icon

Porodní plán. Co jste si do něj psaly?

marti89
16. srp 2020

Maminky, sepisovaly jste si nějaký porodní plán? Co jste si do něj psaly, resp. litovaly jste zpětně, že jste si tam něco nenapsaly? Prvního prcka jsem rodila předčasně, takže tam šlo vše stranou, teď to vypadá, že bych přeci jen mohla donosit a tak nad tím přemýšlím, co by bylo vhodné si tam napsat.. Děkuji za tipy.

Strana
z2
marti89
autor
17. srp 2020

Já právě byla u porodu sama, dost vystresovaná z prvotního vyšetření, porod zastavovali, přesto sd rozjel a moc se mnou nekomunikovali, takže jsem nevěděla, co přesně se s mimčem děje, necítila kontrakce pro tlačení a skoro jim tam omdlela, protože poloha na zádech mi vůbec nedělala dobře. Jestli je šance, že by druhý porod mohl proběhnout poklidněji a dát si tam nějaká základní přání (určitě je upozorním na polohu, s tím mám problém i teď) a pár bodů kolem malého (když to samozřejmě zdravotní stav obou umožní), tak budu ráda. Určitě nechci nikomu práci komplikovat, jsou situace, které těžko rodička posoudí, byla bych však ráda, kdyby mi na to upozornili a navrhli řešení, zkrátka určitě víc komunikovali sami od sebe.

levandule_k
17. srp 2020

@marti89 když ti bylo na omdlení, určitě bych se zaměřila na dýchání, hluboké nádechy a hluboké výdechy po celou dobu porodu. Některé PA doporučují v jisté fázi porodu mělké dýchání, jak zadýchaný pes - to podle mě není dobré
https://jemnezrozeni.cz/2018/04/17/dech-v-nasem...

marti89
autor
17. srp 2020

@levandule_k Dýchání jsem si dělala hluboké, PA radila pejska, ale to bych jim tam 100% omdlela, vyloženě mi vadí ta pozice na zádech, jinak to nemám. A tím, jak mi neříkal nikdo, kdy tlačit (a já ty kontrakce necítila), jsem se zbytečně unavovala stálým tlačením.

levandule_k
17. srp 2020

Můžu se zeptat, ty kontrakce jsi necítila, protože jsi rodila předčasně nebo jsi k tomu měla ještě epidurál? Někde se od řízeného tlačení upouští, protože vyčerpává, rodička ty kontrakce prodýchá a tlačí pocitově na závěr, někde stále preferují řízené tlačení.

martiniquest
17. srp 2020

@marti89 Napsala jsem si u obou a udelala bych to znova. Nicmene mi to nepripada az tak dulezite a neverim, ze se tim porodnice ridi, pokud to s nimi nerezonuje. Podstatne je pro me mit u porodu osobu, ktere verim, takze jsem u obou porodu sehnala soukromou porodni asistentku.

puhelin
17. srp 2020

@marti89 Nemate moznost jet do jine porodnice? Tady udelali, z toho co popisujete, spatne snad vse :( Myslite, ze s tou jejich filozofii pristpupi na vasi odlisnou predstavu?

martiniquest
17. srp 2020

@levandule_k S epiduralem ale vypuzovaci kontrakce citis. Aspon ja je citila naprosto zretelne.

veroniqess
17. srp 2020

Psala a byl úplně bez problému dodržen, takže rozhodně nemám pocit, že by byl k ničemu. Díky plánu a mým přáním jsem porodila přirozeně a bez nástřihu, takže okamžitě fyzicky ok.

levandule_k
17. srp 2020

@martiniquest Mně jen zajímá, proč necítila kontrakce, co všechno to ovlivnilo, protože @marti89 se lékaři pokoušeli zastavit porod kvůli tomu, že rodila předčasně.

Já jen vím, že epidurál má vliv na hormony, co ovlivňují stahy dělohy a že může dojít k prodloužení porodu.

jane46
17. srp 2020

Mela jsem u obou porodu, nase porodnice je ma formou dotazniku na svych strankach. Ale v kazdem pripade jsem verila personalu a nemela problem zmenit nazor, kdyby bylo potreba. Oba porody jsem mela za par hodin od prvni kontrakce za sebou, takze 3/4 mych prani nebylo potreba, tak nevim, zda by k nim prihledli.
Jako prvorodicce mi taky pomohl si predstavit jak to bude probihat a o co si rovnou rict treba.

marti89
autor
17. srp 2020

@levandule_k Nevím, proč jsem necítila kontrakce, nic jsem si na bolest píchnout nenechala (protože jsem ani žádné neměla po příjezdu do nemocnice s prasklou vodou), dali mi něco na zastavení porodu, kortikoidy malýmu na plíce a antibiotika kvůli prasklé vodě. To bylo 5 odpoledne a druhý den jsem ráno před půl šestou měla jednu velkou kontrakci, která mi nutila už tlačit, tak jsem si zavolala sestru, ať se na mne přijde někdo podívat. Zhrozili se, že jsem otevřená už na 7 cm a hned na kozu, strčili mi rajský plyn do dootevření (kvůli medikaci na urychlení, malýmu se v té poloze taky nelíbilo) a pak už jsem měla tlačit, což mi nikdo nekorigoval kdy - já prostě stahy necítila a i jsem je na to upozorňovala. Koutkem oka jsem zaregistrovala, že se připravují jít na císaře, jestli nebude rychle venku, od té kontrakce jsem ho dostala ven za 20 minut a hned mi ho odvezli pryč (s tím jsem se smířila už po prasknutí vody, že mi ho vezmou na neonatologii a já budu na gynekologickým oddělení).

martaskaaa
17. srp 2020

Neměla jsem nic a bylo mi to jedno 🙂👍🏻
Třeba v hlavě jsem měla nastavený, že nebudu chtít nic na bolest, klystýr že zvládnu sama, že nechci nastrihnout nebo oxytocin...
No nakonec jsem měla všechno. Za klystýr jsem nakonec byla ráda. Měla jsem vyvolávaný porod, takže jsem to nevydržela a dali mi něco na bolest (ne epidural), pak začaly padat ozvy, tak mi dali oxytocin, aby malého popohnali ven a protože byl i docela velký, tak mě i nastřihli. Můžu říct, že mi to bylo v tu chvíli fakt jedno, co se děje, já byla ráda, že už je malý venku.
Ale jinak mi ho hned dali na tělo, chlap přestřihl šňůru a nějaký dotepání pupečníku se nekonalo. Ale je mi to vážně fuk, hlavně, že jsme oba byli v pořádku a spolu. přijde mi, že teď všechny nastávající maminky řeší nesmysly (i když chápu, že chtějí mít hezky porod, ale za mě se porod naplánovat tak úplně nedá)

katebk
17. srp 2020

Píše se tam jestli chces treba epidural, nebo vanu, míč, pomůcky, co s placentou, kontakt s miminkem po porodu, polohy... Ja byla v porodnici, kde na kurzu říkali, že to podporují vyslechnou tě, při příjmu, to všechno projdeme... ale bohužel pak to tak vubec nebylo, nikoho to nezajímalo 🙂 ale věřím, že to tak není všude

malytlustyhroch
17. srp 2020

@marti89 nektery porody jsou proste "divny", u druhyho jsem najednou taky byla bez kontrakci a mimino v porodnich cestach, nastesti slo vytlacit docela dobre, ale ten zmatek a panika venku i uvnitr byly fakt blby. Zas me to naplnuje uklidnujici predstavou, ze bych treti kdyztak vytlacila zrovna tak, kdyby kontrakce opet zmizely. Maji to s nami zdravotnici tezky, nekdo by radsi vic informaci (treba ja a ty) nekdo hlavne nechce byt rusenej, nekdo chce mimino umity, nekdo ne. Na to si myslim, ze je proste ten porodni plan dobrej, ze se to tam slusne napise,, v idealnim pripade probere dopredu a kdyz se treba vystridaji smeny, tak si to kdyz maji chvilku prectou a vedi, i kdyz treba rodicka jen vrci a doprovod se mluvit stydi 🙂

michaela1990xx
17. srp 2020

@rebe vim od kolegyň zdravotníků případy, kdy to ty matky hroti hodně. Například tam byl jeden par, který nechtěl žádný zásah do porodu, takze to respektovali, jenze dite se začalo dusit, tak tam personál nabehl, jenze otec zatarasil dvere, ze si nepreji žádný zasah. Ani nebudu radsi psat, jak to dite dopadlo a rodina samozřejmě žaluje nemocnici. Dalsi připad byl, ze rodicka si nepřála nastrih a vyhrozovala smrti, kdyz ji nastrihnou a jsou případy, kdy prostě ten nastrih nutny je. No a pak přijmite so porodnice nekoho, kdo vám vyhrožuje smrti. A je toho daleko vic. Nikomu nic nevyvracim, jen rikam, ze ja žádný plán nemam a vse nechám na odborníkovi.

marketka_m
17. srp 2020

nemela...duverovala jsem doktorum a co se mi nelibilo nelibilo nebo chtela zmenit rekla jsem primo u porodu

michaela1990xx
17. srp 2020

Jako zdravotník se nedivim, ze jsou některé nemocnice proti porodním plánům. Protoze v dnešní době vas žaluji úplně za vse. A porodní plán fakt smrdi zalobou.

rebe
17. srp 2020

@michaela1990xx To ale píšeš o něčem úplně jiném. Ano, někteří pacienti (nejen rodičky) se chovají bláznivě a každý zádrhel berou jako záminku k žalobě. Ovšem pokud se personál bojí žaloby, pak porodní plán s přesně stanovenými souhlasy je pro něj naopak ochranou. Naopak odmítání porodního plánu ochranou není, spousta žen zpětně zjistí, že na nich byly vykonány zákroky, k nimž nedaly informovaný souhlas – a to je důvod ke stížnosti či žalobě.

marti89
autor
17. srp 2020

@michaela1990xx Tak to jsou už ale extrémy, kdy neví, co roupama.. Já bych si chtěla sepsat normální smysluplný věci, ne někoho buzerovat, natož ohrožovat život mimča nebo svůj - prostě buď to průběh umožní, nebo ne..

marketka_m
17. srp 2020

@michaela1990xx zemrelo???

levandule_k
18. srp 2020

@marti89 Měla jsi náročný porod, když si tady čtu občas diskuze, tak vidím, že každý může být úplně jiný. Přeji ti, aby jsi rodila v termínu a vyšly ti věci, co si přeješ 🙂

@michalela1990xx Někdy je nástřih nutný, ale někde ho dělají rutinně a myslím si, že je lepší počkat, jestli nástřih bude nutný nebo ne, protože se žena vůbec nemusí potrhat.

michaela1990xx
18. srp 2020

@levandule_k ale taky jsem byla svědkem, tenkrát ještě na praxi, kdy rodička odmítla nastrih. No a roztrhla se i s konečníkem, no prostě úplně durch und durch, to nebyl moc pěkný pohled. Pak rikala, ze si ho raději mela nechat udělat. Proto rikam, je to každého věc, ale ja nechám vse do odbornícich.

marti89
autor
19. srp 2020

Co si myslíte o takovém porodním plánu? Nechci to psát nějak direktivně..

Dobrý den,

předkládám Vám seznam porodních přání, prosím o jeho respektování, bude-li to možné, a pokud nedojde k život ohrožujícím komplikacím mne nebo miminka. Zároveň prohlašuji, že přijímám veškerá rizika spojená s mými přáními.

PRVNÍ DOBA PORODNÍ
• Nepřeji si vaginální vyšetření, není-li nezbytně nutné.
(z důvodu traumatizujícího a velmi bolestivého zážitku z prvního porodu, ráda bych se tomuto zásahu vyhla, alespoň do doby, než se začnu samovolně otevírat na porod)
• Pokud to bude možné, ráda bych zvolila při CTG monitoraci polohu na boku.
(na zádech se mi dělá špatně až do mdlob).

DRUHÁ DOBA PORODNÍ
• Možnost výběru nejpohodlnější polohy pro tlačení a jejich případné střídání.
• Preventivní episiotomie (o nutnosti provedení přenechám rozhodnutí na lékaři dle aktuálního průběhu porodu, nebude-li nutné, prosím neprovádět).
• Nepřeji si naléhání na břicho - Kristellerovu expresi plodu (tlak na fundus)

KOMPLIKACE BĚHEM PORODU
• Pokud bude nutný císařský řez a bude to možné, přála bych si, aby proběhl v lokální anestezii a zároveň, aby partner mohl být přítomen. Bude-li to možné, ráda bych poté měla alespoň na chvíli miminko u sebe.

PO PORODU PROSÍM O:
• Položení miminka na mé tělo (samozřejmě po nezbytných vyšetřeních)
• Nepřeji si, aby miminko bylo koupáno – pouze otřeno.
(Vykoupu si ho později s použitím vlastní kosmetiky, případně kosmetiku ráda zapůjčím; kosmetiku jsem vybírala vhodnou i pro ekzematiky – tento bod je kvůli staršímu synovi, který na něj trpí.)

ODDĚLENÍ ŠESTINEDĚLÍ
• Informujte mě, prosím, o všem, co se bude s miminkem dít po celou dobu, kterou strávíme v porodnici.
• Nepřeji si dokrmování dítěte, v případě nutnosti bych ráda, aby bylo využito mléko Kendamil (mám s sebou včetně flaštičky, a ráda zapůjčím, včetně dudlíku).
• Prosím o pomoc s případnými obtížemi při kojení, byla bych ráda, aby bylo miminko kojené.

Velice děkuji za vyslechnutí mých přání, pomoc, ochotu a trpělivost při porodu.

takarablog
19. srp 2020

nemela jsem pri prvnim tehu a nebudu mit ani pri druhem. Prijde mi, ze bych se zbytecne stresovala, kdyby vsechno neslo podle planu. Hodne stesti.

flyhigh
19. srp 2020

@marti89 myslím, že je to sepsané hezky, v porodnici, kde jsem dvakrát rodila by s tím problém neměli a snažili by se vyhovět. Ještě bys tam mohla dopsat koho si přeješ u porodu (otec dítěte, dula).

me_druhe_ja
19. srp 2020

@marti89 Tohle je vážně nutné v českých porodnicích? 🤔 U mě tohle probíhalo vše automaticky

malytlustyhroch
19. srp 2020

@me_druhe_ja jestli je to nutne v ceskych porodnicich psat takove samozrejmosti? No, prave podle toho na jakou narazis smenu, nekdo to dela samozrejme a jeste treba rodicce doporuci dalsi "moderni vymozenosti" jako treba savci polohu miminka na prvni prisati. Nekdo naopak je konzerva bud z presvedceni nebo z lenosti, a bude ti treba davat prednasky o tom, ze kdyz chces kojit dite casteji nez po trech hodinach, tak ho jednou neuzivis, kolik bude jist (cerstva zkusenost 10 m zpet).

marti89
autor
19. srp 2020

@me_druhe_ja U mne bohužel některé body neproběhly a třeba volba porodní polohy, abych při ní neomdlévala, je pro mne poměrně důležitá (ne za cenu ohrožení života samozřejmě), prvně se mi nikdo neptal, automaticky mi hodili na kozu a i při monitoru jsem musela být na zádech, kde se mi dělalo špatně. Kdybych nezvládla vytlačit malýho tak rychle, skončili bychom na císaři (na kolik by to ovlivnilo právě tohle bych spekulovala, a to nechci - jen bych ráda předešla tomu, abych jim tam zase zbytečně kolabovala, obzvlášť teď s těma rouškama).

nikola_kopecka
Odpověď byla odstraněná
Strana
z2