Vyvolání porodu. Jak to probíhá organizačně?

95newmommy2020
23. led 2020

Ahoj holky, mám naplánováno vyvolání porodu ve 39+0 což bude 1.2. Jsem prvorodička, moc informací nemám. Vím, že se zavedou tabletky, pokud to nezabere, tak oxytocin. Tlumení bolesti bude možné na začátku opiaty, pak epidurál a mohu ještě využít plyn.
Dokázal by mi někdo lidsky vysvětlit, co od toho mám čekat? Pak taky mi jde o to, a je to opravdu stěžejní, aby tam mohl být semnou manžel, od začátku do konce. Nevyženou mi ho? On je pro mě opravdu moc důležitý.
Jedná se o nemocnici Bulovka, standardní oddělení v CPA rodit nebudu. Tak kdyby měl někdo zkušenost budu moc moc ráda. 🙂

martaskaaa
23. led 2020

Já tedy to měla tak, že jsem nastoupila už o den dřív na preindukci (protože porodní cesty nebyly vůbec připravené), zavedli mi tabletku jen do pochvy večer kolem 21h, do té doby jsem byla úplně zavřená a nic nenasvědčovslo porodu.
V noci od 1h jsem začínala pociťovat nepravidelné bolesti, asi se už pooteviral čípek. Ráno po kontrole když se jim nález líbil, tak rozhodli, že se začne vyvolávat. Po té kontrole mi odtekla hlenová zátka a pak mi za čípek Dr strčil tu vyvolávací tabletku, to bylo v 9.30h (musela jsem potom asi půl hodiny lezet, aby to zapůsobilo), pak přišla PA, že si mám zkusit dát horkou sprchu a tam mi hned rupla voda. Tak hned kontrola a už jsem byla najednou otevřená na 5 prstů, během hodiny vlastně 😀 takže mě hned hnali na porodní sál a klystýr a volala jsem chlapovi, ať přijede...
Bolesti teda naskočily dost rychle a já byla úplně vyřízena, že jsem jim tam mezi kontrakcema usínala. Nakonec jsem si vyprosila i něco na bolest (ale nebyl to epidural, jen nějaká injekce do zadku). Jenže tím se mi zas zpomalily kontrakce 🙄 byla to chyba, ale já si potřebovala ulevit. Pak malému začaly padat trochu ozvy, tak mi zas šoupli na rozjezd oxytocin, aby byl co nejdřív venku. Tlačila jsem snad desetkrat, prostě nešel zaboha ven, měla jsem plný močák, takže mě ještě stihli vycevkovat a nakonec taky nastřihnout, protože měl prý velkou hlavu 😀 ale mě to bylo úplně fuk. Malý se narodil snad po 15ti zatlačení ve 14.30h, takže za 5hodin po zavedení té vyvolávací tablety. Ale myslím, že kdybych si to nezastavila tou injekci na bolest, mohlo to být i dřív.
Popravdě jsem se vyvolání strašně bála, ale nakonec to tak hrozný nebylo, jak mě každý strašil. Ale víš jak, jedna může rodit pár hodin, někdo dva dny, je to fakt individuální.. tak hodně štěstí 👍

martaskaaa
23. led 2020

Jo jinak záleží jak se s nima domluvíš, jestli jim nebude vadit, že tam chlap bude od začátku vyvolání. Můj byl po noční, ráno jsem mu volala at jde v klidu spát, že to může trvat dlouho a za 2h jsem mu volala, že už může dojet 😀

leniczka23
23. led 2020

@95newmommy2020 Vyvolavali mi porod dvakrat.. Je to jal si psala, zavedou tabletu a bude se cekat jestli se neco rozjede nebo nerozjede..ja pri prvbim porodu dostala v 8 rano tabletu po hodine bolesti to trvalo az do 15:30 ale efekt nemely, pakmi praskla voda a Maxim se narodil 22:21. U druheho zabrala tableta az druhy den.
Co se tyka chlapa, tak vetsina porosnic to ma tak ze dokud se to falt nerozjede tak tam byt nemuze, ale ja jsem na tom trvala a tak mi ho tam nechali, jenze mi tam byl uplne k nicemu cely den protoze tablety na vyvolani nezabraly takze jel vecer domu a druhy den prijel az kdyz sem vedela ze fakt dbes porodim. Jde o to, ze nebudes nejspis na pokoji sama a oni musi tolerovat i soulromi ostatnich takze neni moc faj aby tam byl 24h chlap jen tak na navsteve. Ja byla na pokoji sama prvni den tak mi ho tam nechali. Druhy den uz by mi ho.tam nenechali prptpze prisla.pani.

95newmommy2020
autor
23. led 2020

Jo super, děkuju za info. 🙂) Takže jestli to chápu dobře, jakmile se začne vyvolávat, tak mě rovnou nedají na porodni box, ale někam na pokoj, dokud se nezačne něco dít ?

efijil
23. led 2020

Absolvovala jsem rovněž 2x - byla jsem ve FN HK. Den před vyvoláním nástup do nemocnice na příjem - akorát se mnou vyplňovali papíry, udělali vyšetření. Ráno v 5h budíček + klistýr. Od 7 hodin jsem byla přijata na sál a byla mi zavedena první tableta. Tam mě pozorovali, co se děje, neděje. První porod byl mírnější, druhý porod byly výrazně silnější bolesti a rychlý nástup. U prvního porodu mi v 9 hod. zaváděli další tabletu. U druhého na mě zapomněli s druhou tabletou, protože už jsem byla otevřena v 9,45hod. na 5 cm a píchnuli mi vodu. Po píchnutí vody jsem vždy do hodiny porodila. První porod ve 12,44 hod a druhý porod v 10,43 hod. U obou případů tableta zavedena v těch 7 hodin. Na vyvolání jsem šla z důvodů jednak těhotenské cukrovky, a také s žádnými známkami blížícího porodu, byť už jsem vždy byla 40+ - kontrakce nic, špinění nic, poslíšci nic atd. Hodně štěstí a držte se! Myslete na první setkání s miminkem ;)

martaskaaa
23. led 2020

@95newmommy2020 ano, byla jsem na pokoji, ktery měli vyhrazeny pro ty, které jsou v nějaké první fázi porodu, ale ještě to není na porodní box

sobist
23. led 2020

2x vyvolání. Příjem, jednou umístění na pokoj gynekologie (nic nebylo připraveno), jednou jsem šla přímo na porodní sál (otevřená na jeden prst). Rodila jsem v obou případech ten den, jednou s komplikacemi, jednou bez. Každopádně na porodním sále mi napíchli kanylu, potom udělali klystýr, následně jsem si v obou případech nechala aplikovat epidural. Pak následoval porod a úkony podle toho, jak to probíhalo.
V jednom případě jsem různá lejstra vyplňovala v bolestech na sále, v jednom naopak už při příjmu, hezky v klidu.
Muž se mnou teda byl až na porodním sále, na tu gyndu by ho mimo návštěvní hodiny podle mě nepustili, ale to nevím. Po porodu jsme byli na sále 2 hodiny spolu a potom šel domů.

Měla jsem i nějaké kapačky, ale popravdě si už nepamatuju k čemu to bylo, ale pokaždé to bylo až v rámci samotného porodu.

pasiba
23. led 2020

Poprvé mi trval vyvolaný porod 2 dny. Už už mi chtěli dělat císaře když jsem se pak během 45 minut otevřela. Podruhé mi vyvolaný porod trval 7,5 hodiny a potřetí 12 hodin. Partner přišel pokaždé až na konec. Bolesti byly vždy skoro od začátku vyvolane tabletou, ale nikdy jsem se neotvirala. Až vždy v poslední hodině to bylo rup šup, že mi naposledy nestihli dát ani klystýr ani epidural

palacinka_marmeladova
23. led 2020

Mě nahnali do porodnice z kontroly v poradně.Normálně mě přijali na oddělení šestinedělí na oddělený pokoj,navečer udělali hamiltona a nechali do rána.Tam manžel nebyl.Ráno jsem šla na monitor a kontrolu,dopoledne zavedli tabletu a byla jsem opět na pokoji.Rodit jsem začala až odpoledne,po kontrolním monitoru mě převezli na porodní box a tam už manžel mohl být až do konce.Mimčo jsem porodila v půl šestý,takže chvilka ;) Rodila jsem na Kladně,ale předpokládám,že to bude všude plus mínus to samé.

misadan11
23. led 2020

Necetla jsem predchozi..ale vyvolavali mi na bulovce...2015.. v pondeli v poledne nastup...monitor..papiry..kontrola..pak oxytocin do zily...nic se nedelo...vecer tapleta...byla.jsem na odd.gyn..dala jsem si jednoluzak at mam klid...v noci se krasne vyspala a nejak kolem 5-6 lehoulinky kontrakce...tze atb na streptokoka..a furt tak vsechno na pohodu..pak odchod dolu na pripravu..pri ni kontrola otevrenosti...yla jsem asi na 6..tze uz na sal...a v tu chvili sem volala manzela..a pak asi 40 minut a bylo hotovo🙂 manzel dal.poslednich 20 minut...

merope
23. led 2020

Rodila jsem na Bulovce, ale císařem. Nicméně za předchozích hospitalizací jsem tam byla s několika holkama na pokoji, co jim porody vyvolávaly, tak přihodím pár info a zkušeností, jak to před cca rokem fungovalo na Bulovce:

- s partnerem nevím, jak to přesně je, mají nadstandard (placený), tam můžou být návštěvy neomezeně, já byla na běžném pokoji, se mnou holky bez nadstandardu
- vyvolávání může trvat i několik dní (ale taky můžeš porodit hned ten první den)
- na Bulovce vyvolávají za pomoci balónku, je to snad šetrnější, ale také pomalejší cesta
- pokud jsem dobře chytla a pokud si to dobře pamatuji, tak se začíná první den jenom nějakým oxytocinovým zátěžovým testem
- druhý den se dává balonek (jak jim to vyjde na oddělení, někdy i až odpoledne)
- na noc se to vytáhne a dostaneš tabletku na spaní, ať se pořádně vyspíš (holky tam i dost řešily, co to je a nechávaly si zjíšťovat a vzaly, porod nezaspíš)
- pokud se začneš dobře otevírat, jdeš klasicky dolů do přízemí, jak jsou porodní sály
- pokud ti praskne voda (klidně i v noci), tak taky
- jinak se další den pokračuje
- to už z mých "spolubydlících" odešly "dolů" všechny
- někoho to bolí, někdo to ani necítí a má pocit, že se nic neděje.

Na rizikovém oddělení jsou fajn sestřičky. I ta jedna "ráznější" to myslí dobře (ač na to nevypadá). Doporučuji mrknout, někde tu mám příspěvek "taška do nemocnice" s věcmi, co se hodí mít. Jídla bylo dost a mně chutnalo. Hodí se mít něco přes sebe na lítání po chodbách, zvláště pak na dlouhá sezení na sesterně s monitorem na břichu. U okna táhne, u dveří je vedro, uprostřed je nejlíp, ale zase to je uprostřed. Na některých pokojích je televize (možná už na všech). Nemocniční wifi funguje tak nějak. Ale nejvíc jsme se stejně bavily spolu a byla sranda. Chlapi netřeba (zavoláš pak jak jedeš "dolů" k porodním sálům). Ale samozřejmě to je na tobě (a volném nadstandartu).

avital
24. led 2020

Ahoj, hodně záleží jakej budeš mít nález... Měla jsem indukci loni na Bulovce, byla jsem na 1cm, často poslíčci. Balónek už jsem nedostala, hned tabletu. Kontrakce začaly cca za hodinu, zkontrolovali nález, podle toho zůstaneš na pokoji nebo se přesuneš, mě přesunuli na box, dali klistyr, píchli vodu, odbelhala jsem se na sál (nevím proč nepíchaj až tam), stihli půlku epiduralu. Pak teprve vpustili muže. Možná proto, že to bylo extra rychlý...hodinu po píchnutí vody už jsem měla malou u sebe.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru