icon

Návrh na tradiční české jméno pro dítě Boženka?

kozaci
28. srp 2023

Ahoj holky, za pár dní mám termín porodu a z dívčích jmen jsme doposud měli vybrané jméno Alžběta. Dnes za mnou muž přišel, že jméno Alžběta je sice krásné, ale nějak by mu k našemu miminku nesedělo, a že vybereme jiné.
Jsme pro tradiční česká jména, s tím, že nechceme ta, která jsou v rodině. Z tohoto důvodu to nebude Marie, Kateřina, Anna, Tereza.
Nějak padlo i jméno Boženka. Není to v dnešní době úplně mimo mísu? Jako, mě se v podstatě líbí, jen bych ráda slyšela názor ostatních.
(Nevíme pohlaví, tak nejsem s původní Alžbětou úplně zžitá).

Strana
z4
terulin
15. zář 2023

Ještě k těm jménům obecně... Můj táta pro mě chtěl neobvyklé jméno, jenže mamince přišlo, že se mi děti budou smát a že je tak pro starou tlustou bábu a budu ho nesnášet. Takže jsem Tereza a to "jméno, co budu nesnášet" dostala až moje dcera 😀

tehulinka91
15. zář 2023

@andelka byla to i přítele babička a jelikož, má přítel i sníženou plodnost max 20%, tak jsme chtěli mít Andělku 🥰

20190418
15. zář 2023

@tehulinka91 jméno nemusí být v kalendáři, ale v evidenci jmen, která je mj. v knize od "garantky" jmen, myslím že se jmenuje Knappova...a tam jsou všemožná jména, většina zahraničních jmen a už asi i ty "Jarní bouře" apod. A pokud tam to jmeno ještě není, tak si zažádáš o jeho schválení.

petronelka20
17. zář 2023

Pokud mate Elisku, tak bych Alzbetu nedavala je to stejne jmeno, akorat v jinem podani. Osobne bych Bozenu nedala, ale jsem zastance toho, ze kazde jmeno se da vyslovit hezky a je jen na rodici, jake jmeno da. Ostatni deti jmena neresi, pokud neslysi sve nebo jine rodice, ze se nejakemu jmenu vysmivaji. V okoli mame jmena tradicni i "cizi" a moje deti je prijaly uplne normalne, at to byla Drahomira (Drahuska), Lubos nebo treba Gus ci Mateo... Ani u jejich spoluzaku (nebi deti ze sportovniho klubu) jsem vysmech nikdy nezazila.

sfet
29. dub 2024

Úplně na pohodu jméno. Když se líbí vám, tak dejte klidně.

mimi1004
29. dub 2024

@sfet Dítě už má 7 měsíců.

petrasipkova1
29. dub 2024

@uzivatelkapetra máme známou Miládku a je to moc hezké

treasurka
29. dub 2024

Já mám Božku a Kačku spojenou s vulvou, ale jinak to asi není špatné jméno. Z těch českých se mi víc líbí Ludmila, ve variantě Lída.

sfet
30. dub 2024

@mimi1004 jo, pak jsem si všimla. A volá se tedy Božena?

mimi1004
1. kvě 2024

@sfet Jo, tak to nevím 😃

junomcgaff
1. kvě 2024

Mně se to líbí, ale prababičky co to měly z toho prý mic badšené nebyly.

misaky
Autor odpověď smazal
Strana
z4