icon

Nechci podstoupit zátěžový test na těhotenskou cukrovku

limonadova
15. bře 2017

Ahoj holky,

začínám být zoufalá, proto se na vás obracím. Moje dr mě posílá na test na cukrovku, ale ještě před otěhotněním jsem s tím nesouhlasila a stále to trvá. Informací mám zjištěno mnoho, nemám v průběhu těhu jediný problém, jídlo si opravdu hlídám a představa, že do sebe narvu hordu glukózy se mi prostě příčí. Prosím holky, které jste nešly, o Vaše postřehy, jak na to reagovala gynekoložka, případně jak se jí vymezit? Už jsem si vyslechla, jak riskuji apod., proto mě prosím tohoto ušetřete a kdo to máte podobně, podělte se se mnou prosím o informace. Předem děkuji

Strana
z9
limonadova
autor
15. bře 2017

@medulinek Nepíšu, že mi vadí, kdyby mi bylo zle, čert to vem. Řeším to kolem. A beru argumenty pro i proti🙂 Přesto nejsem laxní, jinak bych nepokládala dotaz... Jen hledám jiné možnosti a varianty

medulinek
15. bře 2017

@marketa11112 nemyslim,ze hucim,pouz jsem reagovala na prvni prispevek,ze se ti nechce kvuli tomu omdlit apod. Sama mam problem s tim,ze pro mimco je to proste zatez o tom zadna,ale porad mi prislo lepsi jit nez nejit. To,ze mala ted poskocila jsem se dozvedela az po tom,co jsem test "prosla",pokud by takhle vylitla driv a nekdo me upozornil,ze to muze byt cukrovka,sla bych na ni driv. Vsak i ty ms jeste cas a myslim,ze kdyz najdes dobrou diabetologii (pokud jsi z prahy,muzu doporucit) a vylicis jim problem,nebudou mit problem nabrat glykovany hemoglobin (i kdyz i tam by se to ukazalo asi az pozdeji),ale min te muzou nabrat nalacno bez zateze a dat glukometr na sledovani. Jinak to lezeni s predcasny znam taky - s prvni jsem lezela od 20tt,kdy jsem se zacala otvirat a modlila se o ten mesic do 24tt,kdy by se ji aspon pokusili zachranit.Ted se zase naopak bojim,aby me nemuseli vyvolavat driv,protoze zrovna vyvolavani nebo cisare bych si klidne rada odpustila

medulinek
15. bře 2017

@limonadova nastesti v dnesni dobe ty alternativy jsou i kdyz o te snidanove tu ctu taky prvne

alishka111
16. bře 2017

Já nevím, není to galon benzínu, ale sklenice sladké vody. Jasně, pokud má někdo velmi rizikové těhotenství, tak bych se jakékoli zátěže bála, ale tak to pak nesmí vypít ani půllitr limonády, nebo džusu to je srovnatelná zátěž. A pokud někdo z zvrací, jen k tomu čichne, tak to prostě nejde a taky se vyplatí hledat alternativu. Ale když se to někomu příčí, protože ta jedna sklenice nezapadá do jeho představy zdravé stravy, jako autorce, tak jsem toho názoru, že je to zcela zbytečný hazard se zdravím dítěte. Bílé rohlíky taky do zdravého životního stylu nezapadají, obsahují podobné množství podobně se vstřebávajicich sacharidů jako ten koktejl (logicky) a spoustu dalších sajrajtu a je to nepřesné. Podle mě krajní a naprosto nouzové řešení. S okurkou ten test kvalitně provést ještě nikdo bohužel neumí...

limonadova
autor
16. bře 2017

@j.a.n.i Moc děkuji🙂

limonadova
autor
16. bře 2017

@alishka111 Jak jsem tu již psala, nechci nic podcenit a snažím se dlouho hledat informace-knihy, web, diskuze, přátelé.... A jak jsem psala-hledám zde jiné varianty a taky podporu, neboť tu mám v tomto jen u partnera. Dokola číst jak je vypití v pohodě a jak riskuji.... To mi nepomůže, i když není myšleno zle. Děkuji všem, které mi daly nové informaci i podporu, vážím si toho, neboť jít dnes proti proudu (ve všem) znamená stále se opakující narážky, skoro vyhrožování apod.... Jen chci přemýšlet na tím, co dělám! A když pak čtu, že někoho dr ani na test nepošle, protože má k tomu nějaký postoj, tak mám otazníky proč... Ale neřešme prosím dále🙂

alishka111
16. bře 2017

Ok, končím, chápu tvůj postoj, ale jako matky (a zřejmě vsech matek) se mě tyhle témata velmi citlivě dotýkají. Jde o to, jestli je to uvědomněle vyhýbání se zbytečnému rutinnímu testu, nebo rozmazlenost a hazard se zdravím dítěte... Proto je tu taková napjatá atmosféra. Osobně si myslím, že kdybys na ten "kontroverzní" test šla, tak se pak téhle diskuzi opravdu zasměješ. Každopádně přeji pohodové těhotenství a zdravé dítě.

somalicats
16. bře 2017

@limonadova Mně byla zjištěna cukrovka u druhé dcery (když jsem čekala první, se tyhle testy ještě plošně nedělaly), nicméně po OGTT mi bylo 3 dny zle, prozvracela jsem je (i přes dodržení všech doporučení), takže když jsem byla těhotná potřetí, s dr jsme se domluvili, že na test nepůjdu. Dietu jsem stejně držela už od začátku, pravidelně jsem si dělala glykemické profily, a jakmile začaly lézt hodnoty nahoru, tak jsem šla na diabetologii. To už jsem ve 28 tt měla zvýšenou i lačnou glykémii, dieta sama na kompenzaci nestačila na rozdíl od druhého těhotenství, takže jsem skončila na inzulínu. Malá byla v růstu opožděná celou dobu, takže se k tomu ještě přidaly kontroly průtoků, ty byly naštěstí OK, ale placenta dle všeho nezvládala malou vyživovat tak, jak by měla. Malá se narodila v termínu a v pořádku.
@marketa11112 Ne vždycky jsou děti diabetiček větší, to byl i můj případ. Vždycky je možnost řešit diagnostiku GDM i jinak, než nutně OGTT, pokud má žena problém (a tím problémem nemyslím samotné vypití roztoku - to mi taky nevadilo, problém byly ty následky).
@alishka111 Neodsuzuj jiné, když sis problémy sama neprošla.

limonadova
autor
16. bře 2017

@alishka111 Nechtěla jsem rozpoutat "žhavou" diskuzi, proto jsem prosila o vyjádření ty ženy, které mají zkušenosti a informace s tím, že nešly apod... Nic víc. Už jsem si toho totiž vyslechla a vyčetla až až... Mě už stačí jen respekt🙂 Přesto děkuji, znát oba pohledy je nutné

marketa11112
16. bře 2017

@medulinek nejsem z prahy, jsem z usteckho kraje, ale urcite se i zde da najit někdo, kdo test udela......

alishka111
16. bře 2017

@somalicats neodsuzuju, říkám svůj názor a svoji zkušenost. To je smysl diskuze. Z lékařského hlediska by mě ale zajímalo, jakým mechanismem způsobí jednorázové požití glukosy třídenní zvracení. Skutečně to lékaři připisují výlučně požití té glukosy? Nerýpu, skutečně mě to zajímá...

marketa11112
16. bře 2017

ja myslim, ze zadna zena nechce riskovat život svého dítěte.. tohle je dle mého smesne ... pokud to někdo takto bere..... vetsine asi ani nepujde o to vypiti sladkého napoje.. ono s e jednou nic moc nestane... ale pokud je cloveku pak spatne, omdleva, několik dni nemůže pak nic pozrit a pod.... tak myslim,ze důvod nejit an tento test je.....
ja bych nejake vypiti sladke vody neresila vůbec, sladke jim normalne a asi vic, nez bych musela..... ale.... pokud clovek resi jiné věci a modli se , aby vůbec dite donosil do rozumného tydne, pokud nemá mit ani psychickou, ani fyzickou zatez, pokud ma lezet, odpočívat.... tak mi najednou pripada, ze kolem takového testu je mnoho věci, které se proste s timto neschoduji......
ja třeba nevyuzivam ani vycházky, do města jedu jen na kontrolu, po te nakoupíme s manželem a zase fofrem na gauc domu.... a bolestem bricha se uz nevyhnu ani tak.....včera jsem prvne byla cca tri hodky na zahrádce a presto , ze jsem nic moc nedělala, posedavala....dobře mi nebylo....jist musim pravidelne, jinak je mi zle, piju snad v kuse a snad v kuse jsem na wc...... magnezko beru 4 x 2 tablety denne na tvrdnuti bricha a zatím to tedy pomaha.. .. a to jsme teprve ve 22. tydnu... takze potrebuji dojit opravdu dal..... clovek se pak chce vyhnout vsemu... chce mit jen klid....

marketa11112
16. bře 2017

@alishka111 se mnou spis zamávalo nejezeni a nepiti.....a do toho vypiti sladkého napoje......

bylinka36
16. bře 2017

Já u druhého určitě nepůjdu, já jsem to sice zvládla v pohodě, ale maličká v bříšku byla pak podezřele klidná a několik hodin se neozvala, ten strach, že se něco děje už po druhé zažít nechci...

somalicats
16. bře 2017

@alishka111 Tak se mnou v tehotenstvi dokazal zamavat jakykoli exces v jidle, kazde delsi lacneni. Musela jsem jist pravidelne a i tak jsem se obcasnym nevolnostem behem celeho tehotenstvi nevyhnula. V pripade delsiho lacneni, jako u OGTT, mi pak bylo zle dele, nez jsem se zase srovnala. Jsou mezi nami holt i takove.

bamishop
16. bře 2017

@ladylass hele, ja na test u tretiho zapomnela, vecer sem si dala tunu zapekanych brambor s brokolici, abych rano vydrzela, a vysledky, prvni odber cukr mimo tabulky pod normou, druhy odber malinko na normu, treti v norme a uz nizky, jen sem nechapala, proc ty odbery byly tri, kdyz u dcer mi krev brali jenom dvakrat jestli si to dobre pamatuju...

bamishop
16. bře 2017

@marketa11112 to bych resila s gyndarkou. Ty tablety moc nepomahaj, s prvni sem byla i nekolikrat na kapackach magnezka, ale me jenom vzdy tvrdla deloha, kontrakce to nebyly, u tretiho se doktorka bala, aby mi nepraskla deloha, mela sem dost bidnou jizvu, tak mi rovnou napsala magnezium v saccich, jeden sacek davka jako jedno platicko magnezka v prascich a to fungovalo docela dobre. Vrele doporucuju to sni probrat, zvlast jestl isi na rizikovem...

netopejr
16. bře 2017

Prostě sdělíš, že ten nechceš absolvovat. Pokud dr.bude strašit nebo vyvíjet nátlak, poděkuješ s tim, ze rizik seš si vědoma, prip.se můžeš přeptat, jestli chce podepsat, že Ti to nabídla. Tim by měla diskuse skončit. Dál bych se do toho nepouštěla, proste víš, co chceš, co ne a basta. Není povinny, správně to maji nabídnout, vysvětlit..., zeptat se. Ale když to tak nedělají.oni jsou tu pro nás, ne my pro ně.

ilonne
16. bře 2017

@werumka Přesně, ja měla i syna GDM na dietě i inzulinu a stejně měl hypoglykemii. Naštěstí ji ukrmili. Ale z toho bych měla docela strach.
@ limonadova Je fajn, ze máš hodně načteno, os. zkušenost je neprenositelna. Internetové diskuze bohužel snesou všechno. Nekompenzovana cukrovka může být hodně velký problém. A to ze se citis v pohodě bohužel nic neznamená. Nicméně pokud test absolvovat nechceš, nikdo te nutit nemůže. Ale aspoň bych si sehnala glukometr a měřila si glykemii doma.

ilonne
16. bře 2017

@marketa11112 To je mýtus - ja měla GDM u obou dětí a obě měli jen lehce přes 3kg.

netopejr
16. bře 2017

@marketa11112 V Tvým případě bych na něj fakt nešla. Uvádí e, ze i u bezproblémových těhotenství pak nezřídka začnou problemy, hrozí potrat, předčasný porod. A znám.případy, kdy to tak bylo.

marketa11112
16. bře 2017

@bamishop s gyndarkou resime, zatím tabletky zabiraji.. 8 kousku denen je téměř platycko (je jich tam deset).. zatím ok.. kdyby se to horšilo, budeme resit dal... kontroly mam po 14 dnech, v pripade potizi dřív nebo pohotovost...

marketa11112
16. bře 2017

@netopejr při prvním tehotenstvi mi prave po tomto testu a nevolnostech zacalo tvrdnuti bricha a o par tydnu později jsem opravdu porodila.... stále premyslim o tom, co vse jsme tenkrat udelala spatne.. tech věci mohlo byt hodne.. at clovek chce ci ne, stále si to dava za vinu a snazi s e diteti vse vynahradit...

alicam
16. bře 2017

Povedala som že ASI nepojdem, vypočula si 15 min prednášku o tom že chápe že som odmietla test na vady, ale toto je iné, možem tým zabrániť vývoju iných vád, predsa keď možem predchádzať chorobám dieťaťa mala by som preto spraviť všetko čo sa dá ak ho mám rada (vzápatí že sa to aj tak nelieči, len sleduje a trochu upraví strava). O glykemickém indexu ako náhrade ogtt ani zmienka. Doporučenie mi dala s tým že si to ešte premyslím. Na ďalšej kontrole len: "Tak ste tam nebola? Ok." Mám z toho srandu :D

whocares
16. bře 2017

Ja nevim. Taky jim hodne zdrave, sportuju a sportovala jsem i v tehotenstvi, nadvahu jsem nikdy nemela. Zvazovala jsem test odmitnout, ale nakonec jsem sla.... a mela cukrovku. Ted jsem byla na testu znova, 10 mesicu po porodu, jim skoro vegan, kojici, hubena jak koza😀 a byt tehotna, zase neprojdu.

netopejr
16. bře 2017

@marketa11112 Mohlo to byt tim. Takhle obdobné jsem to už slyšela. Doktoři to zpochybni stejne.bako u ockovani, když to neni hned, není vůbec, ze.
Hmm, ja jsem třeba zjistila, ze mam kontraindikaci, kvůli dg.,kterou u dr.vedenou mám.... Klidne by me.poslal, ono je to pro ne jednodušší nez vyhodnocovat,koho poslat,.koho ne.... Takže o tom beztak vi prd. Předtím jsem chodila do nemocnice, kde by mi ten test rozmlouvali bez ohledu na dg.,a ze jsem mela už další.parametry, pro které jsem podle tabulek jako ze riziková. Ale my proste nemáme tabulkové parametry. Coz zdravotník se zdravým selsky vyhodnotí hned s ohledem na individuální případ, ti.druzí zijou v tabulkách a moc nepřemýšlí. Je to jednodušší, šetří to čas a zodpovědnost.

werumka
16. bře 2017

@marketa11112 ... A zkusila sis taky připustit, ze jsi nic špatně udělat nemusela? Že to proste žádný duvod mit nemuselo? Je to totiž úplně stejně regulérní varianta. Ale jsme lidi a vzdycky tyhle věci na této úrovni řešíme... Věřím s Tebou, že tentokrát bude vše v pořádku.

karlajasmine
16. bře 2017

Podle me se ten test zbytecne demonizuje, pak se toho kazda hrozne boji a z adrenalinu je cloveku nejvic blbe, kdyz se to nakombinuje s tim, ze clovek neji, nepije a pak se napije ty sladky 'limonady' (zavrate, zvraceni, omdlivani..). Ja jsem na OGTT byla v roce 2015 kdyz byly ty nejvetsi vedra (35 stupnu) a bylo to v pohode, uplne dobre mi nebylo, ale dalo se to zvladnout. Podle me je blbost to resit, proste se clovek den predtim normalne naveceri, napije, vyspi, rano vas tam nekdo zaveze, vezmou vam krev, chvili si pockate, vypijete tu limonadu a mate to skoro misto snidane, pak jeste 2x krev, pak se hned najite a pohoda. Proc to odmitat.. nechapu.

astyna
16. bře 2017

Tak já se na to naopak těším. jsem na sladké, mě to chutnalo, ještě bych zvládla nášup. Nepřišlo mi to tak moc sladké. Neměla jsem těhotenskou cukrovku.

Strana
z9