Porod. Odpovíte prosím na otázky?

sarahsimona
27. led 2021

Ahoj holky,
vím, že tohle téma tady už bylo asi několikrát, ale zeptám se. Jako prvorodička mám samozřejmě strach z porodu. Byla bych moc ráda, kdybyste mi sem napsaly pár informací:

1. Jak dlouho dopředu jste poznaly, že rodíte?
2. Je lepší volat sanitku nebo jet autem do porodnice? Já jsem přemýšlela o sanitce, ale zase než přijedou, tak by možná bylo lepší jet autem. Bydlím totiž asi 30 minut od porodnice.
3. Jak jste tlumily bolest, co Vám pomohlo?
4. Četla jsem, že dávají v nemocnici inhalaci na zmírnění bolesti. Pomohla?

Děkuju moc 🙂

kana11
27. led 2021

@sarahsimona 1. Začalo mi to kolem 5 ráno a pochodovala jsem doma po bytě, a do nemocnice jsem jela kolem 8 až jsem fakt věděla že rodim 😀 Malá se narodila v 14:34 ( akutní císař)
2. Je lepší jet autem.. Než sanitka dojede, tak už tam budete ☺️
3. Nic na bolest nepomohlo.. Jediné si to prodýchat a chodit.. Nebo si dát teplou sprchu.. Jinak se nedá nijak utlumit 😀 rodite...
4. To jsem neměla.. Ale jsou to jen oblbováky 😒

sarahsimona
autor
27. led 2021

@kana11 Děkuju moc za názory 🙂 Ještě se zeptám, jestli byl přítel nebo manžel u porodu? :D Přítel tam na jednu stranu chce a na druhou ne.

tynka9
27. led 2021

V 23 hod mi začaly lehounké kontrakce, ale rovnou po 5 minutách. Po druhé jsme byli v porodnici a malý se narodil v 9 ráno.

Pokud se neděje nic nestandardniho, určitě jet autem. Sanitka není taxi, zvlášť v teto době toho myslím mají až až...

Nic na bolest jsem neměla.

Manžel byl se mnou, ale on je dost hypochondr a nemá rád nemocnice, tak jsme měli dohodu, že může kdykoliv odejít a nikdy mu to vyčítat nebudu. Lepší, než aby se tam někde složil.

sajul
27. led 2021

@sarahsimona dopředu jsem to nepoznala, v 16h mi praskla voda.
Vezme mě kamarádka autem kolem 17h už jsme byli v porodnici. Syn se narodil v 19h.
Netlumila spíš sem se jí snažila nechat přirozeně plynout, příjemná byla sprcha a skákání na míči.
V nemocnici jsem žádnou medikaci proti bolesti neměla ani j jednoho porodu.
Je přirozené, že se bojíš bolesti, ale psychika je mocná čarodějka.. já se na oba svoje porody těšila, možná i proto byli takové jaké byli. Teď jsem zvědavá jakej bude ten třetí..

vladienka
27. led 2021

1. Dopoledne poslicci cca po 7-10 minutach, odpoledne nic, v noci od 1 zacali ozajstne kontrakcie, rano od 6 cca po 5 minutach.. do porodnice sme sli pred 11hod a mala sa narodila vecer 21:32 😄
2. Urcite autom
3. Netlmila som ziadnymi medikamentmi, najviac mi pomohla vana, tam som v porodnici stravila prve 3 hodiny, pomahalo mi hucat, rozhodne nie chodit, ale to si musis prist sama na to co ti ulavi..
4. Na konci som mala len normalnu kyslikovu masku, uz to trvalo dlho

adel2507
27. led 2021

Mně u obou dětí celkem bez varování praskla voda, jinak jsem dopředu nic nepoznala.🙂
U prvního mi pak začaly kontrakce téměř okamžitě, podruhé asi za 4 hodiny. Oba porody jsem měla hodně rychlé, než proběhly nějaké vyšetření, klystýr, sprcha..tak byl čas tlačit.🙂 Na bolest jsem nedostala nic, jenom jsem měla k dispozici kyslík.
Jinak manžel se k prvnímu porodu bál, mně to bylo celkem jedno, jestli tam bude, tak jsem mu řekla, že je to na něm. Když jsem mu ale zavolala, že rodím, okamžitě přijel.🙂 K oběma porodům to ale stihl tak tak, bylo to opravdu docela rychlé.🙂

jane46
27. led 2021

1. Ve dve rano jsem googlila jestli je to ono, ve tri se nechala ukecat do porodnice a v sest byl syn na svete. U mladsi mi rano odteklo trochu vody, jeli jsme na beznou prohlidku, uz si me tam neradi nechali (mela jsem sebou vlozku, co to potvrdila), tvrdili ze tak za dva dny... Chlapa jsem vecer v deset zavolala at kouka dorazit (pres protest PA), sla jsem si s nim sednout na chodbu... Prisla prvni kontrakce a v jednu rano byla dcerka venku 😆 Hned vzdycky kontrakce po par minutach, nic jsem nepoznala 🤷
2. Pokazde autem, ale kdyby nebyl chlap doma mela jsem cislo primo na sanitku te porodnice. Neridim a cesta taky 30 min. A u nas zadny taxi nejezdi.
3. Bolest jsem netlumila, ale mela jsem stesti na pohodove rychle porody.
4. S tim taky neporadim
Me pomohl s porodem aniball... Ne tedy, ze bych nemela nastrih, ale vedela jsem jak tlacit, dychat. Nebranila jsem se klystyru, ten me hodne uvolnil. Jo a "uz porodilo tolik zenskych, to zmaknu taky"

veru181
27. led 2021

1. Naštěstí jsem to na identifikaci porodu měla učebnicové 😀. Celý den poslíčky (odezněly po sprše), druhý den v 10 hodin ráno první kontrakce po 20 minutách, pak po 10, 8, 5 (v 15 hodin)... V porodnici mi ale pan doktor řekl, že jsou to poslíčky, takže jsme jeli zpátky domů, tam mi po sprše praskla plodová voda a kontrakce se zkrátily na 2-3 minuty a dost zintenzivněly. V půl desáté večer byl malý na světě.
2. Měli jsme to zhruba stejně daleko a jeli jsme autem (dvakrát 😀). Sanitku jsem brala jako krajní možnost, ale kdyby nebyl manžel doma, šlo to moc rychle a nesehnala bych nikoho ze sousedů (nabízeli mi odvoz), tak bych volala sanitku).
3. Nepomohlo mi nic 😀. Ze začátku trochu klečení na čtyřech a prodýchávání, v porodnici jsem byla na míči ve sprše a to bylo fajn, ale nijak zvlášť to bolest nezmírnilo. Ale všechno mi bylo jedno v momentě, kdy mi položili malého do náruče 🙂.
4. Nemám zkušenost. Jestli myslíš rajský plyn, tak příbuzná akorát říkala, že ji to tak nějak uklidnilo.

barmil
27. led 2021

@sarahsimona 1. U prvni kontrakce, podruhé praskla voda
2.jeli jsme 70km autem a porad bylo času dost
3. Dýchání, sprcha, horká vana přímo na sále, chození, kleceni na 4. Žádná analgetika ani u jednoho porodu. První začal v 9rano,narodila se za 12h, podruhé mi praskla voda v 16hod a syn se narodil v 10dopoledne druhý den
4. Ten plyn dostala segra a akorát z toho brecela a zvracela, vubec ji to nesedlo

miskamed
27. led 2021

1. v 6 ráno první slabší kontrakce, opakovaly se po cca 5-10 minutách. Začalo čištění těla 😄 k veceru se bolest stupňovala a tak jsem poprosila manžela, aby napustil vanu, že buď rozjedeme porod nebo uklidnime poslíčky. Vstala jsem, že jdu do koupelny a praskla mi voda 😄 do nemocnice jsme přijeli o půl osmé, malý se narodil 2:42.
2.jeli jsme autem, pokud není překotný porod,tak bývá obvykle dost času.
3.nepomohlo mi nic. Žádné medikamenty jsem tedy neměla, ale balón, sprcha, nic od bolesti nepomohlo. Hlavně jsem pak musela být cca 4hodiny než jsem šla tlačit na monitoru, kvůli ozvám. Takže jen ležet na levým boku a to bylo dost nepříjemný a bolestivý
4.zkouseli mi dát rajský plyn, ale mně se z toho zvedal žaludek, takže jsem neměla nic
5.manzel byl se mnou cca od půlnoci do těch třičtvrtě na tři a byla jsem šťastná, že tam je. Celou dobu mě hladil, držel za ruku při kontrakci a vyprávěl vtipy 😄 byla jsem vystrašená a on mi hrozně psychicky pomohl.

andelka
27. led 2021

Rodila jsem třikrát,ale bylo to skoro stejné u všech.
1. Poznala jsem to vždycky, a nikdy mi nepraskla voda dřív než vyloženě při tlačení, a jednou jsem si ji nechala pustit. Takže jen podle kontrakcí,a poprvé i podle slabého krvácení. To mě tehdy donutilo jet do porodnice. Jinak mi ještě nepřišlo že už bych měla brzy rodit.
První porod začal v 19h, do porodnice jsme jeli po 1h v noci, máme ji 10 minut autem. Malý se narodil ve 4h ráno.
Druhý začal též v 19h, do porodnice jsme přijeli v 23:20, malý se narodil 0.14.
Třetí začal kolem 11h, do porodnice jsme přijeli ve 14h, malý se narodil v 15:40.
2. Určitě autem. Poprvé jsme jeli taxíkem, v noci, auto jsme neměli. Podruhé mě vezl brácha autem. Potřetí manžel už naším autem.
3. Nepotřebovala jsem nic. Nejvíc mi pomáhal pohyb v 1 době porodní, chození, kroužení pánví, dýchání.
4. Nemám s ničím zkušenosti. Jen u prvního jsem měla kyslík, tlačení mi moc nešlo,trvalo to dlouho. I přes cvičení s Anibalem jsem měla malý nástřih. Ale opravdu jen malý, v ničem mi to pak nedělalo problém. Cvičila jsem i u dalších,a druhý a třetí porod úplně bez poranění. Takže za mě doporučuji.

malinkaelinka
27. led 2021

35 tt mi najednou odešla trocha vody. Půl hodinky jsem zkoumala, jestli to voda je, pak jsem teda usoudila, že jo, přišla první kontrakce. Než jsem si dala rychlou sprchu a oblékla se, kontrakce stále častější, do porodnice 20 minut cesta, tam jsem došla už s kontrakcemi po 5 minutach. Bohužel poloha KP, plus nějaké další věci, takže CS. K odvozu- kdybych byla sama doma volám ZZS, nemám nikoho kromě manžela poblíž.

nikoulinka
27. led 2021

@sarahsimona ahoj, dám mé zkušenosti 😅
1. mám teda dvě děti a ani u jednoho jsem to dopředu nepoznala, přišlo to z ničeho nic.
2. U syna (první), jsem měla strach z toho, co mě čeká, takze jsem při prvních kontralcich volala manželovi do práce, ať pro mě jede, že si jdu umyt ještě vlasy 😅 U dcery (ta je druhá), jsme ale volali sanitku, protože jsem tak nějak cítila, že to jde moc rychle. Praskla mi voda a hned vzápětí jsem měla tendenci tlačit... A ještě že tak, byl to hodně rychlý porod.
3. Na tlumení bolesti jsem nic takového neměla
4. U prvního jsem dostala tu inhalaci a za mě super 😅 Normálně jsme tlačila, jen jsem si z toho svým způsobem dělala komedii 😂

surikata131
27. led 2021

@sarahsimona pokud to máš do porodnice 30 minut, máte auto a nebudou žádné komplikace (např větší krvácení), tak není důvod, proč si volat rychlou
Porod jsem měla vyvolávaný a nepomohlo mi nic, ani epidurál. Rajský plyn mi nenabídli

handulkak
27. led 2021

@sarahsimona ahoj.

1) u obou holek stejně - okolo poledne bolesti po 10-15 min. Porody druhy den dopoledne/ráno.

2) za mě auto. Dojeli jsme pokaždé a času bylo dost. Já bych třeba i u druhé dojela do porodnice, která by byla dvě hodiny od domu. 😁

3) mě celkem pomohla doma sprcha, jinak na bolest jsem si nedala nic.

4) ten entonox jsem měla ten u kolonoskopie - bolelo to stejně, jen mi to bylo jedno - ale motala se mi hlava.

A manžel byl u obou porodů. A jsem za to rada. 🙂

madbetka
27. led 2021

1. Poprvé a potřetí praskla voda, podruhé mi odpoledne nebylo dobře, cítila jsem, že se něco začíná dít, večer začali poslíčci a kolem osmé už to byly kontrakce po 10 minutách.
2. Auto, jednoznačně. Do porodnice to máme taky skoro půl hodiny.
3. Pomáhalo mi chodit, opřít se o manžela, prodýchavat, horká sprcha.
4. Vnutili mi ho u prvního porodu a už nikdy víc. Strašně mě to oblblo, motala se mi hlava, ale stejně to nepomohlo.

sways
27. led 2021

1. U prvního porodu jsem mela jakési divné stahy už od brzkého rána, večer jsem si vzala kojici polstar a udelala si "pelíšek" na zemi, bylo mi to tak příjemné a jeste ze tak, ve 23:00 hodin mi prislo, ze praskla nádrž :D, ale doprovazely to kontrakce... Pak jsme jeli do porodky (autem) hned, maly se ale narodil az druhy den v 10.

2. Vecer kolem 22.h jsem mela pocit, že ze me neco teče (postupně mi odtekala plodovka), zacala jsem i malinko krvacet a pak zas nic. Do porodky jsem jela (autem) druhy den, uplne vklidu po snídani,bolesti nepravidelne, slabé... Mimi se narodilo v 19:30...

Podle me, spis zalezi na konkrétním porodu... A na tom, jak se cítíš. U druheho jsem si byla jista, ze je vse ok a ze je cas, takze to bylo takove lazo plazo, casu dost 🙂.

Planujes se do porodky odvest sama? Pokud jo, asi bych volila sanitku. Pokud Te nekdo poveze autem, doporucuju si dat pod zadek nejakou deku (z auta plodovku asi uz nedostanes) 🙂. Pokud by to bylo na me, asi bych chtela jet autem i s doprovodem, který se mnou zustane pri porodu 🙂

Preju hodne stesti 🙂

goovana
27. led 2021

@sarahsimona
První kontrakce Přišla v 7:00 rano a hned po 8 minutách
V půl 10 jsem jela do porodnice( na 5 prstu otevřená )
Malá se narodila ve 13:55
Měla jsem jen oxytocin
A do porodnice jsem jela autem cesta nám trvá 12 minut
A manžel byl celou dobu se mnou

sarahsimona
autor
27. led 2021

@sways Mám v plánu jet autem, pokud to přijde k večeru nebo v noci. Zavezl by mě přítel. Přes den je přítelale v práci, tak bych si musela zavolat sanitku. Nemám tady rodinu, nikoho, kdo by mě odvezl kromě přítele :D

barussska1
27. led 2021

@sarahsimona Když mu zavoláš, že rodíš tak by nemohl přijet? Většinou je času dost.

lennus
27. led 2021

@sarahsimona U prvního porodu je odtok vody, bohužel předčasně, pak kontrakce jako menstruační bolesti, postupně častější, u druhého kontrakce a vyjeli jsme po asi 4 minutách, bydlíme kousek. Sanitku bych nezneužívala, pokud není zbytí. Porod určitě poznáš, neboj, není ani ideální vyjet moc brzy, já teď taky nevěděla a sama bych možná vyjela dřív, rodila jsem poprvé v termínu. Poradila mi dula. Moc její přítomnost doporučuju, vůbec mě nanapadlo dát si něco na bolest, hodně radila s ulevovými pozicemi atd., byla skvělá, i manžel její přítomnost ocenil a tvrdil, že on by zdaleka tolik nevěděl, byl tam ale taky. Myslím, že všechny oblbováky oblbují i mininko a můžou mít ve finále i vliv na porod, zpomalení atd., věřím svému tělu, lze se i dobře připravit - datle, maliník, lněné semínko, aniball (epi-no), psychika je nejvíc. Moc držím palce!

lennus
27. led 2021

Jinak ještě dodám, že mi pomohla sprcha a při kontrakci stát, hýbat se, povolit pánev, uvolnit, aby miminko sestupovalo, ponořit se do sebe. Klystýr nebyl nikdy nutný, přirozeně jsem se vyprázdnila sama. Dula je řešení, pokud se muž necítí.
Mně dali u prvního porodu injekci Nalphubin a byla jsem pak utlumená, blbě se mi tlačilo, byla to pro mě nejhorší část porodu, byla jsem v polosedu, nohy nahoře, u druhého porodu jsem seděla a lepší. Před druhým porodem jsem cvičila s Aniballem, nástřih byl, ale věděla jsem lépe díky němu jak tlačit a byla to úleva.

lachtanice86
27. led 2021

Ve dvě ráno kontrakce po 6 minutách, nástup do porodnice v 16hodin, na vyvolání. Porod až další den v 17:35. Jednoznačně auto, proc sanitka, ta je pri ohrožení života, až to začne, chlapovi zavoláš a prijede ne? Tlumit bolest? Nijak, je to porod, max sprcha, chodit. Inhalaci myslíš asi rajský plyn, nechtěla jsem ho. Manžel u porodu byl.

ejmate
27. led 2021

@sarahsimona Ahoj 🙂
1. Mě v sobotu začala odcházet hlenová zátka, takže jsem počítala s tím, že se druhý den asi bude něco dít. V neděli před 4 ráno mi praskla voda a začali kontrakce hned po 2,5 min, takže jsem dala sprchu a jeli jsme. V 6:31 byla dcera venku.
2. Jeli jsme autem, máme to taky asi 30 min.
3. Jen jsem prodýchavala kontrakce.
4. Také jsem chtěla, ale neměli, takže lepší zajistit si to dopředu. Nic jiného jsem nechtěla. Tak jsem měla prd a zvládlo se to v pohodě 🙂
Přítel tam byl, zvládl to taky a to při pohledu na krev omdlévá 😅
Chce to být hlavně v klidu a nebát se.
Horší než celej porod bylo šití po 😅

lucinka_16
27. led 2021

@sarahsimona 1. U prvního porodu mi začaly nějaké malé bolesti o půl 1 v noci. Nevěděla jsem,jestli rodím nebo ne. Nakonec se to pomaličku stupňovalo. Jeli jsme po 5 hodině. Malý se narodil v 9. U druhého hned. 19:15 mi praskla voda,vyjeli jsme za 20minut ( vše jsem měla nachystané,9 dní jsem přenášela. Nejdýl trvalo nabalit malého k babičce,měl zrovna rozdívanou pohádku 🙈). Porodila jsem 21:55.
2. Vždy jsme jeli autem. Manžel už nějaký čas před porodem držel "pohotovost" 😅
3. Netlumila jsem bolest. Prodychavat,povídat si s manželem, vtipkovat. V autě jsem si zpívala s rádiem 🙂
4. Netuším,nikdo nic nenabízel,asi ani nebyl čas,oba porody byly celkem rychlovka 😍

veruuu_kubesovic
27. led 2021

@sarahsimona
1) vzbudily me pravidelne kontrakce
2) autem, sanitka není taxi
3) nijak, oba porody byly rychlé
4) slyšela, u prvního porodu bylo pozdě, podruhé jsem nic nechtěla, ale rodila jsem do hodiny od příjmu

klokanka31
27. led 2021

@sarahsimona tak moje zkušenosti taky jako u prvorodičky
1) já nepoznala že rodím, to mi řekli až v porodnici, kdy jsem byla na 8cm ☺
2)jeli jsme autem
3)měla jsem jen bolesti v kříži, a nic hrozného takže nic na tlumení
4)ani v porodnici jsem neměla nic na bolest, vše proběhlo při "plném vědomí"☺

leymea
27. led 2021

1.u obou jsem nic netusila dokud neodteklo trochu plodove vody.
2. nevidim duvod volat sanitku pokud muzu jet autem (samozrejme v pripade nejakych komplikaci ci prekotnyho porodu bych sanitku volala).
3.na bolest jsem nic nemela a treba ani sprcha mi pri bolesti nepomahala.
4. nemela jsem.

marti89
27. led 2021

1a) První syn nedonošený, praskla mi voda ve 34. tt a musela jsem tedy do 2 hodin do nemocnice, kvůli případné infekci a rozjezdu porodu (i přes zastavování jsem do 12 hodin porodila.
1b) U druhého syna jsem měla poslíčky i po 5 až 7 minutách a pak přešly, jela jsem při kontakcích po 2,5 až 5 minutách.
2) Sama bych neřídila, tak pokud bude partner doma a bude se na to cítit, dojela bych si autem. Kdyby byl rychlý nástup, je lepší počkat na sanitku doma, kde je případné improvizované místo pro porod, než to třeba nestihnout.. Bydlím hodinu a čtvrt od porodnice.
3) S prvním jsem měla jen jednu kontrakci, takže tam nic. S druhým jsem ležela v posteli na boku a cvičila horní nohou, chvilku chodila, v nemocnici jsem byla chvilku na míči (ale to mi nevyhovovalo) a šla pak zase do postele na bok. Nejhorší kontrakce jsem měla v posteli, rajský plyn k ničemu a nic jiného jsem nechtěla, dýchání jako pejsek taky k ničemu (to bych jim tam pro hyperventilaci dřív zkolabovala), místo toho jsem se soustředila na klidné pravidelné hluboké nádechy.
4) Rajský plyn - na slabší kontrakce ok, na silné už nezabírá.

martiniquest
27. led 2021

1. Prvni porod jsem jela na indukci, takze tam jsem vylozene ocekavala jakekoli znamky pprodu. Trvalo to cca 36 hod od podani prostinu, ale od prasknuti vody asi 7
U druheho porodu mi v noci zacala trochu test voda, ale nebyla jsem si jista,nicmene jsen ten den jela na kontrolu a uz jsem tam zustala
2. Pokud te ma kdo odvezt, vzdy je lepsi jet svym autem, nac zbytecne zatezovat záchranku
3. Pri indukci jsem mela epidural, uz jsem byla vyrizena z dlouheho cekani a začínajícího porodu. U druheho porodu jsem nemela a nechtela nic

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru