icon

Předem doporučený císařský řez. Jaké jsou důvody?

kotatko_va
15. říj 2023

Z jakých důvodů vám byl předem doporučený císařský řez? Je tu někdo, kdo ho měl na vlastní žádost?

martulka88
15. říj 2023

@kotatko_va Pro crohna a hlavně pro nepříznivou porodnickou anamnézu.

teenyel
15. říj 2023

Pokud vim, pozaduji pro cisare nejakou anamnezu. U me to bylo z duvodu prodelanych tezkych poporodnich depresi po prvnim porodu, kdyz se mi rozjela uzkostne-depresivni a panicka porucha + tokofobie. Mela jsem od psychiatricky indikaci k dalsimu porodu cisarem a bylo to respektovano. Projevilo se to uz pred prvnim porodem, ale tam mi vsude rekli jen "no jo, kazda prvorodicka ma strach". Bohuzel u me se nejednalo o beznou formu strachu a podle toho to i dopadlo. Nefungovaly hormony, telo nespolupracovalo a kdyz uz by presli k akutnimu cisari, tak bylo pozde, mala byla uz moc v porodnich cestach a muselo dojit na vex.

rnika
15. říj 2023

Poloha příčná v prvním případě a podruhé, protože hrozila ruptura jizvy a dělohy.

katule1990
15. říj 2023

@kotatko_va Poloha KP v kombinaci s nizkou porodni vahou (2 kg), spatne monitory.

zekrt
15. říj 2023

Špatné průtoky. Akutně a dost předčasně.
Druhé dítě šlo naštěstí přirozeně.

alpakovo
15. říj 2023

První syn akutní, zasekl se cestou a nechtěl slézt až dolů. Druhý syn plánovaný, protože po prvním CS reoperace jizvy, taky pozitivní streptokok a v devátém měsíci prodělaný těžký zánět průdušek,jako astmatik bych porod ani neudychala. No a třetí syn opět akutní, kromě vtoho že byl předčasně,tak 4 uzly na pupeční šňůře, to by prej dobře nedopadlo 🤷

nazka
15. říj 2023

@kotatko_va první akutní kvůli preeklampsii, druhý jsem si tak víceméně mohla vybrat.. Každopádně mi opět vyšlo vysoké riziko preeklampsie a další možné komplikace. Chceš cs nebo naopak?

misha31
15. říj 2023

Mam zasebou 3x spontanni pneumothorax (praskle plice), tlakem pri porodu by opet mohly plice prasknout.

fandysek_1
15. říj 2023

@kotatko_va poloha šikmá u prvního a pak u dalších mi byl vždy doporučen

kotatko_va
autor
15. říj 2023

@nazka Mám z porodu psychický blok a strach. K tomu mám velmi nízký práh bolesti, co jsem si v mnoha situacích např. u lékaře ověřila. Co někdo necítí, mě už může opravdu bolet☹. Ráda bych co nejpřirozenější porod, zároveň strach z něj je neuvěřitelný. Představa nástřihu nebo strkání do mě kleští nepřichází v úvahu.

arevb
15. říj 2023

@kotatko_va první císař akutní pro špatnou polohu hlavičky, druhý plánovaný pro bolest v jizvě a třetí plánovaný, protože předtím 2 císaře

teenyel
15. říj 2023

@kotatko_va v takovem pripade bych asi resila formou terapii a pokud by se nedarilo odblokovat, tak psychiatr. U me byl blok opravdu takovy, ze to zkomplikovalo porod. Ale u mnohych pomohou terapie a dostatecna priprava, ze pak rodi normalne a je vse v poradku. Drzim palce a preji hodne stesti.

katule1990
15. říj 2023

@kotatko_va Jak uz zaznelo, resila bych formou nejake terapie. Pokud mas nizky prah bolesti, tak cisar opravdu vyhra neni, naopak. Nastrih byt nemusi, da se tomu dobre predchazet, zato u cisare rozriznou nekolik vrstev bricha s jistotou a fakt to boli, casto jeste pekne dlouho po porodu.

rnika
15. říj 2023

@kotatko_va Přikláním se k názorům ostatních. Mám ještě dva porody vyvolávané (tak mohu porovnat) a to hojení po císaři pro mě bylo o dost horší.

janule0123
15. říj 2023

@kotatko_va u prvního porodu ani nevím ze me nastrihavali u druhyho ani neivm ze jsem se roztrhla… se nějak ztratilo v těch hormonech… porod sice bolí, ale vesměs par hodin - císař je velká břišní operace a bude te bolet přinejmenším několik dni … mám za sebou teda jen operaci slepého streva, ale nerozumím jak se někdo muže rozrezanym břichem starat o mimco … možná i zjistit u normálního porodu možnost nějakýho toho “tlumení” bolesti …

zekrt
15. říj 2023

Zažila jsem cs i porod a bolesti hojení byly po císaři mnohem horší. Navíc pokud chceš mít víc dětí, nešitá děloha je lepší... zkusila bych terapie se zkušenou PA, dulou nebo psychologem. Držím palce!

zuzanak1
16. říj 2023

@misha31 já mám za sebou dva pneumotoraxy a následnou operaci plíce a doufám, ze mi ho taky napíšou. Protože už jsem slyšela názor, ze pneumotorax není důvod k císařskému řezu. 🤦‍♀️

misha31
16. říj 2023

@zuzanak1 ja se vztekala, ze chci rodit normalne, ale bohuzel. Pry nemam tlacit ani pri stolici, aby plice nahodou nepraskly 🤣 byla jsem kvuli tomu na 2 pracovistich. Fakultka Hradec Kralove a Havl Brod a oboje se shodli, ze jedine cisar. Mam jeste teda vzacnou poruchu srazlivosti krve, u prvniho cisare mi museli davat 4 transfuze a lezela jsem na ARO. Ale poprve za svuj zivot ctu, ze nekdo taky prodelal spontanne pneumothorax, ja se jeste s nikym nesetkala 🙂

1pomnenka
16. říj 2023

@kotatko_va To není důvod k provedení císařského řezu. Najdi si lékaře, kterému za to zaplatíš. Já bych to ale nedělala, kamarádka to udělala a nedopadlo to dobře, bude si to celý život vyčítat. Jedině před porodem léky proti bolesti nebo hypnoporod.

zuzanak1
16. říj 2023

@misha31 tak to je pěkný. Já mám strach, že se něco pokazí a hlavně mě na to tenkrát upozornil i doktor, co mi plíce operoval. Na mimču jsme se s manželem hodně nadřeli a právě si úplně nedovedu představit, co by se dělo, kdyby to ty plíce nevydržely. Ale v práci mám kolegyni, co také má za sebou spontánní pneumotorax… ale už to bylo tak 20let zpět a ta rodila normálně a zvládla to. Já se chystám na konzultaci do Brna, tak uvidím jak to nakonec dopadne. 🙂 každopádně nějak to jít musí oběma způsoby 😀

kotatko_va
autor
16. říj 2023

@1pomnenka Měla nějaké komplikace?

nazka
16. říj 2023

@kotatko_va já tě chápu, já měla taky hrůzu z normálního porodu, i proto jsem pak druhý volila cs a byla jsem ráda, že to je i "lékařsky" podložené, nejen můj výmysl.
Každopádně bych chtěla říct, že po cs ten první den je parádní. Do okamžiku, kdy musíš vstát. Každé vstávání je peklo. Doteď třeba neudělám svíčku, ty svaly jsou poškozené natrvalo. Zvaž, jaké zlo je menší pro tebe.

kotatko_va
autor
16. říj 2023

Díky holky, je tu ještě jedna věc. Mám občas i mírný problém s inkontinencí, teď už to není tak časté jako v nižším věku a vadily mi skoky u sportu. To stejné dvě generace nade mnou, zvětšená bederní lordoza a s tím spojené problémy po přirozeném porodu. Tím, že tam jsou svaly jinak postavené a zároveň v některých částech oslabené/jinde naopak ve větším stažení, tak se stalo, že děloha sestoupila. Celoživotní problémy a nakonec odstranění ženských orgánů. Vypadá to, že mě to čeká také, ale rozhodně bych to řešila dříve než v důchodovém věku. Celoživotně cvičím, kromě aktuální pauzy třetí měsíc, ale anatomii těla nezměním.

1pomnenka
16. říj 2023

@kotatko_va Ona ne, ale dítě. Lékař odjížděl v době plánovaného císařského řezu na dovolenou, tak ho udělal o 14 dní dříve. Ani po několika operacích úplného refluxu se nikdy dosyta nenají. Je to doživotní. Vyčítá si to, protože, co by bylo kdyby, že jo.

fandysek_1
16. říj 2023

@kotatko_va ale intenkontinenci můžeš trpět i po císaři. Pokud máš snížený práh bolesti tak ti císaře moc nedoporučuji. Mám za sebou tři a nebylo to jen tak, že pak běháš jako laňka. Spíš bych se snažila na tom strachu pracovat.