icon

Návrh na tradiční české jméno pro dítě Boženka?

kozaci
28. srp 2023

Ahoj holky, za pár dní mám termín porodu a z dívčích jmen jsme doposud měli vybrané jméno Alžběta. Dnes za mnou muž přišel, že jméno Alžběta je sice krásné, ale nějak by mu k našemu miminku nesedělo, a že vybereme jiné.
Jsme pro tradiční česká jména, s tím, že nechceme ta, která jsou v rodině. Z tohoto důvodu to nebude Marie, Kateřina, Anna, Tereza.
Nějak padlo i jméno Boženka. Není to v dnešní době úplně mimo mísu? Jako, mě se v podstatě líbí, jen bych ráda slyšela názor ostatních.
(Nevíme pohlaví, tak nejsem s původní Alžbětou úplně zžitá).

Strana
z4
wendulka
14. zář 2023

My máme doma Andělku, ale ta holka je čertice 🙊, ale Božidara je krásné jméno, je to vlastně Teodora, nebo taky Dorota, ale ve tvaru Božidara je to pro mě hezčí.
Celkem hezké a málo používané je i Růžena, nebo Františka

tereza0111
14. zář 2023

jesli se vam libi,, tak bych se toho vubec nebala. Na prvni dobrou se mi nelibi, ale jak nekdo psal, ze by oslovoval Ženko, Žeňko tak se mi to vlastne moc libi
Dcera ma ve tride Doru, Medu i Lidu, druha zase Josefinku (ta se ted dava hodne) a Frantisku - vsechno jsou to moc krasna jmena. A co se nedava najednou muze prijit do mody a hned to neobvykle nebude 🙂

rosie18
14. zář 2023

@apokalismus tak to se vazne povedlo 🤣Ja mam seztrenku Pavlinu a nikdo jsme ji tak nikdy nerikali, aspon co si pamatuju. A je to presne tak, jak rikas, jako kdyz Te prasti. Netrvam na osloveni Ruzenko, to ne, ale Ruzena je jak pest do bricha 🤣

andelka
14. zář 2023

@wendulka my máme Františka. A ve školce je Růženka.

earl
14. zář 2023

@piggy123 jsem Květa. Cely zivot jsem slychala, ze mám babkovske jméno. Mám ho po babičce😅
Vždy jsem byla všude jedina. To zas jo😅
Cestu jsem si k němu našla až v dospělosti, jinak jsem ho nesnasela. Manžel chtel Kvetusku, ale zakázala jsem to. Tak máme Elisku a je jich všude hromada👎🏻

zlobr
14. zář 2023

Moje maminka se jmenuje Božena (po babičce). Celej život to jméno nenávidí! Oslovení Bóžo nebo Božko mi přijde příšerný. Za mě opravdu ne.

pavulka
14. zář 2023

@apokalismus přesně, jsem taky Pavlína a ten základní tvar, když někdo použije, tak už převracím oči, co jsem zase udělala. A korunu tomu vždy nasadila moje máma, která když mě někdo oslovil Pavlo, tak ho hned opravila, že jsem Pavlína 🙈.

jerrabina
14. zář 2023

Moje babička byla Božena a proto to jméno mám ráda. Taky babička, když něco zapomněla nebo zkazila, často odlehčeným tónem řekla "Bože, Boženo!" a to se mi hodně líbilo, že si ze sebe i svého jména uměla udělat legraci.
Taky Božena Němcová je pro mě trochu vzor, stejně jako moje milovaná babička.
@honatko092 tak moji babičce třeba nevím že by kdy kdo řekl Božko 🙂 Nebo Bóžo nebo jakkoli, vždycky buď Boženo, nebo Boženko. A já bych si dovedla představit říkat třeba "Boži" a to se mi líbí, ale tak jí taky nikdo neřekl. Jak předtím nebo v mé nepřítomnosti (třeba v klubu důchodců nebo mezi turisty) to netuším.
@zuzkasim mám stejnou zkušenost. Babička byla sice ve vlastní domácnosti trochu despota kholt beran - babička ovečka nebo babička generál, jak jsem jí s láskou říkala), ale byla to taky nejoptimistictejsi bytost co jsem kdy poznala a to si prošla jobovkami a měla těžký život (možná to i souvisí, nevím). Ale dokázala se od srdce zasmát a nesoudit. Vlastně mi názorově a povahově byla blíž, než vlastní máma. I tím, že nebyla zkostnatělá (jak by mohlo dost lidí někoho toho jména podezirat) a vše na čem trvala mělo svůj hlubší smysl, nebo to bylo "u vás doma si to dělejte jak chcete, ale u mě platí tyhle pravidla". A byla to hodně moudrá žena.

andelka
14. zář 2023

@jerrabina i naše babička je Boženka. Je jí skoro 90, je neskutečně čiperná, skvěle peče a bydlí v domě bez výtahu.

prejeta_zaba
14. zář 2023

Mám raději tradiční jména než novodobé Sofinky a Ellinky, ale některá bych raději nechala dobám národního obrození...a Boženku mezi nimi. Čili ne, co je moc, to je moc. 🤭

janebee
14. zář 2023

@kozaci milejší mi přijde jméno Bohdana, dá se i různě familiarne sklonovat. Božena už mi přijde fakt dost zastaralé.. Nedávno jsem zaslechla i jméno Zlatuse - Zlatí, Zlatuska. Moc pěkné tradiční jméno 😊

22hanah
14. zář 2023

Njn, těhotenský hormony - jste normální s Boženou dnes???? Co chudák to dítě, mysleli jste taky na něj??? Boža🤦🏼‍♀️ to se Vám pěkně poděkuje, doufám, že to bude radši kluk, ještě Jarmila byste jí mohly dát, to ještě tak vidím u nositelek jak jsou z toho jména nešťastné.

kolunka
15. zář 2023

Mám kolem sebe třikrát kombinaci Eliška a Štěpánka 🙂asi právě proto, že jsou obě už v základu zdrobnělé..aby se děti nehadaly. A pak třeba zase Rodice co dávají vsem svým holcickam jména končící v základu na -ie. Každý tu ladnost ve jménech hledá jinde. 🙂

20190418
Autor odpověď smazal
20190418
15. zář 2023

@22hanah ale prosím tě. Zas to nepřeháněj, každému se libi něco jiného a každé jméno se dá říct pěkně i ošklivě, tradičně i moderně. Já mám osobně osypky z Dominiků, Sebíků a Sofinek, kterých je v dnešní době v každé třídě min pět, ale rozhodně si nemyslím, že jsou rodiče těchto děti blázni. Dítě je chudák, když má omezené, sebestředné rodiče a ne když dostane typicky české jméno. Tak zas klid, nejsi arbitr normálnosti.

terulin
15. zář 2023

Ono nenávidět může svoje jméno každý. Moje babička byla Emily (takový krásný jméno) a v dospělosti si nechávala říkat Lenko, jak to jméno nesnášela.

chris_n
15. zář 2023

Alžběta my přijde moc hezké jméno. Božena my v dnešní době k dítěti v u bec nesedí.
Moje prababicka se jmenovala Aloisie a říkali ji Lojzicka.

Mě se moc líbí třeba Anežka. To byla moje babička.

tehulinka91
15. zář 2023

@kozaci no pokud budeme mít holčičku tak to bude Anděla 😄 máme už Adama a Eliáše a s dívčím jménem jsme 100% shodlí už od 2.tehotenstvi 😁 upřímně rodina se na to jméno moc netvarila, ale je to naše rozhodnutí a jméno je to krásné a Božena bylola moje babička a na střední jsem měla spolužačka Boženku, teď má 32 let a nikdo s tím jménem neměl problém a nikdo se jí nesmál. Bylo to takové nezvyklé, ale hezké, každý ji neřekl jinak než Boženko 😊

martinka0209
15. zář 2023

@tehulinka91 když ségra dala dceři jméno Ronja ,taky se na to nikdo netvářil nadšeně,ale nakonec jsme si všichni zvykli😍,jenom jsme si říkali jak je to jméno zvláštní,byla to jejich volba a to jméno mám řekli až se malá narodila,nikdo nevěděl jak se bude jmenovat a u druhého dítěte nám jméno taky prý nebudou chtít říct,takové tajnosti kolem toho dělat

simireka
15. zář 2023

@kozaci já jsem si strašně přála Josefinku, už od mala co jsem si hrála s panenkami.... Ale mým dva kluky, sestra teď čeká holčičku a bude to Julinka, za mě tyto jména top 😊 strašně se mi líbí vlastně všechny starší český jména 😊

tehulinka91
15. zář 2023

@martinka0209 třeba se chtějí vyhnout tomu, aby jim to někdo rozmlouval 😊 a žádnou Ronju teda neznám 😃 nebyla to nějaká postava z filmu? 🤔 jinak je to fakt hezké 😊

tehulinka91
15. zář 2023

A já bych teda nedala ani Anežka, u syna ve školce jich je minimálně 10 na 4 třídy 🙈 a navíc ať dáš jméno jaké chceš, všechny se dají říct všelijak, synovi jsem Dala jméno Adam, protože původně to měl být můj jediný syn a jediné dítě a taky proto aby mu ho nikdo nezkracoval a říkali mu buď Adame nebo Adámku a stejně mu ve školce říkají Áďo 😑 bože prooooc? 😅 takže je to jedno, já se jmenuju Veronika a nenávidím své jméno 😅 protože mám dlouhé i příjemní a začíná navíc na KA, takže mj říkali VeroniKaká. Takže asi tak 😃🤷🏻‍♀️ dejte takové aby se líbilo vám, protože stejně neovlivňuje jestli to jméno bude mít vaše dítě rado nebo ne 😉

martinka0209
15. zář 2023

@tehulinka91 jo Ronja dcera loupežníka😀,jednou se sestře povedlo potkat další rodinu s malou Ronjou,ale moc jich není

radecka1
15. zář 2023

@20190418 S Jiřinou to mám úplně stejně. Moc se mi líbí, ale je nevyslovitelné pro cizince.

tehulinka91
15. zář 2023

@martinka0209 a jooo už vím 😃 ten film byl pěkný a Ronja byla skvělá 🥰

tehulinka91
15. zář 2023

@martinka0209 a jak to zvládli pro matriku? V kalendáři to ještě není ne?

martinka0209
15. zář 2023

@tehulinka91 v kalendáři není ,vidíš to jsem se neptala,zajímavá otázka,na to se jí musím zeptat

tehulinka91
15. zář 2023

@martinka0209 tak dej potom prosím vědět, také mě to zajímá 😃

andelka
15. zář 2023

@tehulinka91 Andělka byla moje babička 🙂 a malé Andělky jsem zatím poznala dvě.

wendulka
15. zář 2023

@andelka my máme doma jednu a nedávno jsem zjistila že u nás v okolí jsou minimálně další dvě. Stejně jsme to měli i se jménem nejstarší dcery. Ve školce se nás ptali jak ji mají říkat a za pár let je malých Stázinek v našem okolí celkem dost

Strana
z4