu, prostě to není to, co bych normálně dala.
Takže bych trvala na kompromisu a neustupovala bych. Oba máte podobný vkus na jména, nějaké pěkné najdete.

majca16
18. led 2025

@gruyerre možná je to blbost, ale dělám s lidmi a ano i dospělí se jiným dospělím smějou za jméno.

alianan
18. led 2025

@majca16 Mám okolo sebe Mojmíra v mém věku a nikdo se mu nikdy nesmál.
Normální jméno. Mě se moc líbí.
Moji kluci mají jména ze stejného soudku a také se jim nikdo nesměje.

20190418
18. led 2025

Mně se teda Mojmír taky moc nelíbi...ale kdyby byl vedle toho ve hře třeba Sebík, Olík, Domča a další nyní trendy jména, kterych je v každé třídě několik, tak beru Mojmíra všemi deseti.
Určitě bych nechtěla jméno, ktere se mi příčí, ale stejně tak bych nevybrala jméno bez manželova souhlasu nebo jemu na truc. Ona je to v podstatě banalita, budete ještě v životě řešit mnohem zavaznejsi spory, tohle je zkouška toho, jak jste spolu schopni komunikovat, dělat kompromisy a nacházet řešení. Řekla bych mu, at ti da 3-5 jmen, ktere se mu libí a z nich jedno vybrala.
Jo a ještě poznamka, určitě bych nyní neřešila, jak budeš Mojmirovi rikat, protože si nejakou mazlivou prezdivku najdeš tak jako tak. Ja jednu dobu říkala synovi brusinka - vzniklo to samo z kombinace kdy jsem mu před tím říkala bobeček nebo pusinka 😄. Jmeno meho syna ma hodne variací a za tech deset let, co ho mám, jsem postupne vyuzivala minimalne pět...vždycky tak nejak samo od sebe jedna variace prevladala...a k tomu i variace, ktere s jeho jmenem nemely nic spolecneho, jako treba ta brusinka.

aedoss
18. led 2025

@anonym055 Máš v seznamu Jaroslav, co takhle Jaromír. 😍 Taková syntéza Jaroslava a Mojmíra. 😉 Nenech se zvyklat, že se někomu jména nelíbí, že jsou divná. Chodí to ve vlnách a v každé době je něco jiného in. Každému se líbí něco jiného. Důležité je, aby jste se domluvili vy jako rodiče a ostatním to může být jedno. Malé děti rozhodně neřeší, jak se kdo jmenuje. Berou to normálně. Větší, když se budou chtít posmívat, tak si důvod vždycky najdou.

pipi_puncocha
18. led 2025

U nás to bylo relativně podobně. Manžel vybral podobný bizár jako je Mojmír. Prvního asi půl roku jsem synovi neříkala jménem ale “zlatíčko, miláčku” a trvalo mi, než jsem si zvykla. No a teď jak je starší, tak mi to jméno přijde úplně skvělé a jsem ráda, že se tak jmenuje. 🥰

te_reza
18. led 2025

Jaroslav, Oldřich, Bedřich, Přemysl - to jako sorry, ale Mojmír s tím jde plynule v řadě.
A to neustupuj tady a bla bla bla. Slova jako manipulace....no nvm no. Snad má chlap taky právo na výběr.

anonym055
autor
18. led 2025

Děkuji všem za názory 😊 vím, že náš výběr jmen není zcela dle aktuálních trendů.. s manželem jsme za jedno, že chceme české jméno.. zatím tomu dám ještě chvilku čas a uvidím, jestli manžel nenavrhne i jiné jméno.. určitě chci, abychom se jménem souhlasili oba .. stejně jako u dcery a pokud bude nutný ústupek jsem připravena, že tentokrát budu ustupovat já.. 😊

lucie7411
18. led 2025

Ja manzela nechala at si vybere jmeno pro syna sam❤️ Prijde mi to pro chlapa takova jakoby pocta a hrdost 🙂 Me jen stvalo, ze to do porodu 3x zmenil🙉 Prvne jmeno po jeho tatinkovi, pak po sobe a pak 3.uplne jine po nikom🙉 jinak me se Mojmír libi 🙂

suzanna123
18. led 2025

Za mě je výběr jména o diskuzi, návrzích, lobbování za to svoje a dopracování se do finále se jmény, které jsou přijatelné pro oba a tam to může být o nějakém stoupení nebo kompromisu. Ne, že jeden z partnerů hodí jedno jméno, přes které nejede vlak, na to bych rozhodně nepřistoupila.

simkrk
18. led 2025

Zkuste každý na papír napsat třeba 5 jmen, třeba tam padne nějaké na kterém se shodnete.. Někde si to nechte vystaveny ať to máte na očích a třeba se pak jednodušeji dohodnete na jméně 😊

lis6
18. led 2025

Mojmír je nejkrásnější jméno na světě. Ale u nás tedy taky vzniklo kompromisem. Nemyslím si, že by manžel chtěl manipulovat,ale prostě se mu líbí. Já ho navrhla jako legraci (prasátko z kocoura Vavřince, dneska asi ani nikdo nezná), ale pak se nám zalíbilo. Říkáme mu Mojmí. (Ve školce je Mojmírek, nikdo se mu nesmějte, ani kamarádce Bereničce, Sebíkovi, Teovi, Zachimu, Honzíka ani Marušku ram tam nemaj)
Já chtěla Jindřicha, už od puberty, miluju to jméno, jiný jsem si neuměla představit, ale muž byl zásadně proti, takže jsme vybírali jiné.
U holek mi to přijde daleko snažší. Je spoustu normálních, ale méně obvyklých jmen. U kluků je 10 běžných ostatní divný. A pak tedy Mojmír 😁

hanka_12345
18. led 2025

@reeeza to bych uplne netvrdila. Napr.ja kdyz neco vymyslim a manzel me s tim odbyde ze ne a ja se treba nastvu tak mu pak taky reknu...udelej si jak to chces a nepripadam si teda ze bych s nim manipulovala-a ani nechci...Vetsinou to tim konci a nejaky dalsi lamani neprobiha

hanka_12345
18. led 2025

@lis6 klůasika :D jako u obleceni, jako u bot a uz i jmena 😀 Pro holky vse 100x hezci,barevnejsi, originalnejsi, a pro kluky sama tmave modra a cerna.
Jmena to samy. Pro holky tolik jmen ale pro kluky jak nevyberete Filip,Michal, apod tak zbyde jen Věnceslav

cherie24
18. led 2025

@majca16 a co je v dnešní době normální jméno? My máme jména dětí netradičnější respektive méně dávané, protože my oba máme jména tuctová a na základní škole jsme byly v jedné třídě hned 3 holky stejného jména. A můžu říct nesnášela jsem to už od dětství, že se okolo mě neustále všichni jmenovali stejně. Spousta jmen pro děti se mi líbí a nedala bych je nikdy v životě právě proto, že je to teďka to oblíbené a normální jméno. To radši toho Mojmíra, ať je originální než tuctový...

korin
18. led 2025

Jednoho Mojmíra znám, říká se mu Mojek 🙂 Mně by asi víc vadil Miloň. Chápu, že jestli máš k tomu jménu odpor, tak si nechceš zvykat. Držím palce, ať se shodnete.

majca16
18. led 2025

@cherie24 normální jméno je dle mě takové, které vysloví i cizinec ☺️ v dnešní době si myslím, že bychom měli myslet i na to a vybírala jsem dětem jména i dle toho. Třeba odjedou do zahraničí nebo budou pracovat v zahraniční firmě...

loupacek
18. led 2025

@1pomnenka Kolik znáš Mojmírů, kterým se říká Mirku? Schválně mě zajímá počet.

Mám doma dva kluky, jejichž jméno končí na -mír (ano, jedno z nich je Mojmír) a představ si, že NIKDO za těch 9 let nepoužil žádného Mirka.

tereziezavily
18. led 2025

@anonym055 Já si teda nemyslím, že tebou chlap manipuluje. Podle popisu on to jméno navrhl (a podle mě docela pochopitelně předpokládal, že jako on ustoupil tehdy tobě, tak ty teď můžeš více vyjít vstříc jemu) a tys ho v tom dlouho nechala, aniž bys řekla, že tohle jméno pro tebe nepřipadá v úvahu. V těch jeho řečech neslyším manipulaci, ale prostě smutek a rezignaci, když si na to jméno už zvykl, chlapečka tak asi v duchu oslovoval... Logicky teď má pocit, že proč by jiné jméno navrhoval, když ty to stejně zase nebudeš brát vážně a stejně si ho pak kdykoliv vyvetuješ, jako jsi to udělala teď. Jako můžeš tady dát na rady všech, že s tebou manipuluje, že je to reakce batolete, vydírání, a neustoupit z principu. Podle mě je prostě primární chyba na tvé straně, on ti úplně transparentně řekl, jaké jméno by si pro syna přál, a tys to z nějakého důvodu považovala za vtip. Takže ať už s ním o tom budeš komunikovat jakkoliv, začala bych uznáním svého hlavního podílu na tomto nedorozumění.

loupacek
18. led 2025

@lis6 Taky mám Mojmíra. 🙂
Cíleně vybírané, aby se hodilo k Lumírovi. 🙂

anyyyn
19. led 2025

@anonym055 my měli problém se jménem pro dceru. Výběr jsme zúžili na 4 přijatelná pro oba (ale každý měl jiné oblíbené) a rozhodli se až u porodu, kdy jsem dokázala přijmout jen jedno z nich😆

hkosakova1984
19. led 2025

My jsme se doma tak nemohli dohodnout. Ne, že jsme se výslovně hádali, ale každý chtěl něco jiného. Já chtěla Ondru, dcera (13) si vybrala Dana, a chlap nechtěl ani jedno, ale svůj nápad nám neřekl (možná, že je to lepší, protože holčičku chtěl Jeniffer, a to teda ani náhodou 🤣)
Nakonec jsem litovala v kalendáři, a našla jsem Radima. Z obou stran se ozvalo "tak jo, to není blbý" a bylo vyřešeno. A to chlap dlouho chodil a říkal "pojmenuj ho, jak chceš, mě je to jedno"
Když bude úplně malinkej, budeme mu říkat Ráďo, a už teď mu občas někdo z nás řekne Radouši 🤣
S holčičkou to bylo jednoduché. Tam jsme se všichni shodli na Nině.

ha_ja
19. led 2025

Máme kamaráda Mojmíra a říkáme mu Mojdo.🙂

Strana
z3