Prosím o pomoc s výběrem jména. Co myslíte?
Jsem z ciziny. Termín porodu mám 4.8. A pořád nevíme s manželem jak raději pojmenovat holčičku. Nějakou chvilku určitě budeme v Čechách, ale pak se směrujeme do Německa. Ale kdo ví, možná zůstaneme tady napořád.
Vybírali jsme dlouho... Chtěli jsme aby to bylo mezinárodní. Uvažovali jsme se o tyto jména: Lucie (nelíbí se mi zkratka Lucka), Veronika (nelíbí se zkrátka Verča), Kristyna (tvrdé y, pro nás složitě vyslovit), Elizabeth (řekli nám že se moc v ČR nepoužívá, i když by se nám hodilo nejvíc protože manžel chce Lizu, a mně se líbí Eliza. Taky Alžběta pro nás zní divně, musím říct). Luiza (řekli, že je to staré malo pouzivane v Čechách jméno), Dominika (líbí se, ale zkratka Domča....), Alisa (bojím se, že ji budou říkat Alice), Eva (moc hezké jméno, ale v Německu to bude Efa...brr)
Takže ted´ jsme zůstali v těchto jménech:
Evelina
Viktoria
Julia
Co si myslíte o Evelině? Je dost malo používané. Snadně se píše. Krásná charakteristika jména. My Bychom ji říkali Evo, ale spíš Evelinko
Viktorie hoě používané, taky hezké i když v USA se spíš píše ViCtorie, ale to by snad nevadilo.
Julie. Použivá se jak v Česku, tak i v Německu. Trošku mi zní divně zkratka Julča, ale dá se to přežít.
Takže prosím o radu. Které jméno se Vám líbí nejvíc. Ted´ spíš vybíráme mezi Viktorie, Julie, Evelina
Děkuji za Váš názor
@michaela1990xx děkuji za odpověd´. Uvažujeme o tomto jménu. A jak byste ho zkratila?
@janapetrvalska Děkuji. Viktoria se mi líbí taky. Jedině že já mám 3 dá se říct kamarádky Viktorii a i přesto že jsou krasné a šikovné, vždycky to jméno spojuji s nimi. Nedokážu to vysvětlit. Jsou nějaké věci které se na nich mně nelíbí
@malytlustyhroch Google translate mi to čte přes Ve nikoli přes F v němčině. Myslím tu Evelinu. A tím výstředním myslíte že zní to jak cikánské jmeno? ☹
@lenkajan Ano, líbí se nám i Elizabeth, ale spíš proto že ona pak až bude dospělá vybere si tu zkratku, která se jí bude nejvíc líbit. No ale na tu Elizabeth bychom spíš chtěli říkat Liza (to se líbi manželovi), nebo Elza. Zase se bojím že ji budou jmenovat Bětka nebo Alžbeta. Nevím, je to složitý všechno. Co se týká Lizy, tak aby se to četlo LiZa, tak budeme muset jí uvést jak Lisu. Elisa tak by šlo. Ale je taková metoda v medicině, vždycky na ni vzpomínám když slyším toto jméno
@gruyerre Elizabeth krasné jméno. Nebude problem s TH na konci? Nebudeme muset všem vysvětlovat, jak se to píše? Taky spíš bychom chtěli ji říkat Liza (to se líbi manželovi), nebo Elza.Ale bojím se zkratek Bětka nebo Alžbeta. Anop, pak je otázka proč rovnou nepojmenovat Liza, Luiza? by se to četlo LiZa v němčině, tak budeme muset jí uvést jak Lisu? Elisa taky by šlo. Eliška zní hezky
@95newmommy2020 děkuji, spiš tak i uděláme
@pellullinka Máme taky takové jméno, ale čte se Jelena, a mám několik známých s tímto jménem, pak bych vždycky na ně vzpomínala. Nevím jak to vysvětlit
@kaja2016 ano, s tím spellingem náprostě souhlasím. Hodně stačí, že bude muset pořad vysvětlovat jak se píše naše krasné příjmení, které nám blbě transliterovali. Dobře aspoň že tam jsou jenom 5 písmen. Proto uvažujeme pravě o Julie, Viktorie anebo Evelině. Evelina se píše snadně mi přijde. Zapíšeme vše s krátkym. I když v podstatě budeme to číst všechno s měkkým. Nevím jak to vysvětlit. Pro mně dlouhé a kratké v češtině to je něco, já skoro nepoznám rozdíl. Totiž my budeme jí řikat Evelina (LI se bude číst měkké, nikoliv Evelyna).... No, nedokažuto vysvětlit. Stejně jak Kristýna. Vy to vyslovujete nějak tvrdě. A my spíš Kristina i přesto že se to píše přes ý já na to zapomínám
@antoinet Ano, Marie se mi líbí taky. Já se tak jmenuji. Ale my většinou vybíráme jiné jméno, než má matka, jenom kdyby se se mnou něco stalo během porodu, jinak by to znělo dost divně. Anna. Krásné jmeno, ale spoluprácovník tak pojmenoval svou holčičku, a ted´ to zní blbě, jak kdybychom to jméno ukradli, ne? Ještě mám nápad Sofie. Jak se u Vás říká Sofii?
@88maru tak Evelina Vitalijevna ne. Moc L, moc V. U takoveho prijmeni neco vyraznejsiho, neco s K, R, Z, T.. ta Viktorie je krasna, ale zrovna na V - Viktoria Vitalijevna, inicialy VV. Proc ne, ale mozna neco vyraznejsiho proste. Julie i Luisa je krasa, ale vubec mi to nejde pres pusu s prijmenim
@88maru Evelina cikanske? Ne, to me nenapadlo. Ale prijde mi hodne neobvykle, dokonce i v dobe kdy spoustu lidi dava Elzu, Sofii a podobna disneyovska jmena. Prijde mi, ze bude vycnivat uz jen jmenem, a to bych svemu diteti neudelala, ale spoustu ridicu to naopak povazuje za idealni... Prijde mi, ze s nejakym beznym anglickym, nemeckym, ruskym nebo ukrajinskym jmenem bude v i v Cechach budit min pozornisti nez s Evelinou, ale treba se pletu, nebo nedokazu docenit, jak normalne bude to jmeno pusobit v otatnich statech, kde chcete zit.
@malytlustyhroch tak v tom případě asi raději Viktorie nebo Julie
Z tech 3 bych vybrala Julia, to je moc hezke jmeno, nebo z tech vyse zminovanych me napada Kristina (2 mekke i).
@malytlustyhroch a co Luisa?

@alexandra1625 Alexandra byla volba i od mojí kamarádky ze Švýcarska. 🙂