Lyžování v těhu
Zdravim holky 🙂
Mame jed na vikend s manzelem na Sumavu lyzovat,nedavno jsem zjistila,ze jsem tehu. Jsem ted cca nejaky 7.tt. Jsem celkove aktivni clovek. Zadnej povalovac doma. Tak me zajimaji vasi nazory na lyzovani v tehu,jestli to tak mela nejaka taky? Jedu jen s manzelem,takze je dobry,ze nikomu nebude divny,kdyz nebudu jezdit jak drak a dovadet,jak jsem vetsinou byla zvykla. To by asi prokoukli 😀 Nehodlam blbnout,ale lyzovacka nam vysla po strasne dlouhe dobe,tak bych si to chtela uzit,tak si jsem takova nejista. Snad nebudu zvracet na svahu 😃
Ja fakt doufam, ze nikdo z vas nebude muset resit situaci, ze (cerstve) tehotna spadne tak, ze normalne by si sice odnesla jen maximalne narazeny zada/zebra nebo zlomenou ruku, ale bohuzel ten otres bude mit nasledky na tehotenstvi, a to takovy, ze proste a jednoduse potrati. Jako kdyby tehotenstvi bylo neco samozrejmyho, co kdyz ted nevyjde (mym rozhodnutim), tak vyjde za 3 mesice. Tak to fakt nefunguje. Prvni trimestr je vsechno nebo nic, uz ani v prvnim trimestru se nedoporucuje sport, kde dochazi k otresum, a jako pad (treba i ve fronte na vlek) je teda docela otres. Fyzika, damy. Kineticka energie.
Proste lyzovani je jedna z aktivit, kde i zkusenou lyzarku vypece pocasi (rychle se meni, dole to vypada ok, ale nahore najendou mlha a par lidi, co se precenili...), nejaky mene zkuseny tezsi kolega, muze se smyknout, protoze v tehu proste telo reaguje trosku jinak, atd. Riziko urazu na sjezdovce je furt o hodne vetsi (proc se asi pripojistuje na zimni sporty?) nez pri prechazeni silnice na prechodu.
Argumenty typu "ona jela a vse ok" nebo "budu jezdit jen opatrne, pomalu a po modrych" jsou mimo. Pokud jde o aktivitu, kterou muzu odlozit o rok (jakoze ja se nemuzu dockat pristi sezony, doufam, ze mimin vydrzi v pul roce par hodin bez mamy, ale jestli ne, tak se nic nezhrouti), tak fakt nechci pokouset statistiku. Pripomina mi to argumenty typu "ona taky pila v tehotenstvi obcas alkohol a diteti nic neni" - dvacet zensky si obcas 2dl da, ale jen jedne z nich se pak narodi dite, co ma potize patrne souvisejici s tim alkoholem.
A ty je pak srdecne jedno, ze tech zbyvajicich 19 jsou v pohode.
takhle brzo v tehu bych klidne jela a lyzovala s rozumem 😀 (ve druhem trimestru uz asi jen na bezky).
Já lyžovala, 4tt-10tt. Ze začátku jsem netušila, že jsem těhu. Vše v pořádku. Ale nejsem na lyžích žádnej divočák a dávám na sebe všeobecně pozor.
V prvním trimestru lyžování úplně v klidu - dokud není bříško a cítíš se dobře. Já byla asi v 8tt v Rakousku a vše v pohodě, jezdila jsem opatrně, dávala jsem si častěji pauzičky, bylo to super.
Po svých zkušenostech bych nelyžovala. I když je pravda, že jsem v prvním těhu běžkovala docela dlouho a všechno v pohodě. Pak jsem na služebce spěchala s taškou a pěkně jsem si namlela, když mi to uklouzlo na ledovce. Ale moje gyndařka mě zrazovala i od toho běžkování.
Když to pojmete rekreačně, tak v tom nevidím problém. V druhém těhotenství jsem lyžovala bez problémů ve 3. i ve 4. měsíci. Na běžkách jsem byla opakovaně a zvládla jsem i jeden menší pád na bok 🙂. Pokud se na to cítíš, ta bych se opatrně svezla 🙂.
@cenzura jed a uzij si to. Pak uz se na tydenni lyze jednoduse nedostanes 🙂
Nejela bych i kdyz chapu tu touhu 🙂 ja 2016 nelyzovala, protoze jsem byla tehu, loni jsem lyzovala jen asi 2 dopoledne, protoze mala byla moc mala... Letos se chceme snazit o druhe a kvuli horam snazeni odkladame 😀 nevis, kdy te kdo sestreli. Neovlivnis nic...
@maii Ja jsem psala výše, mám za sebou vážný pád v těhotenství. Zhruba za další měsíc jsem potratila. Samozřejmě si to vyčítám a pokud znova otěhotním, na sport se asi vykašlu, ale objektivně je třeba říct, že ten pád na další osud těhotenství na 99 % neměl vliv. Ten první měsíc je to hop nebo trop spíš kvůli genetice. Viz již zmiňovaný článek https://bartak-alexandr.webnode.cz/news/proc-se...
Takže podle mě pokud nesportovat tak právě spíš kvůli vlastnímu pocitu pro případ, že to nakonec dopadne blbě.
pokud jsi dobrá lyžařka, tak bych jela, ale přibalila bych běžky. nikdy nevíš jak budu sjezdovky plné nebo namrzlé. dvakrát mě na sjezdovce někdo srazil a tak na sjezdovku plnou lidí bych fakt nešla. Sama teď chodím radši na běžky (10tt), ale jinak se nešetřím, syna tahám na sáňkách do kopce z kopce, tepovka a přehřátí mě nijak nestresuje. Jen se bojím rychlých pádů, a moje zkušenosti z plých sjezdovek nic moc, 🙂
Chápu Vás, ale přes všechny rady a ujištění je to jen o tom, jak moc si těhotenství ceníte...
Ahoj,ja byla lyzovat i tehu asi 4m, jenze jsem z toho stejne nic nemela,bala jsem se a vubec jsem si to neuzila.Doktor me navic pak po navratu dost vynadal..
@martina009 to neni pravda,jednu zimu jsem vynechala a druhou uz jsem pekne jezdila ;)
Přidám mou zkušenost... byla jsem v 6tt, je-li jsme na lyže do Rakouska, spadla jsem (nijak hrozný pád) ale noha zlomená byla a ještě tak blbě, že mě museli operovat... Dopadlo to dobře, malé se nic nestalo, ale vím, že ten strach, který jsem o ni měla (rentgeny, narkóza...) mi za ty lyže fakt nestál.
Ja bych se nebala..,,ty první měsíce jsou stejne bud a nebo,ja se na lyžích kliuzlabi ted ve 22tt a v pohodě
Holky, ale to prece vubec neni o tom, jestli je dobra lyzarka nebo jestli bude jezdit opatrne... Co tady pisete je blbost. Vsichni vime, ze na svahu Te nekdo muze srazit,ani nevis jak... A nebo nepadas a zrovna spadnes, protoze se ti kousne lyze, nebo, co ja vim... Ja treba x let nespadla a pak jsem jednou spadla tak, ze jsem byla cela pomlacena, modry koleno a mela jsem vyrazeny dech.... Na lyzich je to proste nahoda.
Jak tu nekdo psal, je to o tom, jak si tehotenstvi cenis a jestli ti to za to stoji... A taky jestli mas povahu, ze na to dokazes nemyslet a fakt si lyzovani uzit 🙂
@dzogobela A je to hodně o tom, jak je dobrá lyžařka. Pokud jsem si na lyžích jistá, tak se dokážu vyvarovat určitých situacích, být schopná rychle zastavit/změnit směr apod. Jasně, srazit mě může kdokoliv, ale to je pořád co by kdyby... Nemá to rozhodně nic společného s tím, jak si člověk těhotenství cení a že ti, co jdou na lyže, si toho neváží! To bych musela přemýšlet nad každou situací - nepojedu autem, protože úplně stejně do mě může někdo napálit. Nepojedu na dovolenou, protože jsou teď všude teroristi. Přeháním, ale podstata je stejná. Pokud se autorka cítí, ať to zkusí a třeba zjistí, že z toho nic nemá a radši si sedne do hospůdky, ale rozhodně bych neseděla doma, protože cobykdyby...
@g_m já naprosto souhlasím...to by člověk nesměl vytáhnout paty z baráku...co z baráku, z postele, protože zakopnout můžu i doma o práh...
Vážně nechápu tyhle ženský, který jen co otěhotní tak radši přestanou dělat všechno, aby se náhodou něco nestalo.....ale při prvním těhotenství mi sama gynekoložka v prvním trimestru řekla, ať dělám všechno co jsem dělala doteď.
@g_m ja psala, ze je to o tom, jaka je povaha, rozhodne ji za to nijak neodsuzuju. Jen pisu, ze to neni az tak o tom, jaka jsi lyzarka... Ja si myslim, ze jsem dobra lyzarka. Lyzuju od mala, skoro nepadam... Ale jak jsem psala i tak jsem si nedavno nabila kokos tak, ze jsem chvili nevedela, kde jsem... Da se na to taky koukat tak, ze by pak clovek nemohl nic, ale ono treba jezdit autem a chodit clovek k zivotu tak nejak potrebuje. Lyzovani je zabava, ktera se da dle meho jednu sezonu ozelet.
@ejmate jestli myslis me, tak ja se rozhodne cele tehotenstvi nevalela doma... Chodila jsem az do konce do prace, v 9. mesici jsem jeste byla na 15km vyslapu a spala jsem ve stanu... Nesud jen podle toho, ze jsem nechtela lyzovat. Vyhybala jsem se proste jen cinnostem, kde je ta prvdepodobnost nehody vyssi nez jinde, coz pro me lyzovani je... Ale nikomu to neberu, at si klidne skace padakem v 9. mesici 🙂 vzdy je to o povze kazdeho.
Já lyzovala ještě v 6 měsíci..měla jsem malý břicho a vybírala si mírné sjezdovky...u druhého těhotenství mi bylo pořád tak zle,že jsem byla ráda že chodim...
Jsem v 35tt a na sjezdovky jsem si teda netroufla. Ale s manželem a bříškem ještě teď chodíme běžkovat. 🙂 Jdeme pomaleji, procházkovým tempem menší okruhy a nemůžu si stěžovat 🙂
@fifina86 tak to zavidim. My bydlime na jinem kontinentu nez zbytek rodiny, takze hlidani musime platit a na horach se shani tezce. Navic si clovek musi hlidat kojeni nebo odstrikavat mliko....
Kamarádka jela na lyže v 6tt, spadla, ten večer začala spinit a potratila. Do teď si vyčítá, jestli to způsobil ten pád. Já jsem celý těhotenství chodila túry, plakala, jezdila má rotopedu i v 9. měsíci, ale sport, kde může člověk spadnout, bych si v těhotenství nelajzla ani za nic. Proč asi ženský jezdivaly na koni doufaje, že potrati? Protože nárazy jsou pro embryo / plod nebezpečné.
To mimino je tam v tomhle stadiu tehotenstvi jeste tak zakutane, ze by se muselo stat neco opravdu invazivniho (velka prudka rana do podbrisku), aby jej to ovlivnilo. Takze bych jela. To by clovek ani nemohl vylezt ven na ulici kdyz ted klouzou chodniky. S briskem bych pak uz ovsem nejela.
@martina009 zijeme v jine zemi nez zbytek rodiny a i presto lyzujeme ;) Letos budeme ucit prvorozenou.Samozrejme to neni na celodenni hltani kilometru,ale to je jako sw vsim.Zivot s ditetem/detmi dostane novy rozmer.
byla jsem v 7-8tt na tyden v Italii a lyzovala jsem 6 dni ze 7mi. Uplne v pohode, jen jsem si davala vic pozor a jezdila na jistotu

Ja byla v 10tt na prkne a ted v 17-18 tt se chystam znovu 😊 Chapu holky co jdou radeji na prochazku, ale ja to tak proste nemam. Jezdila jsem i u prvniho a nevidim duvod proc nejezdit ted. Samozrejme si vybiram sjezdovky kde neni velka kumulace lidi a jsou dobre upravene, a casy kdy je tam nejmene lidi. Snazim se rizika omezit a nejezdim za kazdou cenu(ledove plotny, boule ci moc lidi). Pokud jsi rozumna, nevidim duvod proc nejet a nejezdit 😊 Presne jak pisu holky v predeslych komentarich.. nestoupnes na lyze a druhy den te srazi auto, ci uklouznes na naledi. Verim v osud, takze co se ma stat, stane se.