Zkušenosti z porodu (vyvolání, epidural, píchnutí plodové vody, nastřižení a šití, císař...)
Ahoj, kvůli zdravotnímu stavu(cukrovka atd), mi budou vyvolávat porod. Vim, ze je tu spoustu diskuzi o všem, ale i tak.. Chtela bych se zeptat na zkušenosti, jak to probíhá, vaše pocity a tak. Mám z toho opravdu strach. Mate někdo zkušenosti celkove s vyvolanim, epiduralem, pichnuti vody, nastrizenim, sitim a popřípadě i císařem?
Samozřejmě každý má prach bolesti a snášenlivosti jinde, ale já ho mám vážně nízko a jsem z toho dost špatná.
Předem děkuji za názory.
První porod vyvolanej bez epidurálu, s nástřihem, voda praskla sama. Celý to trvalo 3 hodiny a řeknu jen, že jsem ráda, že to trvalo tak krátce. Druhý porod přirozenej bez epidurálu, bez nástřihu, vodu mi pustili. Ten trval 7 hodin a byl za odměnu. Je to strašně individuální
Taky mám za sebou vyvolávaný porod. V 8 ráno mi udělali Hamiltonův hmat, celý den klid a v 8 večer začaly kontrakce. Asi po hodině mi propíchli plodovou vodu. Do té doby byly kontrakce jak bolesti u silnější menstruace. Propíchnutí nějak nebolelo, jen to bylo nepříjemné. No a pak kontrakce hodně zesílily. Chvílemi to bylo k nevydržení, naštěstí to netrvalo dlouho. Ani epidurál jsem nestihla. Nástřih naštěstí nebyl. Samotný porod mi chvílemi přišel trochu jako úleva při těch příšerných kontrakcích. A pak už jen obrovská úleva)
Měla jsem oba vyvolávané, resp. první mi praskla voda a protože byla zakalená, tak mi to přivyvolali, jinak by se čekalo, až začnou kontrakce, druhý vyvolávaný od začátku kvůli velikosti miminka. A oba v pohodě, vzpomínám na ně ráda. Ale měla jsem už hoooodně připravené cesty i tak, takže to nebylo, že by se začínalo úplně od nuly. Po tabletce jsem vždy do hodiny, dvou byla na 4 cm, nechala jsem si pokaždé dát epidurál, zavádění nebolelo, umrtví to před tím injekcí, aby ses nepohla, pak už krása. 🙂 U druhého pak i píchli vodu (to taky necítíš) a šlo to ráz na ráz, do 45 minut od toho byl malej venku. Nástřih jsem měla u obou, u první protože prostě obří hlava, u druhýho, protože taky obří hlava a začala se trhat ta jizva. Ale necítila jsem to. Napoprvé bylo stehů docela dost, ale hojilo se to poměrně dobře, napodruhé jen pár, ale hojilo se to celkem dlouho.
no nejhorší je strach🙂 já bych se předně zajímala o to, jestli je FAKT nutný porod vyvolávat. sháněla bych informace z druhýho břehu, spíš bych prosila o kontroly, jestli je placenta v pohodě, a jestli dítě nevypadá, že má 6 kg, tak prostě co... no a i kdyby mělo, na rození to nemá zas takovej vliv, záleží spíš na obvodu hlavy a dobrý poloze těla ženy (nerodit na zádech, samozřejmě je pak problém vytlačit víc kg)
@aurelie34 Hrozný emoční zážitek? To je myšleno v dobrém?
@vladimira_b_l ano v dobrém samozřejmě
@aurelie34 Já si to myslela...tak mi tam to hrozný moc nepasuje...
Jsi silná cukrovkarka? Nebo cukrovka pouze těhotenská?
Ahoj, ja mam za sebou vyvolaný porod jako prvorodicka. Rodila jsem 41+1 podle UTZ, 41+4 podle MS. Bylo to pondělí. V pátek jsem si nechala udělat hamiltona a bohužel se porod přes víkend nerozjel. V pondeli rano jsem nastoupila do nemocnice. V 9 jsem dostala tabletu. V 11 kontrolni monitor beze zmen. Slabe kontrakce jsem citila po 2.hodine. Před 5 jsem sla na sal. V 6 jsem byla otevřena, ale voda stale neodtekla. Souhlasila jsem s trhnutim. Kromě tepla z te vody jsem nic necitila. V 6 jsem dostala epidural. To bylo trochu neprijemne, ale jen proto, ze jsem mela silne kontrakce a sama se bala, ze to pichne blbe. 🤷♀️ Nástrih jsem taky mela, ale vubec jsem nepostrehla, kdy ho doktorka provedla. Mala se narodila v 19.17 ten samy den. Siti probihalo diky epiduralo v pohode. Jen bylo neprijemne videt tu jehlu s niti. Jinak pohoda. Muzu rict, ze mi sice museli lekari pomoct, ale druhy den jsem si normalne sedla a mohla jsem fungovat. Malá je zdravá a já jsem moc šťastná, že jako prvorodicka trval porod 'jen' 5 hodin. Neumím si představit, jak by to celé probíhalo, kdyby mi lékaři nepomohli... Jen dodám, že jsem mela ukázkové tehu bez jakekoliv komplikaci nebo nevolnosti 😊
Snad budes mit i ty dobrou zkusenost 🙏👍
@veronicka89 od malička, mám pumpu..a do toho ještě další nemoce
@cimroska Potěším tě ! Porod vyvolávaný den před termínem z důvodu teh cukrovky. Měla jsem z toho obavy protože jsem všude četla jak je bolestivejsi apod. opak byl pravdou, porod mě mile překvapil. Byla jsem na oxytocinovem testu, ten nebolí, pak tabletka na vyvolání, zabrala, začaly kontrakce asi o půl noci, v pohodě, ještě jsem se vyspala. Další den ráno v osm nástup na sál a v 11.30 dcera na světě. Porod bez epiduralu, nástřihu, plodovou vodu napichli, vůbec to nebolí. Takže buď klidná, každý porod je jiný a to, ze je vyvolavany ještě nemusí znamenat ze horší. Co mi psychicky pomohlo bylo cvičení s aniballem. Ze své zkušenosti radim nečíst si “hororové” příběhy druhých. 😉Věřím ze to zvládneš, kdyby to bylo tak strašné, byly by samé bezdětné či jedináčci. Věř svému tělu!
Měla jsem GDM v prvním i teď ve druhém těhu. Porod mi měli taky vyvolávat k termínu. No na konec se malá v noci před vyvoláním sama ozvala a za hodinu a půl od prasknutí vody byla venku. Bylo to tak rychlé, že jsem se ani nestihla bát. Jsem zvědavá na druhý porod. Říká se, že bývá ještě rychlejší, tak snad to do porodnice stihnu 😁. Třeba to u vás nebude tak hrozné. Držím pěsti, ať jde vše v pohodě 🤗
Mam zkusenosti snad se vsim;)) oba porody vyvolavane kvuli cukrovce v terminu, kazdy probihal uplne jinak. Za sebe ti reknu,ze je kazdy porod opravdu unikat. Takze se ptej konkretne,co te zajima.
@cimroska epidural mi jinak ani u jednoho nestihli dat.Zeptej se take na alterativu.Ja mela neco na bazi opiatu,pomohlo a nemuseli mne pichat do zad. Pichnuti vody ok,nasledne kontrakce pak uz staly za to:( nastrizeni dobry, siti uz po porodu jsem ani nevnimala, vyplavovaly se hormony a nejak jsem uz nevnimala.
@linee no já se proste celkove strašně bojím, když mi má někdo něco delat. Takže si opravdu nedovedu představit, ze mi budou do zad pichat epidural, ze by me měli nastrihavat a potom sesivat a ze potom tam celkove budu mít stehy..a čeho se bojim nejvic..ze dojde na císařský rez...z toho mám proste fakt hrůzu, ze by do me měli řezat a já byla pro vedomi (uspat úplně si také ale nedovedu představit, protože nechci, aby byl malej beze me)..no, je to se mnou těžký...
@cimroska a nebavili jste se o tom že by bylo lepší plánovaný císařský řez?
(jsem zastánce přír. Porodu!)
Ale v tomhle případě....
@veronicka89 Nene. Není zatím důvod, ale je tam prave celkem vysoká “šance”, ze dojde na císaře..protože beru hodně léku, takže to možná nebudu zvládat i fyzicky..nevim🙄 ale to já nechci. Císaře fakt už vůbec ne 😔proto se snazim nabrat co nejvic informaci, abych se s tím nějak vypořádala a snažila se do toho dat opravdu maximum a být pripravena na vše...abych co nejvíce pomohla tomu, aby doslo na císaře...
@cimroska mám za sebou vyvolávaný porod, ale cesty jsem měla připravené. Trval jen cca 6 hodin, bezbolestný nebyl, ale nic co by se nedalo zvládnout. Epidurál jsem neměla, píchnutí vody ani nástřih nebolely. Šití mi umrtvili, a ani potom nijak nebolelo. A to jinak nejsem žádná hrdinka, a špatně snáším i menstruaci nebo bolesti hlavy.
@cimroska ja mám bohužel v rodině případ kde skončil porod císařem kvůli total nezvládani..
Nebyly síly...
Neznám ten průběh úplně do podrobná a strašit tě nechci 🙂
Když to Dr povolil tak ok..
A určitě nebudeš jediná maminka co porodí normálně s diabetem 🙂
@veronicka89 já vim, prave pro to chci udělat fakt maximum, ale domtor už me upozorňoval, ze je prave možné, ze budu muset na císaře, když budou komplikace, na které dost možná dojde..ale já se s císařem fakt nějak nedokazu smířit..samozřejmě vim, ze když budu muset, tak budu muset..ale mám z toho proste deprese
Ale jako strašení to rozhodne neberu. Spis jako fakta, která se fakt mohou stát 🙂
Ahoj, můj porod byl indukovaný s epiduralem, Píchnutí vody i s nastrihnutim. Musim se přiznat, že jsem myslela, že snesu víc, ale po první kontrakci jsem už chtěla konec 😂 srovnání nemám s přirozeným porodem nemám, ale vyvolavané kontrakce jsou hned dost silné, až mě to zaskočilo, za to mi porod trval 5 hodin, což u prvorodicka je dobry, myslela jsem, že tam budu celý den 😂 Píchnutí epidural mě vůbec nebolelo a udělalo se mi po něm o moc líp a dokonce mi to pomohlo se začít otevírat a malý sestupoval lépe dolů. Nastrich jsem vůbec necítila a i jak jsem se soustředila na tlačení, tak jsem se pak po porodu i musela ptát, jestli jsem byla vůbec nastrizena 😂 šití bylo taky bezbolestne, jen jsem cítila takové tahání, ale v tu chvíli mi to bylo jedno, hlavně že byl malý venku a vše bylo v pořádku, takže se nemáte čeho bát, zvládnete to a vše co vás čeká se dá zvládnou 😉
@cimroska Měla jsem přirozený porod, ale se zásahy. A řekla bych, že mám nízký práh bolesti, brečím, když si mám vycistit odřené koleno. 🤦
Každopádně píchnutí vody bylo nepříjemné, ale porod poskočil po x hodinách.
Nastrihu jsem se bála hrozně, ve výsledku si ho vůbec nevybavuji, tedy řekli mi, že by ho udělali, já kývla, ale nevím. 😁 Pak siti... Trošku nepříjemné, ten adrenalin opadl, tak jsem to víc cítila. Ale po dvou hodinách jsem seděla. A po šestinedělí jela na kole. Hojila jsem se suprově.
Taky bohužel vyvolávany. Hamilton nezabral. Začli vyvolávat 41+1, pro nedostatek plodové vody a padající ozvy pri kontrakcich. Vyvolavali napřed mechnaicky - balonkem, že je to šetrnější pro plod. No už jen to zavedeni bolelo jak sviňa. Pak jsem měla 12h šílený kontrakce co 3-10min než ten balónek vypadl. Navíc že mě furt trčely hadičky což bylo brutálně nepříjemný a všechny ty rady jako chodit, dychat, cvičit na balónu byly m ničemu, pac to bylo ještě horší. 🙄 Pak ze mě konečně vypadl a šlo se do porodního boxu, otevřená na 3-4cm. Napřed jsem nechtěla, ale nakonec jsem do epiduralu šla a byla to ta nejlepší volba, protože to trvalo dalších 10hod než jsem porodila. To samotný napíchnutí není tak hrozný, jen fakt musíš být v jedné poloze a nesmíš se hýbat, takže hlásit kontrakce. No a samotnej konec byl u mě taky peklo: napřed šlo všechno dobře, ale nakonec se malej zaklonil hlavou a zasekl, takže ho tahali zvonem a lžíci. Upřímně ti říkám, že jsem snad nic necítila, jak jsem byla už unavená a vyřízena z toho tlačení a nevyspání a všeho. Jen takovej neprijemnej divnej tlak. CS už nešel udělat, bylo pozdě. Nestříhali mě a i přes tu hrůzu s nastrojema a hlavou 36,5cm jsem se natrhla jen na jednom místě a ani moc ne. Pak jsem byla fakt skoro hned v pohodě - jen první dva dny jsem se bála na velkou, ale pak to šlo v pohodě. Mám teda trochu hemeroidy bohužel. A tam dole to chvilku palilo při čůrání a sprše, ale taky nic významnýho. Nicméně každej porod je jinej, třeba ty budeš rychlovka. 🙂 Jo a vodu mi taky pichali a to jsem vůbec necítila přes ten epidural. A dokonce mi vyprazdňování mocak cevkou a taky jen divnej pocit, ne bolest.

@cimroska i kdyby jste musela na císaře tak si z toho nic nedělejte 😊 někdo si z toho dělá hlavu jakože to nezvládl a to je pěkná blbost😊 porod je jen tečka za tím, že jste zvládla dát život novému človíčku 💛