Těhotenství a neschopenka. Jak řešit zaplacenou dovolenou?

hankagre
28. črc 2022

Ahoj holky chci se zeptat v pondělí jdu už na rizikové těhotenství tudíž neschopenka .Ale mám zaplacenou dovolenou vůbec nevím co stim dá se tohle s Dr nějak řešit nebo dovolenou kterou máme naplánovanou pomalu rok musím zrušit .

jitkacv
28. črc 2022

@hankagre buď nastoupit na neschopenku až po dovolené nebo dovolenou zrušit. Na nemocenské na dovolenou nesmíš.

hankagre
autor
28. črc 2022

@jitkacv ju děkuji já si to myslela 😔

jjasmina
28. črc 2022

@hankagre jojo bud dovolena nebo neschopenka

hankagre
autor
28. črc 2022

Ach já si to ale umělá naplánovat 🤣🤦

ckei
28. črc 2022

@hankagre tak ale pokud jdeš na rizikové, tak máš asi nějaké zdravotní komplikace a to předpokládám ani nemáš chuť a náladu řešit dovolenou, ne?

gruyerre
28. črc 2022

@hankagre když jsi na tom zdravotně tak špatně, tak by snad bylo rozumné zrušit dovolenou

hankagre
autor
28. črc 2022

Já na tom špatně nejsem ale v práci taham těžké věci proto budu doma

hankagre
autor
28. črc 2022

Myslím že nemá cenu se v tom patlat mě je zajímalo jak to je

nita1984
28. črc 2022

@hankagre v práci mas právo na místo vhodně pro těhotnou. Pokud nemají, mas být doma za 100% na překážkách. Pak bys mohla jet na dovolenou. Rizikové těhotenství je pro těhotné s komplikacemi. Jinak zrušit dovolenou a sedět doma odkázaná na vycházky. A nedělej si iluze, i na těhotné chodí běžné kontroly

hankagre
autor
28. črc 2022

@nita1984 jojo to vím moc dobře a pokud mi musí dát práci která mi bude vyhovovat tak by to mělo být vyřešené

lv
28. črc 2022

@hankagre pokud tahas těžké věci, je to rizikova a zakazana prace pro tehotnou a zamestnavatel te musi preradit na praci jinou, pripadne upravit tak, abys veci netahala. Kdyz to nejde, jsou to prekazky na strane zamestnavatele a mas byt doma za cely plat (a to zamestnavatele sakra donuti ti tu praci usnadnit, nez platit a mit te doma). Neschopnost = nemuzu pracovat kvuli nemoci, zdravotnimu omezeni, ne že pro tebe neni vhodna prace. Na co být doma, hlidat si vychazky, a za 60% platu?

dianemash
28. črc 2022

😁 furt dokola

ckei
28. črc 2022

@hankagre no,je to tak,že si prostě necháš napsat neschopenku jen tak a tedy musíš dodržovat vše, co PN obnáší, včetně dodržování vycházek....

journals
28. črc 2022

Na neschopence jsi ocividne dobrovolne, o spatny zdravotni stav se nejedna, tak holt kdyz jsi na to dobrovolne kyvla, nevadi ti omezene vychazky, min penez… dovolena proste bude muset pockat

kamce
28. črc 2022

Ja bych teda jela a neschopenku si dala po dovolene. Ono se to hezky rika, ze zamestnavatel by ti mel dat praci 'vhodnou' pro tehotnou, ale realita podle me v mnoha firmach bude trosku jinde 😀

j.a.n.i
28. črc 2022

@kamce A víš proč je realita někde jinde? Protože jde každá raději na neschopenku, než aby to vůbec zkusila... A přitom co riskuje, když je zaměstnavatel normální, tak tu vhodnou práci dostane a pokud je to dement, tak ji stejně s dětmi chtít nebude a poletí tak jako tak a jako bonus bude ještě celé těhotenství sedět doma za půlku peněz.

kamce
28. črc 2022

@j.a.n.i jj tak to je mozne, do takove situace jsem se nedostala, tak jsem nemusela resit. Ja bych na neschopenku v tehu nesla ani za nic, pokud by nebyl nejaky vazny duvod😁

lenkalubina
28. črc 2022

@jitkacv a na rizikovem už vůbec ne😉

martinka_33
29. črc 2022

@j.a.n.i ne, problém je v tom, že ty kritéria, podle kterých je práce nevhodná pro tehotnou vymýšlel snad chlap... prostě práce která je ještě vhodná, je už pro většinu zdravých těhotných nezvládnutelná... Jde i o to, že v práci musíš třeba stát nebo si nemůžeš odpočinout kdykoliv potřebuješ, i sezení v kanceláři může být úmorné...

martinka_33
29. črc 2022

@lv Před lety byla ta hranice "těžkych věcí" 15kg, chtelo by se ti s břichem tahat 15ti kilové balíky? A pořád by to dle zákoníku práce bylo ok (pokud to teda nezmenili a hranici nesnízili)

j.a.n.i
29. črc 2022

@martinka_33 Tak promin, pokud mas pocit, ze sezeni v kancelari je pro tehotnou nevhodna prace, tak to se opravdu tezko muzeme rotumne o nevhodnych pracech bavit.

j.a.n.i
29. črc 2022

@martinka_33 No, to je ale hranice pro netehotnou... pro tehotnou je limit pri obcasne manipulaci 10kg, pri caste 5kg a v sede 2kg. A tedy ano, opravdu jsem v těhotenství byla schopna koupit a odnest karton mlika a zvladat kancelarskou praci a ve druhem těhotenství nosit 15 mesicni dite.

krisstina93
29. črc 2022

Tak jestli budeš mít neschopenku kvůli práci, tak to je tvůj problém, že ses na ni nechala dotlačit bez zdravotních problémů, pak přijdeš o dovolenou vlastní blbostí, budeš omezena vycházkama a doma sedět za zlomek platu. Pokud máš práci nevhodnou pro těhotné, tak tě zaměstnavatel musí přeřadit na vhodnou pozici, nebo nechat doma za 100% platu. Pokud máš zdravotní komplikace, tak bych o dovolené stejně ani neuvažovala. Prostě jet na dovču během neschopenky nejde.

baja8
29. črc 2022

Já na dovolenou i v době nemocenske jela, jen jsem musela u Dr změnit adresu pobytu a nesmí se jet do zahraničí, já měla dovolenou v Česku..

cekamnazazrak
29. črc 2022

@hankagre teoreticky můžeš na neschopence změnit adresu, pokud je druhá adresa taky v ČR a pokud je doktor ochotný Ti tu změnu provést (někteří mění adresy jak na běžícím páse a neřeší to, někteří s tím mají problém).. důležité je, že pokud budeš na neschopence, tak i na dovolené budeš muset dodržovat docházky, protože i tam ti může přijít kontrola... takže je potřeba zvážit pro a proti, jestli nevydržet v práci a na neschopenku nejít až po dovolený, ať si ji můžeš v klidu užít..

martinka_33
29. črc 2022

@j.a.n.i aha tak to jsem si spletla s netěhotnou

j.a.n.i
29. črc 2022

@cekamnazazrak plus musis byt na te dovolené u někoho, na hotel, penzion ci camp to je problém měnit.

1772
Autor odpověď smazal
Zobraz
eloise02
29. črc 2022

Já jsem taky byla celé těhotenství na rizikovém a na dovolenou jsem normálně jela, dokonce dvakrát, jen jsem nahlásila, jako místo pobytu po dobu dovolené adresu penzionu. Byla to tedy dovolená v Česku. Žádný problém v tom nebyl. Kam jsem to přesně hlásila, si už tedy nepamatuji, synovi je už sedm let, ale vím, že to takhle normálně šlo.

lv
29. črc 2022

@eloise02 ale záleží to na lékaři, posouzení zdrav. stavu a raky zvyklostech lékaře, některý to přepisuje, jiný ne. Nárok na to určený není.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru