Je mi 18 a jsem těhotná

terezie158
26. bře 2017

Ahoj holky...sem ráda že jsem našla tuto skupinu. Ty rady od vás jsou super.Budu rada za každou radu. Je mi 18 let za půl roku budu mít už 19ct. Jsem mladá,obcas bláznivá holka.Žiju s rodíči.Asi před 3 měsíci jsem poznala jednoho kluka. Začali jsme spolu chodit. Je mu 24,je ze slušné rodiny, má práci co ho moc baví . Před cca 3_4tydnama mě vzal do Prahy na víkend. No samozřejmně jsme se i pomazlili,pomilovali. Jenže pak poslední ten jsme se pohádali a nemluvili spolu. Zhnusil se mi po té hádce a po tom co mi pak ještě psal.Napsala jsem mu že je konec.Že ho nemiluju.Od té doby jsme se neviděli.On mi píše jak mě hrozně miluje atd.Jenže já jeho ne,svým citum nikdo neporoučí. No jinak mi bylo fajn, byla jsem zas sama mela cas na kamarádky atd. Jenže se mi nedostavila tento měsíc vůbec Mences.Vždy jí mám pravidelně. Měla jsem jí dostat 13týho března ale nedostavila se.Řekla jsem si že ještě počkám no bylo 20.3 a furt nic zacalo to být divné.Pak když jsem ležela u tv všimla jsem si že mě bolejí okolo obě prsa.Myslela jsem že to bude nějaká bulka nebo něco.Ale mamce to bylo divný tak mi koupila před týdnem těh.testy..udělala jsem si ho a vyšel pozitivní pak jsem ho dělala další dny a také pozitivní.Byla jsem v šoku!! Nevěděla jsem co mám dělat.Jako první jsem to řekla mamce,babičce a segře. No rodíce mi řekli že je to jen na mě jak se rozhodnu.Byli by rádi kdybych si to nechala.Babička byla štěstím bez sebe. No PAK SEM to napsala "Bejvalymu přiteli" (otcovi dítěte) Ten mi na to řekl že to chce,že chce rodinu,že chce abych je příjmula a milovala je. Jenže já jeho už nemiluju. A vím že bych s ním štastná nikdy nebyla. Zjistila jsem že jsme každej uplně jinej. Nevim teď co nám DĚLAT!!!!!! Svobodná matka být nemohu.Rodíče na tom nejsou ffinančně nejlíp protože pomáhají brachovi a jeho přitelkyni se dostat z dkuhu. Vím že kdybych si to nechala tak on by si za mimčem jezdul a taky platil alim.A staral se o to. Bydlet s malym by jsme mohli u rodiču,nebo v nějakém podnájnu. Otec dítěte bydlí o de mě asi cca 70km hodinu cesty. Ale stěhovat se nebude ma tam svojí praci je to soukr.zemědělec.ma tam vše.A ja k němu nejdu. Nevím zda si to nechat vychovavat ho, otec by se na díťě jezdil dívat postaral se o vše.A pak až bude mimi větší a starší tak by si ho bral i na pár dní k sobě.Nebo jít na potrat :( sama se nedokážu vůbec rozhodnout. Prosim o rady :/

yelowangel
27. bře 2017

V tomhle ti nikdo neporadí. A když jo tak to bude dítě si nech. Já být tebou tak si ho taky nechám. Věř tomu že hormony po potratu nejsou nic příjemnýho. Seš stará dost na to abys věděla jak se chránit když už to neví tvůj partner. Navíc jsem taky byla zamilovaná tak mě netvrď že jedna hádka ten vztah tolik změní, lidi se hádají všude a není důvod kvůli tomu odcházet. Nejdřív se objednej na gyndu, prober všechno s vašima i s partnerem ať máš představu o tom jak by to bylo kdyby sis mimčo nechala a pak se rozmýšlej. Nevypadá to tak ale máš dost času, potrat se dělá do 12. týdne. Co se týče financí tak na tom nejseš tak špatně, máš kde bydlet, dostaneš rodičovský příspěvek, pokud se tvoje a partnerovi příjmy za měsíc vlezou do 20 817 Kč dostaneš i porodné (když ho uvedeš v rodném listě, pokud bys chtěla aby otec byl neznámí musíš se sama vlézt do 13 176 Kč) což je 13 000 Kč na 1. dítě a partner si psala že alimenty by platil. Navíc pokud bys zůstala u rodičů máš výhodu hlídání tak si můžeš až mimčo trochu povyroste jít přivydělat na brigádu. Není to tak černý jak se zdá a věř tomu že budeš ráda když si ho necháš. Pokud teda nemáš potřebu vymetat každý večírek protože tomu je na pár let konec.

verusch
27. bře 2017

@terezie158 ja bych urcite na potrat nesla rikala jsem sito i v 17 ze bych nato nikdy dobrovolne nešla...jestli ti partner a rodice pomuzou mas kde bydlet tak proc ne? Zvazujes protoze jsi mlada?znam holciny co otehotneli nez si vubec dodelaly stredni skolu a jak jsou stastne skolu dodelaly a jsou treba samozivitelky je fakt ze bydli u rodicu ale i toto je velka pomoc ...vis kolik lidi se preje miminko a nikdy ho mit treba nebude?vidis co treba ho dat k adopci to dítě zanic nemuze protoze vy se neumite chranit a ono ma zato pikat?proc?

kituska20
27. bře 2017

Hele to je tvoje věc ale poprvé v životě máš nějakou zodpovědnost nejen za sebe tak nejednej ve svůj prospěch ale v prospěch toho miminka.
Kvůli jedné blbé hádce by jsi ho odsoudila a šla radši na potrat?
Chlapa který chce mimčo a chce se o vás starat bohužel na každém rohu nenajdeš i když jsi ještě mladá. Ale měla jsi přemýšlet dopředu, pokud jsi nechtěla otěhotnět.

majaaa82
27. bře 2017

terezie158 Asi to takovej "kretén" nebude, když ti řekl, že dítě chce a že se o vás postará. Evidentně jsi narazila na rozumnýho mužskýho, který ví, co je to zodpovědnost, navíc tě má asi i hodně rád. A ty chceš kvůli jedné hádce a pocitu, že se k sobě nehodíte, jít na potrat? Budeš si to akorát zpětně vyčítat. Řekni mi, co by ještě víc měl ten kluk dělat? Holky, kdy už pochopíte, že představy o lásce z brakové literatury/filmu jsou mimo realitu?

kassandra1
27. bře 2017

@terezie158 Není na rady už trochu pozdě? Ti měl spíš předtím někdo poradit, že když nechceš otěhotnět, máš se chránit. Já teda nevím čím některé holky myslí....No tak se teď starej, děvče.

apacheee
AMBASADORKA
27. bře 2017

On ti nikdo nemůže říct, jak se máš zachovat, tohle je tak zásadní rozhodnutí, že ho musíš učinit ty sama, protože žít s tím budeš celý život ty. Dítě je ohromný zavazek (samozřejmě taky ohromná radost), není to jen o penězích - a pokud chceš být dobrá máma, úplně ti to převráti život. Já si třeba myslím, že ve tvém věku a tvé situaci s partnerem bych si asi miminko nechat nechtěla. Naštěstí jsem tohle nemusela nikdy řešit, protože jsem se podobně situace vždy bála a poctivě se proto chránila,abych nikdy nemusela nic podobného zvažovat. Nicméně, pokud o dítě jen trochu stojíš, nech si ho, abys nemusela litovat. Případně můžeš miminko donosit a pak ji dát k adopci - určitě by někomu pomohlo splnit sen o miminku.

septums
27. bře 2017

Souhlasim s apacheee dite je velký závazek, taky jsem nikdy tuhle situaci resit nemusela, vždy jsem se chranila... a jsem ráda, že deti byly plánované do fungujícího vztahu
Jak bych se zachovala ja v 18ti? Těžko říct, svobodna matka to nemá v živote lehke... zit cely zivot u rodičů a jste s prckem? Nevim asi bych se snažila najít cestu zpet k příteli... a zkusila bych to jeste s nim, na vztahu se musi pracovat a ne to hned vzdávat, určite bude pro miminko lepší vyrůstat v uplne rodine a pokud by to vazne neslo mozna bych i ten potrat zvazovala... ale rozhodnuti a ne lehle, je na tobě..

barumat
27. bře 2017

Já osobně jsem teda pro potrat. Ze všeho, co autorka píše, na mě křičí "nevyzrálé tele" (omlouvám se, nemyslím to zle, všichni jsme takoví byli). Já dítě chtěla, byla jsem zabezpečená, mám manžela, věk, a stejně kolikrát chytnu nerva. Nedokážu si představit, jak vychovává dítě někdo, kdo si ho upletl po krátké známosti, neřešil ani elementárně antikoncepci, pak se rozešel po jednom dni s hádkou a už přesně ví, že nikdy nemiloval, nevi, jestli dítě chce nebo ne... Raději potrat, dokud to není miminko ale jen zárodek. Čím dříve, tím lépe. S adopcí úplně nesouhlasím, vždycky je tu víc dětí než rodičů ochotných adoptovat. Samozřejmě mluvím jen a jen ze svého hlediska a chápu, že se mnou bude hodně z vás nesouhlasit. Nicméně za sebe říkám, když je to takhle hned na začátku a potencionální matka nezodpovědné trdlo, potrat.

barumat
27. bře 2017

@majaaa82 Jen podotknu, že rozumný mužský v jeho věku už asi tuší, jak přicházejí na svět děti, a měl by aspoň použít prezervativ...

majaaa82
27. bře 2017

@barumat No, to mohl.. stejně tak ale mohla slečna brát HA či se chránit jinak. To už je teď stejně jedno, nemá smyslu řešit coby-kdyby. Potrat fakt není sranda, je to celkem silnej zážitek, leckterá holka si ho pak dlouho vyčítá. Osobně se přikláním k tomu, dítě si nechat a snažit se urovnat vztah s přítelem. To je chování hodné dospělé ženy, která chápe příčinu a následek, a která chápe, co znamená slovo zodpovědnost. Obzvlášť, když otec dítěte není sfiňa a má o ně zájem.

caverina
27. bře 2017

@majaaa82 jenomže zakladatelka mi zrovna jako dospělá nepřijde..já taky nejsme zastáncem potratu ale v tomhle případě ano...rady typu nějak se to zvladne a ono pujde jsou sice krásné ale....

barumat
27. bře 2017

@majaaa82 Já jen vidím v duchu trochu dál a vidím je všechny za pár let. Třeba se pletu, to by bylo fajn, ale jinak bych si takovou zkoušku na chování dospělé ženy raději odpustila, zvlášť když to vidím v kontextu dosavadního chování a přístupu k věci... Jde přece hlavně o to malé, a fakt si v tomhle případě myslím, že by bylo lepší jít na potrat, dokud je to velké jako zrnko rýže a vypadá to jako hlubinná ryba, než aby pak dítě bylo věčně u babičky, maminka nervní a vzteklá, protože nemohla jít na diskotéku s novým přítelem, kterého nezajímá, že před pár lety nemyslela. Atd. Prostě takové to hlavně ne na potrat úplně nesdílím. Ale jak jsem psala, je to názor od názoru. Chápu, že na tohle každý nazírá jinak.

majaaa82
27. bře 2017

@caverina Ty jo, já nevím... kdysi jsem neměla s potraty problém. Asi je to věkem, ale dneska to vidím jinak. Kamarádky, které to podstoupily, do jedné litují a pořád počítají, kolik by už tomu dítěti bylo... Asi se mi názor na potraty přetočil mým vlastním těhotenstvím a mateřstvím. Navíc, když se koukneš na to, jak vypadá plod třeba v 10. či 11. týdnu, to už prostě není jen shluk buněk... (i když zakladatelka je v ranější fázi).

Mámou se nikdo nerodí, mámou se staneš a podle mě je celkem jedno, zda v osmnácti nebo v pětadvaceti. Zkušenosti žádné, vše poprvé. A když má zakladatelka podporu rodiny i toho kluka, tak hergot, to je přece už dost argumentů, proč si dítě nechat. Kdyby jí bylo šestnáct, rodiče jí těhotnou vyhodili a kluk jí řekl, ať jde do háje i s miminkem, tak by to byla jiná...

pmedilkova
27. bře 2017

Zkus to s otcem dítěte. Nech si mimi. Čas ukáže. Dítě je dar!

majaaa82
27. bře 2017

@barumat Já na to už asi nedokážu odpovědět jinak, než jak jsem psala Caverině. Pár let nazpět bych to vůbec neřešila a doporučila potrat. Dneska už ne. Ač jsem ateista a do názoru se mi nepromítá žádná náboženská doktrína, prostě se mi potraty tohoto typu nelíbí. Samozřejmě úplně na jinou debatu jsou potraty kvůli vývojovým vadám etc.

majaaa82
27. bře 2017

@pmedilkova také to tak vidím... ale je mi jasné, že ona v osmnácti asi dítě jako dar nevnímá. Spíš jako neštěstí a pohromu pro život. Není to tak, ale na to přijde za čas. Ať bude mít potrat za sebou, nebo ne...

caverina
27. bře 2017

@majaaa82 no ale zůstat svobodnou maminkou v 19 taky není žádná hitparada...nemyslím to zle, ale teď mi zakladatelka moc připravena na dítě nepřijde...první hádka a hned rozchod....těhotenství a odmítání otce dítěte....nevím,nevím....já jsme sama zůstala skoro ve 40 ..podporu rodiny jsem měla velkou ale i tak to bylo ze začátku těžké...a v 19?.???

alcar
27. bře 2017

Dite bude mit dite. Za me taky interupce.

majaaa82
27. bře 2017

@caverina Vůbec nerozporuju, co píšeš... a velmi dobře si uvědomuju, že máš v mnoha ohledech recht. Jen když se mám podívat do sebe a zeptat se sama sebe, zda bych dokázala jít na potrat, říkám, že ne, nedokázala. Ale mně je o dost víc, než slečně. Spíš jsem se tak zamyslela nad nějakým tématem... radit těžko můžu, protože její život nežiju.

Spíš mě napadá ještě jedna věc. Holky v tomhle věku jsou často ovlivněné svými představami o ideálním princi na bílém koni, který je bude bezmezně milovat, bude se s nimi líbat o letních nocích mezi stromy... a pak když narazí na realitu (a realita může být úplně super chlap, jen bez kýčovitě slečnopubertálních projevů), mají pocit, že nepotkaly toho pravého... no a pak se objeví nějaký chytrák, který tuší, na co mladý slečny letěj, dá jí to a pak zdrhne, když dosáhne svého. Bez ohledu na následky.

izz76
27. bře 2017

@terezie158 Asi tu budu jedna z mála,ale já bych radila interupci. Jsi mladá,život před sebou,proč mít závazek s chlapem o kterého nemáš zájem,proč být svobodná matka... Je pravda,že dítě je dar a také velká starost a zodpovědnost.

caverina
27. bře 2017

@majaaa82 a o tom to je...dívá se na svět dětskými očima....a říkat ze by jsi nikdy nesla na potrat...je ti tolik kolik ti je,máš nějaké zkušenosti....divad se na svět realne....ale v 19....možná by jsi takhle dobrá byla i tenkrát ale možná taky ne a viděla by jsi to jinak..ja bych asi na potrat sla a mozna taky ne....ale to uz nezjistime protoze uz je nam kapanek vic....

berynka
27. bře 2017

A co to udělat obráceně...ať se stará otec a jeho rodina.Ty si dítě můžeš brát svatecne podle toho,jak se dohodnete 😉.

septums
27. bře 2017

@caverina to jo no s věkem se názor na potrat meni, v 18ti bych možná na nej i šla. .. ale asi to v ty holce pak hlodá, jak by to dite asi vypadalo
apod. ja zase nechápu ženský co tu pisou ze maji doma 3 deti, 4te na ceste.. jestli maji jit na potrat.. v dnešní době možností antikoncepce fakt nechápu
Otázka je, kdyby to byla moje dcera, co bych ji poradila...to netuším

zmrzlinka
27. bře 2017

Nase sousedka byla ve stejné situaci jako Ty.Dite si nechala....kluk ji prispival,bydlela u rodičů a on tam za nima jezdil....ted to miminko uz chodi do skoly a ty dva se vzali a čekají třetí miminko....
Rozhodnout se musíš sama jestli miminko chces nebo ne....

caverina
27. bře 2017

@septums to je prave to....nevime jak by jsme se samy v takove nebo podobne situaci zachovaly .a radit je tak strasne zradne...at tak nebo tak..

verca156
27. bře 2017

ahoj rozhodnout se musíš sama a nelitovat toho ať už se rozhodneš jakkoliv. Já jsem taky nechtěla být svobodná matka, vzali jsme se před početím miminka a teď rozvádím se manžel mi nijak nepomáhal finančně, psychicky ani fyzicky a pak se provalili ještě další zrůdnosti takže jsem ho vykopla z domu a jsem sama s 5.měsíčním miminkem a miminka nikdy nelituji jsem moc ráda že ho mám a miluji ho jako nikdy nikoho 😀. Je fakt, že mi pomáhá rodina. Držím palce ať se rozhodneš dobře.

naomi6
28. bře 2017

@terezie158 nejsi v lehké situaci. Ale pokud máš podporu v rodičích i v otci dítěte, sla bych do miminka. Je to dar. Jednoduché to nebude, ale zvladnes to. Ještě bych vztah s otcem miminka zvážila. Třeba se to da zachránit. Ma zájem o dite a to je hodne důležité. Drzim moc palce a preju hodne stesti.

novamamina
28. bře 2017

Holky, tím že jí budete psát jak se měli chránit jí nepomůžete. Já osobně bych si to ještě v hlavě srovnala, jestli ta hádka opravdu byla tak hrozná, že už k otci svého dítěte nenajdeš cestu. On fakt nevypadá jako blbec co si chtěl akorát vrznout. Nevím jestli si dítě nechat. Je to závazek na celý život. Zase máš rodinu co se k tomu staví perfektně. Je to jen na tobě. Osobně bych do toho nešla. Já jsem si v 19 připadala strašně mladá. Ale pokud bys to třeba ještě dala s otcem dohromady a on by se o vás postaral, určitě bych o tom přemýšlela jinak. To bych do toho asi šla.

bassetlady
28. bře 2017

Děti nemají mít děti. A podle vyjadřování a postavení se k situaci Ty ještě dítě jsi. Prosím netrestej za svoji nevyzrálost další lidskou bytost a jdi na potrat.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru