icon

Vegetariánství v těhotenství. Může ohrozit plod nebo placentu?

adelafri
16. říj 2020

Ahojky,
napadlo mě, může nejezení masa v těhotenství ohrozit plod nebo placentu?
Maso nejím už x let, ale až teď po screeningu ve 14.tydnu začínám přemýšlet, zda nedostatek bílkovin mohl treba zapříčinit zvýšení free beta hCG z krve (mela jsem neci přes 3 MoM) - i s utz mi vysel screening negativní...
Snažím se jist bílkovin co nejvíc, ale někdy to prostě nejde :( nedokážu toho sníst tolik
Navic zítra začínám 15.tyden a zatim se mi vaha drží a kolísá +- půl kila.
Je pravda, ze s doktorkou jsem to nejak nerozebirala.. Diky moc a hezky den 🙂

sumitra
16. říj 2020

Ja se na to ptala sve doktorky, kdyz jsem byla tehotna, a ta v tom nevidela sebemensi problem. Pokud mate dostatek ovoce, zeleniny a vajec/ mleka a vubec pestrou stravu, tak bych se nebala. U me vse ok.

ah1234
16. říj 2020

Ja som bola de facto vegan aj cele tehu (vajicko zjem len domace a raz za sto rokov) a vsetko ok 🙂

lenatko91
16. říj 2020

Já jsem byla vegetarián a bála jsem se, že něco mimču bude chybět. Navíc jsem byla líná si hlídat, jestli mám dostatek všeho, tak jsem během těhotenství maso v malé míře jedla a při kojení taky. Ale myslím si, že pokud si člověk hlídá jídelníček, tak to jde.

pipi_puncocha
16. říj 2020

15let vegetariánka, včetně těhotenství a kojení, vše v pořádku.

hasara33
16. říj 2020

@adelafri ahoj, silně o tom pochybuji, že by to mělo vliv a pokud dodrzuješ základy zdravého stravování a maso nahradíš jiným zdrojem bílkovin a vitamínů tak určitě problém nebude 😉 jinak já byla celý první trimestr a kousek druhého také nedobrovolná vegetariánka, protože jsem maso nemohla ani cítit 😅 a v pohodě 😉 jinak já tedy obecně maso moc nejím, jen když mám oravdu chuť a to nebývá často takže i když mi pak v těhotenství přestali vadit tak jsem ho stejně moc nejedla, malá byla v pořádku a relativně i velká při narození 😉

plmnhz
16. říj 2020

Jakožto dlouholetý vegetarián jsem řešila s MUDr., doporučil jen doplnit železo (což pak vždycky vyšlo i z krve - lehká anémie). První těhotenství a momentálně dvouletá dcera v pořádku, druhé těhotenství teď v pořádku dobíhá.

jjasmina
16. říj 2020

Já jsem odjakživa masožravec, ale v těhotenství jsem nemohla maso ani cítit, dr říkala, že ho jíst nemusím a bylo vše v pořádku.Malá je zdravá, jen jsem doufala, že jí to pak nezustane😀

kulisek_28
16. říj 2020

🥕 Tohle mě zajímá, tak se tu jen připíchnu 🙂

ahyt
16. říj 2020

Nechat az se miminko narodi u nej vysetri hladinu vit B12.Znam pripad, ze maminka vegetarianka mela miminko s tezkou svalovou hypotonii centrálního puvodu, ale i celkove tezke neprospivani az byly obavy z nejen motoricke ,ale i mentalni retardace Nastesti po xx měsících, kdy se nevedela pricina a maminka se neurolozce pozde priznala ze je vegetarianka,temer veganka, tak nabrali hladinu vit B12 a byla kriticka.Zacali doplňovat a nastesti se vse zcela upravilo.Tak na to bych pak asi upozornila

lida9
18. říj 2020

ja bych rekla, ze vyvazena strava je pro mimco nejlepsi... asi bych tedy v tehu zapomnela na svoje presvedceni / nebo jakykoliv jiny duvod proc neco nejim a zaradila bych do jidelnicku vse... byt si treba u toho masa hlidat puvod, kvalitu, zivotni podminky atd... clovek si pak nebude nic vycitat, kdyby nejak ohrozil mimco... at je vse vporadku at se rozhodnes jakkoliv🙂

adelafri
autor
18. říj 2020

Vsem moc děkuji za odpovědi
, snad bude vse v poradku 🙂

mafulin
18. říj 2020

Jsem mnoho let vegetarián, první těhotenství, kojení, syn skoro 3 roky, vše v pořádku. Teď 38tt, méně železa, jinak vše ok. Na začátku jsem měla hroznou chuť na rybu, tak jsem si dala. Bylo mi po ní špatně celý den. Chuť mě už přesla.