icon

Odvoz do porodnice. Jak jste řešily bez partnera a rodiny poblíž?

maaaadlaaaaa
27. pro 2020

Jak jste řešily odvoz do porodnice, když jste byly samy? Myslím tak, že bez partnera a rodiny poblíž. Zvládly jste se odvézt samy nebo volaly sanitku? Nebydlím v místě porodnice. Děkuji za odpověď.

Strana
z3
aaa
27. pro 2020

@maaaadlaaaaa Vezla me kamaradka. Ale pro sichr jsem si na zachrance predem zjistovala, kam by mne vezli a bylo mi receno, ze tam, kde jsem registrovana, pokud by meli plno, tak do nejblizsi volne porodnice. Nevim, zda tohle stale plati (pro Prahu), je to uz par let 🙂

maaaadlaaaaa
autor
27. pro 2020

@aaa Sanitku jsem asi teď vyškrtla ze seznamu 😅. Když vidím tu ochotu a pokoru. Takže tu asi klidně zburcuji sousedy a zaplatím jim za odvoz. 🤦🏻‍♀️

lessika
27. pro 2020

Hmm...ja porodila za 3 hodinky a stejne bych zvladla tech 10 min rychle odridit. Asi zalezi na vzdalenosti. Potom manzel, kdyby ani jeden z nas nemohl, volam rodine co je kousek, pak predem dohodnute taxi a az posledni moznost, kdyby byl pruser tak sanita. Nerada bych blokovala neco vazneho.

j.a.n.i
27. pro 2020

@maaaadlaaaaa Ja se odvezla sama, ale jela jsem tedy jen na kontrolu, netuse, ze uz si me tam nechaji a partner bude mit co delat, aby to druhym autem stihnul 😁

maaaadlaaaaa
autor
27. pro 2020

@j.a.n.i To by bylo fajn i pro mě se odvézt sama. 🙂

maaaadlaaaaa
autor
27. pro 2020

Děkuji všem za reakce. 😊

terka555
27. pro 2020

Hlavne tohle je tak individualni ze to clovek nemuze rict dopredu... Ja porodila od prasknuti vody za tri hodky ale do porodnice bych se sama neodvezla ani nahodou a to jsem tu nejblizsi mela cca 10minut, .. Kontrakce nastoupili hned po asi 4-5minutach a nez ohrozit sebe, dite a lidi na silnici, tak ta zachranka je podle me od toho.. A porod svyho ditete beru jako dost zavaznou vec na to aby me pripadne ta sanitka prevezla, nez aby se mu nebo me neco stalo..

pipi_puncocha
27. pro 2020

Mě vezl manžel, protože to bylo v noci, jeli jsme okolo 2 ráno. Ale moc mě překvapilo a dojalo, že když jsem měla už velké břicho, tak za náma přišel soused a řekl mi, že kdyby to přišlo a manžel nebyl doma, že mě odveze on, že má čas skoro pořád, ať na něj zazvoním nebo zavolám a dál mi číslo. Bydleli jsme tu tehdy ani ne rok a vůbec se neznali.

maaaadlaaaaa
autor
27. pro 2020

@pipi_puncocha To je hezké. 🙂 Víc takových lidí, co si umí pomáhat aniž musí. 😉

agneska7
27. pro 2020

Ať si tady říká každý co chce , ale já nejspíš sanitku volat budu i kdyby byl manžel doma , syn se narodil překotně a bojím se že se to může stát i teď takže jestli mi praskne voda a nastoupí kontrakce okamžitě volám - chci rodit aspoň pod dozorem zdravotníků ne někde uprostřed cesty sama a pokud porod začne bolestma tak to stejně nepoznám a stejně bporodim doma 😆 u syna jsem měla tak sylne posly že byly skoro stejné jako ty kontrakce 😆

ariadna12
27. pro 2020

@prejeta_zaba mam pocit, ze barulina je policistka (jen pro info)

dixi86
27. pro 2020

Ja tedy mela nakonec odvoz u obou porodu, ale nemuselo to tak byt a min. u druheho bych volila rychlou. Prvni jsem porodila do hodiny a druhe cca za dvacet min. Vsichni v rodine rodily cca 30hodin. Puvodne jsem byla schopna jet i sama(pred 1.porodem). Ted uz vim, ze je to blbost a muze se stat cokoliv. Manzel byl jen u mladsi. Hlavni je, at jste v poradku. Na nicem jinem nezalezi.

dixi86
27. pro 2020

@agneska7 ja mela oba prekotne, takze verim, ze dalsi dite jde i rychleji.

darinka84
27. pro 2020

Sanitka možná neslouží k porodu a asi by si ji neměla volat ženská, které tvrdne břicho a není si jistá zda vůbec rodí... Ale u mě nastoupili kontrakce po 5 minutách a byla jsem ponořena pouze do sebe.. Opravdu si nedovedu představit, že bych sedla za volant a ohrozila tak sebe, dítě a ostatní lidi. A taxík? Pochybuji že by mě vzal, vzhledem k tomu že jsem u o obou porodu zvracela... U druhého po cestě do porodnice.. Takže v nouzi bych samozřejmě volala rychlou..

amazonkajanik
28. pro 2020

@barulina jste policistka a jako příslušník policie víte,že se sanita volá i na opilce,aby je odvezli na zachytku. K rodičce se sanita normálně volá, jelikož i při bezproblémovém těhotenství mohou nastat komplikace. Mě třeba doma praskla voda,do nemocnice jsme to ujeli za 6min,jen díky tomu,že můj chlap jezdí se sanitou a ví,jak jet. Taxikář by byl akorát ve stresu,kdybych mu vzadu rozdychavala kontrakce. Být ve starém bydlišti, sanitka mě ani do porodnice nedoveze,porodila bych v ní,jelikož byla 40km daleko. Takže tenhle argument,že sanitka není pro rodící ženy, je zcestny!

barulina
28. pro 2020

@amazonkajanik jsem policista a vim z jakeho duvodu se vola rz. Urcite to neni kvuli beznemu opiti se, ale z duvodu obavy o zivot a zdravi. Pokud tento duvod neni, vozime ozralce napr. Na zachytku my. Asi tak. U porodu bez komplikaci, kde je predpoklad, ze potrva nekolik hodin Rychla zachranna sluzba nema co delat

barulina
28. pro 2020

@atisak jj. Ja netvrdim nic jineho. Pokud jsou komplikace, tak urcite. Ale udelat si ze sanitky taxi je vrchol

barulina
28. pro 2020

@prejeta_zaba nejak nechapu dotaz, kam ja koho posilam. A pokud myslite, ze pokud me nwkdo zavola k nejakym komplikacim, tak nejsem lekar ani nemam zdrav. Vzdelani k tomu abych dokazala poznat co se kdy stalo. A jedem pouze dle infa lidi. A zdravotni komplikace pokud nedochazi k protizakonnemu jednani resi lekar, prip. Zdravotnik. Neni v mych schopnostech posoudit stari zraneni a kdyz si ztezuje na akutni bolest, nezlob, se ale nenecham se vyhodit, protoze vam se nechtelo ho zkontrolovat. Nebo ze ja ze solidarity k zdravotnikum radeji san. nezavolam. Pak tam exne a jsem v haji. Ne dekuji. Tak pokud to myslis takto a vadi ti to, muzes zkusit mou praci, to teprve uvids zbytecna oznameni

aguu
28. pro 2020

@maaaadlaaaaa prosimtě, barulina není nejostřejší tužka v penále, na tu se vyprdni. Za to, že si zavoláš sanitku k porodu ti nikdo hlavu neutrhne, ale první volba by to být taky neměla. Většina porodů opravdu nejsou překotné (samozřejmě může se stát). Domluvit nějaký kamarád nebo sousedka nejde? I ten taxík je v pohodě. Samozřejmě pokud kontrakce nastupují rychle, tak raději sanitu.

rebe
28. pro 2020

@barulina Jako policistka se zkušenostmi v tom, pro koho se kdy volá sanitka, bys možná mohla tušit, že existuje nejen rychlá, ale také převozová sanitka.

rebe
28. pro 2020

@maaaadlaaaaa Existuje převozová sanitka, je to sanitka pro neakutní případy, kterou si zpravidla platíš sama, v podstatě takové nemocniční taxi. Poptej se na možnosti přímo ve své porodnici.

veroniquecz
28. pro 2020

@maaaadlaaaaa existují prevozove sanitky, pokud nejsou komplikace, tak bych taky záchranku nevolala, ta je pro život ohrožující stavy. Jinak mám kamarádku samoživitelku, rodinu nemá a do porodnice jsme ji vezli my, tak se třeba poptej i kamarádů 🙂

maaaadlaaaaa
autor
28. pro 2020

@rebe Děkuji, už si vyzjišťuji zda je to možné. 🙂

veroniquecz
28. pro 2020

@agneska7 taky jsem měla první překotně, ale teď mám zkušenost se záchrankou a čekali jsme na ni hodinu a čtvrt, to už bysme byli v porodnici sami x krát, takže ne vždycky je to nejrychlejší řešení.

amazonkajanik
28. pro 2020

@barulina jo,u mě taky tvrdili,že jako prvorodička budu rodit několik hodin a ono ejhle. Ještě jsem málem porodila na vyšetřovně,pomáhali mi přejít na sál,tam jsem 2x zatlačila a bylo to. Jinak není snazší,než zavolat 155 a tam poradí, co a jak. Pak jsem prilozila odkaz na článek,kde radí přímo primář . Jo a jeden doktor,který jezdí přímo u RZP říká, že neexistuje marný výjezd. Raději jedou,než aby zjistili,že se někdo bál volat a pak se řeší,jestli zachránit matku,nebo dítě. Prostě těhotné nepodceňuje, za to jsou hvězdy, které si zavolaji,páč je bolí kotnicek,jelikož se ráno bouchli o postel,apod.
A ano,je možnost si nechat přistavit DZS,kterou si rodička jako samoplatce zaplatí. Jestli mám platit 500,- za taxi,nebo za DZS,kterou řídí proškolený řidič,volím variantu B.

prejeta_zaba
28. pro 2020

@ariadna12 já jsem nepochopila, jakou přesně dělá
@barulina pozici, myslela jsem, že dispečer na zachránce, ale reaguju tady na její komentář, že sanitka nemá vozit k porodu. Vozí daleko větší nesmysly než porod. Samozřejmě rozumím tomu, že lidi přehánějí a zdravotníci se kvůli tomu kryjí, hezky tu problematiku řeší Vít Samek. Dál nebudu plevelit diskuzi. Je to o zdravém úsudku každého z nás.

aguu
28. pro 2020

@rebe u těch prevozovych sanitek je problém ten, že transportují plánované pacienty. Takže akutně nic nevozí.

veroniquecz
28. pro 2020

@aguu samozřejmě, ze vozí. Mám info přímo z porodnice.

Strana
z3