Vyvolání porodu. Jaká jsou rizika a na co se připravit?

12. únor 2020

Zdravím 🙂 mám takovej dotaz. Příští středu mám nastoupit na vyvolání porodu, to už budu 40tt. Vyvolávat mi to chtějí z důvodu diabetu.Moje otázka tedy zní.. jak to probíhalo u vás ? S čím počítat a jaká jsou možná rizika ? Na co se připravit ? Děkuji 🙂)

martaskaaa
12. únor 2020

Mě vyvolávali 41+0 a bez problémů, rozjelo se to rychle a porod trval "jen" 5 hodin (prvorodička).

theuska29
12. únor 2020

Mám za sebou 🙂 Ve 12:00 jsem nastoupila na porodní sál. Doktorka mi prasknula vodu. Čekalo se do 14:00, kdy jsem dostala oxytocin. Ve 14:05 začaly kontrakce a už mi tekly slzy bolestí. Během hodiny jsem měla monitor, sprchu, monitor. Ve 15:00 už to bylo strašné, že porodní asistentka zavolala primářku, aby mi dala epidural. Ta usoudila, že už ne. Během další hodiny jsem jen tlačila, křičela, tlačila, křičela. V 16:10 se malý narodil 😇

trpaslicek19
12. únor 2020

Ahoj překvapuje mě že ti chtějí vyvolat porod až ve 40tt já musela už na 38tt že stejného důvodu a nikdo se se mnou nebavil o tom jestli chci nebo ne. Ale buď ráda že tě nechali donosit do 40tt. Nemáš se čeho bát. Napíšu ti to laicky tak jak si to pamatuji, jo? Zavedou do tebe takovou věc která když se hezky ujme tak se začne rozšiřovat a vyvolá ti stahy. Po nějaké době to z tebe vyjmou a pak už se ti to pomalu rozjede samo. Po nějaké době mi praskly vodu. Střídala jsem polohy, v leže, stoj a sprchu. Nejhorší na tom bylo to čekání než jsem byla na tolik rozšířená abych mohla jít na sál a i tam jsem ještě čekala asi 3hodiny než se mi chtělo začít tlačit. Vadilo mi že nejsem doma ale v porodnici a že jsem měla pocit že se pořádně nic neděje. Ale co se týče bolesti dalo se to vydržet a bylo to srovnatelné s přirozeným porodem. S délkou toho porodu je to individuální kamarádka porodila do 3 hodin od zavedení, já po 12h a sestřenice až po nějakých 36hodinach. Důležité je chodit a pomoci tak klesání mimča. Držím palce ať to máš brzy za sebou a co nejméně bolestivé

sobist
12. únor 2020

Pokud ti to budou vyvolávat tabletou, tak to bylo pokaždé velmi nepříjemné (ale já špatně snáším i běžné gynekologické prohlídky). Potom to bude bolet. :D Pravděpodobně, mluvím ze své vlastní zkušenosti, kdy se ty bolesti prostě vydržet nedaly, ale třeba budeš mít štěstí. Následoval epidural - tady si dávej pozor, aby ses nepohnula. 🙂 Prvního syna jsem rodina s necitlivou spodní polovinou těla (vlastně spíš nerodila, tahali ho vexem); dcera se narodila klasicky a tu už jsem si vytlačila sama a to bylo v rámci možností prima.
V obou případech vyvolání mezi 9-10, jednou jsem porodila ve 22 a podruhé ve 13 (zhruba).

A možná bych upozornila na to, abys všechny potřebné papíry podepsala před tím, než ti tu tabletu dají. Nebo aspoň co nejvíc. U prvního porodu jsem je podepisovala na sále a řeknu ti, že popravdě ani nevím, co všechno jsem jim tam podškrábla. :D

Přeju co nejhezčí a rychlý porod! 🙂

monaaaaaa
12. únor 2020

V porodnici by měli vše dostatečně vysvětlit, pokud vám přijde z jejich strany málo informací tak se ptejte. Já měla první porod vyvolávaný a druhý spontánní. Rozdíl jsem v tom nerozeznala, vždy to byla pro mě rychlá smršť. Okamžitě kontrakce po 2 minutách až do porodu. Ať Vás dlouhou netrápí ☺️

laloogrey
12. únor 2020

Mně též vyvolávali porod v týdnu 41+1. Napřed mi podávali tablety, po dvou hodinách jednu, celý den od rána od osmi až do osmi do večera, ale ty vůbec nepůsobili, akorát mi po nich trošku tvrdlo břicho. Přes noc je nepodávali a nechali mě vyspat. Druhý den řekli, že musím porodit a dali mi ráno v osm nějaký čípek, po kterém se asi za 20 minut rozjely kontrakce. Bolesti naběhly najednou, nic se nestupňovalo, trvaly od 8:30 a porodila jsem v 14:20...

makra1988
12. únor 2020

Máme to všechny asik velmi i podobné. Také mne vyvolávali. První tabletu zasunuly 7.15, nic, druhou kolem 12 hodiny. Kontrakce se rozjely cca v 17 hodin. Na tvrdo, žádné postupně. Bolesti velké, že rady choď nebo sprcha vůbec. Nemohla jsem vstát. Křičet jsem taky nechtěla při porodu, ale nedalo se 🤣naivka. Malý byl venku 9min po půlnoci. Ufff.
Teď jsem 34 tt a strašně zvědavá, jak druhý porod bude.

cilkat
12. únor 2020

Mám za sebou dva vyvolávané porody, oba tabletama. První byl z uzavřeného hrdla a musela jsem na "preindukci". To bylo zavádění tablet k hrdlu... Otrava a nuda - den v porodnici,kdy se nic nedělo. Druhý den jsem byla otevřena na špičku prstu, tudíž šla zavést vyvolávací tableta skrz. Při další kontrole bez předchozích kontrakcí praskla voda a pak už to byla rychlovka: do dvou hodin hotovo.
Druhý porod byl bez preindukce, vyvolávací tableta, pak jsem se asi dvě hodiny poflakovala ve sprše, bez kontrakcí, ale rozjely se bolesti v kříži (pomáhalo teplo). Pak pichli vodu a opět do 20 min rozjeté kontrakce a za asi 2 h hotovo.
U ibouz porodů mi vadilo neustálé vnitřní vyšetřování. U druhého dokonce při kontrakci, což příště budu chtít vědět, k čemu jim je (fakt bolí) a nejspíš zakazu. U obou porodů mi přišlo, že jdou kontrakce hrozně rychle a že ani nebolí, ale potřebovala bych pauzu. U prvního porodu navíc velkej otok a sednout jsem si nemohla ještě tři týdny, druhý v tomhle mnohem lepší.
Co mě zaskočilo byl pocit osamělosti několik dní/ týdnů po porodu - nejsem moc společenská, ale v týhle dobře jsem fakt měla potřebu být mezi lidma.

hanicka_k
12. únor 2020

Mně vyvolávali též bz důvodu cukrovky + vysoký tlak ve 40+3. V půl 8 ráno ¼ tablety a kontrakce za 15 minut a hned po 3 minutách. Jsem si říkala "super, to bude rychlý", ale prd. V půl 10 na monitoru nic 🤦🏻‍♀️tak další ¼ tablety, to už pak mělo grády. No porodila jsem až navečer před půl sedmou.

puhelin
12. únor 2020

Vyvolavali mi akutne ve 38+4. Pichli mi vodu, dali oxytocin. Okamzite caste kontrakce, za 6 hodin se narodila.

adela_maskova
12. únor 2020

Tak já te snad trochu uklidnim 😁 také jsem měla nastoupit na vyvolání 10dni po termínu. V pondělí jsem tedy nastoupila do nemocnice kde proběhla všechna možná vyšetření jak má tak i mimca. Večer mi paní doktorka zavedla tabletu na uvolnění porodnich cest, protože na porod zatím vůbec nebyly přípravé. Řekla mi ze to muze někdy doprovázet i mírná bolet podbrisek, jako při menstruaci a ať si klidně dojdu pro injekci na bolest abych ne na druhy den mohla poradně vyspat. A ze tedy druhy den, když budou porodní cesty připravené mi vyvolají porod. V jednu rano jsem si došla za sestrou pro injekci na bolest. Nic hrozného to nebylo, ale chtěla jsem se v klidu vyspat. Zároveň mě sestřička prohlédla a řekla ze to na porod opravdu ještě není a nechystá se to. Ve 3 rano jsme za ni šla znova, ze injekce nepomohla, ze mě to bolí víc. No a najednou jsem byla otevřená na 6cm a okamžitě se volali doktoři ze se bude rodit 😂 ve 3:45 mi paní doktorka píchla vodu a ve 4:11 byl malý venku! 😂 Takovou rychlost jsem opravdu nečekala!!! Takže zadny stres 😉 nástup do nemocnice na vyvolani muze být někdy i fajn 😁

95newmommy2020
13. únor 2020

Mě vyvolavali porod 39+1 se začalo. Byla jsem volně pro prst. Zavedl se dilatační balonek. Ten mě roztáhl na 3,5 Cm. Ten den jsem měla brutální bolesti a kontrakce. V 6 mi ho vyndali a dali něco na bolest a abych se vyspala. Druhý den ráno v 9 se šlo na porodni sál, to jsem byla na 4 Cm a praskli mi vodu. Pak nastoupily bolesti, dostala jsem epidurál, ten mě roztáhl na 8 Cm. Pak prestal fungovat a na řadu přišel Entonox. Nemohla jsem se otevřít úplně, tak mi dali kapacku s něčím co tomu má pomoc. Pak jsem začala tlačit, ale malej mi nešel vytlačit, porad hlavička šla tam a zase zpátky. Nakonec jsem neměla kyslík ani já ani on. Skončilo to kleštěmi. A porodila jsem druhy den v 16:17.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru