icon

Nechci podstoupit zátěžový test na těhotenskou cukrovku

limonadova
15. bře 2017

Ahoj holky,

začínám být zoufalá, proto se na vás obracím. Moje dr mě posílá na test na cukrovku, ale ještě před otěhotněním jsem s tím nesouhlasila a stále to trvá. Informací mám zjištěno mnoho, nemám v průběhu těhu jediný problém, jídlo si opravdu hlídám a představa, že do sebe narvu hordu glukózy se mi prostě příčí. Prosím holky, které jste nešly, o Vaše postřehy, jak na to reagovala gynekoložka, případně jak se jí vymezit? Už jsem si vyslechla, jak riskuji apod., proto mě prosím tohoto ušetřete a kdo to máte podobně, podělte se se mnou prosím o informace. Předem děkuji

Strana
z9
vanea
15. bře 2017

Jak už tu bylo spoustukrát psáno, v těhu jsou testy dobrovolné, tudíž nemusíš jít ani na cukrovku.

ALE, rozhodně nevěř tomu, že pokud jíš celý život zdravě, sportuješ, hlídáš se a sladké moc nejíš, nemůžeš mít těhu cukrovku. Nemusela ji mít ani tvoje maminka a i tak ji můžeš mít, další generace zpět už asi moc nedohledáš, navíc tehdy se netestovalo. Znám spousty holek, co jsou dokonce sportovkyně a fakt se hlídají a přitom tu cukrovku měly, aniž by to čekaly, v rodině o tom ani nevěděly. Takových maminek je spousta....takže to záleží čistě na tobě, zda to podstoupit, či ne. Někdo říká, ýe je to zbytečné, že tomu miminku to nedělá dobře...ale to už je pak na posouzení každé z nás...Za mně ta chvilka nepříjemnosti pro mně a teoreticky i pro miminko je lepší, než abych ho pak trápila dlouhodobě.

bbubble
15. bře 2017

ahoj, ja som to tiez hodne zvazovala, nakoniec som sla a lutujem to. kazdopadne ked som to vravela mojej doktorke, ze sa mi do toho moc nechce, tak mi povedala len ze to je samozrejme na mne, a trochu sme sa rozpravali o alternativach.. pochopila som to spravne ze si to dr.este nevravela? Tak uvidis, mozno vobec nebude robit sceny. Ked ta bude chciet poslat, tak by som jej normalne povedala ze si nad tym uvazovala a rozhodla si sa to tento krat nepodstupit, ze si budes hlidat stravu, pripadne by som poziadala o odber glykemie nalacno (normalne u tvojej gyn).

ladylass
15. bře 2017

Je to dobrovolné, můj doktor se taky vztekal měl tisí připomínek že to není jak tak pro nic za nic atd... ale sestřička u doktora měla opačný názor, obzvlášť teď co snížili normy má cukrovku každá druhá, stačí si dát den před testem hrstku hroznů nebo meloun..., nechala jsem si i napsat tu žádanku, ale pak jsem mu řekla že jsme nikam nešla a už bylo stejně pozdě a nešlo nic dělat, ksichtil se ale už nic nezmohl

werumka
15. bře 2017

@ladylass Nesnížily se všechny normy 🙂 Snížil se limit pro lačnou glykémii. Na obě další hodnoty se výrazně uvolnil 🙂 Ale to jen tak na okraj. Pokud ke zvýšené glykémii stačí těhotné den před tím sníst hrstku hroznů, tak je dieta na místě. Protože v dalších týdnech už by stoupala sama o sobě. Normální zdravý organismus totiž ty hrozny zpracuje za hodinu. To jen aby nevznikaly nějaké dezinformace.

ladylass
15. bře 2017

Dobře napíšu to jinak tak jak jsem zažila při prvním synovi, šla jsem na ten test, i přes to že jsem myslela že se pobliju tak jsme to vydržela a přetrpěla tam ty dvě hodiny, domů a to to mám cca 300m jsem šla třičtvrtě hodiny a dva dny zvracela jak alík nakonec jsem kvůli dehydrataci musela na kapačku

werumka
15. bře 2017

@ladylass A řekli Ti před tím, že máš lačnit nejdéle 10 hodin? Že se máš před testem pořádně napít vody? A hned po testu si dát svačinu s dlouhými sacharidy? A den před testem neosekávat jídlo? To jsou totiž důležité věci, které je potřeba dodržet. A je důležité se na ně ptát. Protože přesně tyhle věci pak vedou k těmto nevolnostem...

bbubble
15. bře 2017

@werumka tak ja som sa napriklad na vodu ptala a zakazali mi to, pry by sa ta glukoza naredila :/

ladylass
15. bře 2017

@werumka ne měla jsem nakázáno od doktora a dokonce i když jsem volala na odběrné místo, od večera před tím nejíst takže to bylo cca 14hodin večeřela jsem totiž cca v 6 a na odběr jsem šla v 8 ráno , a naposledy se napít max 3 hodiny před testem a jen čisté vody. Ráno jsem šla na lačno na ten test, pak nepamatuju jestli hned nebo mi dali chvilí ale pak jsem měla 5 minut na to vypít 0,5 litru toho hnusu (neodkázala jsem to vypila jsem cca 400ml a to do mě sestra furt hučela dělejte pijte) pak jsem čekala ty dvě hodiny a zase vzali krev to už jsemto sotva držela i jsem to sestře říkala že budu asi zvracet a její odpověď byla když se pozvracíte tak zítra jdete znova takže jsem to vydržela prodýchávala jsem to ve srovnání jako porod, pak mi vzali krev a sestra řekla od 12ti můžete jít do práce tohle přece nic není (naštěstí jsem byla na nemocenské takže jsem šla domů). Žádné další info co kdy můžu jíst nebo tak, ale já stejně jíst nemohla začla jsem zvracet hned co jsem vylezla z polikliniky a táhlo se to 2 dny, toť moje osobní zkušenost. Jo a testy byli samosebou negativní a cukrovku jsem neměla

ladylass
15. bře 2017

@bbubble jj přesně tak jen pár loků vody a max 3 hodiny před testem, později nic

mythologist
15. bře 2017

@limonadova Ahoj, stejne jako ty si na sladke nepotrpim, takze vysledek ogtt 2014: do 15min krece v brise, megalni prujem, dite v brise se slo zblaznit. Ted jsem 22tt, doktorky jsem se ptala na alternativu vzhledem na prvni zkusenost. Nabidla, ze v ramci poslednich krevnich testu (cca 30-32tt) naberou krev nalacno, pote se v ordinaci nasnidam a za hodinu dalsi odber. Neni to pry tak presne jako ogtt, ale na zachyt problemu to pry staci. Podepsala jsem reverz, ze ogtt odmitam a bylo.

werumka
15. bře 2017

@bbubble Při testu už se nepije, ale před tím se normálně napít můžeš - na lačno znamená, že čistou vodu normálně až do testu pít můžeš... přesné pokyny se vším všudy už jsou dostupné i laické veřejnosti. A je dobré se na ně podívat, jedná se o zátěžový test a tak je k němu potřeba přistupovat. Mimo jiné vybírat laboratoř, která test provádí podle norem.

@ladylass On koukám celý ten test byl provedený úplně na prdlačku... mají být tři odběry, ne jen dva. Nejprve je nutné vyhodnotit lačnou glykémii, aby se vidělo, jestli se v testu normálně může pokračovat. Pokud bys tekutina vyzvracela, přistoupí se k testu snídaňovému - viz výše. Ale té nevolnosti jde dobře předejít tím, co jsem napsala. Ony totiž těhotné si často myslí, že když nebudou večer moc jíst, a přes den zkrouhnou sacharidy, tak to bude v cajku. Naopak. Neomezovat se v jídle, jíst normálně, nehladovět. "Na lačno" znamená 8 hodin bez jídla - 14 už je fakt hardcore ☹

renap
15. bře 2017

Tak já jsem test odmítla,byla jsem hubená,sladký nejím,nesladim nic,jedla jsem zdravě,nikdo v rodině cukrovku neměl,i první těhotenství bylo v pořádku. No a pak někdy mezi 25-26 týdnem mi nějak rychle narostlo břicho. Být laik,tak bych to asi nechala,ale jelikož jsem zdravotnice,tak mi to bylo divný a hned jsem naklusala k doktorce,ta mě hned poslala do rizikové poradny. Diagnoza-polyhydramnion a diabetická fetopatie plodu,čili malá už měla známky otoku hlavičky. Okamžitě na OGTT,nalačno normální,což jsem měla i předtím-měřila jsem se v práci,proto jsem byla v klidu a test odmítla. No a po vypití vysoké hodnoty,okamžitě nasadili inzulín. Takže cukrovku na sobě rozhodně nepoznáte,a průser se stane hodně rychle. Malá se sice narodila dřív,nějaké problémy byly,ale je v pořádku. Takže už nikdy bych neudělala takovou blbost ,že bych test odmítla. Glykémie nalačno jsem měla vždycky normální,v moči nic,glykovaný hemoglobin taky normální a přesto jsem dopadla takhle.

ladylass
15. bře 2017

@werumka bylo to před 4 lety a to bývali jen dva pokud si pamatuju, teď jsem podle nového právě vůbec nešla

werumka
15. bře 2017

@ladylass Tehdy byly ty odběry pouze doporučené, ale ne závazné... to je pravda.

ladylass
15. bře 2017

@werumka ale i tehdy měl na to doktor názor takový že je to povinné a tehda jsem mu věřila, podruhé jsem do toho prostě nešla

limonadova
autor
15. bře 2017

@j.a.n.i Mohu se prosím zeptat, o jaký test s rohlíkem se jedná?

werumka
15. bře 2017

@ladylass Jak jsem psala, plošný screening je doporučený i podle WHO. Může za to i stoupající výskyt diabetu 2. typu a také více poznatků, které se o GDM postupně zjišťují. Ale je potřeba, aby ženy věděly, že odmítnout můžou. A je taky na nich, aby si našly relevantní zdroje a alternativní způsob testování. Podle mě je nejhorší možná varianta se na to úplně vykašlat a nijak to nesledovat. Jakákoli alternativa je vždycky lepší, než nic.

limonadova
autor
15. bře 2017

@werumka To naprosto souhlasím, i proto se ptám na jiné možnosti a nechci to podcenit. A prosím takže ten odběr lačné glykémie-mohu se objednat v nemocnici v laborce s touto informací? Nebo v nějaké dia poradně? Ráda bych dr ukázala, že jsem alespoň někde byla a tohle by bylo pro mě schůdné...

ladylass
15. bře 2017

@werumka na začátku těhu hned cca v 10týdnu asi a pak asi ve 30tým jsem byla nalačno na odběrech a ve výsledcích byla vidět i měřená hodnota cukru, takže bych řekla že to je aspoň naějaké minimum

medulinek
15. bře 2017

@marketa11112 nechce se ti resit,ze ti ozna bude spatne,ale pripadnou zanedbanou cukrovku se ti pak treba resit chce?

jinak ja nejim sladke prakticky vubec,proste mi nechutna,jsem hlavne na rajcatech a mase,jedinym mym problemm bylo tehu omdlevani,prvni test na ogtt nedopadl,vyzvracela jsem ho,druhy prokazal cukrovku,ted jsem na inzulinu a hodnoty stejne nejsou uplne dobre.Pry na to ma vliv i brani kortikoidu pred tehu i zavadeni utrogestanu v tehu.Ackoliv me nijak predstava sladke brecky (vic nez sladke mi vadila ta divna chemicka prichut citrusu) neuchvacovala,mala je vymodlena a mela bych blby pocit z toho,ze jsem odmitla test,ktery ji muze pomoct ve vyvoji.A ted jsem rada,ze jsem sla a jsem hlidana.Nedelam to pro sebe,ale pro ni a za to mi stoji cokoliv

werumka
15. bře 2017

@limonadova Můžeš se buď domluvit přímo na nějaké diabetologii, nebo jít d laboratoře a zažádat si o dva odběry glykémie jako samoplátce (vyjde to max na 150 Kč). Jeden na lačno (limit 5,1), pak se najíst (třeba rohlík s medem) a přesně hodinu po jídle odběr další glykémie (limit 7,8).

puutalo
15. bře 2017

Pro me byl test na cukrovku ten nejmene zatezovy. Mnohem narocnejsi pro me byl 1. screening. Od objednani jsem cekala mesic a cely ten mesic jsem se strasne bala, coz miminku urcite neprospelo. Jsem nervak, ale vim, ze kdybych nesla, nervovala bych se az do porodu. Pritom vysledky presne nejsou. Radeji budu chodit kazdy tyden na cukr, nez znovu na screening. Cukr pro me byl jen sladky napoj a tri odbery. Urcite se to zvladnout da a za ten vysledek to stoji.

renap
15. bře 2017

@limonadova Glykemie nalačno ti neukáže vůbec nic,ta bývá u těhotenské cukrovky normální,viz. můj příspěvek. Těhotenská cukrovka je o tom,že slinivka špatně zpracovává cukr,čili se to projeví právě až po jídle,nebo po vypití sladkého .To chce právě tu zátěž,aby se to poznalo.

medulinek
15. bře 2017

nejhorsi je,ze jak mne tak i kamaradkam setry rekly at den dva predem vynechame sladke at nemame zachyt,ja to teda nedodrzela,protoze jsem rikala,ze logicky normalne bych taky jedla normalne,naopak jsem si odpoledne dala jablko,normalni veceri a tak. Radsi budu falesne pozitivni nez falesne negativni

marketa11112
15. bře 2017

@medulinek 🙂).. zanedbana cukrovka nebude.. mohu jit na krevni test, pripadne upravit stravu..... myslim, ze dodrzet to par tydnu není zas takovy problém... jinak jak vim, většina deti v brise u mamin s cukrovku je spis vetsich nez by mela byt.. my tenhle problém nemame, mala je o tyden mensi...............jinak ty asi v tehotenstvi nemas zadne problémy, nemusíš lezet, není ti zle pokud nelezis, netlaci ti uz ted mala na cipek, nemusíš se bat predcasneho porodu... pak se to keca, ze?

medulinek
15. bře 2017

@marketa11112 vis o me prd - o tehu jsem se snazila 3 roky,prodelala 3 potraty,mala neni prirozene,lezim od 12tt,denne beru tolik leku,ze skoro ani nemusim jist,picham si dvoje injekce a pres modriny uz skoro nemam kam,omdlivam celou dobu,dokonce i parkrat v obchode,kde jsem zustala lezet na chodbe a lidi se mi vyhybali obloukem a prave kvuli tem problem jsem na test sla. Jeste nez se cukrovka prokazala odpovidala mala cca o 3 dny mene a najednou behem 3 tydnu vyrostla skoro o 6.A to,ze je dite vetsi je ta nejmensi komplikace,oproti velikosti deti byvaji nedovyvinute,maji zbytnelou srdecni prepazku,muzou mit hypoglkemii,tezsi prubeh zloutenky,dychaci kolaps,v budoucnu vetsi riziko adhd,hyperaktivity,vyssi sklon k cukrovce 2.typu........ Dietu jsem mela nasazenou 14 dni a i kdyz jsem vse poctive vazila,zapisovala,merila pred a po kazdem jidle,nejen,ze se to neupravilo,naopak se to horsilo,inzulin mam navysený uz potreti

renap
15. bře 2017

@marketa11112 Jo,říká se to,že děti jsou větší,ale já třeba měla tu cukrovku dost špatně kompenzovanou,4x denně inzulín,a malá se narodila a měla 2,5 kila,takže spolíhat na to,že dítě není velké,tak cukrovku asi nemam je blbost.

werumka
15. bře 2017

@renap Ona jak rychleji stárne placenta, tak se mnohdy může stát pravý opak - že miminko roste pomalu, protože už nemá dost živin. Stává se to taky, ale častější je, že mimčo skokově vyroste.

medulinek
15. bře 2017

@renap ono pak staci,kdyz hur funguje placenta,ja mam AFS a i pres injekce se da cekat,ze zacne selhavat driv a mala bude hur zivena a poznalo by se taky prd.Navic ty odhady jak velikosti tak vahy.....3 dny pred porodem jsem dostala odhad 3200g a to bylo 14 dni pred terminem,rodila jsem tedy za 3 dny a vaha 2600g 🙂 tak nevi,co do toho odhadu zapocetli 😀

marketa11112
15. bře 2017

@medulinek ano ano, to vse je mozne.. .. ale neodsuzuj ostatní ty sama...., pokud o nich nevis nic ...........sama jsi si necim prosla, tak proc tady takhle hucis? ty muzes mit hloupe reci , clovek si to ma nechat libit? sama jsi jak vosi hnizdo....🙂..
ja se bojim, aby se mi po takove zatezi nerozjel porod...... uz ted mam problémy ...a i to je pro me dite risk.... uz jedno nedonosene dite mam, nemas zdani cim jsme si prosli... a to jsem v nemocnici zazila o moc horsi pripady....nechci riskovat a rodit ještě dřív nez poprvé.... mohl by to způsobit jak stres, tak omdleni, tak zvraceni, tak dlouhe sezeni a pod....rizikove pro nas je vse.....u me je predcasny porod dokonce jisty, otázka je ,jak to bude brzy...pokud alespoň nejak mohu udrzet dite v sobe dele, udelam to... sama pises, jak prcek rychle rostl, takze pravidlo, ze deti u maminek s cukrovkou byvaji vetsi, rostou skokove , nevylucujes... při takovem problemu bych test absolvovala, ale ne dřív jak ve 28. tydnu.. ..abych riskovala co nejmene.......i ted stále ještě zvazuji ci jit ci ne....ale proste se bojim...
@renap jak jsem psala, většinou....jsi výjimka ☹(

jen se mi nelibi, odsuzovat lidi, kteří mají jiny názor nez vy.... .. to je stejne v ockovani/neockovani ci posouvani ockovani., je to stejne v tom, cim maminky krmi deti, koji ci nekoji. je to stejne v tom, jak lide ziji.... ale je t o každého věc a rozhodnuti, a nikdo nemá pravo do toho kecat a odsuzovat člověka za jiny názor..... me s e nelibi věci, které lide delaji, ale beru to tak, ze důvod mohou mit....

Strana
z9