icon

Porod CS nebo vaginální. Co je lepší?

pavlusak
15. lis 2019

Pred 12 ti lety jsem rodila prvni dceru kvuli akutni preeklampsii cisarem, nyni jsme znovu tehotna a velmi si preju porodit normalne, pokud tomu samozrejme vse dovoli. Vsechny moje kamaradky, co mely normalni porod si klepou na hlavu, ze jsem se zblaznila, ze nevim o cem mluvim a ze kdyby si mohly vybrat urcite zvoli cisare. Ja to nemuzu porovnat, proto se ptam tech co maji srovnani, zazily oba druhy porodu.... je to opravdu takova hruza??? Co byste v pripade moznosti vyberu zvolily vy?

Strana
z3
texetka
26. lis 2019

@pavlusak Rodila jsem vaginálně. Nebyl to úplně přirozený porod - bohužel - kvůli mému zdrav stavu, ale hodně se tomu blížil. Naprostá pohoda. Hned po porodu jsem chodila, seděla. Starala se o dceru.
Pokud chcete hezký porod, tak si o něm nastudujte co jde, najděte si dobrý kurz a klidně i sebou doprovod - dulu, soukromou PA.

vlastikc1
19. čer 2020

Ahoj, nejsem si jistá, ale moje zkušenosti mi říkají že nejspíš císařsky rez asi nějak dítě poškozuje aniž by se o tom mluvilo. Opravdu se mi doteď nepodařilo zjistit čím to je ani nechci nějak strašit, ale obě moje děti se narodili CS a obě měli hypertonus ( zvýšené svalové napětí) a museli cvičit Vojtovku. Ne že by to mělo vliv na vývoj ale na psychiku chování a hlavně spánek deti. Jsou velice neklidné až hyperaktivni a uplakane. Starsi syn už má diagnostikovano ADHD. A geneticky to nevypadá, oba jsme s manželem byli a jsme klidni. Ani nikdo z rodiny to neměl. Neumím si to vysvětlit.

ivis_b
19. čer 2020

@vlastikc1 Syn byl jako miminko taky hypertonický, taky jsme cvičili Vojtovku, byl neklidný, neposedný, u ničeho nevydržel.... a narodil se normálně, ne císařem. Tím to asi nebude.

nazka
20. čer 2020

@vlastikc1 mám obě děti cs. První byla a je (3,5 let) extrémně klidná.. Druhá je živější, zato hrozně vysmátá. Vojtovka ne. Ani na jedné nevidím (zatím) žádnou újmu kvůli cs. Takže souhlasím s
@ivis_b, že toto to s tím asi nebude souviset..

vlastikc1
25. čer 2020

v tom případě je to přinejmenším velká záhada...

veronikav31
25. čer 2020

@vlastikc1 sc to nebude,dcerka narozená sc a v pořádku,syn narozen přirozeně a Vojtovku jsme cvičili.Neter má Adhd,narozená přirozeně.oba stejně neklidní, nevydrží u ničeho pořádně

limartina
23. kvě 2021

Ahoj. Ja rodila poprve prirozene. Syn mel omotany pupecnik kolem krku a hlavy, narodil se pridusenej, nasledkem toho dostal chvili na to mrtvici, takze ho prevazeli do jiny nemocnice a 14 dnu mu delali ruzny vysetreni a my se pak celej rok bali, aby nebyl postizenej. Ja sice mela asi jen 4 stehy, ale vytlacila jsem si obrovsky hemoroidy, prvji noc po porodu sem silene protrpela, nez mi druhej den dali neco na bolest a pak sem nenohla stejne hrozne dlouho fungovat a dlouho jsem se z toho vzpamatovavala. Za me celej prvni porod byl naprosto otresnej zazitek a uz bych to nikdy nechtela zazit. Proto ted, pri druhym tehotenstvi, jsem sla do planovaneho cisare (kvuli tomu, co se stalo synovi, mi ho nastesti povolili). Celej porod byl naprosta brnkacka, nejvic neprijemny na tom byl klystyr a po napichnuti spinalu uz jsem nic necitila, syn byl venku za 5 minut, zdravej, nepridusenej. Ja pak stravila den na jip, kde jsem dostavala neco na bolest, takue se to dalo uplne v pohode vydrzet. Druhej den uz sem se musela zvednout a fungovat a v porovnani s predchozim porodem to byla uplna prochazka ruzovou zahradou. Ted 6. den po cisari si pripadam skoro uz uplne ok, takhle sem se cejtila mozna mesic po prirozenym porodu. Hlavne nezazivam zadnej stres ohledne synova zdravi. Kdybych mela nekdy rodit po treti (coz nechci), tak za me by byl cisar jasna volba!

vlastikc1
23. kvě 2021

Kdyby se aspoň vědělo kde se ten neklid bere a proc...:(

ejmate
23. kvě 2021

@pavlusak nikdy bych do sebe nenechala dobrovolně řezat. Vaginální porod je přirozený, ženské tělo je na to určené. Já nemám srovnání s císařem, ale vaginální porod byl za mě v pohodě.
Moje máma rodila mě císařem, ségru vaginálně a říkala, že vaginální porod byl lepší. Že se mnou se patlala ještě s rozřezaným břichem a hůř se rozkojovala.

ejmate
23. kvě 2021

@pavlusak Hlavně neposlouchejte ostatní hororové příběhy. To byly jejich porody, ne vaše. A každá ženská zvládá bolesti jinak. Každopádně ten kurz hypnoporodu doporučuji, mě se líbil.

pavlusak
autor
23. kvě 2021

@ejmate dekuji, diskuze je uz dost stara, druha dcera uz ma 14 mesicu, narodila se v prvni covidove vlne, kdy byl prisny zakaz tatinku u porodu i navstev, proto jsem nakonec kyvla na cisare, pri predstave ze se nekde trapim sama nekolik hodin bez manzela, bez domluvene porodni asistentky, dokonce ani planovana porodnice me neprijala, nebyla jsem spadova, takze cely hypnoporod byl k nicemu, a opet nemam porovnani, nicmene vse probehlo v poradku...

veronikav31
23. kvě 2021

@ejmate No,nevím zda je ženské tělo určené přímo k vaginálnímu porodu.mam za sebou jak císaře u starší dcerky,tak vaginální porod u mladšího syna a za mě císař. U dcery jsem hned fungovala,syn mě hrozně potrhal od vagíny po konečník,takže jsem byla celá sešitá (to není horor ale holý fakt).Nekojila jsem ani jednoho dýl jak 3 tydny,u syna jsem při každém kroku brečela,do toho dcerce byly 2 roky,takže jsem fungovat musela, naštěstí zlaté prášky proti bolesti.rok po porodu jsem řešila srůsty u vagíny.nastesti se mě další těhotenství netýká,takže ani další porod řešit nemusím,jinak bych šla do císaře

lucka662006
23. kvě 2021

Možná bych Ti dokázala odpovědět a pomoci rozhodnout. První dceru jsem rodila CS, ve spinální anestezii. Syna jsem porodila přirozeně, nevyvolávaně, vaginálně, již za 21 měsíců po CS s dcerou. Rozhodně lepší zážitek, krásný zážitek, byl normální porod. Gynekolog na posledních 3 prohlídkách měřil UTZ sílu vnitřní jizvy a řekl, že pokud chci rodit vaginálně, mohu do toho jít. Byla jsem na to totálně nastavená...chtěla jsem to zažít. A vůbec mě to nebolelo tak strašně, jak se tvrdí. Kontrakce začaly v 1 v noci, ty bolestivé až tak v 5 ráno a v 8 se syn narodil. Ani skoro neplakal, měl apgara vše nejlepší a byl hrozně spokojený a já také. S láskou na to často vzpomínám, když mě něco štve třeba v práci 🙂 Byl to krásný zážitek, ano, trochu bolestivý, ale vydrželo to tolik žen přede mnou....

ejmate
24. kvě 2021

@pavlusak je tak to se omlouvám 😅 to jsem si nevšimla, asi někdo mezitím něco přidal

ejmate
24. kvě 2021

@veronikav31 Tak já netvrdím, že každý porod musí být super a v pohodě. Ono záleží na mnoha věcech. Jaký postoj k porodu má rodička, jestli se bojí nebo ne, jestli se použila nějaká medikace nebo ne, jestli bylo dítě ve správné pozici, v jakém prostředí žena rodí a jestli se cítí bezpečně, jakou má fyzickou kondici před porodem, v jaké poloze rodí, jak si počínají zdravotníci atd. atd....Já byla taky šitá, venku i vevnitř a do teď (2 roky po porodu) cítím jizvu, přesto si stojím za tím, že předurčení ženy od přírody je porodit dítě vaginálně. Samozřejmě, že pokud nastanou komplikace, je super, že existuje císař. Jinak mě mrzí, že jste měla takové komplikace ☹️🍀

veronikav31
24. kvě 2021

@ejmate já se s tím už smířila,že porod byl takový jaký byl,já jsem malá a hubená.nastesti syn byl maličký (2,5kg),ale i tak mě dost potrhal.kdyby měl víc tak bych šla na císaře (dcera měla 3,5kg).oba porody jsem doslova a do písmene problila.

ejmate
24. kvě 2021

@veronikav31 Můžu se zeptat, dělali vám nástřih nebo ne při porodu syna?

veronikav31
24. kvě 2021

@ejmate ne, nedělali mi nástřih.

Strana
z3