Císař po špatné zkušenosti s vag.porodem. Měl někdo?

leonatra
20. únor 2020

Ahoj holky. Chtěla jsem se zeptat, jestli tady není někdo, kdo měl těžký porod s nějakými následky (prolaps, cystokela, rekzokéla, inkontinence, výrazná diastáza) a druhé dítě rodil císařem? Jestli to šlo domluvit, jestli byla zkušenost s císařem příjemnější, ev. jestli jste i přes to rodily znovu vaginálně a jestli tedy následně došlo ke zhoršení? Jsem podruhé těhotná a mám šílený strach, jak bude ten můj spodek po druhém porodě vypadat, už teď si připadám jak invalida :( Ale gynekolog mě od císaře odrazuje, že si zničím ještě břicho.

dashyyy
20. únor 2020

@leonatra mám zkušenost s oběma.. první císařem a druhý vaginálně a nedá se to srovnat.. upřímně bych do CS nešla dobrovolně ani omylem... zůstala mi i po CS šeredná diastáza, převis nad jizvou.. po třech letech mi popraskala jizva vevnitř, takže šílený bolestivý zánět.. o rozkojení po CS ani nemluvím, doma jsem byla týden úplně out.. že se jedná o jeden z nějvětších zásahů dutiny břišní se asi zmiňovat nemusím.. dokupy jsem se dávala snad tři měsíce.. a to jsem osm hodin po zákroku už chodila, myla se, starala.. po vaginálním porodu jsem byla za 14dní fit.. pokud už teď víš, že máš diastázu, obrať se na fyzioterapeuta, který pracuje s těhulkama a zkus se na porod připravit tímhle směrem 🙂

aklin
20. únor 2020

Dobrovolne bych na neho nesla. Mit sesite bricho neni nic prijemneho. I 6 tydnu po rezu je jizva citliva na dotek, spatny pohyb a da o sobe nalezite vedet. Otok kolem siti je jeste videt docela dlouho. Nejsem po cisari, ale jsem 5 tydnu po brisnim rezu vypadajici jako po cisari.

iren_nmu
20. únor 2020

Můžu jen napsat zkušenost mé kamarádky, ona měla 3 vaginálních porodů, třetí byl těžký. Z 4.ditětem si vyžádala císaře, protože už se bála rodit normálně. Ale potom litovala, řekla že kdyby věděla do předu, co to obnáší, tak by do toho v životě nešla.

journals
20. únor 2020

Fakt myslis ze cisar je prijemnejsi? 😳

teris_1
20. únor 2020

Mám za sebou dva císaře a dobrovolně bych na ně nešla ani za nic ☹ Je to zkrátka operace a velký zákrok do organismu.

mariegroth
20. únor 2020

Ted to nemyslim vubec spatne a je mi jasne, ze ani ty si nemyslis, ze porod cisarem je prochazka ruzovym sadem. A zaroven I Ja si nemyslim, ze vaginalni je snadny. Moje svagrove rodila vaginalne a ja cisarem. Uz asi petkrat se zminila, ze mi cisare zavidela, ze ona si musela vytrpet tohle a tamto. Vzdycky Kdyz neco takovyho prohlasi, tak se mi uplne chce brecet, protoze absolutne netusi, co rika. Ano, nejsi v porodnich bolestech u planovaneho cisare, ale za to si to vyberes potom. Z postele jsem nevstala 2.5 dne. Brecela jsem, ze ani nemuzu prebalit dite. Na zachod jsem chodila s brekem a z bolesti jsem se malem pozvracela. Vyjit schody mi trvalo deset minut. Clovek chce byt zalezly v posteli a mit klid, ale najednou je tady dite a ty jsi po velke operaci.
Zvazila bych to

zavodnice
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
hezz17
20. únor 2020

Já mám za sebou oboje. A oboje stojí za prd 😀 po císaři jsem byla rozhodně dřív schopna fungovat u miminka než po spont porodu. Měla jsem nějaké komplikace a bylo mi fakt hodně mizerně. Na druhou stranu po sekci ta jizva byla cítit dlouho.

petulejan
20. únor 2020

Mám za sebou císaře a bolest po je opravdu dost velká. Tři dny nejhorší,ale pak už bez problémů. Nemůžu si stěžovat,po měsíci už jsem jizvu necítila vůbec a teď po sedmi měsících už skoro není ani vidět. Takže za mě je to tak pade na pade,ale s normálním porodem skušenost nemám 🤷‍♀️

jitava
20. únor 2020

@leonatra po prvnim vaginalnim porodu trpim cystokelou a inkontinenci. Mela jsem uplne stejny strach jako ty, ze se to zhorsi. Muj gynekolog mi cisare rozmlouval, ze prece nebudu mit jeste rozrezany bricho. Pote jsem zacala dochazet uz na monitory do porodnice a tam jsem jim problemy po prvnim porodu rekla a dve doktorky se shodly na tom, ze problemy by se zhorsit mohly a byl mi doporucen cisarsky rez. Po mem hroznem prvnim porodu, byl pro me cisar odmenou. O jizve po cisari uz vim jen obcas (je to 5 mesicu) kdyzto o prvnim porodu skoro pred 4 roky vim pri kazdem kroku.

leonatra
autor
20. únor 2020

@journals kolegyně z práce měla 2 císaře z psychiatrické indikace, dokonce 16 měsíců po sobě, a je spokojená, žádné potíže nemá... a hlavně je kontinentní, může sportovat, nebolí jí sex a tak, s čímž já problémy mám. A ten psychickej blok je další věc :-/

hezz17
20. únor 2020

@leonatra pokud máš tolik problémů, tak podle mě rozumný doktor tu indikaci schválí.

leonatra
autor
20. únor 2020

@mariegroth mně nejde o samotný porod, můj byl hnusný, dlouhý, moc šití potom, byla jsem zacévkovaná, velká ztráta krve, taky jsem pak 2 dny nevstala z postele a nesedla jsem si 2 týdny, ale klidně bych to dala znovu. Jde mi o ty následky, mám spadlý močový měchýř, vyplňuje celý poševní vchod, zaky rektokélu, bez klystýru se nevyprázdním, číprk mám asi jen 3 cm jluboko, takže nemůžu mít anj tampon, leda když si ho tam dám napříč, nepříjemný sex, pořád mám pocit, jak kdyby mi mělo z vaginy něco vypadnout... Je to děs. Nemůžu ani poskočit, popoběhnout, cokoliv zvednu těžšího, hlavně dceru, tak se to projeví ještě víc. Navíc jizva po nástřihu mě taky pořád bolí. Jestli se mi to ještě zhorší, budu zralá na psychinu, operace to totiž prý moc neřeší a hlavně ne dlouhodobě.:(

leonatra
autor
20. únor 2020

@jitava to ráda slyším, že ti tak vyšly vstříc 🙂 a po tom císaři teda ke zhoršení té cystokély a inkontinence nedošlo?

barulina
20. únor 2020

Muj porod byla tragedie a snad jen vlvem stesti bez nasledku jak pro me tak pro dcerku. Ted me ceka druhy a cisar byvh nechtela, prestoze jsem se po 1. Lecila skoro rok.

barulina
20. únor 2020

Ty jo az ted ctu co vse ti zstalo. V tom pripade bych cisare chtela taky

leonatra
autor
20. únor 2020

@barulina mám vždycky před gynekologem jak kdybych byla simulant, on mě vyšetří v leže, nohy dohora, to je jasný, že všechno zapadne, kam má a odbyde mě s tím, že co bych po porodu chtěla... ale já s tím žiju a připomíná se mi to stokrát za den. Objednala jsem se ke gynekofyzioterapeutce a hned na to jsem otěhotněla, tak říkala, že teď toho moc nezmůžem a že mám rodit normálně, u porodu netlačit a objednat se po šestinedělí.

tynka9
20. únor 2020

první porod klešťový, šitá hodinu a půl. Do konce šestinedělí jsem šití cítila, ale jen přiměřeně, nemohla jsem chodit moc rychle, ale jinak rekonvalescence v pohodě. Doma jsem fungovala normálně,... pohoda. Ale neměla jsem z toho žádné následky jako inkontinence a pod. Druhý porod císař kvůli KP, a teda rekonvalescence o mnoho horší, měsíc jsem se dávala do kupy, abych byla schopná se o děti starat, nebýt muže, který s námi byl doma, tak si to neumím představit. A to se mi jizva zahojila myslím dobře, ale fakt jsem byla fyzicky úplně KO.

barulina
20. únor 2020

@leonatra tak ale pokud ti zo rekl nekdo kdo tomu fakt rozumi tak bych asi do kl. Porodu sla.

leonatra
autor
20. únor 2020

@barulina řekla mi to po telefonu, ani mě neviděla :D

leonatra
autor
20. únor 2020

@tynka9 a teď s odstupem jsi na tom jak, máš nějaké potíže? Radši bych byla měsíc odkázaná na pomoc manžela a třeba mamky, než být mrzák na pořád :(

barulina
20. únor 2020

@leonatra aha. No mozna bych to zkusila normalne. Je fakt ze lip pak zpravis ten spodek, nez spodek i bricho

jitava
20. únor 2020

@leonatra ke zhorseni nastesti nedoslo. Jsem za cisare opravdu rada.

surikata131
20. únor 2020

@leonatra nedávno se něco podobného řešilo v pořadu Sama doma (inkontinence), doktor říkal, že můžou pomoct skoro každé ženě, prý jsou různé možnosti...teď když jsi zase těhotná asi nic nevyřešíš, ale pak se objednej k urogynekologovi, i kdyby tě tam tvůj doktor nechtěl poslat, třeba se to bude dát vyřešit....jinak jak s tím porodem neporadím, já mám za sebou jen 1 vaginalní porod většího dítěte, taky nic moc...jako mít bezproblémový vaginální po kterém se hned dáš do kupy by chtěla každá ženská, ale tak jednoduché to není...já jsem si připadala po porodu jak kdyby mě přejeli parním válcem, blbě se mi chodilo, bolel mě nástřih, takže jsem nemohla pořádně sedět, nějakou dobu mě ještě bolela kostrč, jak jsem zkoušela cvičit, tak mi ze začátku přišlo, že svaly pánevního dna snad ani žádné nemám :D...jsem si říkala, že ten císař snad nemůže být horší :D naštěstí inkontinencí netrpím, ale trauma z toho porodu asi trochu mám, taky uvažuju, jak to bude s druhým porodem

lucie_j
20. únor 2020

@leonatra měla jsem oba porody. Chápu, že se bojíš, ty problémy máš velké. Já bych se ale bála, že se tím císařem ty problémy ještě zhorší. Chodíš s těmi problémy k nějakému odborníkovi?

saffy
20. únor 2020

Já měla první porod otřesný, kleště, rupturu třetího stupně, dítě přidušené, trauma pro mě i muže. Tři týdny jsme nemohla sedět, pět měsíců chodila na fyzioterapii, než se to jakž takž srovnalo, samozřejmě nějaké potíže zůstaly... u druhého mi gynekolog doporučil sekci, v porodnici mi dali vybrat, rodila jsem císařem, právě proto, abych se vyhnula trvalým následkům a nelituji. Upřímně, podle toho, co všichni říkali, čekala jsem, že bude sekce mnohem horší, jizva sice občas bolí, ale se zkušeností s komplikovaným vaginálním porodem se to fakt nedá srovnat. Kojení v pohodě, bolest intenzivněji tak týden, ale nic co by se nedalo vydržet, pak už jen při špatném pohybu nebo zátěži. Dle mé zkušenosti císař určitě lepší.

leonatra
autor
20. únor 2020

@saffy děkuju za zprávu, právě myslím, že kdo měl vaginální porod i císaře, ale nemá žádné trvalé následky, vždycky doporučí ten vaginální, je to jasný, je to přirozený... ale kdo má zkušenosti s těma hrůzama, co můžou po tom vaginálním nasta, se na to dívá jinak. Nehledě na to, že když má člověk psychický blok, tak se pohnojí, co se dá. Já se třeba bojím, že bych netlačila, abych si všechno dole nevytlačila ještě víc, a ohrozila bych tak miminko i sebe, kleště nebo vex, alutní císař, a pak by ty komplikace byly jistý...

leonatra
autor
20. únor 2020

Každopádně moc děkuju za všechny reakce🙂

lennus
20. únor 2020

@leonatra Rodila jsem dvakrát přirozeně a jednou sekcí. Nutno dodat, že přirozené porody jsem měla celkem bezproblémové - bohužel první předčasný, takže až u čtvrtého těhotenství a třetího dítěte jsem si vše zahojila psychicky. Samozřejmě pár dní doma po nástřihu a šití bylo nepříjemných u obou. Po sekci to bylo bolestivé, ale složité hlavně psychicky, protože jsme o miminko přišli. Při té smůle mě operoval výborný lékař, takže hojení bylo rychlé a bezproblémové. Věřím, že plánovaný císař nemusí být tak zlý a chápu, když se pro něj někdo rozhodne, i když jsem sama bojovala teď naposledy za přirozený porod, byť mi ho ne každý z lékařů doporučil. Moje kamarádka nedávno rodila a bohužel měla velmi dlouhý a náročný porod, velké poporodní hojení, takže já to chápu. Pokud je po sekci bonding a žena má domluvený nadstandard a k ruce partnera, který s miminkem pomůže - takto to chodí v některých porodnicích a v řadě zahraničních zemích standardně, nemusí ani dojít k separaci. Něco takového jsem teď měla v plánu, pokud bych neporodila do termínu a tím pádem šla na plánovanou sekci, nakonec si holčička cestu vybrala a vylezla přirozeně. Myslím, že jsou dvě možnosti - buď pracovat na sobě, strachu, zpracovat si trauma z bolestivého prvního porodu - kineziologie, různé ženské skupiny atd. - je hodně možností, pak se dobře připravit - epino či anibal, lněné semínko, maliník, datle atd., protože jít rodit se strachem by určitě nebyla dobrá cesta, naopak, nebo si prostě domluvit plánovaný císař a věřím, že i toto je cesta, jen každá volíme jinou a každá s nejlepším úmyslem. Každopádně si myslím, že připravit se na přirozený porod by pro tebe mohlo být velmi hojivé. Držím palce!

@mariegroth Zvažovala bys u dalšího dítěte VBAC?

hezz17
20. únor 2020

@leonatra já jsem teda 2 týdny po spont porodu. A už si sednu a už curam bez bolesti. Já osobně měla tu rekonvalescenci po spont mnohem horší Než po sekci. Několik dní po porodu jsem se říkala jestli mi to stalo za to. Spont porod jsem si vyprosila...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru