icon

Co myslíte, kdyby dopadl domácí porod špatně, může zákonný zástupce zažalovat rodičku, když s tím nesouhlasil?

27. bře 2021

Kamarádi (manželský pár) se pohádali kvůli porodu - ona by ráda rodila doma, on nesouhlasí. Bojí se nezdaru a následků. Dokonce řekl, že on je zákonný zástupce dítěte a pokud bude při domácím porodu poškozeno, podá na ni žalobu za těžké ublížení na zdraví. Snad to nemyslel vážně, ale je to teoreticky možné? Diskuzi mezi nima vyvolal ten poslední jihlavský případ... jinak se vůbec neptám, jestli vy s domácím porodem souhlasíte nebo ne, ale jestli by ji opravdu mohl žalovat.

Strana
z2
tasimia
27. bře 2021

ano, znám. A rovnou jde o mojí ségru, která prostě bude mít porod doma s Dulou bez ohledu na to co se líbí nebo nelíbí švagrovi. Ona a dula přece ví nejlíp. A bohužel není jedina, pár kamarádek co žijí s souladu s "přírodou" mám. Zrovna teď o tom debatujeme s kamarádkou, tak ta by si do toho taky nenechala kecat, je to její tělo.
@ai30

gracinka7
27. bře 2021

Měli by jít nějakou střední cestou. Sice rodí ona, ale je to i jeho dítě. Neměla by ho stavět do situace, že rozhodne sama bez ohledu na jeho přání. To se v manželství nedělá.
Co ambulantní porod?

ai30
27. bře 2021

@tasimia Rozumim. V mem okruhu je to teda jinak, na porodu doma se ve vsech pripadech, co znam, shodli oba partneri a oba si za tim stali. Ale je fakt, ze u nas je porod doma bezna vec a treba moje zname, co rodily doma, nejsou zadne hippie lesany, jen se proste pro domaci porod rozhodly z ruznych duvodu.
V predchozim prispevku jsem ale kecala (nejde mi to editovat), vzpomnela jsem si, ze jeden z tech porodu s komplikacemi byl, nic zavazneho, ale nakonec se presunuli do nemocnice.

barulina
27. bře 2021

Snad se nic nestane. V pripade ze ano, snad zalobu vyhraje.

martulka88
27. bře 2021

@gramar Není to pravda. Když se narodí mrtvé miminko, dostane se rodný list, ale né úmrtní 😉

janinasm
27. bře 2021

Myslím že to možné je, a kdybych byla na jeho místě a něco se dítěti stalo, tak bych tu žalobu taky podala.

orisek56
27. bře 2021

Asi může zalovat. Ani bych se nedivila. Navíc by asi teda bylo fér, aby v případě průseru se kamaráda nenechala ošetřit nemocnici následně (protože to je pak už proti jejimu přesvědčení) nevím co chceš na to slyšet. Bud je to pravda a nebo tu jen trolis, aby zase emoce nestaly.

gramar
28. bře 2021

@martulka88 Já nevím není to trochu nelogické? Sestřenice porodila mrtvé dítě a nedostala ani rodný list, ani úmrtní a ještě se dohadovala s nemocnicí že chce dítě pohřbít a oni jí tvrdili že je to biologický odpad a díky absenci rodného a úmrtního listu byl problém i ohledně pohřbu... Pravda je to pět let, tak je otázka zda se to nezměnilo, ale těžko můžeš dostat rodný list a ne úmrtní (stejně tak opačně), ne? 😕

martulka88
28. bře 2021

@gramar Porod miminka probíhá stejně jako u živého - zavedení balónku, vyvolávací tablety, oxytocín, lze mít epidurál atd. Porod se liší jen ve dvou věcech - jeden je ten, že když už rodička "nemůže", tak doktoři na ni netlačí, ať tlačí (není kam spěchat, pokud nejsou komplikace samozřejmě). Zároveň pokud měla mít plánovaný CS, tak raději volí vyvolávaný porod (pokud není životně důležitý CS), jelikož je kratší rekonvalescence. A ta druhá, logická, narodí se mrtvé miminko. Rodiče mají nárok na pochování, otisky atd.
Do 3 dnů od porodu se musí zařídit "pohřeb". To znamená, že musí zařídit to stejné, jako při normálním pohřbu, jen zde je dobrovolné, zda si chtějí urnu nechat či nikoliv. Stát každému přispěje 5000,- bez ohledu na výši pohřebného.
Vystaví se rodný list, ale úmrtní nikoliv. A je to proto, že miminko se narodí již mrtvé. A upřímně jsem to ani více nestudovala.
Matka má nárok na mateřskou 14týdnů. Výsledky pitvy jsou za 1-3měsíce.

gramar
28. bře 2021

@martulka88 Tak postup porodu chápu, spíše mě překvapilo že se vydává rodný list, s ohledem na zkušenosti které měla sestřenice, proto jsem vycházela z toho že by se v tomto případě lišil postup/žaloba kdyby se dítě narodilo mrtvé, nebo živé...
Každopádně děkuji za sovětu, ač doufám že jí již nikdy nebudu muset využít...😉

martulka88
28. bře 2021

@gramar My to máme 8 týdnů za sebou a nikomu to nepřeji.

gramar
28. bře 2021

@martulka88 Tak to mě moc mrzí. Držím palce ať už je jen lépe 😉

terinka86
28. bře 2021

Tak trestní oznámení podat může, stejně by ho v případě špatného konce nejspíš podal někdo z nemocnice, do které by je převezli... Ale mně nějak pořád není jasné, co by tím chtěl jako získat? On by tam poškozený nebyl, po podání by se ho to v podstatě už netýkalo, takže by těžko mohl něco "vyhrát". Zato o manželku by přišel stoprocentně.

oveckaluky
28. bře 2021

Být tím chlapem, taky bych nesouhlasila. Asi bych to řešila písemně. Protože pokud by se opravdu něco stalo, mohli by za to oba, a mohl by říkat, co by chtěl.

nazka
29. bře 2021

@martulka88 strašně mě to mrzí, tohle by nikdo neměl zažít. Drž se 🍀♥️
Ps:omlouvam se za spam, ale musela jsem se vyjádřit

veronika9595
4. dub 2021

To je zajímavé téma 🤔 když vezmu úplně stranou co si o domácích porodech myslím, nevím úplně jistě zda by jeho žaloba k něčemu byla 🤔 sice chápu jeho pohled na věc, ale nikde není zákonem stanoveno že se žena při porodu musí dostavit do nemocnice. K potratu taky není potřeba souhlas partnera, takže mi přijde že se na to nahlíží tak, že dokud je dítě "uvnitř" tak je jeho osud výhradně v režii matky. Teprve po narození mu vzniká "nárok" na společné rozhodování. Také by se muselo na 100% prokázat že v nemocnici by ke konkrétním následkům určitě nedošlo, což víme že i v nemocnicích se stane kde co, takže by se to dokazovalo dost blbě, podle toho co by se stalo teda. Jinak si teda neodpustím přidat i vlastní názor na věc 😅 podle mě je domácí porod přijatelný pouze za určitých přísných podmínek. Naprosto bezproblémové těhotenství pečlivě sledované lékaři (většina komplikací se dá odhalit předem) a k tomu nemocnice dostupná ve velmi blízkém okolí v případě potřeby, a také to podle mě má smysl pokud má matka z nemocnice opravdu hodně velký strach a při splnění dvou předchozích podmínek by pro ni ten stres z nemocnice představoval ve finále větší riziko. V Americe mají třeba rodící centra, kde jsou k dispozici zkušené porodní asistentky, které mají přístup ke stejným lékům jako lékaři a ta centra jsou hned vedle nemocnic takže v případě potřeby je "převoz" do nemocnice okamžitý. Kdyby jsme něco takového měli tady, tak bych tam asi ráda šla taky, jste tam na pokoji jako doma, a je to takové celkově příjemnější než v nemocnici 🙂

klokanka31
4. dub 2021

@veronika9595 Zase tady je aspoň fajn možnost ambulantních porodů 🙂 pro ty, co mají z nemocnic paniku (jako já), ale chtějí porodit "bezpečně". Jen je blbý že to ještě není až tak moc vžité, a nějaký personál s tím může mít velký problémy a bude akorát buzerovat 😒

camelinka
4. dub 2021

Na domaci porody mam svuj nazor, ale tady spis nechapu, ceho by krom zvlastni donucovaci metody, chtel docilit....Kdyz vemu ten nejhorsi scenar, tak kdyz dite dopadne spatne, zemre mu jeden nejblizsi a on ciste teoreticky bude zadat o zavreni druheho nejblizsiho?

klokanka31
4. dub 2021

@camelinka Podle mého to nemyslí vážně, a jen chce po zlém dosáhnout svého. By bylo lepší, kdyby místo vyhrožování a stresování si se svou ženou sednul, vyslechl její přání, obavy, a nějak se domluvili tak, aby to vyhovovalo oběma.

treasurka
4. dub 2021

Žalobu za ublížení na zdraví asi ne, to by se spíš podávalo trestní oznámení, je to trestný čin a má svojí sazbu. Konec konců za to nedávno odsoudii tu expetku, co doma rodila dítě v sedmém měsíci a nechala ho vyhrvácet podchlazené do placenty, že... Ale mohl by podat žalobu o náhradu škody pro emocionální újmu, a jako případný pozůstalý...

odula
4. dub 2021

@tasimia Bez ohledu na to jestli souhlasim nebo nesouhlasim s domacima porodama, "je to moje telo" kdyz jde o cokoliv v souvislosti s tehotenstvim, je jedna z nejdebilnejsich hlasek whatsoever. Neni to jeji telo. uz od poceti ditete to neni jeji telo a uz od poceti rozhoduje o jinym tele. o jinym cloveku. to samy porod. Jiste, rodi zena, ale toho, koho rodi, ma stejny pravo na zivot/zdravi, jako ona. /a porod doma je celkem riziko, to vime vsechny, ze jo. On porod je sice prirozena zalezitost, ale to smrt taky, a ne uplne nahodou klesla perinatalni umrtnost v CR za poslednich 70 let z 60 na 4 promile. Off topic, ale musela jsem. jak slyslim/vidim tuhle hlasku, tak bych vrazdila.

jade85
4. dub 2021

Plánuju porod doma, manžel je s tím v souladu. Budu mít dvě PA a dulu. Kdyby manžel nesouhlasil, ujistila bych se, že má pro svůj nesouhlas relevantní informace a pak od plánu porodit doma upustila. Nechci rodit doma za každou cenu, z porodnice nemám žádné trauma, vím, že s dobrou přípravou lze víceméně hezky porodit i v pečlivě vybrané porodnici, pokud člověk nemá smůlu na personál a další okolnosti, které neovlivní. Ačkoliv si myslím, že právo rozhodnout o místě a způsobu porodu má především žena, chci mít jistotu, že muž je na mojí straně, s jeho nesouhlasem by pro mě domporod ztratil smysl.

20190418
4. dub 2021

@sudylichozrout několik mých kamarádek rodilo doma a vždy samozřejmě se (dobrovolným) souhlasem partnera. Jejich chlapi by asi většinou byli pro porod v porodnici, ale respektuji své ženy a hlavně jim důvěřují a chápou, že by si jejich žena nevybrala domácí porod jen tak z pleziru bez toho, aniž by se na něj připravila a byla si svým rozhodnutím jistá. Chápou, že tím, kdo myslí primárně na své dítě jsou právě ty ženy, které ho devět měsíců nosí pod srdcem. A nejsou to žádní blázniví hypíci, ale většinou bílí límečci.

jade85
4. dub 2021

@20190418 Naprostý souhlas. Taky znám v podstatě jen samé zodpovědné a pečlivě připravené domrodičky, pro které byl porod doma dobře zvažované rozhodnutí na základě dlouhodobého studia informací. A jejich porody dopadly dobře, i když některé se rozhodly z různých důvodů většinou na doporučení PA pro přesun do porodnice.

Ty domporody, které nekončí dobře, jsou většinou zoufalé činy žen, co se bojí jet do porodnice, kde jim např. nechtějí povolit doprovod dle jejich přání a rozhodnou se zůstat doma impulzivně, bez přípravy a bez PA.

zuzineckah
4. dub 2021

podle mě nechce pán docílit ničeho, jen se snaží partnerku touto výhružkou "přivézt k rozumu"... Spíš přemýšlím nad tím, jak pár, který příchod potomka dovede do takové krajnosti, dokáže spolu pak existovat. To bych chtěla vidět teda...

mimi1004
4. dub 2021

@zuzineckah Říkám si totéž. Jak může něco takového říct ženě, kterou miluje a čekají společného potomka? Bez ohledu na důvod. To ji bude vyhrožovat žalobou při všech životních situacích, kdy s ní nebude souhlasit? 🤔

veronicka89
24. dub 2022

@jjasmina chlap co by mluvil o zalobe uz pred porodem by letel...

Mnohem casteji se neco posere v nemocnici ...ale nikde se o tom nemlyvi ... A taky nastesti dite s matkou aspon prezije...byť s nasledky...

veronicka89
24. dub 2022

@jade85 presne a hezky napsano 🙂

Strana
z2