OGTT - zkušenosti s laboratořemi
Milé budoucí maminky.
Vzhledem k tomu, že se stále v hojné míře vyskytují případy, kdy test na těhotenskou cukrovku (OGTT) není proveden správně a vzniká tak velké procento falešných pozitivit i negativit, ráda bych vás požádala o vaše zkušenosti s jednotlivými laboratořemi. Je potřeba ještě zmínit, že OGTT by měl vždy být proveden v laboratoři, nikdy ne v ordinaci lékaře/gynekologa.
Tato diskuze by měla sloužit jako informační materiál pro těhotné, které se na test chystají, aby nezamířily do laboratoře, kde se test neprovádí podle norem. Může to mít za následek nepodchycení diabetu, nebo naopak zbytečnou žádanku na diabetologii.
Jedním z největších mýtů v této oblasti je ten, že "všude se test dělá jinak a je to tak v pořádku". V pořádku je pouze jeden způsob testování.
Ten si můžete přečíst zde:
https://www.modrykonik.cz/jak-se-spravne-provad...
Pokud budete mít čas a zkušenost, přidejte prosím příspěvek podle jednotlivých bodů:
1. Jméno, adresa laboratoře
2. Termín, kdy jste OGTT podstoupily.
3. Průběh testu:
a) Byla krev brána ze žíly?
b) Byla lačná glykémie ze žíly nejprve vyhodnocena a až pak jste dostaly pít roztok?
c) Byly jste celou dobu ve fyzickém klidu?
d) Podstoupily jste tři odběry - na lačno, po hodině, po dvou?
e) Dodržela se v maximální možné míře doba odběru krve? (tj. přesně po hodině i po dvou?)
f) Pokud vám byla zjištěná vyšší lačná glykémie (5,1 mmol/l a výš), nepokračovalo se dál v testu a byly jste pozvány na testování znovu?
Pokud na všechny tyto otázky odpovíte "ano" - test vám byl provedený správně a laboratoř je vhodná k testování těhotenské cukrovky. Pokud ne, napište, prosím, pod konkrétní bod, v čem se testování lišilo.
Díky všem a věřím, že vaše zkušenosti budou sloužit k dobré věci.
1. Lab-In, Závodu míru 636, 362 21 Nejdek
2. 2.11.2016 (25+1)
3. Průběh testu:
a) ano
b) ne - nejdříve odběr krve, pak hned vypít nápoj - bez předchozího vyhodnocení krve)
c) ano
d) ano
e) ano
f) N/A
Chtěla bych uklidnit maminky, kterým někdo řekl, jak se OGTT šílená a otesná zkušenost... Za mě to bylo úplně v pohodě. Den před jsem měla jíst normálně (vynechala jsem od odpoledne sladké ovoce). Od půlnoci nejíst, pít vodu. Nedoporučují ani čaj. Po prvním odběru a stanovení glykémie jsem vypila 300 ml roztoku. Chutnalo to jak vybublaný Sprite, chlazený by byl lepší, ale rozhodně se to dalo! Na vypití jsem měla 5 minut. Vypila jsem na dvě napití. Nemusela bych to mít pořád, ale nebylo to tak strašné, jak jsem slyšela. Rozhodně jsem se zbytečně bála na základě historek, které byly přehnané.😉
Říčany, OC Lihovar, Barákova 237/8. 1.p. (nad lékárnou); EUC laboratoře
25tt, leden 2017
3. Průběh testu:
a) Byla krev brána ze žíly? ANO
b) Byla lačná glykémie ze žíly nejprve vyhodnocena a až pak jste dostaly pít roztok? ANO
c) Byly jste celou dobu ve fyzickém klidu? ANO
d) Podstoupily jste tři odběry - na lačno, po hodině, po dvou? ANO
e) Dodržela se v maximální možné míře doba odběru krve? (tj. přesně po hodině i po dvou?) ANO
f) Pokud vám byla zjištěná vyšší lačná glykémie (5,1 mmol/l a výš), nepokračovalo se dál v testu a byly jste pozvány na testování znovu? Měla jsem 4,4 v testu se tedy pokračovalo.
1. Jméno, adresa laboratoř
Synlab, poliklinika Viniční Brno
25tt, leden 2017
3. Průběh testu:
b) Byla lačná glykémie ze žíly nejprve vyhodnocena a až pak jste dostaly pít roztok? ANO
d) Podstoupily jste tři odběry - na lačno, po hodině, po dvou? ANO-nalacno 08:00, po vypiti pote 09:00 a 10:00
e) Dodržela se v maximální možné míře doba odběru krve? (tj. přesně po hodině i po dvou?) ANO
f) Pokud vám byla zjištěná vyšší lačná glykémie (5,1 mmol/l a výš), nepokračovalo se dál v testu a byly jste pozvány na testování znovu? Měla jsem 5,0 v testu se tedy pokračovalo.
Aeskulab, Jánská, Brno
březen 2017
3. Průběh testu:
b) Byla lačná glykémie ze žíly nejprve vyhodnocena a až pak jste dostaly pít roztok? NE
f) nezjišťovalo se
Praha, Poliklinika Bioregena, Vajgarská, Praha - Kyje, laboratoř AeskuLab
6. 3. 2017
3. Průběh testu:
Ano.
b) Byla lačná glykémie ze žíly nejprve vyhodnocena a až pak jste dostaly pít roztok?
První odběr byl jak ze žíly, tak z prstu. Ten z prstu byl ihned vyhodnocen a poté mi byl podán roztok.
Ano.
Ano.
e) Dodržela se v maximální možné míře doba odběru krve? (tj. přesně po hodině i po dvou?)
Ano.
f) Pokud vám byla zjištěná vyšší lačná glykémie (5,1 mmol/l a výš), nepokračovalo se dál v testu a byly jste pozvány na testování znovu?
Lačná glykémie se zjišťovala glukometrem pomocí kapky krve z prstu, měla jsem 4,8 a tudíž se pokračovalo.
Nemocnice Vítkovice, Ostrava
28.2.2017
3. Průběh testu:
ano
tezko rict, nikdo mi pred vypitim vysledky lacne nerekl
ano
ano
vicemene
lacna glykemie byla 4,16 tudiz se pokracovalo, ale nemuzu rict jestli by se nepokracovalo jelikoz nikomu vysledky nerekli.
vypiti se dalo, no v prubehu druhe hodiny pri odbouravani glukozy mi prislo fakt spatne, na omdleni, a musela jsem se natahnout na zidlicky v cekarne protoze zadne lehatko k dispozici nebylo (alespon mi o nem nikdo nerekl)
1. Aesculab, poliklinika Budějovická Praha 4
2. 30.3.2017
3.
a) ano
b) ano
c) ano
d) ano
e) ano
f) - na lacno byla v poradku
1. Jméno, adresa laboratoře - Odběrové centrum Fakultní nemocnice Ostrava Poruba
Květen 2016
3. Průběh testu:
d) Podstoupily jste tři odběry - na lačno, po hodině, po dvou? NE
e) Dodržela se v maximální možné míře doba odběru krve? (tj. přesně po hodině i po dvou?) NEMOHU ODPOVĚDĚT
f) Pokud vám byla zjištěná vyšší lačná glykémie (5,1 mmol/l a výš), nepokračovalo se dál v testu a byly jste pozvány na testování znovu? ANO
První den testování jsem měla glykemii na lačno 5,16, musela jsem přijít další den, to už byla glykemie na 5,6 - byla jsem tedy odeslána na diabetologii, kde jsem dostala dietu a glukometr - celou dobu až do porodu jsem měla výsledky ukázkové..jako bych vůbec cukrovku neměla...paní doktorka se strašně divila, že mi nedali při testování napít tekutiny..celou dobu mi říkali, že tam jsem nejspíš omylem!!Na kontrolní test po porodu jsem tedy šla k ní....
Jméno, adresa laboratoře
MUDr. Radka Janíková - Hlučín Poliklinika
Leden 2017
3. Průběh testu:
a) Byla krev brána ze žíly?ANO
c) Byly jste celou dobu ve fyzickém klidu?ANO
e) Dodržela se v maximální možné míře doba odběru krve? (tj. přesně po hodině i po dvou?)ANO
f) Pokud vám byla zjištěná vyšší lačná glykémie (5,1 mmol/l a výš), nepokračovalo se dál v testu a byly jste pozvány na testování znovu?NE
Krev se odesílala do lab. Při tomto testování bylo zjištěno, že mám ráno vždy vyšší hodnoty cukru, ale po zátěži je mám ukázkové!!! To mi říkala i paní doktorka na kontrole...proto se divila, že mi ve FnO nedalili vypít nápoj... jsou lidé kteří mají vyšší hodnoty cukru po ránu ale to neznamená že si s tím tělo neumí poradit!!!
AeskuLab, odběrové místo Praha - Kateřinská
Duben 2017
3. Průběh testu:
První odběr byl z prstu, poté ze žíly (i ještě před vypitím).
Byla vyhodnocena z prstu, ze žíly vyhodnocena nebyla.
Celou dobu jsem seděla, jen na asi 5 minut jsem se byla (na radu sestřičky) nadýchat čerstvého vzduchu, protože mi bylo špatně (tzn.vyšla jsem před budovu a zpět).
Ano.
Ano.
Nemohu odpovědět, hodnota byla v pořádku.
1. Česká laboratorní s.r.o. , pobočka Kunratice, K Libuši 57, (Praha)
2. 14.6.2017
3. Průběh testu:
a) Ano, krev brána 3x ze žíly
b) Ano
c) Ano, sestra kontrolovala
d) Ano
e) Ano, na minutu přesně
f) Měla jsem 4,0 takže jsem byla připuštěna k testu, ale říkala, že kdyby bylo nad 5,1 tak bych dál nepokračovala.
Všechno proběhlo hladce, sestřička byla moc milá a byla jsem tam sama, takže jsem měla klídek =) Roztok byl v zapečetěné lahvičce, vypila jsem skoro na ex před sestrou. Chodila mně kontrolovat do čekárny, měla jsem jíst den předem jako obvykle, jen nejíst po půlnoci, aby se dodrželo 8 hodin lačnění. Doporučuju=)
1. Poliklinika Prosek, Praha
2. 31.12.2014
3. a) ano
b) ano
c) ano
d) ano
e) ano
Ahoj,
přidávám i já svojí zkušenost:
1. Jméno, adresa laboratoře - Laboratoř Pitkova 635, Opočno
2. Termín, kdy jste OGTT podstoupily - 28.6.2017
3. Průběh testu:
e) Dodržela se v maximální možné míře doba odběru krve? (tj. přesně po hodině i po dvou?) ANO (plus mínus pár minut)
f) Pokud vám byla zjištěná vyšší lačná glykémie (5,1 mmol/l a výš), nepokračovalo se dál v testu a byly jste pozvány na testování znovu? Nebyla zjištěna vyšší glykémie, ale kdyby byla, pozvali by si mě jindy
AeskuLab, odběrové místo Poliklinika Opatovská 1763, Praha 4
29.6.2017
3. Průběh testu:
První odběr byl z prstu, při dobré hodnotě ihned ze žíly, poté vypití roztoku, potom dvakrát vždy po hodině ze žíly
Byla vyhodnocena z prstu, ze žíly vyhodnocena nebyla.
Ano, celou dobu jsem seděla.
Ano.
Vždy cca po 55 minutách
Nemohu odpovědět, hodnota byla v pořádku.
Musím se podělit s velmi dobrou zkušeností:
1. Medila Brno - Palackého 137 - Královo pole
2. konec 24.tt (kvůli hraničním hodnotám glykemie ze začátku těhotenství chtěla moje gynekoložka, abych podstoupila OGTt hned ve 24tt)
3. Průběh testu:
a) Byla krev brána ze žíly? ano
b) Byla lačná glykémie ze žíly nejprve vyhodnocena a až pak jste dostaly pít roztok? ano (výsledky se posílali na Lesnou a za cca 45minut už jsme měli výsledky a mohli pokračovat v testu)
c) Byly jste celou dobu ve fyzickém klidu? ano, mají pro všechny objednané těhotné pacientky k dispozici lehátka s polštářkem a dečkou, takže je možné se klidně natáhnout
d) Podstoupily jste tři odběry - na lačno, po hodině, po dvou? přesně takto
e) Dodržela se v maximální možné míře doba odběru krve? (tj. přesně po hodině i po dvou?) ano, bylo to přesně, čas nám hlídala sama sestřička
f) Pokud vám byla zjištěná vyšší lačná glykémie (5,1 mmol/l a výš), nepokračovalo se dál v testu a byly jste pozvány na testování znovu? Hladinu glykemie jsem měla v normě, tudíž se v testu pokračovalo.
Glukoza byla rozpuštěná v 0,5l vody, na vypití jsme měli zhruba 5 minut. Mohli jsme si vybrat ze 3 příchutí: limetka, pomeranč, višeň. Já jsem si vybrala pomeranč a celkem to šlo. Byla jsem moc spokojená s přístupem, možností využít lehátka. Díky příjemné společnosti jiné maminky mi to vcelku uběhlo i rychle. Nemusíte se testu bát.
@veroniquecz Jak je prosím ochucený ten roztok?
@jituli84 dali mi vybrat. Já jsem měla pomeranč. Myslím ještě měli malinu a Colu.
@veroniquecz nakonec jsem se rozhodla pro lesnou Medila
Já v Praze doporučuji centrum DIAvize https://www.diavize.cz/test-tehotenske-cukrovky/
Je to diabetologická ambulance, která má svou odběrovou místnost a hezký prostor na čekání. Doktoři jsou hned za dalšími dveřmi, kdyby byl nějaký problém, nebo bylo třeba něco konzultovat. Za mě jedničky!

1. Medila - Brno, Poliklinika Lesná, Halasovo nám. 1
2. Odber: 13.10.2016
3. Průběh testu:
Krev byla brána se žíly. Glykemie nalačno bola vyhodnotená a až potom sme dostali roztok, ktorý bol ochutený. Chutilo to ako malinovka. Bola tam odpočinková miestnosť s lehatkami - boli tam časopisy a wifi, prípadne sa dalo pospať. Po celú dobu sme boli vkľude, bolo nás tam 5. Odbery boli 3 nalačno po jednej hodine a po dvoch hodinách. Sestrička bola veľmi milá, každého sa pýtala či mu nebýva pri odbere krvi špatne a bola možnosť si pri ňom ľahnúť. Doba odberu krvi bola dodržaná.