Musí lékař vyhovět mé žádosti o plánovaný císařský řez?

savagegirl
13. říj 2015

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli musí lékař vyhovět mojí žádosti o plánovaný císařský řez. Jedná se o to, že termín porodu mám 14.10.2015, ale aktuálně se vůbec nic nechystá, takže budu přenášet. Dnes jsem byla na kontrole v porodnici a lékařka, která měla službu mi řekla, že pokud do týdne neporodím, tak mě 22.10.2015 předá do rizikové poradny, kde se domluvím na vyvolání porodu.
Ovšem já zastávám názor, že vyvolánaný porod je velmi rizikový a raději bych si zvolila plánovaný císařský řez. Když jsem to lékařce řekla, koukala na mě jak na blázna a odbyla mě s tím, že si to kdyžtak mám probrat s lékařem v rizikové poradně. Chápu, že s vyvoláním porodu nemusím souhlasit, ale nevím, zda je nějaká šance, aby vzal lékař v potaz můj názor a na císařský řez přistoupil i když on nebude chtít.
Ještě dodám, že mám streptokoka a rh negativní, takže mi každý týden berou krev a kontrolují protilátky.
Děkuji.

mayyas
13. říj 2015

Obecně - císařský řez není na přání, musí být indikován lékařem z nějakého (závažného) důvodu. Nejsem lékař, takže nehodnotím Tvůj zdravotní stav - ale jen proto, že si to Ty přeješ, Ti doktoři rozhodně nejsou povinni vyhovět.
Existují lékaři a porodnice k sekci vstřícněší, a pak ti přesně naopak - záleží tedy i na koho zrovna asi narazíš, jestli se nechá přesvědčit.
Každopádně nález se Ti může změnit ze dne na den a zítra můžeš klidně porodit, takže ještě neházej flintu do žita. Držím palce, ať všechno nakonec proběhne hladce.

drakenn
13. říj 2015

Přenášet budeš až po 42. týdnu těhotenství!! Císařský řez je OPERACE, je tudíž rizikovější, než vaginální byť indukovaný porod. Zkus si ještě přečíst nějakou literaturu a hlavně se uklidni.
Císař je rizikovější i pro dítě. Děti mívají adaptační problémy, často zvrací plodovou vodu,bývají i déle separovány od maminek. Maminy se mohou déle rozkojovat, mají problémy s pohyblivostí tudíž i péčí o dítě pár dnů po sc. , trpí bolestmi i několik týdnů v jizvě. A mohla bych pokračovat, však si najdi diskuze mamin po sc
Přeji brzký a pohodový porod

anetka1701
13. říj 2015

Co bych dala za to, kdybych nemusela rodit císařem... Jako vyvolání není sice žádná sranda, ale furt je to lepší než operace... Dotedka je mi to strašně líto, že jsem musela rodit první akutním císařem a byla bych fakt ráda, kdyby na něj nedošlo :o( Mám na těle jizvu, všechno mně bolelo, byla jsem separovaná od dítěte, nemohla jsem bez pomoci skoro nic... Bylo to fakt šílený a lituju toho, že se to stalo (ale já to nijak neovlivnila...). Když jsem viděla ty ženský, jak po porodu lítali po chodbách porodnice a já se po císaři táhla jak smrad a bylo mi mizerně - o delším pobytu v porodnici ani nemluvě... Jako fakt neblbni...

P.s. třeba ti praskne voda a máš vymalováno 🙂

kkouzlo
13. říj 2015

můžu porovnat všechny varianty - sekce (akutní), které předcházelo vyvolání porodu a klasický porod. Promin, ale jen blázen může volit dobrovolně sekci. Bolí všechno, ale pořád ti nezůstane jizva, jsi hned s miminkem. Vyvolání bolelo, nebudu ti tady lhát, bylo to horší než porod, který se rozběhl sám, ale dá se to vydržet. A pokud můžu porovnat, tak zkus rodit ;) v okolí mám maminky, které po vyvolání porodily rychle a ne jako já - jeden den indukce, další preindukce a stejně to nedopadlo. Ale za pokus to stojí ;)
Druhý porod jsem chtěla taky sekcí, bála jsem se o jizvu a bolesti, nakonec jsem po rozhovoru s primářem zkusila počkat a rozrodila se sama. dej tomu šanci ;)

no_title
13. říj 2015

Císařák je rizikovější než přirozený porod. Ty metody vyvolání nejsou nějak strašné, zbytečně se s tím rodičky straší. Zpočátku se provádí Hamiltonův hmat, to je jedna z nejpřirozenějších metod vyvolání porodu s nejmenšími riziky. Většina žen se po něm do 2 dnů začne rodit. Taky si můžeš pomoct sama, třeba pitím čaje z maliníku. Taky se dá zkusit masáž bradavek, fyzická námaha (spousta žen začala rodit potom, co se rozhodly umýt okna 😀) skořice, horké koupele a sex 🙂
Ohledně těch rizik císařáku - je to operace jako každá jiná. Se všemi riziky spojené s anestézií - brnění nohou, atd. Je to operace břicha, takže návrat k běžné stravě je taky těžší. Jsou rozřezány břišní svaly, čili se budete bát kýchnout nebo zakašlat, natož se smát, vstávání z postele je taky složitější. Rekonvalescence je proto mnohem delší. Léky utišující bolest jsou kvůli kojení podávány v nižších dávkách, čili první dny pro mnoho rodiček nejsou moc příjemné (to vím od mamky, která byla na JIP s ženskýma po císařáku...)
Já mám třeba nemoc, kdy se velmi rychle unavím. I přesto, bude-li vše v pořádku a doktor nebude proti, půjdu do přirozeného porodu. Určitě si nebudu diktovat císař (mám za sebou 3 operace, takže už to trochu znám). Jen teda budu mít pravděpodobně 1. dobu porodní pod epidurálem, abych měla sílu na tu druhou... Myslím, že je to důležité i pro ženu samotnou projít si normálním porodem.

rousse
13. říj 2015

@savagegirl já teda nemůžu srovnat, ale taky jsem přenášela, taky jsem se indukovaného porodu bála jako čert kříže, ale nakonec jsem za to byla strašně ráda. Jen předesílám, že jsem na začátku těhu taky chtěla císaře (ale kvůli anamnéze - mám epilepsii a měla jsem docela bobky, co to udělá při porodu). Celková doba porodu 8 hodin, z toho 6 hodin kontrakce o kterých jsem skoro nevěděla, jen mi trochu víc tvrdlo břicho a pohoda jazz, pak mi praskla voda a rozjel se takový fičák, že našeho 4 kg drobečka jsem vytlačila za hodinu a půl ven. Bez jediné komplikace, epidurálu, nástřihu, jak po másle a jsem za to neskutečně ráda, že jsem to mohla zažít 😎

xleni
13. říj 2015

Byla jsem na vyvolani pred 11ti dny. Zavedli mi tabletku v půl 4 odpoledne, v 9 večer rupla voda a malej byl ve 3 ráno na světě. Když jsem pak viděla ty holky po cisari, tak mi jich líto. Do ted si pamatuji, jak me bolela jizva po slepaku a jak jsem nemohla chodit, nic zvedat atd. Normální porod fakt bolel, jako blázen, ale vůbec si tu bolest nepamatuju. Hned, jak mi dali mimco, tak jsem vse zapomnela. Myslím, že císař má mnohem více rizik než vyvolavany porod.

savagegirl
autor
13. říj 2015

Děkuji všem za názory.
Asi jsem to nenapsala dost jasně. Já se nerozhoduji mezi přirozeným porodem a císařským řezem. Jde o to, že pokud budu přenášet a nedojde k přirozenému porodu, tak se v porodnici rozhodnou pro vyvolání porodu. Bude se tedy jednat o vaginální porod, ale rozhodně ne o přirozený porod. V případě vyvolávaného porodu je dost obvyklé, že porod nepostupuje dost rychle, klesají ozvy miminka a nakonec musí být proveden akutní císařský řez. Z tohoto důvodu považuji já osobně vyvolávaný porod za velmi rizikový jak pro matku, tak pro dítě.
Naopak pokud se jedná o předem naplánovaný císařský řez, tak je riziko komplikací minimální. Ale opakuji, že toto je pouze můj subjektivní názor. Nechci tady rozpoutat debatu o tom, co je lepší (těch je tady několik).
Jde mi to, jestli je ukotveno někde v ústavě, v zákoně, ve vyhlášce (něbo někde jinde), že lékař musí při rozhodování o dalším postupu akceptovat můj názor. Předpokládám, že podle lékaře v rizikové poradně nebudu dost "nemocná" aby císaře schválil a bude trvat na indkuci, což odmítám. Proto bych ráda měla nějakou páku. Samozřejmě počítám s tím, že si na kontrolu donesu relevantní studie a články, ale to nemusí vzít v potaz.

1nelinka
13. říj 2015

Ja teda deti jeste nemam ale moje kamaradka cekala chlapecka a tim ze byl vetsi tak mela planovanou sekci a nemuze si to vynachvalit..byla na pokoji s trema dalsima co rodily prirozene a rikala ze by to nechtela ani za nic ze nemohli ani chodit,lezet, nic jak je bolela sesita pipka..ze ji bolelo bricho prvni den kdy se zatahovala deloha a pak prej uplna pohoda a jako jedina z holek na pokoji se dobre rozkojila..nevim jak to ze ona ma tak dobry zazitek vsude ctu jak je sekce hrozna,bolestiva,rizikova a atd..a ona je od prvniho dne naprosto v pohode,vyrovnana, vysmata maly je uzasny naprosto klidny usmevavy miminko..

guinea
13. říj 2015

@savagegirl Ahoj, já mám trochu odlišný názor, než ostatní holky. Rodila jsem akutním císařským řezem po třech dnech kontrakcí, které nikam nevedly. Podotýkám, že doktor chtěl vesele pokračovat v té beznaději dál, císaře jsem si v podstatě "vynutila", protože jsem měla hrůzu, že porod nakonec skončí skákáním na břicho a kleštěmi. Později se ukázalo, že bych kvůli anatomické abnormalitě, o které nikdo nevěděl, vaginálně stejně neporodila. S tím, jestli ti císaře provedou na přání nebo ne je to diskutabilní. Lékař totiž navrhuje postupy, ale rozhoduje se pacient, a pokud vím, tak indikací k císaři může být i věk nad 35 let, nebo panický strach z porodu. Na to by to uhrát šlo.
A co se týká dalších věcí okolo císaře - měla jsem spinální anestezii, takže jsem byla pořád při vědomí. Miminko jsem u sebe neměla jen hodinu (to ho měl ale manžel), první noc se o mimi staral manžel - byli jsme společně na nadstandardu. Když jsem se po 12 hodinách mohla hýbat, starala jsem se už o mimi sama a pohlídat sestrám jsem ho nedala ani na chvillku 🙂. Žádné léky proti bolesti jsem nepotřebovala, je fakt, že prvních pár dní jizva bolela, ale šlo to vždycky "rozchodit". Po týdnu jsem už o jizvě nevěděla. Mimi je pohodář, žádné adaptační problémy neměl, naopak - krásně prospívá, je veselý a klidný. Jediné, co je fakt, že jsem se pořádně nikdy nerozkojila. To ale přičítám hlavně mojí nezkušenosti a tím, že mi v porodnici pořádně neporadili (resp. poradili špatně, ale to je už jiný příběh). Když srovnám rekonvalescenci po císaři s tím šíleným utrpením před ním, tak ten císař mi připadá jako procházka růžovou zahradou. Samozřejmě naprosto přirozený porod je určitě zdaleka nejlepší, ale s tím císařem bych to tak tragicky taky neviděla.

soleilll
13. říj 2015

@savagegirl Názory na rizikovost plánovaného císařského řezu mám zcela odlišné než většina, co ti tu píše, ale přesto - nikdo ti ho neudělá na přání nebo na základě toho, že přenášíš a odmítáš vyvolávačku. To je holý nesmysl. Pokud nepředložíš porodníkovi zdravotní anamnézu, která by ho opravňovala k provedení sekce, neudělá to. Pokud odmítneš vyvolávačku, budeš přenášet dál, ale popravdě nevím, jak dlouho tě nechají "jen tak". Navíc dlouhé přenášení je taky rizikové, takže těžko říct, jestli možnost, že bys rodila po vyvolávačce, je opravdu ta nejhorší...

alboo
13. říj 2015

@savagegirl chapu. Ja sem nakonec rodila 41+4, ve 41+3 sem nastoupila do nemocnice. S tim ze se zacne vyvolavat, jako hospitalizovat sem se nechala, nechala si udelat zatezak, ale indukci sem odmitala, chtela sem sekci. Tvrde sem si stala zatim, rekla sem ze mi bud rano naplanukpu sc nebo odchazim domu. Sem zdravotnik a tenkrat mi iplne hrablo , nebyla se mnou rec. Nakonec se mi z toho hysteraku v noci spustil porod sam. Ale opravdu bych indukci delat nenechala, taky zastavam nazor ten, ze kdyz to nejde samo, tak tak musi byt nejaky problem. Tenkrat sem si vzala do hlavy, ze musi byt velka, zd neproleze, no trpcju blazen. Jedna sestra mi pak rekla, ze by mi tu sc udelali, kdybych se nenechala přemluvit. Jinak teda do niceho te nutit nemuzou, klidne muzes indukci odmitnout. A uprimne si myslim, ze domu te jit nenechaj, nevezmou si na triko, ze se neco posere. Me tenkrat jeste jeden dr.rekl ze do 42+0 muzeme debatovat a potom se to proste musi vyresit. Jen to teda chce pevne nervy, dokazou bejt dost urputny. Jinak pokud mas dobry monitory, tlak, vody dost, miry ok, tsk nevim proc uz 7dni po terminu. Jinak sem taky rh neg s nikdo nic nehrotil. Ale prvni tehu a protulatky sem nemela zadny.

betelgeuzz
13. říj 2015

jak píše @mayyas , císař je operace a o její použití rozhoduje lékař. Ale jsou lékaři císařům nakloněnější a ti méně. Pokud ti na císaři záleží, tak zjisti, jak jsou k tomu nakloněni v okolních porodnicích. Někde by mohli i za nějaký "dar" k císaři svolit.
Já osobně bych do císaře nešla.
@1nelinka třeba druhou dceru jsem porodila bez nějakýho natržení či šití, mohla jsem hned normálně sedět. Ne vždy po porodu musíš být sešitá. 😉

pabka
13. říj 2015

Myslím, ze je to hodně o psychice. Já nakonec porodila akutním císařem po 22 hodinách vyvolavaneho porodu a bolest po císaři byla pro me osobně naprostý prd oproti tomu, co mu předcházelo. Císaře jsem měla odpoledne a druhy den jsem běhala po chodbě jakoby nic. Jizva bolela, ne ze ne, ale nic hrozného. Krásně se zahojila, o mimco jsem se postarat bez problémů dokázala hned, kojila jsem bez problémů, dítě ani já žádné úzkosti nemáme 🙂 takže za mě císař žádný problém, naopak, po dvou vyvolavackach, prasknutí vody a nevím co ještě jsem po třech dnech kontrakci a 22 hodinách po prvním vyvolávání, d ekovala Bohu za císaře.

bajana
13. říj 2015

Môžeš odmietnuť indukciu ale podľa všetkého nemáš páku (teda zdravotný stav), aby si prinútila lekára ku sekcii.
Inak myslím, že premýšľaš veľmi predčasne, máš ešte vyše týždňa do prípadného vyvolávania. Radšej sa sústreď na pozitívne myslenie a skúšaj babské rady na vyvolanie porodu. Mne zabral Hamilton 4dni po TP a rodila som 6dni po TP, deň pred nástupom na vyvolávanie. Šťastná, že to bolo síce zdĺhavé, ale prirodzené = vaginálne.

jamia
13. říj 2015

@savagegirl Za prvé ještě nepřenášíš, otázku případné indukce budete řešit nejdřív za týden. Za druhé, z mojí zkušenosti bývají doktoři k císařům "na přání" vcelku vstřícní.

Nicméně - tvůj porodník jistě nestudoval tolik let medicínu, aby si pak nechal mávat před obličejem nějakými články z internetu a koukat na tvoje "páky". Promiň, ale ty opravdu nedokážeš fundovaně porovnat míru rizika u císaře a indukovaného porodu a doktoři nečekají, že se budou od pacientek dovzdělávat, takže šetři lesy a žádné články netiskni, normálně se pokus v poradně domluvit.

no_title
13. říj 2015

Já myslím, že je ještě brzo, termín máš zítra, za ten týden se to bude možná řešit, ale do té doby se můžeš rozrodit sama (i když nechápu, proč ti nenechají ještě 1 týden k dobru, ve 42. týdnu se děti rodí taky). Navíc tomu můžeš i nějak pomoct, jak jsem psala výše 🙂.

melodygirl
13. říj 2015

@savagegirl já jsem podstoupila vyvolání porodu, kvůli přenášení. Po prvním dni se ovšem nález na porodních cestách vůbec nezměnil a po druhém dni také ne. Čípek pořád v délce 1 cm. Druhý den k večeru jsem dostala sedativum, abych zvládla ještě třetí noční kolečko, ale po sedativu se mě udělalo natolik špatně (poruchy koordinace, lapání po dechu, výpadky myšlení a dcera v břiše těžký útlum) zřejmě mě předávkovali). Když stav odpadl, přišel lékař, že tedy rozjedeme třetí kolo. Já to odmítla vzhledem k předešlé situaci a požadovala jsem už císaře. Dcera měla adaptační problémy - díky té intoxikaci. A následky odnesla v nadměrné dráždivosti nervové soustavy. Tento stav ale nelze prisuzovat samotné indukci ale pochybení v aplikaci tlumicich léků. Jinak já bych se ze zásady vyvolání nebála, ale myslím si, že pokud se porod nerozbehne první den indukce, už je něco jinak a sama za sebe bych žádala císaře druhý den. Častokrát jde následně o zbytečné trápení. Lékaři dávají max 3 dny indukce. Příčiny mohou být různé, pokud se za půl dne porodní cesty příliš nezmění, nebo je žena naopak pěkně otevřená a nejde to, tak už bude zakopaný pes jinde a pomůže jen sekce. Řídila bych se podle aktuálního stavu, tak jak by měli lékaři, ale mateřská intuice je silnější. Držím palce

shine2015
13. říj 2015

@savagegirl na ti rozumím a indukci bych taky nechtěla....doporučují se domluvit v nemocnici a vybrat klidně i jinou...zeptej se klidně i gyndare svého....koho by ti doporučil nebo zda tam nemá známé nebo zda nechodí operovat on...

Já jsem taky názoru že pokud mimi nejde přirozeně samo tak indukce je špatně....může mít šňůru kolem krku apod....

savagegirl
autor
13. říj 2015

@shine2015 diky za reakci. Vidis, moje doktorka me nenapadla. Ona osobne v porodnici nedela, ale ma v ordinaci dalsi dve doktorky na zastup, takze ty by treba mohly nekoho doporucit.

shine2015
13. říj 2015

@savagegirl se ji poptej,určité bych se neohanela zákony ale snažila se domluvit po dobrém 😉 tak ať porod zvládnes v pohodě jak si ptrejes....

pavly
13. říj 2015

@savagegirl
Já jsem se také bála vyvolávaného porodu (38tt), hrozně jsem chtěla porod přirozený. Díky vstřícnosti lékařů jsem nakonec měla přirozený porod!!! Jen jsem nerodila spontánně, ale "plánovaně". Vyhnula jsem se jakékoliv medikaci. Tzn. i vyvolávaný porod může být zcela přirozený!
Jde ale podle mě hrozně o psychiku. Já prostě i přes tu šílenou bolest mám císaře zafixovaného jako pomoc jen v případě nouze. Možná i proto se mi porod rozběhl a probíhal dál už přirozeně....... Byla jsem odhodlaná.....
Ač to tedy ale není můj pohled, uznávám, že jestli se některá bojí vyvolávaného porodu, je pro ni císař lepší...... Myslím si, že se pak stejně myšlenkama k císaři bude upínat a porodu to neprospěje, spíš naopak.
Psychika je mocná. Ať si každý volí svou cestu.
Jak už tu ale padlo, je to opravdu operace a je to na lékařích........
Přeju hodně štěstí.

zulitvi
13. říj 2015

Myslím, že na přání ti to neudělají.
A patřím mezi ty, co rodily plánovanou sekcí a nemůžu si to vynachválit. Sice mi první den Baziho přivezli ukázat jen párkrát na přiložení, ale byla jsem ráda, že mám oddych, s Bazim tam trávil čas zatím tatínek a věřím, že se staral skvěle. A oproti kamarádce, která rodila akutním císařem v 39.tt, mám jizvu sotva poloviční, tu rozřízli pořádně, aby to měli honem honem.

kamino
13. říj 2015

Nečtu vše, ale já jsem po císaři a po 30 hodinách kontra jsem za něj byla ráda.. a hlavně když jsem viděla potrhané holky sedící na kruhu, tak můžu s klidným svědomím říci, že jsem na tom byla lépe jak ony. Ano, spodní patro myčky byl asi 14 dní opruz, ale pak pohoda.Kojila jsem přes 2 roky a mléko na pokoji šestinedělek s tichým souhlasem rozdávala hokám, co to štěstí neměly.. O jizvě ani nevím, jen mám trochu necitlivé břicho a je to 3 roky. Já jsem zas tragéd a když tu čtu hodně příběhů, jak se miminku začalo dařit špatně, co pak muselo podstoupit, každou chvíli tu je zminka, že při porodu nebylo vše v pořádku, tak pro mě je bezpečnější císař, i když pak bolí, ale mimčo je venku hned a bez rizika...

mwkaty
14. říj 2015

Ahojky, taky jsem v 40+5tt nastoupila na indukci. Byla jsem zavřená, porodní cesty nepřipraveny. Ale už jsem musela kvůli Leidenské mutaci, mohlo by být riziko déle přenášet. V podstatě 3 dny se nic nedělo. Z půl centimetru jsem se otevřela na jeden, miminko pořád moc vysoko. Dělali mi Hamiltona asi 4krát a pořád nic. Po čvtrtém Hamiltonovi mi teda odešla hlenová zátka. Kontrakce jsem měla po 4 min, nic strašnýho, ale ani to nebylo příjemný. Neotvírala jsem se, porod nepostupoval. Nakonec mi udělali váhový odhad miminka, měl něco málo přes 4 kila a já jsem strašně drobná, mám úzkou pánev. K tomu měl šnůru kolem krku a podle mě byl prostě nějaký problém. Nakonec jsem šla na císaře. Měla jsem po něm velké komplikace. Ale taky je možné, že kdybych rodila normálně, dopadnu já i miminko mnohem hůř. Měla jsem nemoc o které nikdo nevěděl. Nejhorší pro mne bylo, jak jsem ležela 3 dny v nemocnici a nic se nedělo a kolem mě holky rodily a rodily a strašně u toho řvaly bolestí, až jsem dostala vyloženě strach....to mi taky nepomohlo a nešlo to přeslechnout. Zpětně mě trochu mrzí, že jsem nerodila normálně, ale nejdůležitější je to zdravé miminko. Ať se rodí tak či tak. Já tě docela chápu, přeju ti, ať narazíš na dobrého porodníka.

1nelinka
14. říj 2015

@betelgeuzz jak rikam ja deti zatim nemam a pocitam s tim ze kdyz to pujde budu rodit prirozene..jen sem davam zkusenost me kamaradky cca rok starou ktera do ted nechape proc se cisarem nerodi normalne proc zensky musi dobrovolne trpet..mela dany termin kdy na to sla,obednany nadstandart kde s ni byl partner.. mela spinalku tak miminko hned videla a pak ho mel na starosti pritel..
asi je jedna z milionu a proste mela stesti ze se to jeji telo s tak velkou operaci tak krasne vyporadalo

pavly
14. říj 2015

@1nelinka kamarádka nechápe, protože nepatří k těm, které chtějí porod nejen přežít, ale i prožít!!! To se nedá vysvětlit. Ta bolest je prostě "krásná", když tomu "rozumíš".......

shine2015
14. říj 2015

@1nelinka mě čeká teď třetí sekce taky a nemůžu si je vynachvalit.....kamarádce rozumím a vím jak to myslí....ne zle ale prostě nepotřebuje trpět x hodin a rodit normálně aby milovala svoje dítě....a ne každý snáší bolest dobře....a i pro mě je lepší sekce...jsem klidnější atd....kojila jsem.....a bolest břicha nebyla strašná....malá jizva atd....

shine2015
14. říj 2015

@1nelinka ono je to i o přístupu....pokud je žena klidná a nestresuje že sekce je něco strašného a špatného,tak to častokrát vše zvládnou v pohodě ..vědí co je čeká atd....a to je důležité. Pokud žena je na nervy a vádí ji pomyšlení na sekci navíc má pocit že pak nezvládne roli ženy...a s tím už na sál jde, tak je to vše špatně....

Ja jsem vděčná za zdravé dítě .... 😉

orchideas1
14. říj 2015

Já jsem měla 4 dny vyvolávaný porod zakončený akutní sekcí. Měla jsem opakovaně prováděný Hamilton, nejvyšší možné dávky tabletek, ke konci nejvyšší možné dávky oxytocinu atd., byla jsem napíchaná a nadopovaná vším možným, podruhé už bych to nedopustila. Měla jsem vyvolávaný porod kvůli vysokému tlaku a otokům, preeklampsie naštěstí nepotvrzena. Poslední den jsem si nechala píchnout epidurál, a tak jsem měla sekci při vědomí, což bylo super, Až budu rodit podruhé, tak buď přirozený porod nebo sekci, určitě nepřistoupím na Hamiltona (pro mě otřesný zážitek), ani na vyvolávání, max 1 tabletu a i když nic tak sekce. Malej měl 3800, já jsem menší, takže PA po sekci řekla, že by mě roztrhal celou uvnitř i zvenku, navíc měl 2x omotanou šňůru kolem krku. Určitě bych nedělala sekci hned v termínu, ale ještě třeba týden počkala, ale vyvolávat se už nenechám, dr mi pak řekla: "No prostě jsme to chtěli zkusit", po druhé už pokusný králík nebudu. Jinak sekce naprosto v pohodě, oproti tomu co jsem protrpěla 4 dny vyvolávaného porodu to bylo v celku bezbolestné, jizva krásná, dole, není skoro vůbec vidět, po 14 dnech od sekce jsem od ní nevěděla

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru