icon

Ambulantní vs. obyčejný porod. Co si o tom myslíte?

klokanka31
11. srp 2021

Mám dvě známé co nedávno porodily. Jedna měla ambulantní porod jako já, druhá byla v porodnici čtyři dny. A mě by zajímalo čistě ze zvědavosti, proč ženy zůstávají v porodnici když je už ta možnost ambulantního porodu? Samozřejmě když je žena i mimčo v pořádku. Zdá se mi že téma ambulantního porodu je pořád trochu tabu...

Strana
z4
holkaokomodra
14. srp 2021

@klokanka31 no právě 🙄🙈

felixfelicis
15. srp 2021

@petulkadodo když jsem rodila v Podolí ja, tak byla první cca 3 dny v každém jídle mrkev 😀 A když to tam neslo nacpat přímo, dali nám bokem mrkvovy salát🙂 Ale zase aspoň nějaká zelenina.
@holkaokomodra U nás se vazilo jen jednou denně a na to kontrolní převážení mě vzbudili o půl jedny v noci!!! (Prý dobrý den, kdy budete příště kojit?!?) Sebevědomě si myslím, že kojit umim, dítě zdravý a spokojený, hned začalo nabírat, ale sestry se zajímaly jenom o ten papír s počtem kojeni a řešily, že tam bylo podle nich čárek moc, nebo malo, a proč nekojim víc, nebo min😡 Pokoj jsem měla po dvou, ale moji spolubydlící kojeni nešlo, takže tam byla ve dne v noci nějaká sestra a snažila se jí to vysvětlit...
Ale když jsem rodila minule, bylo to v pohodě a měla jsem klid, sestry všechny mily🤷‍♀️

vanocni_stromecek
15. srp 2021

@cherie24 presne jako u me...mela jsme sice nadstandard, ale porad nekdo chodil uz od pul seste, v noci jsem nemohla usnout, pres den jsem se zas venovala mimcu, rodila jsem v dobe korony takze navstevy zadne...byla jsem psychicky vystavena a unavena (kdyz mi pak rekli ze bych tam mela zustat jeste o jeden den dele kvuli, ze se jim nezdalo neco na utz delohy, nastesto nakonec ok, malem jsem se tam zhroutila, probrecela sem tam cele odpoledne)...doma jsem po trech dnech co me pustili, mela aspon pomoc rodiny...prechytnout, pohlidat chvili...jedina vyhoda je ze tam mimcu zkontroluji oci, sluch, kycle, odber z paticky...ze se nemusi nikam behat porad ty prvni dny...ja tam byla spis stresovana nez vklidu...doma bych mela vetsi pohodu...

holkaokomodra
15. srp 2021

@felixfelicis jo je to mazec, me jedna sestra rekla vytahl pet? jak jste stary? noo tak to je ok ja s tema prikrmamamoc nesouhlasim a druha sestra na muj dotaz jestli je fajn ze uz je to behem dvpu kojeni na desitce rekla no to je teda sakra malo jako... a ty vecerni pochuzky pro moje ohraty mliko, dobry vecer sestri jdu si pro prikrm, kolik jste nakojila 10... tak pekne dalsich 25 at je z toho ta 35.... priste tam jdes kolik jste nakojila 15 tak stejne 25 😂🙈 hlavne kupte si vahu dokrmujte doma a pri propousteni se ptam kolik ma mit teda kluk dohromady toho mlika? to vam muze bejt jedno ne? to mate navazeny od nas... no... ale ja, ja odchazim domu smalym... hmmm tak jako 35 noo 😂😂😂😂

klokanka31
autor
15. srp 2021

@holkaokomodra To takhle buzerujou? 😮 mně jen poradili ať si koupím domů monitor dechu, ale že bych měla kupovat váhu a kontrolovat kolik toho sní, to ne.

cherie24
15. srp 2021

@vanocni_stromecek to já jsem měla návštěvy pořád. Dopo právě vizity na miminko, na maminky, pak ty uklízečky, vyšetření a odpo návštěvy rodiny. Třetí noc jsem pak už mohla mít malou u sebe pořád a to jsem byla každou chvilku vzhůru k ní. Přijela jsem domů úplně vyřízená. Teďka budu muset rodit jinde kvůli stěhování, ale rozhodně půjdu do nadstartu, protože ještě k tomu všemu být na pokoji po 2 nebo po 3, tak to se tam složím. 🙄 Mě pak doma pomáhala mamka, byla u mě asi 4 nebo 5 dní na návštěvě, tak mi vařila, vzala malou ven. Teďka to už budu muset zvládat bez nastěhování mojí mamky a s 2 leťačkou doma k tomu. To jsem upřímně fakt zvědavá na sebe. 😀

odula
15. srp 2021

@klokanka31 cus, necetla jsem diskusi, uz je trochu dlouha. Ale napisu moje duvody. Vsechny tri porody jsem byla v porodnici jak nejdyl jsem mohla (resp. v pacientskym hotelu v oddeleni pro novy maminy - neni to zadnej luxus, ale slusny ubytovaci zarizeni mimo gynekologicky oddeleni, porad v arealu nemocnice, jsou tam detsky a gyn. sestry k dispozici 24/7). 1. u prvniho jsem byla vyjukana a neslo kojeni, byla jsem rada, ze jsem mela jednou denne navstevu sestricky, ktera mi pomohla. 2. u druhyho jsem byla rada, ze jsem mohla bejt s holkou chvilku sama, odpocinout si, adaptovat se. v hotelu uvari, uklidi ti pod zadkem, v klidu se vyspis. 3. u tretiho - viz. duvod cislo 2. muzes tam bejt maximalne 3 dny (kdyz hodne prosis 4), kdyby me tam nechali tejden, jsem tam klidne tejden :D hned po porodu by me domu nikdo nedostal, zvlast kdyz byly deti maly, lezly po me, ja jeste treba po siti bolava, nevyspala, hormony rozhazeny. Ne, diky. Byla jsem nekonecne vdecna za moznost si udelat "poporodni dovolenou" :D

klokanka31
autor
15. srp 2021

@odula Tak to máš názor jako hodně holek tady v diskuzi, že to měly v porodnici spíš jako dovču 🙂

pavca1982
15. srp 2021

Rodila jsem 4x z toho jeden jediný porod byl ambulantní a ten byl nejlepší. Být doma ve svém se svými dětmi a rodinou nad to prostě není.

markii30
15. srp 2021

Já byla v nemocnici 3 dny , zaprvé mám už 2 děti a trochu klidu a aklimatizace na třetí miminko jen já on on byla fakt supr a za druhé aspoň udělali všechny vyšetření které miminku udělat měli a já nemusela v týdnu po porodu lítat po nemocnici . Každý ať si udělá jak mu to vyhovuje 😊🌺

markii30
15. srp 2021

@odula mám úplně stejný názor 😁😁☺️

jiss
15. srp 2021

@holkaokomodra jooo, to bylo taky dobrý, ta jednotnost v názorech. Strašně mi nešlo kojení, ovšem laktační říkala něco jiného než denní sestra, denní sestra něco jiného než noční, a pak jsme se dostali na JIP, protože malý měl žloutenku a musel do té jejich rakve, a první, co ta JIP sestra prohlásila, bylo "Zapomeňte na všechno, co jste doteď na novorozeneckém slyšela, u nás to děláme jinak." Říkám mockrát děkuju, to jste mě potěšila, fakt.

pavca1982
15. srp 2021

@markii30 Je to jen o domluvě já měla ambulantní porod a po vyšetřeních jsem nelítala.😉

holkaokomodra
15. srp 2021

@klokanka31 no jako masakr a dva sny na to mi rekl mudr at neresim prikrmy

holkaokomodra
15. srp 2021

@jiss at ziji porodnice.... můj porod byl fajn az skoro uvazuju o dalsim prckovi, ale určitě uz ne takhle... porodit a domu

rebe
15. srp 2021

Pobyt v porodnici jsem měla jako dovolenou, nemusela jsem uklízet, vařit, prát, jen celé dny odpočívat a věnovat se miminku. Při dalších porodech jsem to pak prostě sobě a miminku chtěla dopřát znovu. Doma bych nevydržela jen celé dny v posteli s miminkem, minimálně bych po jeho usnutí vstala a šla se věnovat starším. Takhle jsem věděla, že o starší je postaraáno a miminko měla celé dny v náručí, mazlila se, kojila, četla si, pospávala. Uznávám, že lékaři a personál umí být poěkud otravní, ale asi jsem měla štěstí, žádné buzení v šest jsem nezažila.

markii30
16. srp 2021

@pavca1982 to Vám je udělali během toho než Váš pustili ? 😊 . Jak jsem napsala já byla rada hlavně za klid , aklimatizaci s miminkem a čas sami pro sebe ♥️ myslím že moje děti nepoznamenali ty 3 dny beze me a bez bráchy 🙂 . Já jsem ten klid potřebovala 🙂

pavca1982
16. srp 2021

@markii30 Jojo udělali. Jediný co jsem si udělala doma sama byla krev z patičky pak to manžel odvezl do laborky. Ono hodně záleží jaké je doma zázemí a jak se kdo cítí po porodu. 😉 Vždycky tu jsou dva tábory a zdravotníci jsou strašný pacienty 😄

markii30
16. srp 2021

@pavca1982 ju to je jasný ☺️🌺 Já mám domě úžasné zázemí chlapa který je opravdu nenahraditelný, holky milionové 🙂 , ale cítili jsem to tak a užila si to ☺️ ale jak jsem říkala každému podle toho jak to cítí všechna rozhodnutí jsou dobrá když to tak matka cítí ♥️ takže pracujete ve zdravotnictví ano ? 😁😁

pavca1982
16. srp 2021

@markii30 Já s tím souhlasím taky si myslím, že by si to člověk měl udělat podle sebe. Ono je to jako když automechanikovi automechanik opravuje auto, prostě když kolikrát vidím jak se zdravotníci chovají a sama jsem zdravotník...Můžu ale s čistým svědomím říct, že mě to bylo opravdu příjemný být takhle brzo po porodu doma. Moc jsem si to užila. 👍

klokanka31
autor
16. srp 2021

@pavca1982 S tím souhlasím že je to i o tom jak se kdo cítí po porodu. Někdo je vyčerpaný, chce se mu omdlít, někdo zas jakoby ani nerodil (můj případ).

Strana
z4