Porod v dobrovolně zvolené poloze

simone5
13. kvě 2015

Je tu některá, co rodila v porodnici jinak než na koze? Porodem myslím poslední, vypuzovací, fázi. Byla bych ráda, pokud byste se podělily o zážitky: kde to bylo, kdy a jak se to stalo (musela jste si to vybojovat, navrhla vám to přímo PA nebo vás prostě nechali rodit zrovna tam, kde jste byla)? Díky!

svetlus_pepca
13. kvě 2015

Já jsem rodila v klasické poloze (nakonec teda pak císařem, protože to prostě nešlo) a nedovedu si představit jinou polohu. Já nevím, ale myslím si, že to naplánovat předem nejde. Že prostě uvidíš, jak to půjde. Chvíli jsem se (pracně) dostala na bok, ale pak jsem zase musela na záda. Podle mého je celý porod jedno velké překvapení a moc toho naplánovat nejde 😉 Ale tím tě samozřejmě nechci od ničeho odrazovat.

andelka
13. kvě 2015

Já teda taky klasicky, na porodní posteli. Byla jsem celkem ráda, že sebou na ni můžu plesknout. Jednu dobu jsem byla na boku,ale ke konci normálně v polosedě. Potřebovala jsem se něčeho držet (takže madla se mi hodila) a neřešit nohy, měla jsem je hodně slabé. ale neměla jsem je nikde zapřené zvýšeně nebo tak, normálně dole, jen kolena od sebe. Vyhovovali mi, že můžu zůstat ležet i potom, jen mi sklonili opěrku.

betelgeuzz
13. kvě 2015

Já myslím, že to naplánovat jde. Záleží na tobě, jestli jsi přesvědčená, že jiná poloha je lepší, nebo se necháš přesvědčit personálem, že máš radši ležet.
druhou dceru jsem porodila na stoličce, přišlo mi to na tlačení lepší, než v leže, jak jsem rodila první. Rodila jsem ve Zlíně, ale musela jsem si o to říct, taky mě chtěly odlifrovat na kozu, ale já řekla, že tak rodit nebudu.

simone5
autor
13. kvě 2015

@svetlus_pepca, @andelka Děkuji za vaše zkušenosti, ale mně opravdu zajímají hlavně ty případy, kdy žena rodila jinak. Nejde mi o to, zda to naplánovat lze nebo nelze, já bych ráda znala zkušenosti těch, co rodily jinak než na koze, protože nikoho takového osobně neznám. 🙂 Děkuji!

@betelgeuzz A mohu se zeptat, jak to přesvědčování probíhalo? Přemlouvali vás nebo vás nechali hned, jak jste řekla, že chcete porodit na porodní stoličce? Musela jste si to nějak vybojovávat nebo stačilo říct, že chcete zůstávat tam, kde jste? Díky moc za sdílení zkušenosti! 🙂

slunickova123
13. kvě 2015

Nechali na me jak bych si prala porodit...v pisledni fazi - uz jsem citila vlasky - jsem chvili stala oprena o postel,chvili na boku, ale nakonec jsem si zcela dobrovolne vlezla do postwle a porodila v polosede, prislo mi to nejlepsi v tu chvili. Porodnice byla supr - Jablonec n. N.

betelgeuzz
13. kvě 2015

Byla jsem na WC, kde na mě přišlo tlačení, a když jsem se pak dostala zpátky na pokoj, tak mi řekly, ať si lehnu. No a já řekla, že v leže rodit nebudu, že chci nějakou vertikální polohu, např. stoličku. Tak donesly stoličku. Ale samy od sebe mi to nenabídly.

lennus
13. kvě 2015

Jedna kamarádka rodila v porodním domě v Anglii a rodila v kleče, opřená o postel. Druhé rodila už v ČR a hodně si nechala zvednout to křeslo, prostě si to dirigovala.
Mě dali tak nějak automaticky na porodní křeslo, nikdo se mě na nic neptal, jde to ale hodně zvednout. Mrzí mě, že se nesnaží u nás víc vnímat ženy, jak by se jim líbilo rodit. Mě to v tu chvíli ani nedošlo, ani mi to nijak zvlášť nevadilo. Ale říká se, že v leže se porodní cesty uzavírají a může to mít pak vliv na nástřih a taky že každá žena podvědomě ví, v jaké poloze rodit. Přirovnává se to k tlačení na velkou.
Chtěla bych druhé rodit v porodnici, kde jsou nakloněni možnosti rodit v poloze, která je ženě příjemná. Dokonce je prý i fajn nechat tlačení na ženě, že ví, kdy je ta správná chvíle, ale u nás spíš ponoukají k tlačení podle kontrakcí.

Já prostě nechápu, že v zahraničí některé věci fungují normálně a tady jsme jak sto let za opicema, i ambulantní porody. Teď rodila kamarádka v Německu a druhý den šla domů.

ivular
13. kvě 2015

@simone5 Já jsem rodila na posteli v leže na boku. Na zádech na koze bych ze sebe nevytlačila, s prominutím, ani h.. Rodila jsem v Podolí a měla jsem naprosto úžasnou PA. Bohužel, to je ale všechno, co hezkého můžu o ÚPMD říct 😖

lennus
13. kvě 2015

Jinak mě poučili, že na koze už se nerodí, že je to polohovatelné porodní křeslo. 😀

@ivular Co se Ti nelíbilo na Podolí? Já měla rodit na Bulovce, moje gynekoložka je tam vedoucí porodního, ale neplánovaně kvůli předčasnému porodu a rekonstrukci na Bulovce jsem rodila v Krči - byla jsem tam spokojená, druhé bych ale ráda rodila v Hořovicích.

betelgeuzz
13. kvě 2015

@lennus nojo, budem tomu říkat křeslo, dáme mu krásnou sluníčkovou barvu a běda rodičky, jak nebudete spokojený 😀

andelka
13. kvě 2015

@simone5 no,já jsem zpočátku měla představu,že budu rodit v kleče, tak jak se mi nejlépe cvičilo s epinem,měla jsem to i v porodnim plánu, že bych chtěla rodit jak si tělo řekne. Jenže s porodnimi bolestmi jsem nakonec sebou placla na postel 😅 tělo si vybralo.

simone5
autor
13. kvě 2015

@andelka Aha, tak to jo. Pokud ti to tak vyhovovalo, tak to jsem ráda. 🙂 Mně právě jde o to, že ženy jsou často tak nějak vmanipulovány do toho jít na kozu (nebo porodnické křeslo...asi je jedno, jak tomu budeme říkat 😉 ) a mně proto zajímá, zda rodila některá jinak a jak k tomu došlo. Každopádně díky za sdílení, opravdu si vážím všech zkušeností tady. 🙂

betelgeuzz
13. kvě 2015

@simone5 taky je to ovlivněno tím, že na porodním boxu nic jinýho není. kdyby tam byl sedací vak, stolička, balon a mohly si ty polohy vyzkoušet, tak by třeba spousta rodiček volila jinak.

verushe20
13. kvě 2015

Já rodila taky v pololehu na posteli a jinak si to nedokazu predstavit. Na ctyrech a v čopě to byla nesnesitelna bolest

lennus
13. kvě 2015

@simone5 Je pravda, že pro mě bylo nejhorší a nejbolestivější tlačení, ten tlak na konečník byl úporný, nejhorší zážitek z celého porodu, naštěstí velmi krátký, malý vylezl na 3. zatlačení během asi 20 minut. Ale taky mě napadlo, že kdybych měla třeba možnost rodit jinak, mohlo by mi to být malinko příjemnější. Kdo ví.
To téma se mi líbí, protože jsem to taky dost řešila.

katyxq
13. kvě 2015

@simone5 s tou manipulací na "kozu" souhlasím - přesně tak to u mě proběhlo (v polosedu a s "bonusy" typu řízené tlačení, spalsmolytika, nástřih) ... ale jinou zkušenost zatím nemám, leda snad až v červenci po druhém porodu (chci svoji PA a ta preferuje, aby maminka byla na zemi, na žíněnce a sama si vybrala polohu)

simone5
autor
13. kvě 2015

@katyxq Ta to držím moc palce a budu ráda, pokud bys sis vzpomněla a sdílela s námi svou zkušenost, pokud budeš rodit jinak než na křesle.

katyxq
13. kvě 2015

@simone5 moje předsevzetí je, že na to monstrum nevlezu 😉

nebetka
14. kvě 2015

Já jsem plánovala židličku, ale když nadešel ten čas, chtěla jsem ležet. Nejdřív jsem byla na boku, potom na zádech a nohou jsem se opirala o rameno PA.

broukarici
14. kvě 2015

@ivular muzu se zeptat na blizsi zkusenost s Podolim? 🙂

lucinacka
14. kvě 2015

Mne to bylo nejprijemnejsi na boku, takze jsem rodila na kresle, ale nechali by me i na zemi na zinence.. V polosede jsem nechtela za zadnou cenu

petrasipkova1
14. kvě 2015

@ivular Taky by mě zajímalo, co se ti na Podolí nelíbilo, abysme se poučily, já jsem zatím spokojená, uvidíme porod, ale je fakt, že mám domluveného porodníka, tak doufám, že to snad bude lepší komfort 🙂 Chtěla jsem tam rodit hlavně kvůli malé, myslím, že v péči o miminka jsou top, takže kdyby něco, tak aby byla v pořádku. 😉 , jinak já jsem celkem nenáročná, takže snad to bude ok 🙂

jenny.kay
14. kvě 2015

S Epinem jsem měla natrénováno, že v pohodě tlačím vkleče, nebo v podřepu. V Hořovicích mi bohužel řekli, že když jsem 23 měsíců po císaři, tak jsem riziková rodička a donutili mě rodit na křesle v klasické poloze. Do té doby skvěle probíhající porod se začal zadrhávat, přímo jsem cítila, jak se malá hlavičkou sekla a nejde ven. Všichni mi do toho kecali, došlo na oxytocin a nástřih - no, mrzí mě to. Jako přirozený porod samozřejmě milionkrát lepší než předchozí císař a Hořovice milionkrát lepší než předchozí Podolí. Ale i tak mě tohle zklamalo. Jsem přesvědčená, že kdyby mě nechali rodit v "mé" pozici, tak mohlo vše proběhnout lépe.

simone5
autor
14. kvě 2015

@lucinacka Můžu se zeptat, kde to bylo?

simone5
autor
14. kvě 2015

@jenny.kay To mě moc mrzí, ale díky za sdílení zkušenosti, přesně tohle mě zajímá. ☹ Ale moc to nechápu...vysvětlili ti, proč bys nemohla po posledním císaři rodit jak chceš? Moc tomu nerozumím.

lucinacka
14. kvě 2015

@simone5 V Neratovivich. Pred porodem jsem prave tohle hodne resila a udajne by to melo jit i v Podoli, rikala moje PA

jenny.kay
14. kvě 2015

@simone5 Protože měli strach, že by mi mohla při tlačení prasknout jizva po císaři (přitom jsem ji měla předtím zkontrolovanou UTZ, ale to bohužel bylo v Podolí, kam jsem jezdila na kontroly pro případ, že by Hořo měli plno). Nakonec to dopadlo relativně dobře, ale malá měla Apgar 9-10-10, protože byla v porodních cestách zbytečně dlouho a já si mohla nástřih taky ušetřit. Popravdě, kdybych ještě jednou někdy měla rodit, tak se budu snažit trvat si na své porodní pozici, protože to už bych po císaři měla dlouho a nebyl by snad důvod nutit mě do něčeho, co mi extrémně nevyhovovalo.

simone5
autor
14. kvě 2015

@jenny.kay No dobře, ale mně přijde, že právě v pozici ležmo jsi vlastně musela tlačit víc, zatímco v té tvé pozici bys nemusela vynakládat tolik energie, trošku by ti pomohla gravitace. Nebo ne? Ten postup mi prostě nepřijde logický... 😕

lennus
14. kvě 2015

Pěkný článek od jedné maminky tady z MK:
http://karlamikova.blog.idnes.cz/c/461523/bohov...

jenny.kay
14. kvě 2015

@simone5 Ano, mně to přišlo taky nelogické. Obzvlášť, když jsem z cvičení s Epinem věděla, že mi ta poloha nevyhovuje. Jenže vyhovovala velmi paní doktorce, která na mě pěkně viděla, měla mě při ruce, no prostě klasické lékařské argumenty, které jsou dle mého celkem zcestné. Měla jsem i vyzkoušeno, že kontrakce byly nejlepší a nejúčinnější, když jsem stála s roztaženýma nohama a visela na manželovi - to přinášelo největší postup. Ve chvíli, kdy mě hodili nejdřív na bok a pak na záda na křeslo, tak kontrakce jako když utne, šílená bolest a zaseklé dítě ☹

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru