Vydupaný císař kvůli adopci a psychice
Dobrý den,
potřebuju radu,jsem 34tt a syna chci dat po porodu k adopci. Jelikoz jsem se takhle rozhodla, tak me stejne chtějí nechat rodit normální cestou, s čímž já nesouhlasim, chci rodit císařem kvůli psychické stránce. Akorát mi v nemocnici rekli, ze jestli chci na vlastní žádost trvat na císaři kvuli adopci tak potřebuju povolení od psychiatra. Kdyz sem volala na psychiatrii tak mi řekli,že to jde,ale musim mit prý zadanku od obvodni lékař nebo gynekologa , s tim pujdu k psychiatrovi a ten mi diky tomu napise zprávu az pujdu rodit ze půjdu císařem. Můžete mi prosim rict jak to presne funguje?? Dekuji
Mám kamarádky mudry a jednou se toto řešilo (tedy v jiné souvislosti): musí tam být hrozba trvalých následků nebo dlouhodobého léčení, což ve vašem případě znamená něco v tom smyslu, že to následné psychické trauma z přiroz. porodu pro vás může doživotně znamenat léčbu nebo douhodobou léčbu a zdrav. problémy, dále gyn. lékaři údajně slyší na to, když se uvede, že hrozí, že rodička nebude spolupracovat na přirozeném porodu následkem psychického bloku...Já nejsem mudra, musí to zformulovat lékař. Jinak záleží na porodnici, jak k tomu přistoupí. Kamoška rodila v Bohunicích, měla ze zdrav. důvodů žádanku na císaře od svého neurologa a musela ještě k neurologovi v těch bohunicích, aby on to nezávisle posoudil, zda je to nutné (a není to jen tak domluvené). Dále od jedné kamošky vím, že rodila císařem a na jipce poporodní s ní byla maminka, které se narodila holčička s vadou srdce a tu holčičku hned po porodu odvezli na operaci do dětské. Ta její maminka musela vydržet těch 24 h na poporodní jipce, ale měla domluvené, že ji potom dají na normální gyn. odd., aby tam nebyla s těma maminkama, co mají mimina, protože to špatně nesla, když to svoje tam neměla... Takže vše se dá domluvit... Raději předem a případně mít v záloze nějakou jinou porodnici, kde to pochopí 😉
No ja jdu v pondeli k obvodnimu. Psychiatr chce od nej zadanku kde bude uveden duvod. Jenze premyslim druhy den co obvodakovi rict,aby mi tam pro psychiatra presne napsal. A abych nebyla uplne za magora. Nemuzu pocitat s tim,ze obvodak bude vedet co do zadanky napsat. A ja se snazim prijit na to jak to presne zformulovat. Muzete mi nejak poradit? At tam nejsem za blbce. Proste nevim jak mu rict ze chci druheho cisare protoze kde dite k adopci a ja si nechci projit spontanim porodem ze strachu co to se mnou udela. :'(
@pepenyny25 Ahoj, nebudu ti do toho nijak kecat. Ale myslim, že když obvoďák napíše cokoliv (např. konzultace k vybavení plodu císařským řezem...) tak stejně záleží na tom, co napíše psychiatr. On prostě potřebuje jen doporučení "papír", aby to šlo v souladu s pojišťovnou. Podle mně o víc nejde 🙂 držim place 🙂
@hlakat no ja prave volala s psychiatrem a ten mi rekl ze tam chce i duvod prave.
@pepenyny25 Nech si tam napsat: "úzkost v souvislosti s porodem". To úplně stačí.
Psychiatr už si pak poradí a napíše něco vhodného, mají s tím zkušenost.
@pepenyny25 podle mně to stačí, mamka pracuje sice u psychologa, ne u psychiatra, ale teď sem s ní mluvila a říkala, že by to mělo stačit ta konzultace k císařskému řezu. Nebo možnost v pondělí mu znovu zavolat a ať ti nadiktuje, co by se mu tam líbilo, že to chce obvoďák vědět, jak to formulovat.
@werumka dekuju moc. 🙂 pekne napsano 🙂 to by me nenapadlo. Zkusim to zitra. Dekuju 🙂
Jeste premyslim zda si psychiatr za tu zpravu bude neco uctovat. Ale to by mi snad sdelil predem kdyby jo ne. To by tak jeste schazelo platit si to,kdyz v nasem state jsou tupci co nenechaji zenu svobodne se rozhodnout.....
@pepenyny25 Z mojí zkušenosti za to peníze chtít nebude. Máš doporučení od praktika ke konzultaci a z každé konzultace bys měla dostat zprávu pro obvoďáka jako výstupní dokument. Akorát jí nepřineseš obvoďákovi, ale na gyndu 😉
@werumka tak zadanky mam pro jistotu dvě i od obvodního i gynekologa. Zítra mě čeká ten psychiatr, akorát gynekolog říkal, že to co mi napíše psychiatr bych měla přinést rovnou prý do porodnice kde budu rodit a předat to tam,že se podle toho musí pak císař naplánovat. Tak nevím. Moc to nechápu. Ale zitra budu snad chytřejší no...snad tam nebudu tři hodiny vyslýchána.
@pepenyny25 Nemám to sice z psychiatrie,ackoli jsem na ni sledována a možná by mi moje dg na cisar stačila, ale mám jinou zdravotní indikaci k císařskému řezu, teď mě čeká druhý a vždycky jsem potvrzení od odborného lékaře musela přinést do poradny porodnici. Já vždy už při sepisování dokumentace. Existuje velice málo zdravotních důvodů, kvůli kterým se sc dělá, takže být tebou se zeptám přímo v porodnici,co tam chtějí napsat, aby to bylo relevantní.
Osobně nemám samozřejmě srovnání s přirozeným porodem, když ho nesmím podstoupit, ale asi chápu, že máš pocit, že to bude menší emoční vypětí, hormony tolik neblázní... Ale třeba moje indikace normální porod absolutně vylučuje a stejně se mnou porodnice vždycky diskutuje a řeší každé slovo ve zprávě, takže se zeptej raději přímo tam a pak to tak přepapouškuj psychiatrovi. Nicméně imho si myslím, že když tě bude chtít "tři hodiny vyslýchat", tak prostě bude, ty chceš něco po nich, ale měla bys počítat i s tím, že ti taky nemusí vyhovět.
@pepenyny25 do porodnice na prvni poradnu s sebou prineses vsechny papiry od lekaru kam dochazis ci se lecis, vcetne te od psychia. V porodnici rozhodnou, zda cisar ano ci ne a spis by Ti to meli dat jako moznost/variantu s kterou ne/musis souhlasit. Samozrejme muzou rict, ze dle nich neni duvod k sekci.
@pepenyny25 A ne, za takovou zprávu se nic neplatí. Je to zpráva z odborného vyšetření jako každá jiná. Nicméně, nedá mi to, abych si neodpustila napsat, a klidně si mě tu ukamenujte, že bys měla k celé věci projevit trochu více pokory...
@magdalenan Proc by proboha mela projevit vic pokory... rozhodla se dat dite k adopci, coz je velmi tezke a obdivuhodne rozhodnuti v jeji situaci, a je jasne, ze pokud chce dat dite k adopci, tak preferuje rodit cisarem. V tom pripade s ni souhlasim, ze by mela mit zena moznost svobodne se rozhodnout.
@karlajasmine presne tak a děkuju za názor a podporu.
@magdalenan já mam projevovat pokoru a to jako proč?! Jednoho syna mam,umřel nám někdo v rodině, tchyne alkoholik co se stara jen o to kdy dostane ode me prachy aby mohla zase chlastat. Rodinu mam daleko,s sem na vše sama a finančně i psychicky v.....dítěti chci dat lepší život ale trvám na druhé sekci. Komplikace mam stejně jako u prvního syna a k sekci se přiklání na 80% ale jelikož se u nás sekce dělá jen az je porod opravdu komplikovaný tak mi v nemocnici řekli,ze pokud trvám na sekci,musím mit vyjádření od psychiatra. Zitra jdu k němu a bojím se. S nikým sem svůj příběh úplně detailně neresila a mam strach ze se tam zesypu. A to si nedokážu představit co by to se mnou udělalo kdybych rodila spontánně a plačící dítě by šlo k adopci. Takhle mr uspí a nebude to pak tolik bolestivé. Měli by mi vyjít vstříc. Taky mi řekli ze se budou přiklánět k tomu ze dítě jde do adopce,ze mi budou dělat sterilizaci kvůli komplikacím s vývojem miminka a ta se dělá JEN U SEKCE,a pokud to chci mit jisté tak potvrzení od psychiatra.ale co tam ma napsat aby mi sekci udělali?? Ze sem magor?? Proč?? Když nechci dítě zabit jak to dělají některé kravky po porodu,ale chci mu dat lepší život nez mam ja.
@pepenyny25 to ze nekdo chodi k psychiatrovi ci psychologovi neznamena, ze je magor ;) Ja napriklad Tvuj postoj chapu ohledne sekce. Proste u psychiatra to zitra rekni na rovinu s tou adopci, i Tvymi pocity, nemas se za co stydet, naopak Ti to mozna i prospeje. Treba to nebude Tva prvni a posledni navsteva. Proste by jsi mu/ji to tam vse mela rict, uz bude vedet, co tam pripadne napsat. Ono je rozdil kdyz zenska chce sekci, ze se boji porodit normalne a v tom, co ceka Tebe. Ty chces i sterilizaci?
@gepe akorát mi ji doporučili. Protože pokud bude druha sekce tak třetí by uz nemusela dopadnout pro me nejlíp. Ja sem s ni souhlasila. Vždycky jsem chtěla jedno dítě max dvě a to se mi splnilo.každopádne dam zitra vědět jak dopadnu. Mam ženskou, tak ta by me mohla pochopit,pokud je normální psychiatricka. Ženské se dokážou dle me v těchto věcech víc pochopit.
@ivcaz Já jsem měla první porod císařem. U druhýho se kontrolovala jizva, teprve kdyby nebyla v pořádku, tak bych měla automaticky císaře i podruhý. Vzhledem k tomu, že bylo všechno OK, tak jsem rodila normálně, akorát mi bylo řečeno, že mně nenechají přenášet a pokud by se porod nerozběhl do termínu, tak budu rodit císařem. Císaře na přání opravdu nikde nedělají.
@peggy722 pokud dáváte dítě k adopci tak císařský řez je to nejlepší pro ženu co se takhle rozhodla. To musí v každé porodnici brát na vědomí.
@pepenyny25 To chápu, ale doktoři si neradi dávají něco diktovat. Navíc je to porodnice od porodnice. Myslím, že třeba v Motole by s tím takový problém nebyl, ale v Krči dělají jenom akutní CS. A vůbec se tam s nima nedá o ničem debatovat.
@peggy722 tak to je jasné. Jako řekli mi ze budou adopci brát určité na vědomí a komplikace mam od začátku tehu, jsem riziková to je další věc na co se přihlíží,další je sterilizace a posledni,že první syn šel císařem. Kdybych neměla problémy tak neřeknu. Ale mam,a dost velké. Chtěla sem rodit v Sokolově, ale stejně jezdím každý týden na kontroly a prohlídky do Plzně. A chtějí abych rodila tam....kdo ví, co za případy ohledně porodů a těhotenství řeší Lochotínská tak pak nemusím uvádět proč jezdím do Plzně. Krvinky,preeklapsie,nadměrna velikost hlavičky miminka,vývojová vada a zítra opět ale kvůli špatným výsledkům ze steru kvůli streptokoku a kvůli odberum na antropozoony co mi vyšli hodně špatně. Litam od čerta k ďáblu. Z Lokte do Sedla,ze Sedla do Chodova, z Chodova do Sokolova,a ze Sokolova do Plzně a to je každý týden. Do toho sem byla ještě kvůli tomu císaři na psychiatrii kde mi stejně vůbec nepomohli takže sem jen udělala ze sebe magora zbytečně. Mam toho uz opravdu dost. Psychika v háji. Proto sem chtěla jit i podruhé císařem.
@peggy722 Já bych právě ráda (pokud tedy vůbec půjdeme do druhého dítěte) rodila normálně, jelikož jsem měla akutního císaře, kdy na běžné kontrole se zjistilo, že se miminku nedaří dobře, a tak jsem musela okamžitě pod kudlu. Prcek byl venku do dvaceti minut od okamžiku, kdy mi to řekli, což jsem nestihla ani psychicky vstřebat, takže doteď se cítím jako matka, co má dítě, ale nerodila. Kolem mě každej, kdo měl první porod císařem, měl císařem i ten další, tak jsem myslela, že je to spíš standard.
@ivcaz To jsme na to podobně. První dceru jsem rodila akutním císařem kvůli preeklampsii. Druhou dceru normálně. Ale dala bych přednost císaři. Ela byla moc veliká a v Krči to dost podcenili. Strašně mně potrhala, málo a pozdě mně nastrhli a ještě hlř sešili. Když to pak viděla moje doktorka, co se mnou provedli, tak šla do kolen. Takže zlatej císař, po něm jsem byla za tři dny jak rybička. Po normálním porodu jsem si nesedla dva měsíce.
@peggy722 Tak samozřejmě čistě z fyzického hlediska ten císař byl děsná pohoda a "bez práce". Psychická stránka je však věc druhá, zvlášť když jsem mimi ani neviděla, neboť museli oživovat. Těch 24hodin na jipce bylo tragických. Jednu chvíli je člověk těhotnej a najednou, aniž se schylovalo k porodu, někde leží s kuchlým břichem a neví, co je s mimískem. Do náruče jsem ho poprvé mohla vzít až několik dnů po porodu. Mě tam prostě ten prvotní kontakt i absence jakékoli "fáze" porodu nebo aspoň psychické přípravy na to, že jdu (i když císařem, pokud by byl plánovaný) rodit chyběla. Každopádně právě proto zcela chápu paní, že nechce rodit normálně, když má jít miminko k adopci. Mě se na té jipce honily hlavou myšlenky, že kdyby to prcek nezvládl, tak bych si mohla namlouvat, že nikdy ani nebyl...
@pepenyny25 Myslím, že @magdalenan tím nechtěla říct, že bys dělala něco špatně, ale spíš to, jak se k celé věci stavíš, z některých tvých příspěvků jde cítit jakási arogance... Nicméně i já se musím přiklonit k názorům, že tě velice obdivuji, že jsi se rozhodla dítě donosit a darovat mu život, věřím, že vše dobře dopadne...
@mandala @magdalenan ano arogance tam je. Děti sem mit uz nechtěla,antikoncepci brát nemůžu a k těhotenství sem nepřišla zrovna radostným způsobem....nemám k tomu nenarozenemu dítěti takový vztah jak k prvnímu,které bylo z lásky,takže se upřímně nemůžu dočkat az ho ze me vytáhnou a bude prostě po všem,a já si nebudu muset připomínat neustále tu hororovou scénu jak sem otěhotněla. je to pro me ještě ted čerstvé a nechci to tu řešit.
Každopádně uz kvůli tomu co se mi stalo a vím, ze si to dítě dovolit nemohu, tak mu chci dát lepší život a rodiče co mu dají lásku a vše co potřebuje. Nedivte se mému přístupu, ale zase bych toho drobka nedokázala zabit jak to vidím často v televizi čeho sou některé ženy schopné.

@ivcaz nečtu vše.... ale i v Plzni už po císaři upřednostnují vaginální porod - jsem toho živým důkazem