Je cena těhotenské karty odpovídající službám?
Ahoj holky,
Mám řešit těhotenskou kartu a u mého gyn. stojí 4.500,- tis. Zdá se mi to hodně.
Je v ní toto:
vyšetření hormonů štítné žlázy na začátku těhotenství
použití jednorázových vyšetřovacích pomůcek po dobu těhotenství (zkumavky, gynekologické zrcadla, odběrové sety, jednorázové přezůvky)
zasílání výsledků SMS / emailem
UZ vyšetření vitality plodu při každé návštěvě porodníka
fotografie plodu na přání pacientky
biometrické měření plodu (3x během gravidity), posouzení množství vody plodové a stavu placenty
zajištění UZ screeningu ve III.trimestru gravidity (u nás na klinice)
průtoky v pupečníku plodu a v arteria cerebri media plodu po 32. týdnu gravidity
možnost přítomnosti partnera při ultrazvukovém vyšetření
cervikometrie 3x – snížení rizika nepředvídaného předčasného porodu
detekce ozev plodu (záznam 2x 10 minut)
Myslíte že takto je to v pořádku?
Děkuji.
Taky to nechápu. Ať si každý přečte, co v té těhotenské kartě je a rozhodne se, zda tohle navíc potřebuje. Mě třeba nevadí čekat, je jasné, že těžko to při objednávání vypočítaji na minutu, kdo kdy přijde na řadu. Plus jeste náhle případy. Komu to vadi, ať si to zaplatí. Taky mi nevadi mit jednu zkumavku na moc na celé tehu. Komu to vadi, ať si to zaplatí. Nebo si jich koupit vic náraz v lékárně, jedna stojí do deseti Kč. Taky mi nevadí se vždy domluvit, jestli budu chtít foto z ultrazvuku a zaplatit individuálně. Komu ano, tak ať si to zaplatí. A tak dale. Co mi tedy vadi, jsou ty náznaky, že když to nezacaluji, tak ať si hledám nového gynekologa. Jako jednou si platím zdravotní pojištění, tak bych měla mít přístup k nějaké základní zdravotní péči zdarma. Cokoliv navíc si zaplatím, ale to už by měla být volba a ne podmíněné. Čím vic na takové vydírání budeme přistupovat, tím min základní péče bezplatne budeme mít. Je to trochu takový obchod se strachem, že se bojíme v tehu něco zanedbat a tak honem platíme. Jsem hrozně ráda za svou rozumnou gynekolozku (Brno).
Prý v Praze je blaze.. Leda tedy draze... Od počátku obou těhotenství - mám nyní druhé, jsem platila pouze za screeningy.. Jakmile je nějaký problém, tak cervikometrie, ozvy, veškeré odběry - vše zdarma na pojišťovnu. Dokonce i fotky jsem měla zdarma, když jsem lékaře poprosila. A že "půjdu na čas"? No, tak si počkám pár minut navíc, no bože, kvůli tomu fakt neumřu. Zkumavka? Vždy si ji nechám vrátit, doma vymyji a zase použiji a ejhle - žiju - jinak zkumavka je v korunových položkách a to nejmenší. Vždy se mne ptají, zda chcu vrátit, tak ano, chci. A to jezdím do HK... Já bych teda ten jejich "nadstandart" neplatila, protože jakmile je nějaký problém, tak ti to vyšetření udělají i tak a zdarma.
Holky já mám třeba v tom nadstandartu i pití, kávu, svačinu, hlídání deti - pokud je potřeba a jdou semnou.
Mě zaráží, že se za nadstandard bere to, že tě lékař vezme na čas... To je snad normální, ne? U gynekologa i jiných lékařů. Do Prahy jsem jezdila jen na screeningy a jednou jsem teda čekala asi 30 minut, ale jinak ne.
@emamaira Když se někdo ozve s aktutním problémem, tak se je sestra snaží nacpat mezi objednané ( nechává si u každé nějakou časovou rezervu pro tyto případy). Běžně se stává že u prevence je kvůli tomu zpoždění, ale v těhotenství se mi to nestalo nikdy. Prostě jsem měla přednost já a nikoho si před mojí kontrolu dát nedovolila.
Jinak většinou každý doktor co mám bere čas jako orientační. Na ordinaci má napsáno, že pořadí určuje lékař a tím to pro ně končí.
@biciklissie přesně 👍👍👍
@hezz17 tak my v ambulanci standardně dáváme domů zkumavku na moč, pokud ji chceme vyšetřovat, na každou dispenzarizaci diabetu a hypertenze chodí pacienti s ranní močí. Odběr je pro mě medicínsky odběr biologického materialu, tj. Mimo jiné i moči. Upřímně jsem se zkumavkou na víc použití setkala poprvé a trochu mě to překvapilo, to přiznávám.
@biciklissie jo, s tím naprosto souhlasím. Štve mě, pokud si někdo pod nějakou smyšlenou diagnózou vykazuje nesmyslný ultrazvuky pojišťovně, protože to platilme všichni a po jedenácti letech ve zdravotnictví si myslím, že na odběrech “já bych chtěla vědět” a ultrazvucích “pro jistotu” zdravotnictví krvácí víc než na nadceněné rezonanci, ale zároveň placení toho, co má být v standardu je nejen nemorální, ale i nelegální.
@saraca Tak zkušenost pražandy 🙂 První těhu - chtěli po mě VIP poplatek asi 3500 Kč (2018), nic jsem nedala (jinak každý rok jsem platila 1000 Kč, takže by to bylo celkem 4500)... najednou jsem pro ně byla póvl, sotva na mě promluvili, UTZ trvaly tak 2 minuty max, žádné komentáře kde co je, žádné fotky, většinou jen dotaz "vše v pořádku? tak jo, naschle a už nezaclánějte". Pohlaví jsem se dozvěděla od jiné doktorky, tady prý nic nebylo vidět (bylo, mám to na videu z kamery).
Druhé těhu tamtéž - zaplatila jsem si, UTZ na každé kontrole, několikrát 3D, dlouhé UTZ, povídáníčko, úsměvy, fotky, pohlaví v 20tt.
Každopádně věci, které sledují zdraví dítěte, byly v poho v každém z obou případů, o zanedbání péče nešlo... jen o ten lidský přístup...
@hezz17 moc nechápu pointu tvého útoku. Já jsem řekla, až jako těhotná ve “standardní” péči jsem zažila, že se ode mě čekalo použití podle mě jednorázového výrobku vícekrát a že mě to překvapilo. V kódu vyšetření moči se nepochybně počítá i s odběrovým materiálem, tedy i se zkumavkou. Ale protože jsem sama zažila, že máš jednu zkumavku na těhotenství, tak chápu, že to někdo má v nadstandardu. Rozdíl to bude v řádu desetikorun? Nicméně 3 hrazené ultrazvuky vs x ultrazvuků, to už fakt nejsou desetikoruny, ale klidně těch několik nižších tisíc…
@drep ano , pri nadmernem UZ z iniciativy klientky to chapu, ale ja to nejen ze nechci pokud to nebude nutne a ani nejsem ta z tech, ktere to chtej pro kontrolu. Jen me sestra dnes nebyla schopna po telefonu vysvetlit za to musim mit a zda musim mit vse. Odbyla me, ze na me nema cas a ze lekar mi to pak vysvetli a ze pokud to nechci tak muzu jit jinam. Pockam a promluvim s lekarem popripade sdelim zvlastni pristup sestry. Kdybych nahodou menila gyn. a budou se chovat podezrele budu toto resit asi pres generalni reditelku kliniky a ministerstvo zdr. No uvidime, jako svedek bude pripadne pritel.
@journals ale no tak, z X kamosiek co mi za poslednych 5 rokov rodilo v Prahe, platila jedna dobrovolne nejaky balicek kde mala skriningy, inak nikto nic. Ano plati sa rocny poplatok, ale nie je to ani tretina tej sumy. Ja chodim myslim si k perfektnej gynekologicke pri Miraku, neplatila som nic naviac a sluzby v tehotenstve perfektne, nikdy som necakala na vysetrenie, utz vzdy, par fotiek som dostala atd atd
Já teda měla takovej balíček, kterej jsem měla dobrovolně asi za necelých 1500, chodila jsem tam každý dva týdny, ze začátku i po týdnu.. a co si pamatuju tak tam byly podrobnější ultrazvuky, vždycky všechno co šlo změřil, srovnal, posoudil a nevim co ještě, synovi něco nevyšlo dobře na velkým ultrazvuku, nějakej průtok, tak to taky kontroloval, videa, fotky, 3D fotky, pak založení nějakýho souboru, kde máme postupně všechny záznamy z ultrazvuku jak malej rostl, včetně videí, vždycky všechno zkontroloval atd atd, když sem dávala moč ve zkumavce, nikdo po mně nich nechtěl, co vím, neplatili to ani ženský co neměli ten “nadstandart”..
@saraca u mého doktora si to člověk mohl zaplatit nebo nic platit nemusel a měl běžnou péči, ale část těch vyšetření je normální a má je každý. Fotku si můžeš udělat z monitoru. Screening ti proplatí pojišťovna. Doktor byl v Praze. Pak jsem přešla do ambulance v nemocnici a tam jsem měla daleko víc vyšetření a zadarmo.
@saraca ahoj, jsem z Prahy a dost jsem tohle resila...chtěla jsem v těhotenství kvalitní péči, ale zase ne za spoustu peněz. Měnila jsem před prvním těhotenství gynekologa a měla štěstí na jednoho, co je sice takový "od rany", ale profesionál se vším všudy, přešla k němu i mamka (zachránil ji v podstatě život svou dukladnosti). Poplatky má, ale velmi nízké. Mamka je odmítla (respektive ji je ani nenabizel) a péči měla i tak skvělou. Já si ráda zaplatila...jestli chceš, napíšu ti víc do sz.
@saraca ještě pokud bys pak chtěla nějak řešit, doporucuju na návštěvě nahrávat, ať máš důkaz.
@fifinka2020 ano, napis, moc dekuji
@fifinka2020 ano, to jsem zapomněla napsat - nahrávat celou návštěvu 👍👍
@saraca A pokud by tě chtěl odmítnout jen kvůli neplacení balíčku, tak to chtěj to odmítnutí písemně s razítkem.
Ja neplatila nic a mela jsem vse výše zmíněné. Záleží na doktorovi.
A tak asi už jen pro pobavení přítomných. Tohle je tzv.: setvisní poplatek za nadstandard, co prý nehradí pojišťovna: recepce k dispozici 12 hodin denně v pracovní dny (pátek do 16.00h)
objednání pacientky na čas
objednání pacientky přes email
výsledkový servis – zaslání pomocí SMS
jednorázové pomůcky (gynekologická zrcadla + přezůvky)
odběr krve na tumorové markery
Cena 1300,- kč asi se na ty jejich praktiky budu muset zaměřit.
@saraca Co si mám představit pod tou recepcí? Jakože když to zaplatíš určitě se jim dovoláváš a když ne může se stát že ti telefon nevezmou hned?
@michaela666 asi 😂🙈
Ja chodila v Praze do Gyncentra a neplatila jsem nic. Nabizeli mi nakej balicek za 3 tisice asi, ale nic z toho jsem nepotrebovala, spokojila jsem se s tim, co hradi pojistovna. Kavu jsem nepotrebovala, hlidani taky ne, takze mi tohle prijde zbytecne platit.

@drep odberovy set beru jako jehlu, kloboucek, zkumavku. A to teda povazuju ve strwdni evrope v 21.stoleti opravdu za normal mit jednorazove bez poplatku.
Zkumavka na moc se standartne nerozdava.