Za jak dlouho po porodu přijímáte návštěvy u vás doma?
Za jak dlouho po porodu přijímate návštěvy u vas doma?Do porodu mne zbyva uz jen par dni a uz ted jsme s manželem řešili,za jak dlouho k nam nekoho pozveme.Myslim si,ze nejbližší rodina by se mohla prijit podivat na mimi co nejdrive,manzel chce dodržet šestinedělí.Moje mamka ale urcite bude chtit prijit driv.Jak t mate Vy?
Tak u nas to bylo tak,ze jsem chtela dodrzet sestinedeli a nikoho krom rodicu a nejlepsi kamaradky nezvat,ale manzel zval i dalsi sirsi rodinu i pres moje protesty,resila jsem to tak,ze jsem jim malyho ukazala a pak je nechala s nim v kuchyni a sla si lehnout,protoze jsem byla desne unavena z nevyspani. Musel se o ne postarat sam.Uvidis sama,jak ti bude a kolik zbyde sil.
Já jsem přijímala návštěvy i v porodnici, byla jsem fit a malý byl v pohodě, navíc tam se každý zdržel tak 15 minut a pokračoval dál. Potom doma jsem byla ráda, že mamka a babička chodily každý den, přinesly mi oběd, pohlídali malého a já jsem se mohla v klidu vysprchovat. Manžel měl zrovna v práci inventury a plánování na další rok, takže dovolenou si mohl vzít až když měl malý skoro 3 týdny. Další návštěvy kromě nejbližších chodily až kolem 3.-4. týdne, vždycky ohlášené dopředu. Takže záleží jen na tobě, jak se budeš cítit, jak bude miminko prospívat, manžel nebude šestinedělka, aby ti organizoval návštěvy, pokud s tebou nebude celé šestinedělí doma, nemůže po tobě chtít, abys byla doma sama.
v léte jsem na podobné téma psala článek, je tam část: první návštěva novorozeňátka 😀 http://psychologie.cz/mami-budes-babicka/
Počítám, že rodina i v šestinedělí. Kamarádky a známý až po 6-neděli nebo jak se budeme cítit. Jediné co doporučím na jeden den naplánovat jen jednu návštěvu. Asi před dvěma roky jsem byla u kamarádky se podívat na miminko (nevím zda v 6-nedělí nebo až pak - to si nepamatuji, ale byli jsme zvaní 😉) a byli jsem asi 3 v řadě za jeden den a na malého toho bylo hodně a hodinu probrečel
Do porodnice určitě příjdou hned druhý den moji rodiče (manželův taťka bydlí daleko) ale už ted se mi "nahlásily" 2 kamarádky, kterým jsem to nepotvrdila a řekla jsem, že uvidím a že se ozvu! Pak se mi nutila mamčiná nej kámoška s dcerou, se kterými jsme rodinní přátelé, ikdyž já se s nima vídám 4x ročně... Ale ty v porodnici taky nechci, možná ty 2 kamarádky, ale to uvidím.. Pak se mi chtěla vnutit ještě jedna kamarádka z dětství, se kterou jsem se X let neviděla a té jsem rovnou napsala, že do porodnice určitě ne :D no a teta se strejdou z druhé strany čr chtějí taky přijet co nejdřív, ale tím, že by tu byli určo na 2 noci je odložím po šestinedělí! Ikdyž budou spát u rodičů-kteří bydlí naproti našemu bytu. Rodiče tu budu mít denně, je to tak i teď a vyhovuje nám to 🙂 a nejbližší zdravé kamarádky můžou tak po 2-3 týdnech, uvidím.. A ta teta.. Ta se přihlásí asi hned po tom, co příjdu domů z porodnice.. Ale taky, všichni musí být 100pro zdraví!!!
Já se teda trochu bojím protože moc návštěvy nechci ☹ ani v porodnici ani doma, mám ráda když mám vše pod kontrolou a už vidím jak budu vyplašená a do toho ještě návštěva 🙂 ale švagrová hned že příjdou do porodnice i s klukama a to mě teda děsí ☹
Po obou detech hned v porodce rodina a 2 kamaradky,doma pak bez omezeni,jak kdo chtel. Bylo mi dibre,mam rada spolecnost.navic po druhem porodu jsem chidila se starsi cvicit a maly s nami od jeho 2 tydnu..
nas chlap dovezl v ne(4den po porodu) domu ve 12 a ve 14 uz u nas byly 2rodiny pratel. o vse se postaral muz tak pohoda. ja mam rada lidi takze me to vyhovovaln
@antoinet - Každý to má uplně jinak. Já jsem sice přijala normálně návštěvy
v porodnici, ale potom jsem na týden nikho doma nechtěla. Abych si zvykla.
Dodnes jsem kočárek nikomu nedala, rodinným slezinám moc nefandim,
hlavn z přítelovic strany, tam se sejde celá rodina, mluví jeden přes druhýho
a malej je toho zmatenej, protivnej unavenej (cca 14lidí) takže se mi to skoro příčí.
Pomoct od narození malého nepotřebuji, doma mm uvařeno, uklizeno, upravená jsem
a díte je spokojený, usměvavý 🙂 Takže za mě je to spíš opak, jsem ráda, že rodiče a
tchánovci moc nechodí. Máme většinou zavolám, napíšu že jdem ven, nebo zajdu já -
líp se odchází, než vyhazuje 😀 A tchýni nesnesu, protože si jaksi neuvědomuje
že je malého jen babička a roli maminky musí přenechat me 🙂 Takže tam je to
jen z "povinnosti" ...
Holky já se toho úplně děsím.. bydlíme s manželovo rodičů v rd.. a dole bydlí ještě manželovo babička. Tohle mi tak nevadí, ale nedokážu si představit, že naše početná rodina se navali hned do porodnice - manželovo rodiče, moji rodiče +2ségry, 3x babičky a dědečci, 3x tety a strejdove..kamarádky vůbec neřeším.. no uvidíme.. chtěla sem nahlásit že do porodnice maximálně každý 15minut a doma pak na zvání.. ale když sem se o tom trochu zmínila, že bych chtěla být po porodu jenom s manželem a malým, tak se to nesetkalo s pochopením.. no uvidíme.. ještě že bude léto až se malý narodí, tak je kdyžtak šoupnu na zahradu.. 😀 tak ať se z toho holky nezbláznime 😉
U nás to bylo příšerné. Měla jsem sice zakázáno div ne dýchat, abych malého nenakazila, ale návštěvy si u nás doslova podávaly dveře. Mamka s tchýní u nás byly pečené, vařené, a k tomu mi zvaly i další návštěvy - příbuzné, které obvykle vídám třeba jen jednou za rok. A k tomu samozřejmě kamarádi. Nebyl jediný den, kdy by u nás nikdo nebyl. A to jsme se přitom během šestinedělí stěhovali! Nemohla jsem ani balit, abych ty návštěvy mohla přijímat v načančaném miminčím pokojíčku. Všichni měli pocit, jak mi strašně "pomáhají", ale ta "pomoc" spočívala pouze v milionu nevyžádaných rad a v tom, že mi prcka sebrali, ťuťali na něj a musela jsem koukat, jak se to dělá "správně". Veškeré gruntování bylo na mně a k jídlu jsem měla kolikrát jen čokoládu z Velikonoc nebo Popcorn, protože jsem dlouho nesměla (a technicky nemohla) opustit byt. Manžel celé dny pryč, makal na novém bytě, aby se to všechno stihlo, a večer padl za vlast. Nakonec jsem balila poslední den před stěhováním za dozoru matky i tchýně a komentů na téma "měla by sis stahovat to břicho". Hned den po stěhování už u nás byli zase a strašně se divili, že to není všechno vybalené a že je tam "bordel". Poprvé jsem si po porodu odpočinula až po třech měsících, když trošku opadl zájem. Nezhroutila jsem se jen nějakým zázrakem, ale šíleně mě to poznamenalo a druhé dítě už nikdy nebude.
@mysicka_lb Také jsem byla zastáncem, že druhé dítě již nikdy, ale po třech letech jsem změnila názor. Teď čekáme v dubnu po čtyřech letech druhou holčičku. Ovšem s návštěvami se zařídím tentokrát podle svého a to jak v porodnici tak i doma 😉
@mysicka_lb - Ty jooo, tak to bych si nedokázala představit. Jdi dobrá že jsi to zvládla, ja bych vybuchla. Když s emi něco nelíbí, tak okamžitě to hlásim a nejsem moc příjemná. Nezávidim ti období, co jsi měla...
@mysicka_lb smekám před tebou, jak jsi to mohla vydržet, já jsem to měla v něčem podobné. U nás se všichni hrnuli už rovnou do porodnice, měla jsem nadstandart a tak se tam všichni zdrželi i delší dobu. Nejlepší to bylo s tchánovci, kteří dopředu stokrát opakovali, že mě v porodnici nebudou rušit, že matka s miminkem má mít svůj klid, ale jak jim manžel volal, že se malej narodil, nasáčkovali se tam hned na druhý den, tchán měl špinavé ruce od natírání plotu (teda prý si je umyl, ale byli od barvy) a společně s tchýní mi malého přímo rvali z ruk. Manžel byl moc pyšnej, takže jsem nemohla nic "škaredýho" říct. No a pak když jsme přijeli domů, tak nám jen oznámili, že hned za dva dny přijedou a nasáčkovali se k nám i se starou babičkou a manželovým bráchou. A tak to trvalo další dva týdny. Nemohla jsem nic říct, protože bydlíme v domě u mé mamky, která mi strašně moc se vším pomáhala a pomáhá a manžel chtěl, aby stejně často viděli malého i jeho rodiče, babička a brácha. Jenže u nás seděli třeba celé odpoledne a i když jsem ty první dny byla strašně unavená a nevyspalá a před nimi jsem skoro upadala do bezvědomí 🙂 , zcela to ignorovali....
@elen222 Uf, tak přesně tohodle se děsím. Už teď vím, že bych nejradši neviděla po porodu NIKOHO, dokud si to nesedne, ale zároveň vím, že to prostě nepůjde ☹
Holky, ještě mi řekněte, jak to děláte při těch návštěvách s kojením? Já na to určitě budu potřebovat klid a nebudu chtít, aby mně při tom někdo očumoval. To jste pak řekly návštěvám - sorry, ale jděte domů, já teď musím kojit? A nebo jste kojily před nimi? (To by pro mně bylo nepřijatelné). A co když v porodnici kojíte a zrovna klepe na dveře návštěva? Utrhnete dítěti od pusinky prso, a nebo holt to očumování přežijete?
@guinea Tak v naší porodnici neměl nikdo na pokoj přístup, ani tatínek, od toho tam byla návštěvní místnost právě z těchto důvodů, aby měla maminka na kojení klid. A doma - ze začátku jsem prostě odešla do ložnice, pak když jsem se trochu naučila kojit tak, abych se nevystavovala jsem už zůstala v místnosti, popř. se otočila. Když byl v místnosti chlap, tak jsem odešla vždy. 😉
@martina2706 nedovedu si představit držet nás celé šestinedělí v izoloci 🙂 ...... u nás se nejbližší rodina přišla podívat hned ten den, co jsme dorazili domu nebo následující dny 😉 ..... důležité je, aby nikdo nebyl nemocný
@mandala V porodnici, kterou jsem si vybrala, má bohužel přístup na pokoj každý, a to celé odpoledne (myslím že je to snad od dvou do osmi). Porodnici jsem si vybrala samozřjmě z jiných důvodů, holt nic není perfektní. Už když jsem se tam byla kdysi podívat za kamarádkou (která si mojí návštěvu vyžádala 🙂 , tak mně dost šokovalo, kolik Hujerů na tom pokoji je (návštěvy jiných maminek, a to široká příbuzenstva). Já jsem z toho šílela, a to jsem tehdy byla sama návštěva, nebyla jsem po porodu ani jsem neměla dítě. Samozřejmě budu chtít nadstandard, pokud bude volný, ale i tak...
@guinea Přijde mě to docela nezodpovědné od nemocnice, mě by taky vadilo, kdybych chtěla kojit a tam plno cizích lidí. Nicméně, když je to tak zavedeno, nic se s tím neudělá, slušný člověk se otočí, no. Třeba budeš mít štěstí, že budeš na pokoji sama, nebo tolik návštěv nebude. Škoda, že jsi nerodila ted, když byla chřipková epidemie a spoustu nemocnic bylo zavřeno. 😀
@guinea u nás je to v podstatě taky tak.....návštěvy jsou tu mezi 14 - 17 hodinou a prostě se s tim nehne.......ale i v tomto případě jsem si prostě sedla k nim zády a v klidu nakojila.....kdo nemůže sedět, tak se může přikrýt peřinou ....... ale věř, že ten, kdo jde na návštěvu k "sousedům" tak tě cíleně očumovat nebude 😉
Právě proto nechci nadstandart :D aby mi tam návštěvy neseděly půl dne.. zase na druhou stranu, jestli budu na pokoji s nějakou maminou, která má v rodině "Hujery" tak si ho asi zaplatím! A už jsem si to ujasnila! :D do porodnice jen moji rodiče a manžel a pak jedna dobrá kamarádka, která pracuje na úřadě hned naproti nemocnice 🙂 a MOŽNÁÁ tu natěšenou nejlepší kamarádku mamky s dcerou (protože ty by se mi stejně nacpaly domů hned potom co bych dojela z porodnice...) a zbytek až doma aspoň až bude mít malý 14 dnů... A k babičce nejbližší možnou neděli 🙂 jak jezdíme pravidelně..
No, svojí mamku bych na návštěvu brala ihned. Ale už vidím, že až se malé narodí, tak k nám dorazí na pár týdnů tchýně. Bydlí totiž 2000 km daleko, takže na pár dní se jí to nevyplatí a bude jí jasné, že ho pak zase dlouho neuvidí, a samozřejmě zase bude nutně muset spát u nás a dělat tam dusno. Bože, už to vidím v živých barvách...
@elen222 Někteří lidé prostě nemají soudnost.... ☹ Hádám taky první vnouče, že?
@guinea To byl další problém, lidi měli pocit, že mé kojení je veřejnou záležitostí, a dokonce i když jsem se s malým zavřela do jiného pokoje, vždycky se našel nějaký "chytrák", který se tam za mnou přišel vykecávat. Má mamka mi dokonce mačkala prsa, aby z nich teklo více mléka☹ Ještě teď se otřásám hnusem. Neumím poradit, ale máš naprostou pravdu, že tohle je další negativní rys návštěv.
@breberka Nooo, právě jak jsem byla tehdy na návštěvě za kamarádkou, tak tam Hujerovic očumovali i cizí miminka. Holt se všema si maminka povídat nemohla, tak se tetky a strejcové nudili, špacírovali po pokoji a zapřádali hovory s cizíma maminka. Té mojí kamarádce chtěla ta cizí teta dokonce chovat dítě! Ale to jsem se jí zastala. Kamarádka byla po porodu samozřejmě i psychicky oslabená, ta by se chudák sama na odpor nevzmohla.
@mysicka_lb Tak tohle přesně je moje noční můra!!! Ale díky za tip, jdu najít klíče od ložnice 😒
@guinea Hele, fakt radši hledej.... Ty máš aspoň tu výhodu, že to promýšlíš všechno předem, tak už tě jen tak něco nezaskočí.

Jen bych teda ještě zdůraznila, že úklid před návštěvami a servis pro ně zajišťoval přítel a všichni příbuzní vždy předem zavolali a dovolili se, přátele jsme zvali sami.