Je mi 18 a jsem těhotná
Ahoj holky...sem ráda že jsem našla tuto skupinu. Ty rady od vás jsou super.Budu rada za každou radu. Je mi 18 let za půl roku budu mít už 19ct. Jsem mladá,obcas bláznivá holka.Žiju s rodíči.Asi před 3 měsíci jsem poznala jednoho kluka. Začali jsme spolu chodit. Je mu 24,je ze slušné rodiny, má práci co ho moc baví . Před cca 3_4tydnama mě vzal do Prahy na víkend. No samozřejmně jsme se i pomazlili,pomilovali. Jenže pak poslední ten jsme se pohádali a nemluvili spolu. Zhnusil se mi po té hádce a po tom co mi pak ještě psal.Napsala jsem mu že je konec.Že ho nemiluju.Od té doby jsme se neviděli.On mi píše jak mě hrozně miluje atd.Jenže já jeho ne,svým citum nikdo neporoučí. No jinak mi bylo fajn, byla jsem zas sama mela cas na kamarádky atd. Jenže se mi nedostavila tento měsíc vůbec Mences.Vždy jí mám pravidelně. Měla jsem jí dostat 13týho března ale nedostavila se.Řekla jsem si že ještě počkám no bylo 20.3 a furt nic zacalo to být divné.Pak když jsem ležela u tv všimla jsem si že mě bolejí okolo obě prsa.Myslela jsem že to bude nějaká bulka nebo něco.Ale mamce to bylo divný tak mi koupila před týdnem těh.testy..udělala jsem si ho a vyšel pozitivní pak jsem ho dělala další dny a také pozitivní.Byla jsem v šoku!! Nevěděla jsem co mám dělat.Jako první jsem to řekla mamce,babičce a segře. No rodíce mi řekli že je to jen na mě jak se rozhodnu.Byli by rádi kdybych si to nechala.Babička byla štěstím bez sebe. No PAK SEM to napsala "Bejvalymu přiteli" (otcovi dítěte) Ten mi na to řekl že to chce,že chce rodinu,že chce abych je příjmula a milovala je. Jenže já jeho už nemiluju. A vím že bych s ním štastná nikdy nebyla. Zjistila jsem že jsme každej uplně jinej. Nevim teď co nám DĚLAT!!!!!! Svobodná matka být nemohu.Rodíče na tom nejsou ffinančně nejlíp protože pomáhají brachovi a jeho přitelkyni se dostat z dkuhu. Vím že kdybych si to nechala tak on by si za mimčem jezdul a taky platil alim.A staral se o to. Bydlet s malym by jsme mohli u rodiču,nebo v nějakém podnájnu. Otec dítěte bydlí o de mě asi cca 70km hodinu cesty. Ale stěhovat se nebude ma tam svojí praci je to soukr.zemědělec.ma tam vše.A ja k němu nejdu. Nevím zda si to nechat vychovavat ho, otec by se na díťě jezdil dívat postaral se o vše.A pak až bude mimi větší a starší tak by si ho bral i na pár dní k sobě.Nebo jít na potrat :( sama se nedokážu vůbec rozhodnout. Prosim o rady :/
@inka987 to, že je někdo nevyzrálá osobnost a k sexu a ke vztahům se staví jak k návštěvě cukrárny žádná neziskovka nenapraví.
Nemůžete tady soudit jakej kdo je podle toho jak píše. Ono v 18 je styl psaní víceméně podobný což ale automaticky neznamená že holka je nevyzrálý tele. Nevíme jak na tom jsou její rodiče, jestli chodí do práce a večer toho mají dost nebo případně mohli pomoct, nevíme důvod hádky a ani jestli jestli slečna pracuje nebo studuje. Vyuční list se dělá v 18, maturita je rok dýl. Mě bylo 19 poměrně nedávno a moc dobře si pamatuju že jsem věděla že kdyby se náhodou stalo že bych si mimčo nechala, měla jsem spolužačky a známé holky z ročníku ale jiné třídy které v podstatě odmaturovali a porodili, a jednu spolužačku co přerušila ročník ve čtvrťáku protože byla těhotná, tak porodila a vrátila se odmaturovat další rok. Dá se to zvládnout ale musí pomoct rodina. A pokud by už měla vyuční list tak v podstatě nemá co řešit co se týče školy a z mýho pohledu jenom dobře pro ni. Až bude hledat práci sama pozná že zaměstnavatel dost často dá přednost starší ženský s větším dítětem než bezdětný mladý holce o který ví že mu odpracuje rok a půjde na mateřskou. Nicméně to pořád nic nemění na tom že rozhodnout se musí sama, sama nejlíp ví jak se cítí nebo necítí na to být matka a jaká je celková situace.
@ttm Slečna je v takovém stadiu těhu, že se ještě nejedná o miminko. Chápu tvůj názor, ale je přehnané nazývat embryo dítětem. Akorát jí hraješ na city.
@ttm Já chápu tvůj názor, ale občas je lepší jít na potrat než pak být celý život na dávkách...všichni se rozčilují, že stát nepodporuje rodiny a pak tady živíme ženy, které si dítě nechají, ale absolutně neví, jak se o sebe postarat...nechci aby to někdo bral jako, že jsem pro potraty, ale člověk by měl zvážit všechny varianty...svět přece není jen černý nebo bílý...ale věřím, že zakladatelka je rozumná a že zváží všechny možnosti a rozhodne se správně 🙂 bohužel ne každý dospěje během pár dnů, jen proto, že čeká miminko....
@ttm hlavně klid, nikdo tu nevraždí neviňátka. Podle mě není zralá ani na ten sex, když nedokáže zvážit důsledky. Podle občanky je sice zletilá a svéprávná, nicméně se podle toho nechová. Zodpovědnost není záležitost data narození. A svojí nezodpovědností a hloupostí bude trestat x lidí okolo a přenášet na ně tíhu odpovědnosti za dítě. To je sobecké a hloupé.
@novamamina a od kolikateho tt bys rekla, ze uz jde o miminko?
@ttm Tak to zase ne, já to nenazývám odpadem, a je mi známo, jakými stádii musí projít aby z něj byl človíček. Ale z nějakého důvodu, jsou potraty dovoleny do 12tt. Tak asi lékaři vědí, co si mohou dovolit a co už ne. Já pro potraty nejsem, nelíbí se mi to, ale každý se holt může ocitnout (ať už svou nezodpovědností nebo jakkoli jinak) v situaci, kdy si to dítě nechat nemůže. Proč tedy nevyužít tu možnost potratu? Je to ošklivý, ale do 12tt o tom to embryo prostě neví... Už je pak jen na matce, jak se s tím psychicky vypořádá.
@izzybickerstaff To je samozřejmě docela těžká otázka. Jednoznačnou odpověď na to nemám. Ale osobně si myslím, že někdy kolem 14 -15tt, kdy už tě i slyší. To je podle mě docela přelomový okamžik.
@ttm Ano, je to plod, to máš pravdu. Já se s tebou nehádám, tak proč píšeš tak útočně? Pouze jsem řekla, že pokud je možnost potratu ve chvíli, kdy se dítě prostě nehodí, je fajn, že toho můžeš využít. Tím ale neříkám, že si mají holky šustit o sto šest a pokaždé jít na potrat. To jednoznačně neschvaluju. A myslíš, že když jsem (zítra) v 16tt že jsem neviděla mrně ve 12tt? A podle tebe je teda jediná antikoncepce s nikým nespat? 👍 Prostě se to zakladatelce stalo... Nebylo by lepší napsat nějaké povzbuzení, než tady do mě rýt?
Terezko, nech si miminko, když tě okolí podpoří, zvládneš to!! Jsi mladá a máš sílu, když se narodí, je to malej bobeš kterýho si prostě zamiluješ na první pohled, mládí nemládí, já mám dvouletýho klučíka a od září jdu ještě dál studovat...mám opačný problém - táta malého nechtěl, bral ho jako vetřelce a i tak se k němu i ke mně postavil....taktéž jeho rodina a moje rodina bydlí daleko. Byla jsem na vše úplně sama. Pokud máš kde bydlet a táta bude přispívat, tak nějaký rodičák dostaneš a jde jen o pár let, než prtě půjde do školky, s výchovou ti mohou pomoci rodiče, a když jsou nadšení, tak to určitě udělají rádi. 🙂 Ale samozřejmě je to tvé rozhodnutí....vždy a jen tvé a nikoho jiného!! (a holky mají pravdu, ve 12tt už je to malinkaté dítě ne nějaká buňka nebo "to"). Držím pěsti a klidně napiš. Odkud jsi by the way?
Taky jsem otěhotněla v osmnácti letech a dítě jsem si nechala. Měla jsem přítele, později manžela a hodné rodiče k tomu. Moc mi pomohli, dostudovala jsem a dítě řádně vychovala. Dnes je dceři 35 let a má rozkošnou holčičku. Díky tomu jsem dnes nadšenou babičkou. Nikdy jsem nelitovala, ale, jak říkám, měla jsem kolem sebe záchrannou sít. Moje prostřední dcera pak můj model okopírovala a taky se v osmnácti vdala a založila rodinu. Zase jsem pak pomáhala já jí a pomáhám dodnes. Dcera totiž zemřela a její dítě vychovávám. Tohle rozhodnutí je jen a jen na Tobě a rozmysli si to dobře.
@yelowangel Že dá zaměstnavatel raději práci starší ženský s větším dítětem než mladší bezdětné, tak to si teda nemyslím. Za prvé slečna nebude mít žádnou praxi, pouze dítě, s takovým přístupem myslím že si brzo naseká druhé (až jí zase někdo vezme do Prahy na pomazlení), takže nic o co by zaměstnavatel stál. Dneska už není doba, že by ženská měla děcko hned v 18, takže já teda vždycky zaměstnávala radši z praxí a bezdětné a hodně holek mi zůstávalo leta bezdětné.
Mám neteř a ta otěhotněla a porodila v 16. Má nádhernou dceru, rodina ji pomáhá a ještě k tomu i studuje. Na potrat nechoď. Nikdy to z hlavy nevymazes. Dítě si nechej. Uvidíš že ho budeš milovat a pomůže ti dospět ... Budeš mít zkušenost. Taky to ber tak, že bys v budoucnu po potratu nemusela otěhotnět. A s tím budoucím tatínkem si promluv..Nic není tak černe jak to vypadá po jedné hádce.
Nečetla jsem předchozí. Ale tvoje situace mi nepřipadá ani zdaleka tak bezvýchodná... tebe představa že jsi máma neděsí, rodinu také ne, otec dítěte je vstřícný. Vztah tebe a bývalého přítele bych nelepila za každou cenu dohromady kvůli dítěti, to nechte uzrát. Možná k sobě najdete časem cestu, možná ne. Ale on se dítěte také nijak nezříká, to je dobře... budete na to dva, i když třeba každý sám za sebe. Dítě bych si nechala. Bydlet máš kde, otec dítěte z povrchu zemského nezmizel, tvoje rodina ti peklo nedělá. To není vůbec zlé. Děťátko má minimální náklady, když je malé. Nemusí mít všechno nové.. A pak půjdeš do práce, takže napjatý rozpočet nebude navěky. Z toho co popisuješ si myslím, že se to dá zvládnout a že to je lepší cesta, než potrat.
Ze stranek hnuti pro zivot je mi zle. Mit dite je obrovsky dar, ale take obrovska zodpovednost. Konecne rozhodnuti bude vzdycky na Vas a jen vy s tim rozhodnutim budete zit. Neni tak davno, co mi bylo 19 a uprimne si sebe jako matku absolutne v tom veku nedokazu predstavit. Byla jsem mlade nedozrale tele, ktere neznalo zodpovednost a chtelo zit. Na druhou stranu jsem zjistila, ze dokud clovek nema dite, tak neni uplne dospely 🙂. Ted uz bych na potrat nesla, ale myslim, ze v 19 a v situaci v jake jste vy asi ano. Spis se zkuste zamyslet, jak by jste to zvladla bez pomoci, protoze i kdyz ted mate podporu, tak do budoucna muze byt vse jinak a urcite veci budete muset resit jen Vy sama. Nikdo jiny. Role maminky je uz na cely zivot. Preji Vam hodne stesti, at uz se rozhodnete jakkoli. A priste se nespolehejte na muze a chrante se sama.
@muhehehe Minimální náklady?! To jako vážně?? Úplně stačí, když nebude moct kojit a je s financema v ... Pleny, krémy na zadeček, to se, taky v sekáči moc nesežene. A ostatní věci jsou třeba sehnatelné z druhé ruky a levně, ale je jich milion. Pokud to dítě nebude vyrůstat v hadrech a jen o mrkvi a jablkách, prohne se pěkně. Neblbněte jí aspoň hlavu nesmysly... 🙄
Ja otěhotněla take po par měsících v 19letech. S otcem prvorozeneho spolu nejsme a ani už s malým pár měsíců neni ve styku. Ja si nasla chlapa se kterým sme chteli dalsi mimco a od 23let mam kompletni rodinu. Casy nebyli lehké ale vse se da zvladnout i bez chlapa, sice blbě kor v nasem veku ale de 🙂 verim ze me osobně osud nadělil toho chlapa co ted mam, za to vse cim sme si se synem prošli.
Takze ver .. Vse dělej podle svého nejlepšího uvážení. Dite je dar. Osud ti vse jednou take vrátí 🙂
Musím podpořit barumat. Dneska, kdy je všechno na děti drahé šíleně, od příkrmů, umělého mléka, plen, oděvů, bot.... a to nemluvím o tom, že taky musím za něco bydlet... dneska bych to bez otce dítěte nedala.
@vodnarka2013 "Ja otěhotněla take po par měsících v 19letech. S otcem prvorozeneho spolu nejsme a ani už s malým pár měsíců neni ve styku." Ano a presne o tom to je. Ja bych treba dite do tohoto stavu privest nechtela. Pokud uz bych mela mit dite, tak at ma kompletni rodinu a ne ze chlap bude fungovat treba jenom rok a pak se na nas vykasle, coz bude pravdepodobne pripad zakladatelky diskuze.

@terezie158 Také mi přijde chování zakladatelky zvláštní, ale nenapsala, proč se pohádali a proč jí přijde, že se k příteli nehodí a jaký problém na jejich vztahu vidí...vždycky jsem říkala, že bych na potrat nešla a miminko si nechala, ale myslím si, že podpora rodiny a hlavně partnera je hodně důležitá...kluk se chce postarat teď, co až si uvědomí, že je to zodpovědnost? Vydrží, neuteče? A co zakladatelka, cítí, že miminko chce nebo je jen ovlivněná nadšením rodiny, která ale pomáhat nemůže věčně, což ona chápe? Teď už nemá cenu řešit, to, že se měli chránit, to si určitě uvědomuje i zakladatelka...Jak už bylo řečeno, probrala bych to s otcem dítěte, snažila si ujasnit, jak by to bylo dále a podle toho se rozhodla.