Neshodnem se na jménu. Jaká je ta nejlepší cesta?

polakovakl
14. led 2022

Prosím vás, jak jste se dostali k výběru jména? My jsme se shodli jen co jsme se poznali, ale každý s představou odlišné gramatiky. Od te doby nejsme schopný se domluvit. Padlo x variant a podobná jména. Nakonec jsme se shodli na odlišném kompromisu. Měsíc do porodu a zase se to překopává 😂🤦‍♀️. A vybrat jméno po porodu prý nepřichází v úvahu. Jaká je ta nejlepší cesta? Vzít kalendář a škrtat?

klokanka31
14. led 2022

@polakovakl My jsme se taky nemohli úplně shodnout, tak jsme vzali kalendář, a vybírali tak dlouho,až se zjistilo že nejlepší volba bude to co jsem chtěla od začátku já 😄 manžel teda nikdy nebyl proti,jen měl představu modernějších a tvrdších jmen.

limali
14. led 2022

@polakovakl každý sme si separé napísali 10 mien a potom sme to porovnali, či máme aspoň niečo rovnaké 😊 našli sme 3 a teraz len vyberieme, ktoré zvíťazí

makovice88
14. led 2022

Vyskrtavali jsme kalendar. Kazdy si napsal top 10 a z tech jsme porovnavali, jestli se nekde shodneme. Shodli jsme se na 4 a z tech jsme vybrali finalni jmeno.
Melo by se libit obema, ja bych v necem tak dulezitem kompromis nedelala. 😉

veronicka89
14. led 2022

Kalendář ? Vždyť v kalendáři není tolik hezkých jmen...

sorboni30
14. led 2022

@polakovakl s muzem jsme si oba vzali papír a kazdy si napsal 10 jmen ( pro holcicku)... Pak jsme vybraly ty co jsme se spolu shodli coz byly tři. Ty jsme nechali lezet na stole..a pak pomalu přemýšleli..No a nakonec zůstalo jedno 😉 Co se tyka.gramatiky..jsme na tom stejně takze vybíráme české jména a ne nějaké dvojité pismena ci cizí výmysly. A to proto, ze jak se mimi pak bude ucit cist,psat..abychom mu to ulehcili.. No nas nazor a způsob. 😀😉

zuzkasim
14. led 2022

Bylo to těžké, přiznávám, pro poslední dítě jsme dokonce jméno neměli (mysleli jsme, že to bude další kluk, takže holčičí jméno jsme tak moc neřešili), po porodu jsme dostali 20 minut klid, abychom se domluvili🙂 Jinak s gramatikou bych doporučila co nejjednodušší variantu, to dítě se s tím bude potýkat celý život, všude to bude muset hlásit... stačí mi, že moje příjmení neumí nikdo správně napsat (při tom je české a normální, ale je častější jeho jiná varianta).

makovice88
14. led 2022

@veronicka89 Tak nam treba stacila jmena v kalendari, nepotrebovali jsme nic extra. A taky jsme chteli, aby meli deti nejak normalne svatek. 😁

rebe
14. led 2022

Proč nepřipadá v úvahu vybrat jméno po porodu?

polakovakl
autor
14. led 2022

Tak původně jsme chtěli Elinku, pak jsme se neshodli na tom zda jedno L nebo dvě (Ela/Ella). Pak manžel přišel s Eliškou, ale tak se jmenuje moje segra a je jich všude plno, Elizabet je zase od Alžběty a to se mi nelíbí. Jenom Ela mu nakonec přišlo moc krátký a blbý na představování, že to chce něco nezkraceneho. Amélie se mu nelíbí, Eleanor taky ne. Nakonec ani nevím jak jsme došli k Leontýně což byl kompromis, ze kterého nikdo není nadšený ale akceptuje ho, ale nakonec přišel s tím ze i to je blby pro dospělou ženskou.

U prvního dítěte mi to naskocilo intuitivně a jeho otec neprotestoval. Ale tohle těhotenství se nějak ne a ne na to dítě napojit, navíc to ze to bude holka je spis pravděpodobnější odhad, nikdo to finalne nepotvrdil. Co je za problém počkat až se s mimi uvidime tak nevím, asi nechce pak resit jméno rychle na poslední chvíli. No už jsem z toho unavená a manžel taky…

rebe
14. led 2022

@polakovakl Po porodu to nemusíš řešit rychle a na poslední chvíli, je na to měsíc.

polakovakl
autor
14. led 2022

@rebe to jsem mu taky říkala 😂 spoléhám na to, jako na poslední možnost 🤦‍♀️

hope09
14. led 2022

A co Elen? Ella je také pěkné, i Eleanor. Nebo co vybrat úplně jiné jméno, které končí na ELA, takže byste jí tak mohli říkat. Teď mě žádné konkrétní nenapadá, ale určitě jsou 🙂

esmeralda11
14. led 2022

@hope09 Samuela, Michaela...nic dalšího mě nenapadá😀

rebe
14. led 2022

@esmeralda11 Ornela 😀

klokanka31
14. led 2022

@polakovakl Eliška je opravdu časté jméno, ale je krásné, nikdo ho nemůže zkomolit...

vitezove
14. led 2022

My jsme koupili knížku českých jmen. Tu podle které se schvalují i jména. A prostě já jsem jednou barvou označovala co se mi líbí, manžel druhou a pak jsme hledali, kde je shoda.

hope09
14. led 2022

@esmeralda11 Gabriela, Mariela 😀
Nebo co Nela?

vitezove
14. led 2022

@polakovakl Mě se vždy moc líbilo Elena. Nakonec mi ale nedávno došlo, že by jí někdo říkal "Elinko" což je taky důvod proč nemám ráda Elišku. Když někdo řekne "elinko" tak bych si vyškrábala oči 😀. Nejspíš to souvisí se špatnou zkušeností s tímto jménem a jednou hodně rozmazlenou holčičkou ze školy :D 😀. Ale jinak Elenu mám pořád v záloze... třeba na ní jednou dojde... jen bych musela vymyslet tu zdrobnělinu nějak, aby se Elince daleko vyhnula 😀 😀.

mamikry
14. led 2022

@polakovakl Moje kamaradka ma Elianu. 🙂 U nas jsem o jmenech rozhodla v podstate ja. Muj muz to extra neresil a libila se mu, ale zase chtel, aby meli dve, to druhe vybral on. Tak maji kluci kazdy jedno od maminky a jedno od tatinka. Neni to idealni reseni, ale vlastne se mi to libi. Rikame jim teda tim prvnim. Kdyby byla holcicka, chtela jsem nejvic Malvinku.

eshly28
15. led 2022

@polakovakl ještě je treba Bela, ale když se vám líbí Ella, už bych ho neměnila.
Jinak jsem to měla úplně stejně jako ty. Na druhé miminko se ne a ne napojit. Jméno pro prvního syna jsme vybrali skoro hned, ale u druhého to byl boj. Nakonec jsme si s přítelem napsali seznamy, ty jsme si vzájemně kompletně zamitli. Přítel chtěl, aby dítě mělo shodné iniciály, takže jsme projeli jména na B a z těch se nám líbilo jen jedno 😅 a nakonec je to fakt krasne jméno a k synovi přesně padne.

darkwitch
15. led 2022

@vitezove my říkáme Elence, Elča, Elýša. Slunko ji neříká nikdo. To jen pro uklidnění.

codal
15. led 2022

@polakovakl a co Elen, to je pěkné jak pro dospělou ženu, můžete jí říkat Ela a není to tak krátké

veroniquecz
15. led 2022

@vitezove my máme Ellu a kamarádka Elen.
Oběma říkají ve škole Elinko a Elenko. Prostě to míchají, už ve školce to tak bylo. Plus ještě Eliška. Všechny jsou “Eli”. Ono to fakt moc neovlivnis jak jim bude říkat okolí.

krisstina93
15. led 2022

Muž vymyslel syna, já dceru :D tak dejte jména dvě ne?

lovemusicsun
15. led 2022

My celé těhotenství psali na nástěnku doma nějaká jména, pár dní je tam nechávali, já si třeba zkoušela představovat jak tím jménem na dítě volám a když se nám nelíbily, tak jsme je mazali. Nakonec tam zůstaly tři a mezi těmi jsme to asi týden před porodem rozhodli. Nevěděli jsme jestli budeme mít kluka nebo holku, tak jsme vybírali pro obě pohlaví. Ani jeden z nás výrazně na nějakém jméně netrval, tak jsme měli velkou možnost výběru.
Pokud chceš nějaké neotřelé jméno, tak doporučuji tu knihu se jmény, bylo jich tam strašně moc, v kalendáři je jich zlomek. A zaměřte se také na příjmení, ať to k němu sedí.

polakovakl
autor
15. led 2022

Když manžel chce nějaký klasicky český a já koukám na význam a původ, případně filtruju co už je v rodině 🤦‍♀️

chrystyanna
15. led 2022

@polakovakl ta knížka by mohla i tak pomoci, třeba tam najděte "klasické české', které vás nenapadlo a nebo už není tak in a budete mi oboje. České, ale přitom jiné. A ona i Eliška je původně od Alžběty/Elizabeth.

daasqua
15. led 2022

Co vybrat něco, co má v sobě "Ela" - Daniela (tu máme my a není to tak časté, Elišek a El jsou mraky), Michaela, Gabriela... můžete jí domácky říkat "Ela". Jak dlouhé máte příjmení? Pokud krátké, tak bych volila delší jméno.
Jinak my s holčičím taky válčili... manželovi se líbila mezi jinými Dana, ale to mi přišlo moc tvrdé... a oběma se líbilo klučičí Daniel... tak z toho vznikla Daniela 🙂

veronicka89
15. led 2022

@makovice88 i neextra jména nejsou někdy v kalendáři 🙂

Aha já svátek neřeším a nechápu že někdo řeší jméno kvůli svátků ...jméno co si dítě ponese celý život kvůli jedné čokoládě a přání k svátku

jjasmina
15. led 2022

@polakovakl vzali sne kalendář a vybírali

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru