Existuje snadný porod?
Porod bez bolesti prostě neexistuje. Měli jste někdo alespoň snadný porod, který trval chvíli a bolesti byly snesitelné a žádný nástřih? Měli jste po či při porodu horečku?
ahojky, mě porod vyvolávali a od první bolesti až do konce trval jen 39 minut 🙂 bolesti tedy pekelný, ale trvalo to aspoň krátce, i když mě to přišlo nekonečný, nástřih jsem neměla, cvičila jsem s epinem 🙂
Jasne ze existuje,ale malokera tak porodi poprve - ja jsem mela prvni porod v pohode bez komplikaci. Ale druhy, to bylo s prstem v nose, dalo by se rict. Pomohlo jednak,ze jsem byla druhorodicka, vedela jsem do ceho jdu, co chci a nechci. Takze jsem prijela do porodnice hodinku od prvni kontrakce, na boxu jsem si pobyla pul hodky, na 3 zatlaceni byla mala venku (prasknuti vody-hlavicka-zbytek telicka). Rodila jsem teda vestoje 😉
Porodni tym pak z toho byl paradne nabuzenej, pry takhle veget porod uz dlouho nezazili (ten mlady doktor snad nikdy 😀
@fidorka86 nema nastudovano, proto se zeptam-omlouvam se. Kdyz jsem jim rekla, ze uz potrebuji tlacit, tak mi to zakazali, pry jeste nebylo miminko dorotovano. preto nejak nechapu, kdyz porod ridi priroda a ta da pokyn telu k tlaceni, stejne to neni dle porodniku vhodne protoze mimi nedorozovalo. to mi proste nejak hlava nebere..tak co je tedy spravne? poslouchat sve telo nebo personal porodnice, ktery do me "vidi"...?
@ivetka7686 V Aberdeenu. Urcite je to i o tom, na jake lidi narazis. Treba ja jsem mela behem porodu dve holciny a ty byly uplne super, hlavne potom ta na tech porodech. Ta tam se mnou byla celou dobu( Ne, jako v Cechach, kde me tam nechali uplne samotnou, navic i bez chlapa), mymu chlapovi vsechno vysvetlovala a tak. Ale pak tam prisla jedna takova, pravdepodobne zkusena, a ze mi jde vysetrovat cipek a proc jako nerodim vleze na zadech, ale na boku a jestli jsem si odmitla epidural, tak ze ted nemam byt hystericka a vylizt si zpatky na tu postel (to, ze jsem byla totalne mimo, asi nepochopila). A v kontrakcich me tam zacala pretacet na zada a roztahovat nohy, ze mi vysetri ten cipek. Protoze jsem jim rikala, ze uz musim tlacit a hlavne nevideli malou na monitoru. Ona mela urcite v tu chvili pravdu, ze se maly mohlo neco stat, ale ja jsem proste v tu chvili verila svymu telu. Takze jsem ji tam stacila jeste poslat do ONECH mist 😅 a mala byla na ctyri zatlaceni venku..
@jennnyg ja budu rodit v Elginu a uprimne doufam,ze personal Bude super a zadni protivni lidi.To by jsme se mohly nekdy sejit jestli zijes v Aberdeenu 😊 teda pokud bys chtela samozrejme 😊
@hz no mela jsem v planu,ze si chci vybrat polohu,takze kdyz jsem byla na 10cm a ptali se me,jestli chci prasknout vodu,tak jsem rekla ze ne,ze bych si rada pritlacela vestoje (u prvniho mi to pomohlo)
Poprve jsem zatlacila a vods byla po celym porodnim boxu 😉
Mam to sepsane v clanku,klidne mrkni 😉
Jinak hlavne klid, moc se na to pripravit nejde ale je to uzasnej zazitek, hlavne se moc nestresovat 🙂
@eficenka predtim se mi zastavili kontrakce, tak pichli oxytocin.. voda praskla sama doma vecer, udelala jsem chybu, ze jsem ihned odjela do porodnice, bo jsem mela pozitivniho streptokoka. mela jsem alespon hodinu vyckat, preci jen jsem byla prvorodicka..
rodila jsem pres noc, a chtela jsem behem 2.doby porodni proste jen odpocivat-spat. nutili me chodit, pak jsem byla pred koncem totalne grogy. a ano, monitoring a vysetreni v leze...
@hz jak napsala eficenka, jakýkoliv umělý zásah ze strany personálu mohl způsobit nesprávné dorotování. Pokud se zastavily kontrakce, ale jinak bylo vše v pořádku, tak k tomu mělo miminko nějaký důvod...právě třeba to rotování. Monitorování na zádech je docela šílený. Já si naštěstí mohla vybrat, zda sedět, stát,...
@fidorka86 jojo, je to hodne o porodnici, musela jsem zazit prvni prod, abych ted ten druhy si pohlidala...
vim jen, ze jsem mela strach, pak se zastavily kontrakce an asledne mi dali oxytocin.. ten to totalne s prominutim doposral. Neslo nic, tlacila jsem na prazdno do kopce na koze, total vycerpana, pak zahlasila PA, ze se miminku prestava darit, najednou fofr, ja zpanikarila a tlacila mimo kontrakci.. v duchu se modlila, at uz vyleze. pak mi skalay na bricho, aby se nevracel zpet. Vim, ze jsem i tlacila do hlavy, ale to byla proste panika, moc jsem se bala klesti ci zvonu.. takze vysledek je stres a strach, ktery to vsechno zastavil...nejhorsi je, ze takovyto zazitek nedoda podporu zene, ktera bude rodit znovu. Po dvou letech mam stale v sobe pocit, ze nedokazu porodit dite sama.. ikdyz vsechno proste slo samo, jen to chtelo cas...
@hz
to je ten problém -kontrakce nebývajípravidelné
-právě že se někdy zastaví, aby dítě mohlo správně dorotovat - kontrakce se zastaví , dítě se pootočí, pak zase začnou a tak to může jít i pár hodin, pokud přestanou kotrakce, personál to bere autimacitky jhako "patologii" a dává oxytocin - umělý hormon stimuluje uměle dělohu - ta vypuzuje plod a nemá tak prostor pro dorotování
můj první porod byl hrozný - píchnutí vody, oxytocin, nucení monitoru na zádech, nucení tlačení vleže, nezvpomínám v dobrém..
druhý porod nádhera - bez jakéhokoliv zásahu ( odháněl je manžel) a já se soustředila jen na sebe a miminko, porod v kleku na 4, malou chytal manžel. porod bez nějakého vyčerpání i bolesti
( a kontrakce mi už začali cca v 9hodin v neděli večer a narodila se až v pondělí 16:15 🙂 )
také jsem měla pozitivního streptokokoa 😉
@hz
doporučuji knížku Znovuzrozený porod od Michael Odenta ( je to francouzský porodník...)
podruhé jsem rodila sice jinde, ale zase v blbé porodnici, rovnou na stránkách mají, že neumožnují ambulantní porod a závěrečná fáze v leže nebo polosedě.
kařdopádně manžel poučen z prvního porodu, jak jsem trpěla - prostě řekl, že bychom rádi porod jen s Pa bez lékaře, a když už docházelo ke kontrakcím co minutu, řekl PA, že si prostě polohu vyberu...
najednou silná kontrakce, vyskočila jsem na 4 na porodní postel a manžel chytal malou, PA stála opodá,, lékař se zavolal až po porodu ( ale měl na příjmu kecy, nojo vy alternativná rodičky stejně vřdycky skončíte nejhůř a chcete vždycky něco na bolest atd...)
pro mě byl porod bezbolestný, hned po vyltačení jsem říkala, že chci ten zázrak zrození zažít hned znouv ( po prvním porodu jsem o druhém dítěti nechtěla ani slyšet.)
ale je pravda, že bez manžela - který odháněl personál, odmítal oxytocin, píchání vody, monitory , bez něj bych to nedala! hchce to přítomnost u porodu člověka, který se nebojí postavit zdravotníkům...
@eficenka ty jo!! mas velkou oporu v tvem manzelovi, to se jen tak nevidi, neboji se autority lekaru a neda na jejich straseni. nejspis ti i hodne veril, ze to zvladnes sama a opravdu jsi o tom presvedcila i sveho muze! blahopreji..obdivuji, zes po prvnim porodu nasla to sebevedomi, ze dite proste porodis, ta hlava je zaklad, ale kdyz je spatna zkusenost, spatne se to premazava..
@hz Přečetla jsem toho hodně až po prvním porodu a mnohé jsem pak pochopila, měla jsem dlouhý nepostupující porod, s abnormální rotací, ale díky soukromé PA se to vše dobře zvládlo, ale bylo to těžké, ale zpětně úžasně posilující zkušenost do života, dodnes z toho čerpám a vím, že jsem schopná hodně vydržet. Až pak jsem hodně četla (předtím tedy taky, ale asi ne dobré knihy, ale hlavně jsem měla blok v hlavě).
Takže jak už tu psaly holky, doporučuju: Znovuzrozený porod od Odenta, Zázrak porodu od Iny May Gaskin, Zdravé těhot. a přirozený porod od Stadelmanové, taky ještě třeba Orgasmický porod, u nás mají některé tyto knihy v knihovně. Také mi hodně pomohlo čtení porodních příběhů na www.pribehyproivanu.cz
Důležité je zpracovat bloky a předsudky k porodu, pokud máš pocit, že tam něco máš. Věřit svému tělu a mít při porodu podporující osoby, třeba i soukromou PA, to bylo u mě to nej rozhodnutí a investice.
No teď se mi to mluví, čekáme druhé, tak jsem zvědavá, jaké to bude. Vidím ale obrovský rozdíl, poprvé jsem se strašně bála, ale teď se těším a jsem zvědavá, samozřejmě sem tam nějaká obava z minulých zážitků taky vykoukne, ale je to jiné. Tak snad už to bude krásný porod 🙂
@hz
přesně,,, najít sílu - jak manžel mě viděl u prvního porodu trpět, říkal že už nikdy více.
přečetl si také znovuzrozený porod, naposílala jsem mu články - lékařské proč nepodávat umělý oxytocin, nepíchat vodu, neleže t na zádech, že není nutný monitoring - pouze přoložení sondy na břicho atd...
mám v něm velkou oporu, pokud někdy bude třetí, tak říkal že by mu asi ani nevadilo doma, ale bude radši když zase v porodnici - porodit si sami a zase za chvíli domů ( po druhém porodu jsem šla druhý den na oběd domů 🙂 )
@hz Při posledním porodu mi taky odtekla voda, kontrakce žádné, porodní cesty prý nepřipravené. Na příjmu byla supr doktorka, která, když viděla můj smutný výraz, tak mě povzbudila, že za pár hodin to může být jinak a klidně mohu přirozeně porodit bez nějakého urychlování. Jen mi budou muset dát po 18 h od odtoku vody ATB ( streptokoka jsem neměla ). Doufala jsem, že se to rozběhne rychleji, ale kontrakce začaly až po 16 h po odtoku, po 4 h se zastavily a zase začaly až za dalších 8 h. Ale prý vše ok, tak mě to uklidnilo. Nepříjemné bylo častější natáčení na monitoru ( dokud nebyly kontrakce, tak pohodička, pak jsem tedy požádala, zda ho můžou natáčet v jiné poloze než v leže ). Bylo mi vyhověno a tak jsem porodila jen za přítomnosti manžela na všech čtyřech. Najednou to byl takový fofr, že jsem si dítě chytala sama, manžel běžel pro PA.
Takže ano, tělo si poradí úplně samo, nemusela jsem na nic myslet ( jen na dýchání, aby mělo mimčo při kontrakci dost kyslíku, ale ve finále jsem jen otevřela pusu a vydala ze sebe mocné áááá a byl venku 🙂 ) .
Možná, jak jsem se soustředila na to dýchání, tak jsem ani nevnímala bolest, jen tedy při procházení hlavičky, ale to byla chvilka.
@adypro mas pravdu, nad dulou ci soukromou PA jsem uz premyslela. mam sice oporu v manzelovi, ale on je takovy az moc slusny, takze pro zdravotnicky personal s ostrymi lokty moc nepouzitelny..
Opravdu je skoda, ze nase porodnictvi jeste neni zcela pripraveno na prirozeny porod, doktori porad musi mit pocit, ze pomahaji, jinak je svrbi prsty nebo co....
ja jsem sice na zacatku tehotenstvi, ale v predeslem jsem se vubec nepripravovala a taky to podle toho dopadlo..chci to zmenit, chci mit pocit, ze zvladnu sama porodit dite...nechci, aby mi tu predstavu zase znicili a sebrali...
@eficenka jeste k tomu pozitivnimu streptokoku... ATB ti normane dali nitrozilne, ze? myslis, ze je ok pri pozitivnim jet co nejdrive, kdyz cca do tri hodin citis, ze porodis? teoreticky... ja prave prijela hned co mi praskla voda a to myslim, ze jsem nemusela vubec pospichat, kdyz jsem porodila do 8hodin po jejim odtoku...
@bonulinka tak tady je hodne jasne videt, ze je porod hidne o lidech-personalu. vetsina standartu by po zastaveni kontrakci dala oxytocin... neuveritelne... a tos v te prestavce od zastaveni do znovu rozebehnuti kontrakci odpocivala? to muselo byt fajn, oddychnout si, vyspat se a nabrat silu na zaverecnou fazi...
Je smutné, že musíme chodit na kurz přirozeného porodu, platit za to, že nám někdo řekne, jak by to mělo být v reálu...viz hypnoporody apod....ach jo
@hz
jojo, řekla jsem si o nitrožilní aplikaci - než by mi vykapala kapačka, tak by se to nestlihlo. dorzili jsme do porodnice někdy po obědě a v 16:15 byla malá na světe 🙂 možná bych zůstala doma ještě déle, ale jak starší dcerka se mě pořád ptala, jestli mě to bolí ( prodýhcávala jsem kontrakce opřena o skřín) tak jsme radši jeli 🙂
Ahoj,já měla porody oba rychlé.
Od první kontrakce se dcera narodila za necelé 2 hodiny!!!A to mi gynekolog říkal,že jako prvorodička budu rodit cca 9 hodin..Druhý porod byl ještě o něco rychlejší rychlejší. Nástřih jsem sice měla (obě děti 3,7kg a velké hlavy),ale vůbec nevím,že jsem kdy rodila 😉
Bolesti byly jako silnější MS,horečku jsme neměla ani žádné komplikace během porodu.
Přijela jsem,porodila a bylo to.
Rodit bych mohla každý den,ale těch 9 měsíců před tím by musel někdo odnosit za mě 😀 .
To už taková procházka růžovou zahradou nebyla..zvláště v 2.těhotenství 🙂
No k té bolesti - mě teda víc bolela kanyle v žíle, než otevírání porodních cest 😀 a porod samotný byl brnkačka - na 4 zatlačení byl malý venku 🙂 cítila jsem jen tlak, a to měl malý příchod á la superman - hlava + ručička 😎
@hz Kontrakce se zastavily ve 2 h, takže jsem byla nabádána, ať se snažím usnout. Tak jsem si narvala špunty do uší a snažila se spát, no moc to nešlo.
Ráno se vyměnila směna, MUDr. byl ze mě nervózní, že on by už dávno vyvolával ( myslím, že mít tohoto doktora hned od začátku, tak to dopadlo úplně jinak a určitě bych nebyla v pohodě ), tak jsem mu řekla, že si už zavolám manžela a třeba bude on ten přirozený oxytocin a trochu se to pohne. Původně jsem totiž chtěla, aby manžel byl s dcerami doma a přijel, až se kluk narodí. Byla jsem moc ráda, že tam byl se mnou, byl mi velkou oporou.
Monitor mi obecně vadí, už v poradně jsem s ním měla problémy, špatně ukazoval, zbytečně mě stresoval. Při porodu vůbec neukazoval kontrakce...Pokud jsem ho měla déle než 20 min., tak při kontrakci se zpomalovaly ozvy...To jsme se s MUDr. dohadovali, že max. 30 min. a ať mě odpojí, že to mimču evidentně nedělá dobře.

@jennnyg to mi ani nerikej 😐 chci mit hezke vzpominky na porod ne hnusne.A kde jsi rodila jestli se muzu zeptat?