Poplatek gynekologovi v těhotenství za "těhotenský balíček". Chtěl po Vás?
Ahoj maminky, setkala jste se některá s tím, že chtěl po vás váš gynekolog poplatek v těhotenství 2000kč? Jsem u VZP a dnes po mně doktor chtěl poplatek za tehotenský balíček 2000kč
Prý pojišťovna hradí pouze první tři ultrazvuky a zbylé v době těhotenství nahradí. Máte některá také tuto zkušenost? Jde o běžné ultrazvuky na pravidelných kontrolách u normálního gynekologa.
Děkuji za vaše zkušenosti
K.
@sudylichozrout Přesně tak. Nemám energii a chuť si někde něco vyprošovat, čekat v čekárně a znovu se objednávat na další vyšetření, nechci vidět lékaře, jak ho můj dotaz otravuje. Sice zodpoví, ano, ale ta ochota! Možná že to je právě ono, za co se tady v Praze připlácí. Ochota udělat něco navíc. Nepopírám, že je to smutné, ale tak to prostě bohužel je - nebo aspoň díky mým zkušenostem to tak vnímám.
Nikdy jsem nic neplatila. Nejsi z Prahy? Tady si z teh delaji byznys.
Tak treba je to i proto ze v Praze lekari vi,ze jsou zeny ochotny za tenhle " nadstandart" platit...neumim si predstavit ze by to delal nejaky lekar u nas...mel by prazdnou cekarnu...max.by se takhle mohl chovat jeden...platim jen 30 kc za zrcatka...ultrazvuk pri kazde prohlidce...sestra i doktorka usmevava,ochotna, cekaci doba tak akorat...
BTW. tohle je právě takový krásný příklad toho, jak spousta věcí v Praze funguje jinak (třeba i registrace do porodnice ve 14. tt). Většina republiky vidí jen ty větší příjmy, ale diví se v čem jsou ty jiné výdaje 😖
Vetsi prijmy,ale zase drahe bydleni ... manzel ma prumer a pulku dame za pronajem. Kdybychom meli hypo,tak jde jen jeho plat na splatku. To nekdo,kdo plati deset nebo mene,nepochopi,proc jsme v najmu. Protoze ty byty tady nestoji dva nebo tri miliony,ale spis dvojnasobek....
Ja mela teda stesti na uzasnou gyndarku zuzku novakovou, ktera je ohrozenym druhem a nikdy po me nic nechtela,uzv ob navstevu, fotka za 30 kc. Sidli na cernem moste,drive byla na pankraci.
@poah projela sis někdy výpis z pojišťovny, co vše na tebe gynekolog vykazuje? Dáš ruku do ohně za to, že tam máš pouze realizované výkony? Schválně se na to někdy podívej. Já mám tedy dost tristní zkušenosti s lékaři, kteří se nerozpakují vykazovat nerealizovanou péči jam na běžícím pásu.
Pracuji s lékaři různých specializací a bohužel rozdíl mezi Prahou, krajskými městy a menšími bývá v jejich přístupu velký. A bohužel i v terapeutickém smyslu, tam je to největší průser. Neříkám, že to je pravidlo, že lékaři v menších městech stojí za prd nebo že v Praze jsou všichni kingové, to v žádném případě. Aby lékař uživil ordinaci, nájem, sestru, mnohdy péče placená z pojištění nestačí, je rozdíl, když má ordinaci v Humpolci na náměstí a v centru Prahy, ale výkony oba doktoři dělají stejné a pro stejném počtu pacientek mají od pojišťovny stejný příjmy. Pokud lékař najde pacientky, které jsou za nadstandard ochotné platit, není to nic hrozného. Moje dr má několik variant nadstandardu. Já platím vždy ten nejnižší, protože třeba nepotřebuju soukromý telefon na gynekoložku, ale stran jejího přístupu a lékařské péče je její přístup fantastický, i když mám ten nejnižší balíček.
Myslím, že ty z vás, které tady píšete o nějakém vydírání, zneužívání, vůbec nechápete systém nadstandardní péče, o kterou usiluje mnoho lékařských oborů. V zubním lékařství je to dnes naprosto běžné a většina lidí už se nad tím nepohoršuje. V gynekologii to za pár let dojde i mimo velká města.
@journals @sudylichozrout To, o čem píšete, je mimo Prahu standard. Proto jsem si i po přestěhování do Prahy (jsem tu už téměř 10 let) nechala svého gynekologa v místě původního bydliště - projetá částka 1x ročně na prevenci je pořád ještě nižší, než jsou roční poplatky zde, a co se těhotenství týče, k němu jsem chodila s první a třetí dcerou, bez čekání, času na případné otázky dost a neplatila jsem nikdy nic (to, že jsem jim pak po třetím porodu koupila na oddělení kávovar, je věc jiná - chtěla jsem jim nějak poděkovat za tu skvělou péči, co mi dali, ale nikdo mě do toho nenutil). S druhou dcerou jsem chodila k Apolináři - těhotenství to bylo jediné bez komplikací, takže jsem ani UTZ navíc nevyžadovala - proč taky, když v každé poradně asistentka poslechla ozvy... Teď chodím do Podolí a taky si nemůžu stěžovat - milý přístup, bez dlouhého čekání. Ono i ty pražské porodnicové "nadstandardy" jsou standardem tam, kde jsem bydlela dřív (dvoulůžák s vlastním sociálním zařízením, nadstandardem tam je pokoj s manželskou postelí a vlastním soc.zařízením, kde je žena po porodu sama nebo s partnerem).
Tady v Praze mi u těch ambulantních gynekologů vadí to, že ty platby vyžadují, ač na to nemají právo - já nemám problém zaplatit si nadstandard, pokud se rozhodnu ho chtít, ale vadí mi to, že do těch plateb nutí. Proto to podporovat nehodlám.
@somalicats mě moje gynekoložka k ničemu rozhodně nenutí. Platím jen základní nadstandard za 250 korun ročně. Těhotenský balíček jsem odmítla, přesto se mi už druhé těhotenství věnuje naprosto skvěle.
@journals Chápu, že chceš mít příjemnou péči, ale platila bys úředníkovi za úsměv, vysvětlování a lidský přístup? Přijde mi to zvrácené. Také narážím na to, že lékaři často nevysvětlují a nejsou tu pro pacienta, ale prostě jen pro příslušný vyšetřovaný úsek pacienta, ale to by přece nemělo být vnímáno jako norma. Je to hrozně smutný.
@vineta pokud bych po urednikovi chtela neco nadstandardniho, klidne bych ho zaplatila. Jenze to nejde, byl by to uplatek 🙂
@vineta a jeste dovetek. Vy delate, jak kdyby lekar bez nadstandardu nechal pacientku umrit na chodbe. Neni to pravda. V nadstandardu jsou treba nehrazene UTZ. Lekar je opravdu nebude delat zdarma, proc by to delal? Ty take delas ve sve praci zdarma?
@vineta u nejakeho urednika nelezim na zadech s nohama do praku. Na urade ledasco kousnu, na gynde nechci a nemam duvod si neco takoveho nechat libit. Princip je spatny, ano, ale kazda z nas ma moznost volby. Ja jsem takto maximalne spokojena. U zubare platim taky vic nez bych mozna musela, ale nemenila bych
@sudylichozrout No, ono to v podnikání ve státem regulavaném prostředí není technicky nic jiného, na to jsem právě chtěla poukázat. Pokud ti za to udělají kafe a vytisknout fotku, v pohodě. Pokud ti za to věnují péči, kterou ti mají poskytovat ze zákona, tak je to ovšem něco jiného. Platit si za to, aby na mě měl lékař dostatek času a aby se mnou bylo zacházeno slušně a vysvětlen mi můj zdravotní stav, to má být standard. Kafe, pedikůra v čekárně, grafické práce doktorky na fotkách a ultrazvuk na požádání bez indikace nadstandard.
Defakto je to stejne jako to, proc si zenske plati vlastni porodni asistentku. Porod probehne tak jako tak, ale...
@journals take tak. U zubare hradim vse krom analgezie a ne malo. Ale tak skveleho zubare fakt pihledat, jsem rada, ze ho mam. Perfektni pece.
Mam obcas z nekterych prispevku zde pocit, jako by snad nekterymi damami cloumala lehka zavist, ze si nekdo jiny muze dovolit nadstandardni peci.
@vineta tak to vetsinou ale je. Takze vubec nevim, o cem tu vlastne debatujeme 🙂
@sudylichozrout U zubaře ale platíš konkrétní úkony, které ti provede nad rámec veřejného zdravotního pojištění. Nedáváš mu předplatný, aby se k tobě choval hezky.
@sudylichozrout jenže víš, co je problém? Ony dámy tady řeknou, že za ty utz navíc se v Praze platí, ale že jejich lékař jim je dělá zadarmo a neplatí nic.
Jenže ony už nevidí, že jejich lékař třeba obejde úhradovou vyhlášku a vsadila bych boty, že to ve výkazu úhrad dané pacientky je prostě vykázáno na zdravotní pojišťovnu, protože ani gyn z horní dolní to nedělá zadarmo. A lékař s placeným nadstandardem si to nevykáže, ale má to v balíčku od pacientky.
Jenže... Ony žádnou platbu nevidí, žádný tok peněz nevidí, to, že to jde pak ve finále z veřejných peněz (tedy veřejného zdravotního pojištění), aby doktor vyžil, už nikoho nezajímá.
Vzhledem k mé práci fakt vím, jak to u těch doktorů chodí a moc bych se divila, kdyby tady mezi gyndaři, u kterých se neplatí ani koruna, měli všichni svědomí ve vztahu k pojišťovně čisté. Odhaduji, že by jich byla sotva třetina. Jenže tohle prostě ženská nevidí, protože těch, co si kontrolují úhrady pojišťovny na své rodné číslo, je žalostně málo.
@kristynano ano, já platím 700,- a stejně mi utz navíc nedělá
@vineta to uz se ale dostavame na uroven v pravde filozofickou. Kdyz vlada ODS nekdy kolem roku 2011 zavedla nadstandardy ve zdravotnictvi, socani a socialne slabi se bourili. Tak se to pak zrusilo. Kdyby nadstandard byl ofiko mozny, bylo by to fajn. Kazdy by vedel, co muze ocekavat ve standardu a v nadstandardu.
@sudylichozrout uz uplne nevim o co tu jde. Napises, ze platis DOBROVOLNE a stejne ti tu holky vysvetluji co je a neni spatne 🤦🏻♀️
Muj zubar treba vubec smlouvu s pojistovnou nema. Opet, nepotrebuje ji, klientu mai tak vic nez dost. I u nej jsem dobrovolne, rada a budu dal
@malenka3 hm... Jojo, presne tak. Mas pravdu.
@sudylichozrout Tuhle filozofickou otázku mám dojem vyřešil Ústavní soud

@drakenn Ještě jednou, znovu - původně jsem chodila k lékaři, který bral registrační poplatek pouze 200,-/rok. Netroufám si tvrdit, že to byl špatný doktor, ale chtěla jsem něco víc - víc lidský přístup, snahu pomoci, opravdový zájem o pacienty, pěkné prostředí a především nemít pocit, že otravuji a už minimálně 5 min jsem měla být za dveřmi, protože na mé místo čeká další.
Hledala jsem jinde. Chtěla jsem lékaře, který bude mít dost času na zodpovězení mých otázek, nechtěla jsem čekat hodinu v čekárně, chtěla jsem mít pocit, že nikoho neotravuji a jsou tam pro mě. Ano, na kozu můžu vyskočit kdekoliv a roztáhnout nohy taky, ale chci asi trochu něco jiného. To jsem našla. Ano, není to klinika pro každého, o to se ani nesnaží. Radši vezmou méně pacientek, které zaplatí, než aby brali 200,- a měli natřískáno. Vodu v čekárně vem čert, ale péči v těhotenství jsem si u nich opravdu užívala. UTZ vždy, stejně jako klidně 5 i víc fotek, podrobné vysvětlení paní doktorky co a jak (ne, fakt to není hovado) a navíc empatii lékařky a sdílení naší radosti z miminka, usměvavé sestřičky, bezplatné žádanky na všechna vyšetření. To je pro mě přístup k nezaplacení. Chápu, že pro vás je to smutné, pro mě vlastně taky, ale zdraví mám jen jedno. Zubaře mám taky dost drahého, ale utrácím za větší hlouposti než za sebe 😉