icon

Máte zkušenosti s ambulantním porodem jako prvorodička?

denyma
11. srp 2023

Ahojte, je tady nějaka prvorodička, která využila možnost ambulantního porodu? Čím dál tím více ho zvažuji. Samozřejmě pokud bude vše v naprostém pořádku a asi bych teda neodchazela hned po dvou hodinách co je minimum. Ale třeba do 24hodin.

Zvažuji ho hlavně z důvodu, že trpím docela silným syndromem bílého pláště a pobyt v nemocnici je pro mne velmi stresující. Budu určitě ve stresu i doma, přece jen to bude něco nového, ale tak nějak cítím, že to bude všechno snažší. Mám možnost dvou návštěv porodní asistentky doma v šestinedělí, tak i to mě láká více k ambulantnímu porodu.

Strana
z3
klokanka31
11. srp 2023

@martinka_33 A tak ono toho nebylo moc, druhý den od propuštění pediatr, potom odebrání krve z patičky přímo v porodnici a kyčle...ono to vypadá děsivě ale je to pohoda.

pampelina18
11. srp 2023

@martinka_33 tak už rovnou zůstaňte rodit doma a nezatěžuje porodnici. Protože kvůli takovým husám, se pak nedostane pořádně péče těm ženským, který si toho Váží. Protože tam přijede husa, řekne doktorovi, že chce odrodit a pak hurá domů, to už doma měla zůstat 😂Když chcete ambulantně tak už rovnou můžete rodit doma. 😉 Anebo na poli, to se taky dřív rodilo.

klokanka31
11. srp 2023

@pampelina18 🤦‍♀️ ty to v hlavě nemáš v pořádku.

somalicats
11. srp 2023

@klokanka31 Tahle prudí v každé diskusi...

cherie24
11. srp 2023

@denyma já se ti nedivím. V porodnici není klid. Pořád tam někdo courá, vizity, uklízečky, sestřičky, návštěvy a některé nemocniční názory ohledně miminek a kojení jsou fakt na přes držku. Nedej bože, když je obsazený nadstandard a je vás na pokoji víc. To už si člověk vůbec neodpočine. 🤦🏼‍♀️Pokud si všechno ty kontroly zařídíš, aby jsi věděla, že ty i miminko jste v pořádku, tak proč ne. Moje sestřenka dokonce rodila jako prvorodička doma. Sice neplánovaně, ale zavolala si PA, aby zhodnotila, jestli už jet do porodnice nebo ještě ne a PA konstatovala, že do porodnice už nestíhají. 😁 Pak už do nemocnice nejeli, vše zařídila a
chodila kontrolovat ta PA.

dyechampion
11. srp 2023

@klokanka31 rekla sem svuj nazor a nedelam z niceho scifi, tak trochu chill ok.

dyechampion
11. srp 2023

@mdch91 no tak gratulujeme a ziskavate zlateho bludistaka.

martinka_33
11. srp 2023

@somalicats
@klokanka31 to je teda síla 😂 Byly doby, kdy jsem si říkala, chudery ženské, které nemají dostatek infornací.. Teď si říkám, že k informacím má dnes přístup každý a že jsou vlastne ve své omezenosti šťastné, takže proč ne? Ovšem strašit naprosto zcestnými argumenty by nemusely 👎
@pampelina18 ano, porodila jsem tři děti doma, zaplatila jsem si k tomu porodní asistentku, její služby pojišťovna nehradí, přestože odvádím zdravotní pojištění jako ostatní. Svým nepruzením v porodnici ušetřila státu peníze, třeba na to, aby husy jako Ty měly té péče dostatek 😉 Jen si prosím odejdi prudit jinam.

martinka_33
11. srp 2023

@klokanka31 ano, prošla jsem tím kolečkem poporodních vyšetření třikrát, trochu opruz, ale ne nepřekonatelný.

klokanka31
11. srp 2023

A kdyby to bylo tak hrozně rizikové, tak by ambulantní porody neexistovaly.

vendes
11. srp 2023

Ze stránek ambulatniporod.cz:
"Dřívější odchod z porodnice není upraven žádným zákonem... Ambulantní porod vám musí umožnit na vaši žádost každá česká porodnice."

Někde to půjde snáze, jinde hůře, ale nemůžou říct, že ho neumožňují. Ano, můžou vyvíjet tlak, zastrašovat, ale rozhodnutí je na Vás a musí vám být umožněn dřívější odchod vyjma situace, kdy je dítě v ohrožení života.

tereza0111
11. srp 2023

Celkem neplanovane jsem sla domu druhy den po porodu a zadny problem. Bylo to sice teda moje 3. dite, ale zase jsem to neplanovala dopredu a nijak jsem o tom nikoho dopredu neinformovala. Jsem se tesila na odpocinek s miminkem v porodnici nez budu muset do domaciho kolotoce, ale byli tak preplneni, ze se to tam nedalo vydrzet.

Byla jsem zcela v poradku bez siti. takze se mnou zadny problem nebyl, pediatr v porodnici se na me tvaril rozezlene, ale do 2 hodinek od vyjadreni prani jit domu jsem mela v ruce zpravu a sli jsme domu. Neni se ceho bat, jen o tom informovat sveho vybraneho pediatra, ktery se bude o miminko dal starat a mit doma zajistene zazemi na pomoc v prvnich dnech.

Kdybych naprosto necekane znovu otehotnela, uz vubec nebudu premyslet nad jinou moznosti nez jit domu tak ten den po porodu. Prvni den mi jeste vyhovuje dohled, kdyby nedej bud neco (tech prvnich 24hod po porodu je nejrizikovejsich, prvnich par hodin stejne utece samo, jak budes sbirat silu), ale potom moznost byt v klidu, zadne vazeni miminka, zadne buzeni na vizitu... proc, je to uplne zbytecny tam travit ty jejich 3 a vice dni

klokanka31
11. srp 2023

@tereza0111 A ještě ty jejich žvásty k prvorodičkám, že budou ukazovat jak koupat mimino atd,jako by byly ženy absolutně nesvéprávné 😒

tereza0111
11. srp 2023

@klokanka31 presne tak!
Ja na to teda jako prvorodicka napjate cekala, kdy mi konecne nekdo neco ukaze a beztak mi nikdo nic neukazal. Domu jsem jela s panikou po tydnu (prvni porod jsem mela cisarem, tak to jsem tam byla dele kvuli sobe) co s tim ditkem budu delat. Mam pocit, ze jediny prinos porodnice ohledne pece o miminko je v tom, ze se naucis nastavovat hodne budiku po 3 hod a i v noci litas jako posuk k vaze, jeslti pije... Pokud je po porodu vsechno v poradku jak u zeny tak ditete, tak bych se nebala ho doporucit i prvorodickam..

klokanka31
11. srp 2023

@tereza0111 Mě hned z dětskýho začala buzerovat, že pak přijde ukázat jak malou koupat atd, ještě s takovým hrozně nadřazeným tónem, tak jsem jí to s úsměvem odkývala, ale věděla jsem že to už tam nebudeme. Jinak bych se z ní asi zbláznila 😏

veronicka89
11. srp 2023

Pobyt v nemocnici byl pro me peklo ptz jsem nemohla mit sama pokoj, to me stvalo nejvic v noci ( pres den to bylo v pohode nikdo nic neotravoval a byl tam se mnou partner cely den
...dale co ctu ze v ceskych nemocnich furt nekdo chodi uklizet...vazit kontrola...a furt neco tak bych tam taky byt nechtela...

sinicka
11. srp 2023

Nečtu tady komentáře, ale s prvním jsem také chtěla odejít z porodnice hned druhý den. Jenže pak se mu rozjela silná žloutenka, nešlo kojení, přebalování jedný plínky mi trvalo 10 minut, byla jsem smutná, naštvaná a jediný, co mě hřálo u srdce, byly ty sestry, který tam kolem nás ochotně skákaly, ukazovaly, učily..
s druhým jsem už věděla co a jak a šlo to jak po másle, takze jsem šla po 12 hodinácb a veškerá vyšetření si zařizovala na.vlastni pest (ušní, kyčle screening).. a upřimně někam chodit a něco vyřizovat s těma bolajvejma stehama, co se zachytavaly do vložky, když z tebe doslova chčije krev jak niagáry je hrůza. Takže s dalšíma dětma rozhodně zůstávám alespoň 3-4 dny, než se to vše vyřídí tam.

veronicka89
11. srp 2023

@tereza0111 budik ? Vaha ...nastesti z porodnice neznam ... me se zeptala jestli si neco zapisuju ( vahu plenky jidlo) a ja rekla ne ...

me_druhe_ja
11. srp 2023

Určitě neplanuju dopředu, protože u porodu nikdy nevíš. A můžeš rodit klidně po desate a něco se může posrat.
Asi bych si netroufla porodit a za dvě hodiny jet domů, ale po 24h už klidně. V případě bez problémového porodu pro oba. Ale těch 24h bych tam zůstala. Ono i v případě, že jde všechno po másle, jsou ty první hodiny rizikové. Pak riziko klesa. Já dceru porodila v pátek večer a odjela jsem v pondělí ráno. Syn měl v té dobe 15m a chtěla jsem za ním. Kdyby byl starší, klidně bych v nemocnici ležela týden. 😀 byla jsem sama, totální klid, jídlo do postale, nemusela jsem nic dělat. 😀 navíc ve Francii je i v nemocnici vynikající jídlo. 😀

denyma
autor
11. srp 2023

@pampelina18 píšu, že bych chtěla jít domů pokud bude vše v pořádku. Stát se může cokoliv kdykoliv. Do porodnice to mám pět minut i s naložením do auta.

Porodnice kterou mám vybranou ambulantní porod umožňuje a velmi podporuje. Samozřejmě bych chtěla řešit nadstandard ale je téměř vždy obsazeny, šance že se na něj dostanu je opravdu minimální. Doma mám úžasného partnera svůj klid proto nad ambulatnim porodem váhám. Netrvám na něm ale chci ho mít jako možnost tak mě zajímají názory a zkušenosti prvorodicek 🙂

lvl16
11. srp 2023

Naprosto tě chápu, byť já nakonec u obou porodů zůstala v porodnici (v prvním případě zdravotní problémy syna, ve druhém moje lenost něco zařizovat).
Doporučuji najít nemocnici, která ambulantní porody podporuje (v Praze nedělá problémy Bulovka, můžeš tam pak do nově otevřené ambulance i na screeningy 🙂), najít pediatra, který s tím nebude mít problém a na pár týdnů si zařiď, aby se o vás doma někdo staral 🙂.
Nechápu komentáře, že v porodnici si odpočineš. Lol. Spát se tam nedá, pořád někdo "otravuje", o koupelnu se nejčastěji musíš s někým dělit, jídlo není vůbec výživné… Mně osobně bylo lépe vždy až pak doma, kde jsem měla svoje pohodlí, jídlo jsme si objednávali, o domácnost se staral manžel a paní na úklid… Lépe jsem se rozkojila i sžila s miminkem🙂.
Držím palce, aby bylo všechno podle tvých představ.

alice180
11. srp 2023

@tereza0111 mě taky nic moc neukázaly, spíš mi přišlo, že jsem na zkouškách. Vrchol všeho bylo, když mi nešlo dokrmovat stříkačkou přes prst, že mi sestra vynadala, jak to budu jako dělat doma. Díky za podporu, jako dneska bych ji poslala někam.

20190418
11. srp 2023

Syn šel kleštěmi a měl zlomenou klíční kost, takže jsem musela / chtěla v porodnici chvíli zůstat. Ale bylo to peklo. Nastandard nebyl volný, byly jsme na pokoji tři, pořád nějaké mimino plakalo, do toho neempatické kontroly v nevhodný čas. Vypadla jdem po třech dnech a měla dost. Doma už pohoda. Už rodit nebudu, ale kdyby náhodou, tak zvažuji nejenom ambulantní, ale i domácí porod.

hanka_12345
11. srp 2023

ja teda nevim co na tom vidite, na tom ambulantnim p.
Delate jako by vas v porodnici chteli sežrat ty 2 dny

trilien
11. srp 2023

@denyma já som mala (neplánovaný) ambulantný pôrod ako prvorodička.

martinka_33
11. srp 2023

@hanka_12345 osobní zkušenost nemám, ale pár příběhů jsem slyšela, kde k tomu žraní nebylo daleko 😂 Asi jak píše @20190418. A riskovat nějakou lidožravou vrchní sestru se mi nechtělo 😃

mourovatakocka
11. srp 2023

@denyma Já jsem třeba rodila v celkem friendly porodnici v Neratovicích. Poprvé se mnou na šestinedělí zacházeli jako s úplným dementem. Odcházela jsem ve standardní době se sebevědomím na nule a kojícími kloboučky, které jsem nedokázala odbourat po celou dobu kojení. Moc a moc jsem litovala všeho. Jednu noc spala dcera na sesterně - moje rozhodnutí, ale byla jsem vmanipulovana, aby se ostatní na pokoji vyspali. Zatím jsem se s tím nesrovnala. Druhý porod jsem je měla na salámu a odcházela jsem dřív, se spoustou keců. Když docházely argumenty, řekla doktorka, že nemůžou nést zodpovědnost. Řekla jsem, že jsem myslela, že zodpovědnost je především na mě. Sestřička se rozesmála a já šla ještě ten den dom.
Za mě, jako prvorodička bych si netroufla jít "hned", ale třeba po 24 hodinách cajk. Že se může něco stát? Známá rodila ve vyhlášeném Podolí, drželi ji tam víc jak týden a odcházela s žloutenkou, kterou poznal pediatr druhý den po propuštění. Důležité jsou informace, znát práva a mít případně domluvenou PA, která doma zkontroluje. Škoda že nelze vrátit čas. Mně ten čas v porodnici strašně ublížil a řeči o vaření a úklidu mě fakt děsně baví.

darkwitch
11. srp 2023

Pokud bude vše v pořádku a budeš se na to cítit, tak proč ne. Jen si najdi vhodnou pediatrů která s tím nebude mít problém, protože ty to prý reší kolikrát víc než porodnice... Já si tedy porodnici užila, ale je mi jasné, že to tak nemá každý 😁

xxx3d
11. srp 2023

@denyma rozumím tomu důvodu, proč bys chtěla ambulantní porod,
ale osobně mi vstávají vlasy hrůzou při pomyšlení, že bych něco takovýho sama absolvovala, i když pár hodin po porodu mě tahle myšlenka napadla, jít domů, kde bych mohla rozvinout svůj klid. 🙂
rodila jsem v pondělí, v pátek jsem šla domů, představa víkendu v porodnici mi přinášela víc neklidu než to, že neumím nakojit vlastní dítě ani s dopomocí kloboučků, které vlastně hned po příchodu domů odbourala moje skvělá pediatra a světe div se, kojila jsem bez problémů 🙂
prostě to zvaž.
nevím odkud jsi, jak to máš s porodnicí, jak to máš s pediatrem.
já si vybrala v Brně porodnici, která není příliš přívětivá k maminkám, zato je bezesporu top ve smyslu péče o novorozence a to mám k pobytu v nemocnici asi podobný postoj jako ty.
zvaž to, nech si to třeba "zasunutý" pro tvůj větší klid, protože nejdůležitější je, aby všechno klaplo jak má a bezproblémů, a psychika tomu hodně přidá, nebo naopak může hodně ubrat.

klokanka31
11. srp 2023

@darkwitch U nás to bylo naopak, porodnice dělala problémy a volali i našemu pediatrovi a domlouvali ještě jemu 😄 On naopak absolutně v pohodě a ještě říkal co oni bláznili.

Strana
z3