Odmítla jste některá test na cukrovku OGTT?
Ahoj, cca za 4 týdny by mě měl čekat test na cukrovku. S gynekoložkou jsem o tom ještě nemluvila, ale předpokládám, že mě pošle, když je to teď povinné pro všechny. Problém je v tom, že už 4 měsíce zvracím, ne každý den, ale většinou když jsem ráno déle nalačno 😒 OGTT je pro to pro mě noční můrou - je mi jasné, že nalačno nevydržím, než tam dojedu tak budu zvracet (i když třeba není co), a po vypití glukózy nechci ani vědět co se bude dít 🤐 Takže přemýšlím o možnosti test odmítnout - vím, že mám právo na to odmítnout cokoli, ale jak se na to budou tvářit v porodnici? Někde na tom prý dost trvají a pošlou na test klidně v 38 tt.. a už se na vás koukají jako na potížistku.
Moje otázka teda zní, zda jste některá odmítla test na OGTT (v současné době, kdy chodí všechny těhule)? a co na to říkali doktoři - gyn. a v porodnici?
(jen doplním, že žádné "příznaky" nemám a ani nepatřím do rizikové skupiny pro test na cukrovku)
Díky
@martinka_33
Ja byla dnes na kontrole a odmitla jsem, sestricky mi v tehu prukazce hezky barevne vybarvily, ze "odmitam". Tvarily se na me, jak na krkavci matku. Pak se mnou mluvila doktorka a povida mi, ze to chape a ze dle krevnich testu mam spis hypoglykemii, takze me ani nelanarila, jen jsem dostala skumavku na moc na mikrobiologii.
@magicaetezzz Ahoj - a kdy naposledy Ti brala doktorka lačnou glykémii? V prvním trimestru? V tu dobu to bohužel nic nevypovídá o tom, jak se bude glykémie chovat po 20. týdnu. Pokud máš problémy se žílami, domluv si prosím ve svém vlastním zájmu alespoň odběr lačné ve 30. týdnu 😉
@magicaetezzz Ahoj, nerozumím tomu, proč test na cukrovku odmítáte? Vždyť to především může ublížit miminku, pokud budete mít neléčenou a nesledovanou cukrovku během těhotenství. Uvedu příklad za sebe - celý život jsem byla hodně štíhlá, sportovala, stravovala se zdravě, žádné rizikové faktory, jako nadváha, kouření, věk apod, ani velká gen. dispozice. Přesto mi v těhotenství objevili těhotenskou cukrovku. Mám pocit, že dnes ženy upřednosťnují vlastní pohodlí nad zdravím dítěte ☹
@werumka
Naposledy na 2 screeningu. Krev se mi nabere za mesic v poradne, takze si pohlidaji.
@baal7513
Vlastni pohodli rozhodne neuprednostnuju. Ale vim, ze pro dite neni rozhodne dobre, abych se ja stresovala, omdlyvala a cpala do sebe tak obri davku glukozy. Nehlede na to, ze obvodni lekarka mi vysetreni kvuli ledvinam nedoporucila.
Udelaly jsme s lekarkou 2 opatreni, mikrobiologii z moci + jeden naber za mesic.
Doma mam po ex glukometr, takze vim, ze me hodnoty jsou v naproste norme
Já jsem OGTT taky odmítla, nikdy jsem neměla s cukrem žádný problém a v rodině cukrovku taky nemáme, navíc i sama obvoďačka mi tvrdila, že tyhle testy jsou nesmysl, že to každé zařízení provádí jinak a nemají žádnou vypovídací hodnotu. Takže jsem si došla akorát na odběr nalačno a ten byl ukázkový.
@magicaetezzz Myslím, že jsi udělala hodně pro vyloučení cukrovky. Bohužel ne všechny ženy odmítající test na cukrovku to takhle odpovědně jako ty neberou, i když jsou úplně zdravé a jedno vypití glukózy by jim neublížilo.
@janina012 ono je na to presny postup. To ze to centra nedelaji dobre je vec druha 🙂 kdyz clovek chce tak to udela. Nikoho to nezabije ;)
@baal7513 souhlasim. Maminy to hroti. O nic nejde jen to vypit. Horsi je nelecena cukrovka.
ahoj, ja jsme tehotan podruhe a vazne uvazuji o odmitnuti testu na cukrovku... test z krve mi nevadi, to problém není... ale.. při prvním tehotenstvi jsem test podstoupila ve 22. tydnu... na chodbe po vypiti a dlouhem cekani bez piti a jidla (oboji proste k zivotu potrebuji) jsme omdlela.. ještě , ze byl se mnou manzel.. .. nastesti me chytil...a ja si nenamlela...probrala jsem se az na luzku v ordinaci...... test dopadl dobře, ale uz si nepamatuji uplne presne, nekdy v této době mi zacinalo tvrdnou bricho, vse se později zhoršovalo a ja nakonec po 30. tydnu porodila... nerikam, ze to ma souvislost, ale ani nevim, zda nemá... .. kazdopadne pro me telo byl test obrovskou zatezi..... tim padem i pro dite... nechce se mi to zazivat znova... na testy z krve na lacno klidne budu chodit každý tyden, ale potrebuji se alespoň po ranu napit a ihned po odberu krve najist..... jsem trosku v rozpacích a nevim, co mam delat...
@marketa11112 Ahoj! Ten test Ti tenkrát udělali moc brzy - ta spodní hranice je daná na 24. týden, aby se cukrovka dala zachytit. Je dobré si domluvit, abys mohla celou dobu při testu ležet. Po testu je potřeba se hned najíst - obložený chleba - sýr, šunka, zelenina - tím eliminuješ slabost a případný pokles glykémie. Před testem můžeš normálně pít čistou vodu, jen v průběhu testu už ne. Pokud by ses rozhodla test nepodstoupit, tak si domluv odběry lačné a po 30. týdnu ještě snídaňový test, aby to nezůstalo úplně bez kontroly.
@marketa11112 vzdyt pred se napit vody muzes a po zase hned najist i napit. Da se sedet i lezet. A jak pise @werumka od zavatku to bylo spatne 🙂 brzy, napit pred se i doporucuje na krev a po se hned najist. Neni to zadna tragedie. Jestli ale nekomu to stoji za to odmitnout a vystavit mimi nelecene cukrovce tak nechodte ;)
@janina012 jenže tu těhotenskou cukrovku mít můžeš i když jsi jinak úplně zdravá, v rodině cukrovku nemáte. Stačí si prostudovat, co vlastně těhotenská cukrovka je a proč vzniká z chemického hlediska. Nikdy nemůžeš vědět. A obvoďačka o tom taky moc vědět nemusí, spíš je potřeba konzultace s gynekologem.
@janina012 ani odber na lacno nerika nic o tom jak vase telo zpracovava cukr 🙂 a spousta zdravych, sportovych zen mela cukrovku. To jen k tomu ze ani to nerika nic o cukrovce.
@baal7513 S gynekologem je fajn řešit mimčo v břiše, ale cukrovku a testování jen s diabetologem... je to opravdu dost specifický obor. Dobře ale v tomhle fungují stránky www.tehotenskacukrovka.cz, tam paní doktorka odpovídá na dotazy, které se týkají testování a GDM.
Test jsem neodmítla, byl negativní a i přesto mi po porodu na sále řekli, že mají podezření, že jí malá má....
@baal7513
Nechci se zbytecne stresovat a ty ledviny to neni sranda obzvlast s moji diagnozou hydronefrozy. Ale vic udelat nemuzu a glukometr vyuzivam denne, kdyz mi neni dobre, hned merim. Vubec mi ani neslo o to, ze twn roztok je hnusnej nebo co, ale pro me vazne zbytecny. 😉
@absintka19 @baal7513 Ano, s gynekologem jsem o tom mluvila, proto mě poslal k obvoďačce pro žádost na odběr krve nalačno. No a ta mi právě říkala, že je to nesmysl posílat tak takhle hromadně každou těhotnou ženu, že by měly chodit jen ty, které mají nějaké obtíže, nebo předpoklady k tomu, že se u nich cukrovka objeví.
Prostě to bylo po zvážení všech přínosů i negativ tohoto testu moje rozhodnutí, tak ho, dámy, laskavě respektujte stejně tak, jako já respektuju Vaše! 😉 Pokud bude jednou při dalším těhotenství opět vše v pořádku, opět nepůjdu.
@marketa11112 Můžeš to klidně odmítnout, hotovo. Proste nejdes. Věrohodnost tohoto, testu je pochybná, manželky a dcery lekaru ma něj mnohdy nechodí, o zátěži pro miminko a ovlivněni jeho slinivky se mluví, takový rozvrat vnitřního prostředí je značně zátěžový - prvne lacnit a hlady padat a pak si hodit dávku.... Nemusíš nic diskutovat ani odůvodňovat,proste řekneš,ze na něj nejdes. Lékaři v nemocnici v 38. tt si mízou říkat co chteji, proste ho nechceš. Nemůže Te nikdo nutit. Na co tam půjdeš? Aby viděli na vlastni oči,ze se pozvracíš, omdlis a oni Ti pak milostivě dají "omluvenku", ze na to nemusíš? To si můžeš ušetřit. Je to Tvoje telo, Tvoje dítě, Ty rozhoduješ. Tečka.
@ditta01 To ockovani můžeš taky odmítnout. Jednak zrovna ten tetanus nic moc vakcína, a jednak Ti to stejne svihnlu, když Te s úrazem dovezou do špitálu, a to i kdybys melapotvrzeny záznam o vakcinaci ma čele. Hlavně bacha, v těhotenství, s mrňousem, nalomena ap. se ockovat nenechávej.
Nu rekla bych to v souhrnu asi takhle. Kazda ma pravo odmitnout, kazda ma pravo se poradit s gynekologem ci diabetologem. Pokud maminka chce jit at jde, pokud ne, at nejde a NIKDO nema pravo ji rikat, ze je nezodpovedna atp.
To same je ockovani, nekdo je striktne proti nekdo ne. Za mych mladych let se ockovalo a nikdo s tim problem nemel, za mych mladych let se pouzivaly latkove pleny, poudeji kdyz uz byli k dostani jednorazove - maminky co je chteli pouzivat najednou spolecnost odsuzovala a dnes je to bezna praxe.
To ze si nekde prectete na netu, ze je tehu cukrovka vazbe onemocneni, nebo ze ockovani zpusobuje retardaci - kouknete ae do Afriky sakra. Chcete se vratit do stredoveku, kdy se umiralo na chripku? A at mi nekdo rekne, ze cetl, ze je populace preockovana! Me vakcina proti klistatum zachranila zivot a kolik maminek necha sve dite ockovat, vsak se jedna o blbe kliste, a nikdo se tu do Vas nebude poustet, ze jste nezodpovedna maminka... Kazdej at se rozhodne dle sebe. 😘
@werumka Sice dotaz směřuješ na @netopejr, ale naprosto s ní souhlasím, tak si dovolím reagovat taky. Pochybný jsou např., jak jsem psala výše, samotný podmínky pro vykonání toho testu a jeho samotný provedení. V některých zařízeních ti místo roztoku dají sníst bez jakéhokoli časového limitu koblihy a vypít sladký čaj, krev berou až po 120 minutách a mezitím si klidně můžeš odejít. Jinde musíš do pěti minut vypít roztok a pak tam tvrdneš přes 2 hodiny na chodbě a sotva tě pustí na záchod. To samý výsledky - jedna maminka je s tím samým výsledkem naprosto v pořádku, druhá musí chodit do diabetologický poradny a mít dietu. Takže asi tak..
@janina012 To je ale chyba konkrétních laborek, ne testování jako takového. Provedení a limity jsou dané naprosto přesně a jdou schválené společnosti klinické biochemie. Pokud se tím některá laborka neřídí, tak bych test odmítla a šla tam, kde se provádí podle norem. V tomhle ale musejí ty těhotné samy vyvinout iniciativu. Ptát se na kontraindikace a ozvat se, když není testování v pořádku. Materiálů k tomu existuje spousta...
Byla jsem dvakrát a podruhé mi bylo zle asi 4 dny. Jestli budu ještě někdy těhotná určitě odmítám
@werumka já to prostě nechápu.....nechápu tu neustálou ignoraci faktu, že těhotenskou cukrovku může naprosto, ale opravdu naprosto jakákoliv těhotná, i kdyby byla jinak nejzdravější na světě. Nechápu, proč spousta žen vědomě riskuje spoustu zdravotních, ne banálních komplikací u svého dítěte jenom proto, že je jim zatěžko podstoupit tento test. Jako by nebylo na světě asi milion náročnějších, nepříjemnějších a bolestivých vyšetření...ne, já tohle prostě nepobírám 🙄
@magicaetezzz
@koncita
přesně tak, každý má právo test na cukrovku odmítnout, stejně tak jako očkovat dítě a pod. Matky si pak ponesou následky za nemocné dítě, které mohou být někdy i doživotní. Je to čistě jejich rozhodnutí. Líto je mi jen těch dětí, které se ještě nemohou rozhodnout sami.

@magicaetezzz mám to podobně jako ty, žíly sice mam, ale po každym odběru modřinu a šílenej stres, takže 3x v jeden den, to bych musela být vážně nemocná, abych na to přistoupila