Nové zaměstnání a těhotenství. Jak to říct v práci?

sharyska
3. bře 2020

Ahoj holky :( nastoupila jsem do nové práce a po třech týdnech id nástupu jsem zjistila, že jsem v 6 týdnu těhotenství :(:( řekli byste to?? :( stalo se toto někomu??
Chci se zachovat fér, ale bojím se, že mě vyhodí a potom už me nikdo nezaměstná:( děkuji moc za vaše zkušenosti!! 🙂

oliie
3. bře 2020

@sharyska mě se to stalo teď, ještě ve zkušební době...počkala sem až to budu mít potvrzené od doktora a pak jsem to řekla vedení. Jejich přístup byl celkem laxní, řekli mi, že ať si to udělám jak to vyhovuje mě. Vzhledem k tomu, že se mi objevily nějaké komplikace, bylo mi od doktora nabídnuto jít na neschopenku, tak jsem šla. Jinak kvůli těhotenství tě vyhodit nemůžou.

hezz17
3. bře 2020

@oliie ve zkusebce můžou z jakéhokoli duvodu

sudylichozrout
3. bře 2020

@sharyska Hodne zalezi na tom, o jakou pozici jde. Pokud jsi ve vyrobe/sluzbach, je asi vyssi pravdepodobnost, ze te vyrazi ve zkusebce. Ale osobne bych jim to rekla. At jsou karty na stole.

zuzkasim
3. bře 2020

Záleží, o jakou pozici jde, jestli budou rádi, když u nich teď těch 6 měsíců pracovat budeš... Stalo se mi to též, dohodli jsme se, že tam až do odchodu na mateřskou zůstanu, vše jsem dělala na 100%. Fór byl, že jsem byla zástup za mateřskou🙂

michelle_01
3. bře 2020

Me se to stalo. Tesne pred nastupem a podpisem smlouvy jsem zjistila, ze jsem tehotna. Nic jsem netajila a rekla jim to. Bylo mi jasne, ze ze smlouvy nic nebude, ale chtela jsem se zachovat ferove, nejsem mrcha a vim jake to je i z te druhe strany zamestnavatele. Nakonec jsem mela problemy a behala hodne po doktorech, takze by jim bylo dost divne, ze jsem furt fuc a nebo myslenkama mimo.

oliie
3. bře 2020

@hezz17 když ten důvod je těhotenství, tak nesmí, může z jakéhokoliv jiného důvodu

sharyska
autor
3. bře 2020

Nojo ale ve zkušební době mě mohou propustit bez udání důvodu :(... Chci k nim být fér... Ale bojím se že me vyhodi. To bych asi přišla o nárok na mateřskou že??.. Mám dopracovano 8 let v kuse..

konidana
3. bře 2020

@oliie jen tak pro nic adi ne ale kdyz by sla ve zk.dobe na neschopenku, tak ji podle mne muhou v ty zkusebce smlouvu ukoncit z duvodu neschopnosti.
@sharyska ja bych asi pockala po zkusebce i kdyz to je tady dost dlouha doba, co? Ja to v praci, stejne jako vsem rikala po 1.trimestru, ale me nic nebylo a jeste ve 2.trimestru na me nic nebylo videt.

konidana
3. bře 2020

@sharyska ochranna doba (pro narok na materskou) je max.tak dlouha jako posledni zamestnani.

sharyska
autor
3. bře 2020

@konidana to je blbý.. Z posledního zaměstnání jsem odchazela ve zkušebce z osobních důvodů.. Předtím jsem byla zaměstnaná 2roky...
Všem moc děkuji za rady🙂

konidana
3. bře 2020

@sharyska zkus vydrzet co nejdyl a pak uvidíš 😘

ninive211
3. bře 2020

@sharyska Pro tebe je poslední zaměstnání ta nová práce, ve které jsi teď, tedy momentálně ty tři týdny. Pokud bys skončila kdykoliv během zkušebky, tak holt nárok na mateřskou nemáš. Hele,moje osobní rada, pokud nejde o zaměstnání, které o je nějak nebezpečné,namáhavé a pro těhotnou hodně náročné, příp. dokonce nežádoucí (např. tahání opravdu těžkých věcí ve skladu), tak bych nic neříkala, až po zkušebce. Stejně tak jako tak bych neříkala o svém těhotenství dříve než po prvním screeningu.

not_blond
3. bře 2020

A to já bych za mrchu klidně byla 🙂 Jsi v 6 týdnu, to se ještě neříká ani blízkým, protože není vyhráno. Můj gyn do 12 tt ani nedává těhostenskou průkazku. Jak už se tu píše, jestli neděláš někde u pásu, tak můžeš krásně pracovat ještě půl roku a být zaměstnavateli prospěšná.

martaskaaa
3. bře 2020

Ja bych ještě neříkala, jsi teprve na začátku, stát se může ledacos, samozřejmě ti to nepřeji, ale spousta holek oznamuje v práci až po 1.screeningu,to je nějak 14-15tt, to už budeš mít možná i po zkusebce? Nevím co děláš za práci, já třeba byla s pupkem až úplně do konce (sedací zaměstnání)

sharyska
autor
3. bře 2020

Mám práci v kanceláři takže v pohodě 🙂 spíš je pracovní doba taková ze budu muset k doktorce a v praci skončit dřív či později... Ale nějak se to udělá 🙂 drzte nám palce at jsme v pořádku🙂 a vše je jak ma byt

lucisuska
3. bře 2020

@sharyska k te dr nebudes chodit zase tak casto.. 🙂 Gratuluju k těhotenství 🙂

monaaaaaa
3. bře 2020

@sharyska co je dnes fér? Zaměstnavateli to nakonec je jedno a vy myslete na svou mateřskou 😉. Co už. Když se poštěstilo☺️. Takže zapírat zapírat a pak položit neschopenku na stůl.

konidana
3. bře 2020

@monaaaaaa tak na neschopenku ani nemusi dojit, ne?

lachtanice86
3. bře 2020

@monaaaaaa proč neschopenku? Na práci v kanclu?

sudylichozrout
3. bře 2020

@monaaaaaa Proc neschopenku?
Mimichodem presne tohle je duvod, proc zamestnavatele s tehotnou radeji nechteji pocitat. A svou vychcanosti, lenosti a neochotou makat si to zenske zpusobuji samy.

monaaaaaa
3. bře 2020

@sudylichozrout Neschopenku samozřejmě v případě problémů(můžou nastat jakékoliv), lékař by ani jinak neschopenku nevystavil🤦😉. Ale je hloupost snad být ohleduplná v dnešní době k někomu koho už po skončení rodičovské nikdy nejspíš neuvidí. Jako by ostatní nemysleli jen na sebe. Není snad jedno zda to bude neschopenka, či mateřská položená následně na stole? Paní snad má myslet že měla štěstí, je zaměstnaná a nemusí se bát o peníze. Přiznávat stav je předčasný.

somalicats
3. bře 2020

@monaaaaaa A proč by neměla současného zaměstnavatele už nikdy vidět? Tenhle styl uvažování je přesně ten důvod, proč pak zaměstnavatel radši sáhne po chlapovi nebo starší ženské - protože co s mladou, která bude chtít těhotnět, že... Pokud je dobrá a zaměstnavatel o ni bude stát i nadále, tak zrovna na kancelářskou práci jí může třeba povolit home office nebo jí vyjít se zkráceným úvazkem vstříc - ale to udělá jen v případě, že i ona se bude chovat slušně vůči němu.

monaaaaaa
3. bře 2020

@somalicats mladou po rodičovské jistě také nepřijmou, protože bude spíše doma s detima. Po ukončení školy také, protože nema dostatek zkušeností, čerstvě vdaná půjde brzo na mateřskou, stará již nezvládá...tady padla konkrétní otázka, zda má jít s pravdou ven. Kdo by se dobrovolně přiznal v dané situaci a prisel tím o případnou možnost proplacení mateřské?

sudylichozrout
3. bře 2020

@monaaaaaa Treba ten, komu je vic svedomi a dobra povest nez prachy od statu? 🙂
To uvszovani, ktere nabizis, muzou aplikovat tak zenske ve vyrobe, kde je velka fluktuace a nikdo neresi pracovni historii. Proste te vezmou a jdes k pasu, proste te vyrazi a nezajem. Ale vsude tam, kde jde uz o pozice se zodpovednosti, nutnou odbornosti a vzdelanim, je pracovni historie dulezita a povest tez.

pipi_puncocha
3. bře 2020

@monaaaaaa Já jsem třeba riskovala a řekla jsem to poslední den zkušební doby, byla jsem v té době v 8tt těhotenství a zaměstnavatel si mě pozval na hodnocení a začal mi vypočítávat co má se mnou za plány, tak jsem mu řekla, že jsem těhotná a samozřejmě budu respektovat, pokud by chtěl, abych už nepřišla. A světě div se, nechali si mě tam a dokonce mi prodloužili smlouvu když mi skončila (to jsem v té době byla už na mateřské). Okolí si o mně myslí, že jsem blázen, ale svědomí by mi to nedovolilo...

monaaaaaa
3. bře 2020

@sudylichozrout Paní se zeptala, já jsem odpověděla. Po základní otázce, že je těhotná, bez osvětlení pracovní pozice, místa bydliště a dalších případných přání v práci setrvat... Paní velmi gratuluji a přeji ji aby vše proběhlo bez komplikací

somalicats
3. bře 2020

@monaaaaaa Bez osvětlení pracovní pozice tím spíš nemůžeš radit, aby těhotenství tajila, protože jsou pozice pro těhotnou rizikové, tam to musí oznámit hned. Jinak je to ale o vzájemné slušnosti, protože - a asi se budeš divit - zaměstnavatel, pokud nabírá zaměstnance, tak s nimi má nějaké plány a pokud ta zaměstnankyně otěhotní, tak ten zaměstnavatel taky potřebuje čas na to, aby si našel náhradu. V mé profesi je velký nedostatek lidí a jako zaměstnavatel bych fakt nebyla nadšená, kdyby mi zaměstnankyně řekla, že je těhotná, až někdy v 6. nebo 7. měsíci, protože koho za tak krátkou dobu na zástup asi tak seženu? Btw. takové zaměstnankyni bych pak já neměla vůbec potřebu vycházet vstříc po návratu z RD.

iulia
3. bře 2020

V tvém případě by sis měla vybrat dítě nebo práci. Pořád je tady možnost, že se na to příjde - např. nevolnosti, propustky a navíc ten stres, že se na to příjde. A potom Ti může zaměstnavatel zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoli důvodu. Pokud však máš odpracováno za poslední dva roky, tak se možná na tebe vzhatuje ochranná lhůta 180 dní. Spočítej si to, třeba Ti to vyjde.

marketa11112
3. bře 2020

Mas pravdu. Ve zkusebni dobe te muze propustit kdykoli bez udani duvodu. Ochranna lhuta je tak dlouha jako posledni zamestnani,pokud trvalo mene nez 180 dni. Takze na materskou by jsi ted narok nemela. Pokud pracujes v kanclu,tak by ti tehotenstvi nijak zvlast nemelo branit v praci (pokud tedy nebudes zvracet v kuse). Ma lekarka rika,ze prvni tri mesice jsou ,,nejiste,,. Prukazku vystavuje az po te. Asi bych to oznamila az v dobe,kdy bych toto obdobi mela za sebou (nehlede na zkusebku) nebo pripadne pri problemech, nucene nemocenske a pod. Nebo pokud by slo o praci,kterou tehotna nesmi vykonavat.
Vzdy jsem byla ta,ktera myslela na ostatni. Ale poslednich par mesicu me trosku ponaucilo a zjistila jsem,ze bych mela vice myslet na sebe a svou rodinu. Prace neni na prvnim miste. Je jasne , ze mit ci nemit materskou, nebo v pripade problemu nemocenskou, je lepsi, nez sedet doma zadarmo nebo mit jen neco malo z pracaku a slus. tehotnou te asi jen tak nekdo nezamestna. Pokud oznamis tehotenstvi po zkusebce, ma zamestnavatel par mesicu na nalezeni nahrady.

martaskaaa
3. bře 2020

@sharyska já chodila na začátku myslím každé 3-4 týdny na kontrolu 😁 brala jsem si propustku a zaměstnavatel tě musí pustit.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru