Prirodzený pôrod KP v nemocnici u Apolinára

janazacekova
7. čer 2015

Mam dieta este stale KP (37+6) a na poslednej kontrole mi lekar navrhol, ze by to slo aj prirodzenou cestou. Este sa uvidi buduci tyzden podla utz. Mam strach zo sekcie, ale este vacsi asi z toho, ze by sa mimcu nieco mohlo stat pri prirodzenom porode. Ma niekto skusenost, ako ste sa nakoniec rozhodli a ako to dopadlo?
Dakujem

smallinka
7. čer 2015

Sekce se bát nemusíš, nic to není. Víc bych se bála rodit přirozeně zadečkem.... ale jsou ženy, které to zvládly.

profiss
7. čer 2015

Ahoj, já sem měla syna umístěného také koncem pánevním. Šla jsem na sekci, protože jsem si vybrala porodnici, kde mi oznámili, že prvorodičky u nich koncem pánevním nerodí, jdou rovnou na sekci, že když chci rodit přirozeně, ať jdu do jiné porodnice. Takže ti radím, nebo jest-li už máš zjištěno, jest-li by tě tam normální cestou odrodili. Jinak když mi v porodnici popisovali, jak porod probíhá, tak je to pro miminko opravdu riziko. Císař jako samotný zákrok je v pohodě, nemusíš se bát, nic necítíš a za 20 min. je po všem. Miminko v pořádku ani není zmuchlané 🙂 Sice ty se budeš zotavovat o něco déle, ale miminko bude ok.

janazacekova
autor
7. čer 2015

Prave ze sa bojim tych rizik prirodzeneho KP, nikdy by som si neodpustila keby sa nieco prihodilo. Preto zvazujem, ze si radsej odtrpim sekciu, ale menej bude ohrozene dieta.

profiss
7. čer 2015

@janazacekova Když to budeš mít plánované, tak to máš odbyté za chvilku. Já to měla neplánovaně. Malý se mi otočil začátkem 37tt zadečkem a chtěl ven. Tak jsem si užila i kontrakce, ty to budeš mít bez bolestí, jen půjdeš na sál. Může jít s tebou i manžel, protože počítám, že by ti dali částečnou narkózu a byla by si při vědomí a mohl by tě podpořit a uklidňovat. Miminko je venku za 5 minut, nejdéle trvá dočišťování a šití.

martina468
7. čer 2015

Ahoj,mám podobný ,,dilema'',akorát s tím,že jsem mín týdnu než ty-34tt,takže mám ještě šanci na otočení.Můj gynekolog mi také řekl,že jelikož jsem druhorodička a předpoklady k tomu mám,že bych koncem pánevním rodit mohla,že to většinou zkouší normálně a pak až se přistupuje k císaři..Byla jsem v porodnici,kde budu rodit,domluvit si doktorku k porodu,spolu jsme to prokonzultovali a rozhodla jsem se pro císař..Z přirozeného porodu KP mám strach

yvetta
7. čer 2015

Ahoj kamoska rodila KP prirodzene a hovorila,ze po par hodinach behala lepsie ako zeny co rodili hlavickou.Malej nic nie je dolezite je,aby mal porodnik s tym skusenosti,lebo ju rodil primar ako jediny s tym mal skusenost.

janazacekova
autor
7. čer 2015

@martina468 Ahoj, mne moja gynekologicka odporucala cs, ale v porodnici starsi lekar odporucal prirodzeny a vraj pripraveny budeme aj na cs, keby bolo nutne...to mi teda viac odvahy nedodalo. Tiez by som asi bola pokojnejsia keby som mala cs, nedokazem z hlavy vyhnat tie odstrasujuce pripady. ☹

janazacekova
autor
7. čer 2015

@yvetta Keby som vedela, ze aj u mna to pojde tak lahko....ale clovek nikdy dopredu nevie. A ja sa bojim riskovat, predsa len ide o zivot mojho dietata.

martina468
7. čer 2015

janazacekova @ Já jsem to taky strašně řešila,a uklidnila mě až doktorka v nemocnici,a řekla mi že mě nikdo do toho nutit nemůže..tento porod vyžaduje hlavně spolupráci maminky,a pokud se bojíš,tak by tě nutit neměli..mudra v nemocnici právě říkala,že jestli se opravdu na to necítím,nemá to smysl..

janazacekova
autor
7. čer 2015

@martina468 A kde budes rodit?

martina468
7. čer 2015

budu rodit v Prachaticích...to je malá nemocnice

annaluciapetrzel
7. čer 2015

@janazacekova ahoj, sestenka rodila KP, naprosto v poho, ale v nemocnici, kde s tim maji zkusenosti, Obilnak Brno. Ale vyvolavali ji to (z duvodu velikosti ditete). Jako pul h po porodu mi volala jako kdyby nic. 🙂. Ale je pravda, ze ji nevysla placenta. Ale to bylo tou indukci. Ja byt tebou to proberu V KLIDU s lekarem v nemocnici a uvidis, rikala bych si, ze lekari to poznaji kdyz to nepujde a pujdou do cisare. Jinak koukni na 4 v tom, myslim, ze to je druha serie, pani tam rodila KP ;).

mysonek
7. čer 2015

@martina468 tam rodila kamarádka KP normálně. Prvorodička, zjistili to až při porodu. Myslím, že jinak by do toho nešla ani ona ani lékaři. Ale prý v pohodě. Ale rodil jí bývalý primář (Říha), kterého stáhli z ambulance, takže ostatní lékaři s tím asi moc zkušeností nemají.

martina468
7. čer 2015

mysonek @ mudr Říha tam furt je jako externí lékář...ano jedinej asi zkušenej,jinak jdu rodit po 5 letech a z těch doktorů tam po těch letech zůstal pouze Říha a mudr.Nejedlá(ale taky jako externí lékařka).jinak co se týče porodu KP,je to fakt věc názoru,jsou maminky,které do toho jdou a pak ty,co ne..

apacheee
AMBASADORKA
7. čer 2015

@janazacekova Ahoj, s tvojí porodnicí zkušenost nemám, ale rodila jsem mimčo (jako prvorodička) KP a byl to krásný porod, kdybys měla chuť, můžeš si u mě v blogu přečíst článek o porodu, případně napiš a klidně se ptej🙂

https://www.modrykonik.cz/blog/apacheee/article/jak-se-eliasek-narodil-prirozeny-porod-w3llmo/

Jinak pokud se na porod KP necítíš, určitě není problém, aby ti udělali císaře. Pokud bys měla chuť rodit přirozeně, jen do toho, dělá se z toho zbytečný strašák:(

akankeo
7. čer 2015

@janazacekova A jak to citis ty? Takovych miminek je podobne jako levaku, neni to zadny extrem, extrem je, kdyz je miminko pricne, to opravdu rodit nejde. Ja sem cekala mimi koncem panevnim a mela sem domluvenou dulu k porodu, co uz s tim mela zkusenosti s porodem KP. Rodila sem v Apolinari. Bohuzel kdyz v 38. tydnu delali ultrazvuk mimca, jestli je tam dobre pro porod, tak se zjistili selhavajici prutoky, takze nakonec akutni sekce, ale jinak bych ji rodila normalne. Co te ceka je prave ten ultrazvuk pred porodem, aby se podivali jestli mimco nema treba blbe nozicku, pokud se jim poloha nebude libit, doporuci sekci, aby si miminko treba tu nozicku nevykloubilo. Cili to co bylo driv rizikove se s dnesnimi zobrazovacimi metodami eliminuje. Pri vlastnim porodu budes mit nejake zkusenejsiho lekare a jestli to bude fakultni porodnice tak i par mladych doktoru, aby porod videli. Vetsine mamin z porodu koncem panevnim vstavaji vlasy na hlave a tudiz chteji sekci ale ty zeny co KP rodily a co znam si naopak chvalily, ze to bylo lepsi nez hlavickou, ze jim do porodu nikdo nezasahoval a jak sel napred zadecek, tak pak nepotrebovaly nastrih. Tlaci se na 2 faze jednou ten zadecek, jednou hlavicka, kamaradka kdyz to porovnavala s prvnim prckem rikala, ze ji to i min bolelo jak ten zadecek pripravil cestu. Na tento porod musis byt psychicky v klidu, verit si a spolupracovat s miminkem, ale ty co znam rikaji, ze je to nadherny zazitek.

akankeo
7. čer 2015

@janazacekova a jeste jsem zapomnela dodat, sekce ma take sve nevyhody a komplikace. Delsi rekonvalescence, musite dobre pecovat minimalne pul roku po porodu o jizvu, jinak hrozi srusty, vnitrni hrozi vzdycky, ty nerozmasirujete, muze se to dyl hojit a vy budete litat v sestinedeli do porodnice s drenama (to mela kamaradkama a prisla diky tomu stresu o mleko), velka pravdepodobnost sekce u druheho porodu, protoze napriklad v pripade prenaseni nechtej dat vyvolavacku (muj pipad v pripade druhe dcery), aby nepraskla jizva, cele druhe tehotenstvi se musi sledovat sila jizvy a pripadne vzit dite predcasne. Ja mela po druhem porodu jizvu tak tenkou, ze mi gynekolog odmitl i zavedeni blbeho telsika, nastesti se za 3 roky ta jizva preci dala dohromady a cekam treti, ale cele tehotenstvi budu muset pomerne casto na ultazvuk jizvy, srusty boli uz ted, takze to zvazte z obou stran, on ten cisar je operace jako jakakoliv jina a je to mnohem vetsi zasah do organismu nez porod. U prvni dcery sme bydleli tak blbe, ze se manzel musel uvolnovat z prace, aby mi pomahal s kocarem do schodu a z nich ,protze nesmite po porodu x tydnu ani nic tahat, coz je dalsi zasah, u druhe dcery sem tu mela tchyni na vypomoc, ale evidentne sm stejne sem tam za neco vzala vzhledem k zeslabeni jizvy...

janazacekova
autor
7. čer 2015

Ja sa proste neviem zbavit toho strachu o mimco. Uvidim ako dopadne ten utz a co na to lekari. Tiez by som sa rada sekci vyhla, najlepsie by bolo, keby sa este mimi otocilo...mam vsak menej plodovky, tak asi uz velka sanca nie je. Uvidim co povie lekar, necham si vysvetlit rizika, snad bude mat na mna cas. Je to tam hrozne rychle, ale asi sa nesmiem nechat rychle odbyt.
Dik za prispevok

vetyver
7. čer 2015

Já měla dceru taky KP a šla jsem na císaře. Nevěděli jsme co čekáme (u kluka je větší riziko poškození pohlavního ústrojí) a navíc bylo miminko špatně v rotaci. Můj dr to řekl jasně, svoji ženu by tak rodit nenechal. Má to víc rizik ki když nepopírám že jsem byla a jsem stále zklamaná, že jsem nemohla rodit normálně). Ale dcera i já jsme zdravé a teď se nám narodí syn, snad přirozeně, ten se otočil hlavouddolů. Držímpalce!

loupacek
7. čer 2015

Zkušenost nemám, ale když byla dcera v poloze KP, tak jsem byla odhodlaná rodit ji přirozeně. I doktor se mnou souhlasil. Dítě se pak ještě otočilo příčně, nakonec při nástupu do porodnice hlavou dolů.
Na koníkovi jsem četla několik článků o porodu KP, tak jsem je pohledala: https://www.modrykonik.cz/prirozeny-porod-konce...

janazacekova
autor
10. čer 2015

Tak dnes na kontrole mi bola navrhnuta sekcia, termin 19.6. Trochu som sa ukludnila, mozem sa zacat psychicky pripravovat. Verim, ze pre mimco to bude lepsie a ja sa snad z toho rychlo dostanem. Uz len kvoly detom... Dakujem za prispevky a drzte palce.
Jana

vetyver
10. čer 2015

@janazacekova držím moc palce a věřím, že ses rozhodla správně. Není nic nad zdraví.

tarien
10. čer 2015

@janazacekova Držím pěsti 🙂 Kvůli KP jsem taky rodila císařem - přirozeně jsem se na to necítila a v naší nemocnici rodí takto 3-4 děti ročně, což mě neuklidnilo. Bude to dobrý, uvidíš. Já fungovala poměrně dobře i po císaři, nebolelo to tak, jak jsem čekala 🙂 a za týden jsem fungovala normálně (kromě toho, že jsem nezvedala nic těžkého).

janazacekova
autor
25. čer 2015

Tak nakoniec to bola sekcia. Trochu ma to ukludnilo, mala som istotu,ze to bude pre mimco bezpecnejsie. Dcera bola omotana pupocnou snurou, takze rozhodnutie bolo spravne. I ked podla mna krajsi a jednoduchsi bol prirodzeny porod. Ale zvladli sme to, sme zdrave a to je podstatne. Dakujem za podporu a vsetkym koho to este len caka zelam len spravne rozhodnutia.

vetyver
25. čer 2015

@janazacekova gratuluji a jsem ráda že jste obě v pořádku! To s tou pupeční šňůrou je přesně to, co člověk nikdy neví a neovlivní... Ať jste šťastní!

ashley11
25. čer 2015

Ahoj, tak já porodila předčasně našeho kloucka koncem pánevním u Apolinare. rodila jsem ve 33 tt strašným forem, měla jsem mít císaře, ale malý se rozhodl přijít na svět ještě dřív, než doktoři plánovali. Byl to šílený chaos, měla jsem strašný strach, pořád jsem mluvila na doktory, že nemůžu rodit přirozeně, že je malý koncem pánevním, měla jsem strašně strach, že se mu něco stane. Sestřičky mě uklidnovaly, že to zvládneme, že je malý už skoro venku,že císaře mít nemůžu. Za 20 minut od prvního tlačení byl náš synacek na světě, přišlo šití za živa, jak já tomu říkám, a upřímně to bylo mnohem horší než celý porod. Každe zasunutí jehli a skubnuti no děs. Ale zvládli jsme to a i když jsem si po porodu nebyla schopna 3 měsíce sednout, do schodů lezla po čtyřech a ležela jen na bokach, tak kdybych si mohla vybrat, chtěla bych císaře.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru