icon

Porod v dobrovolně zvolené poloze

simone5
13. kvě 2015

Je tu některá, co rodila v porodnici jinak než na koze? Porodem myslím poslední, vypuzovací, fázi. Byla bych ráda, pokud byste se podělily o zážitky: kde to bylo, kdy a jak se to stalo (musela jste si to vybojovat, navrhla vám to přímo PA nebo vás prostě nechali rodit zrovna tam, kde jste byla)? Díky!

Strana
z2
lennus
14. kvě 2015

@jenny.kay Malý se narodil dřív a já stihla jen první předporodní kurz, kde nám paní říkala, ať se hlavně hýbeme, že dítě pak líp sestupuje. A já to tak přesně cítila, tak jsem se pak vyprdla na to, že mám monitor a prostě si stoupala, kývala se ze strany na stranu, dřepla si, taky si pěkně zakřičela, ještě že jsem byla na tom pokoji sama. No a to mi dělalo nejvíc, rození je přirozenost, nikdo by neměl ženě říkat, co má dělat, zvlášť pokud je vše v pořádku, je to instinkt.

simone5
autor
15. kvě 2015

@jenny.kay Děkuji za sdílení, ačkoli je to smutné čtení. ☹ Tohle mě právě zajímalo, zda drtivé množství žen rodí na zádech, protože to tak všechny chtějí, nebo zda jsou tam vmanipulované. I přes tu špatnou zkušenost nicméně věřím, že ti zůstala sice špatná zkušenost, ale jinak zdravé a šťastné dítě. 🙂

jenny.kay
15. kvě 2015

@simone5 Popravdě, já byla spíš zoufalá po prvním císaři, kdy bylo na houby celé těhotenství a celkově jsem byla zdrchaná. U druhého jsem se pevně rozhodla, že prostě rodím přirozeně, takže i to pro mě bylo zadostiučinění, že se to povedlo. Spíš mi bylo zpětně líto, že akorát ten finiš byl zcela proti mým představám.

sikulka2011
15. kvě 2015

Mám stejnou zkušenost jako @jenny.kay (ohledně poloh a ustani kontrakci). Bohužel jsem v tu chvíli netušila, jak je přesvědčit, co chci já. Můj mozek byl jakoby mimo. Tělo si dělalo co chtělo. Pokud bych měla rodit znova tak bych trvala na tom co chci. Jak to cítím. Vzala si doprovod člověka, který by stál v každé chvíli při mně a nedovolil by žádnou manipulaci. Takto bylo hrozně těžké vůbec něco říct. Nátlak ze strany personálu v podstatě nebyl nijak obrovský, jen pod záminkou dalšího měření kontrakcí jsem musela vylézt na "kozu" ale pak už mně nepustili dolů a já neměla sílu (pokyn z mozku do úst) jim sdělit co vlastně chci, vzmohla jsem se jen na to, že takto být nechci. PA mně tedy natočila na bok ve chvíli, kdy mne ale zároveň zvedla trup nahoru - tedy mimčo samozřejmě bylo natlačené. Takže to zavrhla. slova PA: "takhle je to nejlepší, já tu byla také před rokem".....věřím, že pro někoho to je poloha vyhovující (každý má tělo trochu jinak stavěné) ale u velkého dítěte rozhodně ne (tedy to jsem si načetla až pak). Já prostě nechtěla mít nohy do praku. Klečení mi vyhovovalo mnohem více. Před doktorem jsem pak asi po půl hodině bez kontrakci konečně utvořila větu:" Já ale cítím, že takhle se roztrhnu" Oba mi ale odvětili, že ne. Tak jsem prostě zatlačila a kašlala na vše...výsledek byl přesně takový jakého jsem se obávala. Bohužel oni tomu ti doktoři opravdu věří, že dělají to nejlepší. Rozhodně jsem nikdy netoužila po tom rodit v kleče a před porodem jsem nechápala, proč to ženy chtějí. V průběhu porodu to prostě přišlo samo, že mi tak bylo nejlíp.

monja
5. čer 2015

Rodila jsem ve Vidni a "dirigovala" jsem si to sama..Asistentka by sla do cehokoliv, malej se narodil v podrepu,manzel sedel na posteli a drzel me pod rameny. asistentka sedela na zemi a slo to Fakt dobre 🙂

mona19
5. čer 2015

Rodila jsem v kleče na všech čtyřech, věděla jsem, ze na křeslo nevlezu 🙂 celou první dobu porodní jsem prochodila nebo stála. PA mi na tlačení nabízela i porodní stoličku, ale nevyhovovala mi. Manipulace nebyla, měla jsem jenom PA a ta byla nakloněna přirozenému porodu, dokonce mi teplým obkladem nahřívala hráz.

simone5
autor
5. čer 2015

@monja Děkuji za reakci! To zní skvěle! Takový snový porod. 🙂

simone5
autor
5. čer 2015

@mona19 A mohu se zeptat, kde a kdy to bylo?

monja
5. čer 2015

@ Simone5: uzasna byla ta asistentka,jinak ale 27hodin kontrakci a nakonec prirostla placenta...takze se na repete letos na podzim moc netesim...

anieluska
5. čer 2015

Ja som teda obidve deti porodila skoro v sede na porodnej posteli, pri prvom to bola taka rýchlosť, že ma ani nenapadlo, že by to mohlo ísť v inej polohe lepšie (ale skončila som s nástrihom, ktorý som moc nechcela ale nechala som to na posúdení doktra, ktorý potom za mnou prišiel, že sa bál aby ma malá moc nepotrhala keď sa na svet tak vyrútila) to bolo v SR. Pred rokom som rodila v Ostrave a PA sa ma snažila presvedčiť aby som rodila postojačky, ja som chcela rodit na porodnej stoličke, ale keď som videla tu posteľ tak som na ňu vyliezla a odmietla som zlesť :D (do porodnej izby som prišla a hneď som šla tlačiť, takže stoličku by mi museli doniesť s ineje porodnej izby a na to už nebol čas) proste som ale cítila, že potrebujem riadnu oporu aby som sa mohla oprieť a poriadne sa chytiť rukami a ta posteľ mi prišla ideálna nakoniec sme ju nestihli ani došteľovať podľa mojich predstáv a malý bol na svete 🙂 Ak budem ešte niekedy rodiť tak budem asi už na príjme kričať, že ja chcem porodnú stoličku, aby mi ju hneď nachystali aj keď podľa nich to na porod nevyzerá 🙂

mona19
5. čer 2015

@simone5 bylo to před dvěma lety, v Neratovicích. Bohužel to úplně snové nebylo, předcházela tomu hodně drsná konfrontace s lékařem, podepisování různých reverzů apod.Chytla jsem tam bohužel jediného, zato zarytého odpůrce přirozena. PA pak byla prima, ale i tak jsem měla řízené tlačení, o kterém jsem tehdy nevěděla, že to není ok. Malý mě vevnitř trochu potrhal, hráz vydržela. Teď budu rodit zatím nevím kde, už se nechci při porodu hádat😢

simone5
autor
6. čer 2015

@monja 😖 Držím palce, aby to podruhé bylo lepší! 😉

simbelmine
6. čer 2015

Rodila jsem ve drepu, nikdo mi nic nenutil (naopak PA ten drep navrhla, protoze va vsech ctyrech mi slably kontrakce). Brno, Obilni trh 🙂. Na drhou stranu, kamaradku tam nastelovali na zada a neobeslo se to bez tlaceni na bricho. Ja si ale aktivne rikala, co chci, a mela neco nastudovano, coz myslim taky sehralo roli.

atenka46
22. črc 2015

Tak kdyz to tady čtu tak jsem šťastná ze nerodí v CR. Čeká me to za 2 mesice, jsem v italii a rodit budu v porodním domě, na pokoji je manželské postel, vak, porodní stolička, balon, něco malo na protažení a taková ta kruhová porodní vana... Rodí se jen s PA a otcem ditete, doktoři tam ani nemají přístup. V případě komplikaci je nemocnice hned vedle... Nechápu proc něco podobného nemůžou udelat i u nás... Jinak bych chtěla rodit ve stoje nebo v klece, uz několik mesicu dělám dřepy na posílení stehen, ale je mi jasne ze to nakonec bude úplne úplne jinak 😀 nicméně aspon si to budu moct rozhodnout sama....

veronicka89
22. črc 2015

Ja proste nedokazu pochopit, jak dokaze nekdo uplnecizi rozhodovat o moji porodni pozici !!!! ja bych na to v zadnem pripade nepristoupila !!!
Ti lidi tam jsou kvuli me ne ja kvuli nim ! 😉

Pokud je vse v poradku nevidim duvod proc rodit v jine poloze nez bych chtela! nebo nez ve ktere se citim dobre....

Strana
z2