icon

Těhotná ve zkušební době, první práce

mouse77
1. led 2017

Mám prosbu holky, jsem ve zkušební době a zjistila jsem, že jsem v 6, týdnu. Mám jít na vstupní kontrolu. Chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenost s tím, jak to chodí. Mužou mě hned vyhodit, když to zjistí?? Popřípadě, kdy to mám říct a jak řešit? Díky za rady a odpovědi.

Strana
z3
andelka
1. led 2017

@tulikiss aha, tak tohle se mi popletlo.

marketa251
1. led 2017

Já nastoupila do nové práce a zjistila jsem,že jsem v 9tt pockala jsem az mi dali smlouvu na rok. Pak jsem sla na propustku na gynekologii řekla jsem,ze jdu na kontrolu 😀 a jak jsem dala lístek účetní s orazitkovanou propustkou tak jsem rekla,že jsem těhotná a šla jsem hned na nemocenskou protože jsem nemohla delat noční a nemocenskou i mateřskou jsem mela normalne

marketa11112
2. led 2017

ahoj, byt tebou, nerikam nic, pracuji dal.... az budes mit po zkusebce, zustan co nejdele to pujde, pokud praci muzes vykonavat jako tehotna.. penize se budou hodit. nebo pak pujdes na nemocenskou....
podle me ochrannou lhutu nestihnes a narok na materskou mit nebudes....tim padem na ni nemuzes nastoupit onich 6-8 tydnu pred terminem porodu, jak tu holky pisou. muzes nastoupit jen na nemocenskou, na te jsi pak az do konce sestinedeli. pak nastupujes na rodicak....mela bys na 4 roky nebo pri dolozeni prijmu partnera je mozne volit i kratsi variantu do 2-3 let ditete...

astyna
2. led 2017

Já bych nic neříkala, mě nikdo na gyndu neposílal, obvodačka napsala, že jsem práce schopná a bylo to 🙂 Jsi teprve v 6.tt, nedejbože, se toho ještě může stát a tak bych nic neříkala, ani jinde.

mouse77
autor
2. led 2017

@anetka1701 Jj, díky moc 🙂 .. nevím, jestli nejsem na tu cizí moč srab, ale radši to asi udělám. Jak říkáš, peníze se hodí vždycky, pokusím se tam být, co nejdéle.

mouse77
autor
2. led 2017

A když by to náhodou zjistili, že jsem těhotná,.. tak mě vyhodí... a měla bych nějaký příjem? Někdo mi říkal o tom, že když bych šla na neschopenku, tak 21. dní nic nedostanu a pak bych nějaký příjem měla. V nejhorším případě. Je to pravda??

xpila
2. led 2017

@anetka1701 Nejde o zdravotní pojištění, ale o nemocenské pojištění. Je to podstatný rozdíl.

mouse77
autor
2. led 2017

@marketa11112 Ahoj, když by zjistil doktor zjistil, že jsem těhu, tak by mě vyhodili ve zkušebce. Což nechci. Ale když by to tak dopadlo, nevíš, zda bych pak mohla jít jako na neschopenku (vyhozená ze zaměstnání)- 21. dní nedostat žádnou korunu a po 21. dni alespoň něco?

xpila
2. led 2017

@mouse77 Mohla. A nic bys nedostala 14 dní, od 15. dne vyplácí neschopenku sociálka.

mouse77
autor
2. led 2017

@xpila Díky za info 🙂 . A myslíte, že je blbost doktorovi nést cizí moč, když by náhodou, tak aby to nepoznal? Mám z toho divný pocit..

batorijka
2. led 2017

@mouse77 a to se nebojis že v té cizí moci něco bude? Jako zaměstnavatel musim říct, že by mě naštvalo, že podvadis a byl by to důvod k okamžitému vyhazovu, ale to ze by mi zaměstnanec rekl ze je těhotná, to bych respektovala a pokud to prace dovoluje, tak ho v práci nechala ( a uz se mi tato situace se stala)stejně máš smlouvu na dobu urcitou, takže žádná ochranná lhůta se na tebe nevztahuje. Asi bych to nechala být a co nejdřív (kolem toho 13.tt nejpozdeji) zaměstnavateli řekla a dohodla se jak to bude dal

xpila
2. led 2017

@mouse77 Rozhodně bych to nedělala. Ještě jsem se nesetkala s tím, že by některý zaměstnavatel dělal testy na hcg. A teda jeden tip - odběru moče se dá celkem dobře vyhnout tím, že řekneš, že to zrovna máš - tak to udělalo několik kolegyň (jak v současné, tak v bývalé práci) a nikdo to neřešil. Já bych to teda taky neudělala, ale fůrt lepší, než dát cizí moč. To je prostě podvod a kdyby to zaměstnavatel později zjistí, tak by tě podle mě vyhodil...

@batorijka Je jedno, jestli je smlouva na dobu určitou nebo neurčitou, ochranný lhůty jsou vždycky stejný.

properjoey
2. led 2017

I kdyby hcg zjistili,nemůžou to říct zaměstnavateli,pokud děláš práci,kterou tehule dělat mohou.

batorijka
2. led 2017

@xpila to si nemyslím, pokud smlouva končí k nějakému datu, tak zaměstnavatel nemá povinnost dál smlouvu prodlužovat. Prostě končí smlouva např. 31.12. a nedošlo k prodloužení, tak těhotenství není důvod dál smlouvu prodlužovat. Nebo je nějaká změna?

xpila
2. led 2017

@batorijka To, že končí smlouva, ale nijak nesouvisí s ochrannou lhůtou přece. Zaměstnavatel nikdy neměl povinnost smlouvu prodloužit, ať jsi nebo nejsi těhotná. Ty jsi psala o ochranné lhůtě a ta je vždycky stejná.

andelka
2. led 2017

@batorijka no po ukončení pracovního poměru je nějakých 180 dní ochranná doba (případně je tak dlouhá jak dlouho trval poslední pracovní poměr pokud byl kratší. Např. když máš odpracované, ale nastoupíš do nové práce, těhotenství zjistíš ve zkušebce, oni tě vyhodí po 3měsících tak ochranná doba je 3 měsíce, tak jak dlouho trvalo poslední zaměstnání).

batorijka
2. led 2017

@xpila
@andelka

joo já to špatně napsala, tu ochrannou lhůtu jsem tam popletla... jen jsem chtěla napsat, že by bylo lepší v té práci vydržet dokud to půjde, ale stejně pak po "skončení prac. smlouvy" v práci skončí, takže ve finále by to mělo vyjít, že dokud může, bude chodit do práce, pak nastoupí na mateřskou ( a pak už je jedno, že nemá prac. poměr) nějak jsem se ještě nedostala k tomu, jakou práci @mouse77 dělá, jestli je těhotenství překážka, pokud ano, tak je jasný, že se na to doktor při prohlídce zaměří, pokud ne, tak by se to nemuselo řešit a není to přece důvod k okamžitýmu vyhazovu

koulekulata
2. led 2017

Pokud se nepletu tak zadna vstupni prohlidka se na tehotenstvi delat nesmi. Je to brane jako diskriminace. Teda aspon pred lety bylo, rekla mi to cizi doktorka pri me vstupni prohlidce. U chlapu taky nezjistujou jestli neni treba prostatik a pulku smeny neprolita curat. Vyjimky mozna budou u nejakych praci kde by bylo tehotenstvi primo ohrozeno jako prace u rentgenu nebo v laboratorich s krvi a nakazama.

koulekulata
2. led 2017

A hlavne u vstupni prohlidky jde o "prace schopna". Hledaji zdravotni potize, tehotenstvi neni nemoc, takze by to hledat nemeli.

marketa11112
3. led 2017

@mouse77 ju, mohla. neschopenku bys dostala... 14 dni plati zamestnavatel, pak sociálka... když bys byla vyhozena, zamestnavatel by ti asi nedal nic, pak sociálka ano...
kazdopadne moc bych dala vlastní, vse ostatní je podvod... proste uvidíš. preci jen 2 mesice uz mas za sebou, tak ten mesi uz bys mela dat v pohode, pak uvidíš, jak ti bude...

gita17
3. led 2017

@marketa251 toto nie je na chvalenia, tvoje spravanie je tvoja vizitka

veruu07
21. led 2017

Dobrý den, měla bych na vás prosbu. Mám stejný problém, nastoupila jsem do nového zaměstnání a při podepisování prac. smlouvy jsem již věděla (pár dní) že jsem těhotná. Před tím jsem pracovala pul roku a na konci roku jsem byla propuštěna z důvodu změny zaměstnání, kam jsem měla nastoupit 2.ledna. Před první prací jsem studovala na VŠ. Jsem nejspíš v 7 . týdnu, na první kontrolu jdu až za týden. Nevím vůbec, od jaké doby se začíná počítat nárok na mateřskou. Zkušební doba mi končí na konci března a pak mi začíná doba určitá do konce září. Pracovat bych chtěla, jak nejdéle to půjde, pokud mi to zdravotní stav dovolí. Teď řeším, zda to mám zaměstnavateli oznámit ve zkušebce nebo počkat. Na přijímacím pohovoru jsem tvrdila, že rodinu neplánuji. Musela jsem lhát. Proto mám strach, jak se zachovají a zase nechci být taková ''potvora'' abych jim to oznámila po zkušebce. Jinak jsem stale vedená jako student. Nevíte, jak bych to měla řešit, abych mela nárok na nějaký příspěvek od státu? moc děkuji za odpověď. Mějte krásný sluníčkový den 🙂

absintka19
21. led 2017

@mouse77 posudkovy lekar nesmi prozradit diagnozu ani jiny stav- napise jen je/neni schopna prave, cizi moc neriskujte, buh vi co v ni muze byt.

marketa11112
21. led 2017

@veruu07 onamte to az po zkusebce, jinak by vas zamestnavatel mohl propustit. nárok na mateřskou je po odpracovanych 270 dnech...

veruu07
21. led 2017

@marketa11112 Děkuji Vám 🙂 tak snad na mně nebude čtvrtý měsíc ještě poznat. .

vineta
21. led 2017

@veruu07 Ve zkušebce jim nic neříkej. Oni si taky nelámali hlavu s tím, že je protiprávní se ptát na takové věci na pohovorech, tím spíš si ty teď nelam hlavu s něčím, co ani nemáš povinnost jim oznamovat..

astyna
21. led 2017

@vineta

To je sice hezké, ale podívej se na to ze strany zaměstnavatele. Ted nemyslím nějaké dělnické práce, ale třeba já jezdila na školení, vyhotovovala jsem faktury, takže vím, že jen za 6měsíců školení za mě dali bez mála 300 tisíc. A ted ta holka příjde, že je těhotná...Přitom si na sebe ještě ani nevydělala. To je prostě podpásovka a já bych na to neměla zatloukat a zatloukat. Pak se zaměstnanci strašně diví, když jim řeknou, že nejhůře se zaměstnávají bezdětné kolem 30 let. Proč asi.

Vím, že zoufalí lidé dělají zoufalé činy, ale tady by si každý měl šáhnout do svědomí.

veruu07
21. led 2017

@vineta ja se stale koukam na ostatni. Na pohovoru se mr na to ptali, protoze hledali nekoho na delsi dobu. A sef chtel kluky, protoze prave holky v takhle blbem veku mu muzou otěhotnět. Ale i presto mi praci dali a ja jim ted oznamim tohle. Ještě mi zbyvaji dva mesice zkusebky. Tak snad to nebude jeste poznat. A tech 270 odpracovanych dni musi byt v kuse? Mela jsem prave mezi zaměstnánim 14 dni bez prace...

blahova_andrea
21. led 2017

@veruu07 270 dní účasti na nemocenském pojištění musí být za poslední dva roky 😉

veruu07
21. led 2017

@blahova_andrea ja jak jsem prave pred pul rokem ještě studovala, tak se v tom opravdu nevyznam :( ale jestli to dobre chapu, tak tedy tech 14 dni, kdy me byvaly zamestnavatel propustil, aby za me nemusel platit svatky by neměly vadit..?

Strana
z3