icon

Nechci podstoupit zátěžový test na těhotenskou cukrovku

limonadova
15. bře 2017

Ahoj holky,

začínám být zoufalá, proto se na vás obracím. Moje dr mě posílá na test na cukrovku, ale ještě před otěhotněním jsem s tím nesouhlasila a stále to trvá. Informací mám zjištěno mnoho, nemám v průběhu těhu jediný problém, jídlo si opravdu hlídám a představa, že do sebe narvu hordu glukózy se mi prostě příčí. Prosím holky, které jste nešly, o Vaše postřehy, jak na to reagovala gynekoložka, případně jak se jí vymezit? Už jsem si vyslechla, jak riskuji apod., proto mě prosím tohoto ušetřete a kdo to máte podobně, podělte se se mnou prosím o informace. Předem děkuji

Strana
z9
eldrag
17. bře 2017

@marketa11112 hele ja byla s druhym domluvena s obvodni a jednou za 14dni jsem prisla bez ohledu na pohyb a jidlo a cukr mi zmerila glukom. A hodnota byla vzdy ok. Kdyby byla vysoka tak by to resila. Podrihe jsem ogtt odmitla absolvovat po te hruze u prvniho.

j.a.n.i
17. bře 2017

@netopejr Samozřejmě že systém s glukometrem stačí, ani není třeba dodržovat dietu, jen se poctivě třeba 2 dny měřit a po nějaké době zas a pokud by byl problém, tak se rozhodně projeví... ale ten test je jednodušší a levnější a proto se plošně dělá.

johnirvingfan
17. bře 2017

@medulinek
Já vzdy, respektive ne vzdy ani, ty lacne. U nás se s tim nemazou a když jsem mela 1.vysokou, nebrali mi ten kontrolní odběr druhý den, ale rovnou do poradny. A tam jsem mela dokonce Dobrou lacnou a po jídle taky...takže kdyby mi na druhý den brali kontrolní krev dle předpisů, mela bych třeba v se ok. A nebyla bych vedena jako dia. Ale pak jsem třeba 2xza týden mela vyšší lacne, pak zas ne. No a ted jsem už na inzulínu, vyssi i po snídani, jak u Tebe, pak i po oběde. .. Tak nějaka ta vyšší opatrnost je vzdy na miste.

netopejr
17. bře 2017

@johnirvingfan Takze to znamená, ze jsi taky (ten druhy den)) mohla testem krasne projit, byl by proste falešné negativni, cukrovka vyloucena a bud by to tělo nějak dalo nebo se tp vic min projevilo.
Teey z toho plyne, ze ani absolvováni testu cukrovku nevyloučí.
Pochopila jsem to správně?

johnirvingfan
17. bře 2017

@netopejr
No, jen teoreticky. Kdyby byla ten druhy den dobra ta glykémie, tak bych pokračovala v testu a to je bod, kdy ti nedovedu odpovědět, jak by ten test dopadl. Ale jak tu už bylo řečeno. Ani ten test neni stoprocentní, protoze částo dochází ke špatnému provedení.
Nicméně třeba Já jsem ráda, že Mé hned hnali do dia poradny. Zni to asi blaznive. Tam me Teda nikdo nedesil. V podstatě to spočívalo v tom, že jedna sestřička mi vysvětlila glukometr a chtěli, abych se den před kontrolou měřila /1x za 3 tydny/ a druha me poučila o dietě. A takto jsem tam jen párkrát byla, ukázala namerene hodnoty-vzdy dobre. O rizicích a "stresovani" vím jen z netu. Při posledním meření jsem ale mela hodnoty už vysoke a nasadil mi rovnou inzulín. A ještě me uklidnil, že by to miminku ke konci neměla ublížit - ten vyšší cukr, ale hlídat to musíme.

werumka
17. bře 2017

@netopejr Zkusím to vysvětlit nějako srozumitelně 🙂 Pokud bychom zvolily jako metodu testování měření na glukometru, tak v tu chvíli ta těhotná musí nasadit stejný systém měření jako těhotná s diagnostikovanou GDM. Tj. měřit se jednou za tři dny v rozmezí 28. - 33. týdne (to jsou týdny, kdy při GDM stoupají glykémie i po normálním jídle). V rámci toho jsou čtyři měření během jednoho dne (na lačno, přesně po jedno hodině po snídnani, po obědě a po večeři). Osobně si myslím, že většina těhotných by se na to po nějaké době vykašlala, protože tenhle systém jídel ani nedodržuje. Je to prostě otrava, to si přiznejme. Druhá věc je přesnost glukometrů. Glukometry mají povolenou odchylku až 15 procent. Přičemž stejně, jako všude jinde, existují glukometry spolehlivé a pak takové, a které se spolehnout nedá. V reálu to znamená, že glukometr může ukázat glykémii 5,3, ale ve skutečnosti bude glykémie 5,0 nebo taky 5,6 (proto se jejich měření na diabetologii srovnává s laborkou). Je dobrý pouze ke sledování trendů - tj. že třeba vidíš, že máš problém s lačnou glykémií po 30. týdnu, nebo že blbě reaguješ na mléčné výrobky. KDyž glykémii po snídani vystřelí k devíti, tak už je jasné, že tam nějaký problém je. Ale nemůžeš po nich chtít, aby ukázal přesně, jestli je glykémie 7,8 nebo 7,9. Víc se po těch glukometrech chtít nemůže. Tudíž pro jednorázové testování nejsou vhodné.

werumka
17. bře 2017

@netopejr I kdyby @johnirvingfan prošla další den v testování lačné, tak by nemusela projít v ogtt, který by pak následoval. Takhle se totiž to testování má dělat (je na to přesně daná metodika, jak jsme si tu psaly). Pokud se zvýšená lačná opakovaně vyšší, tak teprve pak se odesílá na diabetologii. Když je lačná další den v pořádku, tak se provede ogtt. Takové testování je vysoce spolehlivé (na rozdíl třeba od prvotrimestrálního screeningu, který počítá jen s určitou pravděpodobností). Ale donutit ty laborky, aby to tak dělaly... 🙂

lussinka88
17. bře 2017

@werumka hezky jsi to napsala. Zas jsem si trosku objasnila nektery veci 🙂)

Jezis NT screening, polil me zas studenej pot. Pro muj mozek nepochopitelna vec ta pravdepodobnost. 😁 Analytik potrebuje vedet presne, ne ze pozitivni zachyt byl u jednoho z X, ktery ma stejny hodnoty jako ja 😂🙈. Jeste ze existuje NIPS 😁.

netopejr
18. bře 2017

@werumka Dík. Tomu ze to málokdo presne dodrzi ap. rozumím.... A jestli to meri nekde jak tonometry... 🙄 Ale i diabetikim, kterým to lita, nebo.sportujou, tzn.potrebujou veder celkem přesně, ten.glukometr staci, takže.ta.odchylka tam sice je, ale není to zas tak kriticky, ne?

netopejr
18. bře 2017

@marketa11112 viz na stránce výšce (podrobnější popis od werumky), cili za me - na test nejit, a merit, a mas to sichr a bez rizika.

netopejr
18. bře 2017

@werumka Ještě by me zajímalo - předpokládám, ze dietu si lze napočítat dle.toho,.co člověk ji, napr.bez pečiva, mají vyindexovany většinu potravin?

A pak.by.me.zajimalo,.co.se děje, když je člověk na diete, ma fakt hlad,ale ma vycerpanej limit toho, co muze snistnz kalorickyho hlediska?

bamishop
18. bře 2017

@netopejr limit mas prece jen na cukry, tak hold nebudes jist prilohy apod, ale porad si muzes treba chroupat diabeticke suchary, dat si zeleninku, bilkoviny apod...

nelinecka1
18. bře 2017

Odmítla jsem, mudr si to zapsala do karty a bylo. K ničemu tě nemůže nutit. Ale je fakt, že otec je diabetik, tak jsem si měřila cukr týden v kuse, abych věděla, že je to v pořádku. Příště bych to udělala stejně.

sarkar
18. bře 2017

@limonadova Ahoj, taky jsem při druhém dítěti nechtěla, ale nakonec jsem podlehla tlaku okolí, i gyndař mě mírně přesvědčoval (ale fakt mírně), no nakonec jsem to vzdala a šla jsem a vše bylo ok (právě proto jsem přesvědčená, že kdyby náhodou bylo třetí dítě, tak už se opravdu, ale opravdu nenechám do ničeho tlačit). Vím, že je to relativní a může se vyskytnout problém, ale myslím si, že soudně uvažující člověk, který se zná, je schopný přijmout důsledky svých rozhodnutí, používá selský rozum a je celkově zdravotně v pořádku, tak má plné právo rozhodnout o tom, na jaké vyšetření půjde nebo ne na základě právě zmíněných faktorů. Problém je v tom, že je v ČR stále horda lidí, kteří slepě naslouchají doporučením druhých, místo aby poslouchali své tělo, jedí nezdravě, neznají příznaky nemocí, nechají se vším vystresovat, jsou netrpěliví a mají tendence přírodě do věcí kecat a neradi přebírají zodpovědnost za své chování a rozhodování, pro ně jsou všechna ta vyšetření v pořádku. Fandím ti, ať ti vše vyjde 😉

marketa11112
18. bře 2017

@johnirvingfan ja se nebojim testu 🙂).. nemam problém něco vypit apod... je s e bojim, aby to nezapricilo brzky porod, když uz ted mam problémy 🙂)

marketa11112
18. bře 2017

prosim popise mi někdo příznaky tehotenske cukrovky? dekuji

johnirvingfan
18. bře 2017

@marketa11112
Já to tak i pochopila. Já nevím, jestli samotný test muže spustit ten porod. To slyším poprvé, ale spis asi to sezení 2 hodiny někde plus stres. To tak někde polezet u toho.

johnirvingfan
18. bře 2017

@marketa11112
Jinak cukrovka ve většině případů nemá žádne objektivní nebo subjektivní příznaky :(

marketa11112
18. bře 2017

@johnirvingfan jde mi o to, ze mam klidovy rezim, mam lezet, zadny stres, zadna fyzicka aktivita.. mam lezet.. ne sedet nekde v cekarne tri hodiny, pripadne se muze stat, ze sebou seknu (stalo se mi to u prvního tehotenstvi), kvůli tomu, ze jsem nejedla, nepila....samozrejme s e to stat nemusi, mohu byt ok.. ale desi me to dlouhe sezeni.. stále mi tvrdne bricho, jen v leze mam klid..... proste jde o ty celkove podmínky testovani... a nesoulad s tim, co mam dodržovat...kdyby slo o to, prijit, vypit, vzit krev a jit si domu lehnout , neresim..... ale nejist a nepit mnoho hodit, sedet několik hodin na tvrde zidli, nemoci si lehnout, najist, napit....... to je ten problém.. proste to není v souladu s tim, co musim dodržovat , abych udržela mimino v brise......

kristynatita
18. bře 2017

Víte co, já se testu taky obávala, taky jsem ho nechtěla podstupovat, ale pro zdraví dítěte bych udělala snad vše. Navíc jsem si říkala, že v rámci těhotenských chutí jsem cukru a sladkostí někdy najednou spásla takové množství, že test na cukrovku oproti tomu bylo nic...

netopejr
18. bře 2017

@kristynatita Jenomzeby předčasný porody se poto občas fakt vyskytujou, i když primou souvislost nemze spolehlivé prokazat, ale.a i vyloučit. Takže je fakt otázka, co je ta priorita zdravi a život dítěte.

A s tim, co jsi ztlaskala za sladkosti - je to tu furt dokola - Tys předtím 10 hodin lacnila?
A po sladkostech 2 hodiny nepila?

alishka111
18. bře 2017

@marketa11112 Pokud máte takové potíže, jsem přesvědčená, že by Vám po domluvě umožnili někde ležet. Určitě je nějaké odběrné místo, kde mají lehátko pro výjimečné případy. Být Vámi, tak zkusím požádat Vašeho lékaře, jestli by Vám to nevyjednal, nebo sama obvolat...

alishka111
18. bře 2017

Jinak tedy,k těm argumentům, že nejvíc vadí 10ti hodinová přestávka v jídle... Pokud mé tělo nezvládne 10 hodin bez jídla a navíc po těch deseti hodinách po snědení/vypití něčeho omdlívám, tak bych z té cukrovky tím spíš měla zatracený vítr, protože zdravé tělo a to i těhotné by to mělo zvládnout. Omdlívání po delší přestávce v jídle mi zatraceně zavání špatným glykemickým hospodařením...

bamishop
18. bře 2017

@alishka111 nemate uplne pravdu, mam velmi nizky tlak, tep a jeste nizkou glykemii, a jsem zcela zdrava, jen nezapadam do tabulek. Takze nenajist se po ranu je pro me problem, nosim v kabelce kostku cukru jako zachranu, kdyz na me jdou mrakoty, ale to prece clovek vi jake ma telo a podle toho se zaridi. U toho posledniho ditete sem se vecer najedla tak,abych rano neomdlivala, protoze sem musela rozvect deti do skolky a pak si na test dojet autem a vubec sem si neuvedomila,ze bych potom mohla mit vysoky cukr a i tak byl naprosto v norme uz nalacno, jen nebyl pod normou jak obvykle mivam... Me hlavne prijde spatne hledat furt nejake viniky, me prijde, ze lidi uz dneska neumi zit zivot tak jak prichazi, z jednoducheho testu na cukrovku je modni bublina, totez z dalsich temat, nektere zeny ted uz odmitaji i odber krve z paticky u miminek, protoze je prece mala pravdepodovbnost, ze dite nejakou tu metabolickou poruchu mit bude, no ano, mala je, ale pokud ji mit bude, tak ta mama sve dite vedomne zmrzaci atd atd atd... A at na me nikdo nechodi s rizikovym tehotenstvi, ta jsem mela vsechny tri, je to hodne i o osobnim nastaveni a psychice, a pokud ji nekomu naboura obycejne vysetreni, tak potez teda....

marketa11112
18. bře 2017

@alishka111 ano, ještě to zkusim..ale vim zde jen o jednom odbernem miste.. tak uvidíme.. a opravdu pujdu pripadne az na konci 28. tydne.. snad to pujde nejak domluvit.. pokud ne, budu muset volit jiné reseni..
jinak s tim jídlem.. jsem zvykla jist pravidelne od rana do vecera, vlastne jim i pred spaním, na vahu to nemelo nikdy vliv, sportovala jsem, mam proti jinym zenam hodne svalove hmoty ..... bez jidla jsme schopna vydrzet, ale je mi pak spatne.. nbez piti nevydrzim.. jsem zvykla popijet vodu cely den... bezne vypiju přes 3 litry, když jsem kojila , pila jsem třeba i pet litru tekutin denne... jsem holt ziznivec 🙂... ale u lidi s vetsi svalovou hmotou, u sportovcu je to bezne... a hlavne, pokud je telo zvykle na nejaky rezim , ten je pak nabouran, urcite mu to nedela dobře.....na zacatku tehotenstvi jsem nikdy nezvracela.. na nevolnost mi stacilo najist se..... asi to mam nejak obracene. 🙂))..........jinak ted jsem koukala do průkazky i na tlak.. horni mi stoupa, dolni klesa..... lékařka to zatím nijak nekomentovala. tak uvidíme , co to udela dal...

werumka
18. bře 2017

@netopejr Takhle - diabetikům 1. typu a rozjetým diabetikům 2. typu ty glykémie lítají v mnohem větším rozsahu, než těhotným s GDM. Mě například zajímá, jestli mám glykémii 3 nebo 6. Nebo jestli mám 15 nebo 25 😀 Ne, jestli mám 5,0 nebo 5,3.
Což pak může vést ke stresu, protože když si těhotná párkrát naměří 5,3, tak z toho pak může být rozhozená a neví, na čem je. Když má žena tu cukrovku už diagnostikovanou, tak je to prostě jen kontrolní mechanismus. Například ve 28. týdnu má glykémie mezi 4,9 a 5,1 a po 30, týdnu už neklesají pod 5,5, tak je vidí, že je rezistence stoupá. A k tomu je to určené.

U dia diety počítáš pouze sacharidy obsažené v jídle. Většinou ženy říkají, že s rozpisem hlad opravdu nemají (jedí max po třech hodinách - musejí si dávat akorát pozor na složení jídel, protože v různých částech dne může glykémie třeba blbě reagovat na mléčný cukr). Stejně tak třeba chvilku trvá, než zjistí, co jí sedí ke druhé večeři. Jinak bezsacharidová jídla můžeš jíst bez omezení - zelenina, maso, šunka, vejce... bílkoviny, tuky. Třeba se nedoporučuje konzumovat nízkotučené výrobky, protože právě tuky jsou jednou z důležitých složek pro příjem energie.

werumka
18. bře 2017

@marketa11112 Jen tak pro zasmání - chodila jsem do rizikové poradny do Prahy do Motola. A čekání na tvrdých židličkách v čekárně bez výjimek klidně 4 hodiny a více... a platilo to pro všechny. Jednou jsem tam tvrdla asi šest hodin. Myslím, že z toho dvouhodinového sezení na židli neporodíš. Ale pokud se toho bojíš, tak ten stres je v tomhle mocný.

marketa11112
18. bře 2017

@werumka mozna ne, ale jde mi spis o princip... mam doma lezet, nohy nahoru... a pak mam najednou nekde odsedet x-hodin.. a to nevadi ? a co když ano.....
jinak parada.. na jidelnicku bych prezila a asi ještě i zhubla, když bych nejedla sacharidy....-))

medulinek
18. bře 2017

@johnirvingfan mne ten druhy kontrolni odber na druhy den nabidl,ale tim,ze uz tyden pred tim jsem mela na kardiu na lacno 5,7,tak jsem dobrovolne zvolila dia. ty návštěvy mě nijak neobtěžují,doktorka i sestřička jsou příjemné,z peněz mě to stojí akorat benzín a parkovné a to si s tim treba zaridim i nakup,tak se to neda tak pocitat. A tím,že jsem dlouho jedla kortikoidy a opravdu moc pribrala,budu u nich zustavat i dal na hlidani,kdyby se mi rozjela cukrovka klasicka

Strana
z9