icon

Porod v Rakousku, jak se vyřizují papíry?

terezka_k
18. črc 2017

Ahoj holky,
doufám že tu nic takového není pokud ano omlouvám se, ale nic jsem nenašla. Takže k věci, byla jsem 2 roky zaměstnaná v Rakousku, teď jsem už doma. Zjistila jsem, že v ČR nedostanu příspěvek na screening ani na předporodní kurz. Tím pádem je možné, že i porod tady bych musela platit a nedostala bych ani porodné nebo nějaké věci v nemocnici. Mám lékaře i v Rakousku, nabídl mi tam i porod, nejen skrze lepší péči, ale taky proto, že od nich vše dostanu (pro sebe i mimi) a mám tam vše zaplacené. Jen prostě nevím, jak se pak vyřizují papíry, co občanství, příjmení, povinné lékařské prohlídky nebo očkování??!! Proto Vás chci poprosit o JAKÉKOLIV informace, budu vděčná za vše 🙂 díky moc 🙂

Strana
z2
maximaty
Autor odpověď smazal
maximaty
Autor odpověď smazal
maximaty
23. črc 2018

A příště než začnu psát romány se podívám na datum dotazu 😂😂...

maximaty
23. črc 2018

A příště než začnu psát romány se podívám na datum dotazu 😂😂...

martinasip
23. črc 2018

@maximaty Nevadi 🙂

terezka_k
autor
24. črc 2018

@maximaty třeba by jsme poradili..i když v mem případě jsem nakonec zůstala v čr :/ ale spokojena jsem byla to zas jako joo 😁😁

martinasip
25. črc 2018

@terezka_k tak si nakonec rodila v cr?

terezka_k
autor
25. črc 2018

@martinasip ano, v rakousku to neslo skrz papirovani. volala jsem i na ambasádu do vídně a řekli mi ze pro převoz přes hranice mi nedokáží zaručit ochranu. protoze rodný list není dokument jako obcanka atd. takze buď bych to riskla a nebo cekat v rakousku do půl roka než udělají pas. nechtěla jsem ani jedno tak jsem zůstala u nás a nakonec jsem byla spokojena i tak 🙂

martinasip
25. črc 2018

@terezka_k aha lebo znama rodila a v pohode.

martina2511
3. bře 2019

Ahojte, vím, že je konverzace už trošku starší...ale prosím o radu/info 🙂 přítel je Chorvat, žije v Rakousku už pár let a taky tam pracuje, já - Češka, žiju v ČR a tady i pracuji, mám smlouvu na neurčito. Mluvíme spolu anglicko-česko-chorvatsky 😀. Německy docela rozumím, ale odpovím dost jednoduše, samozřejmě chodím do kurzu němčiny. Jsem těhotná a on chce (a já celkem taky), abych se za ním co nejdříve přestěhovala a rodila tam a pak s ním tam žila. Chce si mě přihlásit na sebe, že bychom pak mohli mít podporu z Rakouska, která je prý dost slušná. Mě zajímá, jak to bude s mou prací případně pojištěním, nějakým nárokem na mateřskou tady...cokoliv. Předem vám děkuji 🙂 🙂

maximaty
3. bře 2019

@martina2511 budeš opuštěná pod ním, miminko taky, familienbeihilfe je pro nejmenší děti 176€ myslím. Jestli máš nárok na Kinderbetreuungsgeld si nejsem úplně jistá. Ale ať přítel zavolá na GKK (Gebietskrankenkasse) a prostě se zeptá. Nevím kam přesně se chceš stěhovat, ale já v AT žiju 13 let, a bylo to to nejlepší rozhodnutí.

martina2511
4. bře 2019

@maximaty děkuji za odpověď. Kousek od Wiener Neustadt. Část jeho rodiny už tam roky žije, takže budou vědět víc, ale zatím jsme to o mimi rodinám neoznámili. Takže pak nám taky určitě poradí, co a jak. Já si jen už chci dávat nějake info dohromady, už tak toho bude moc k zařizování 🙂

maximaty
4. bře 2019

@martina2511 teď vidím že mi mobil "opravil" v odpovědi pojištěná na opuštěná 😂😂🤣

monikaviden
1. črc 2019

Ahoj všem. 😊 Vím, že je dotaz už starší, ale treba se najde i někdo kdo řeší tuto otázku aktuálně. Pracuji na poloviční úvazek v Rakousku a plný v ČR. Občanstvi mám české a trvalé bydliště v ČR, manžel rakušák v Rakousku. Rodit chci v Rakousku, ale ráda bych pro mimčo měla i české občanství. Jde to když prvně získá to rakouské nebo bych musela chtít prvně české a až poté rakouské? Popřípadě víte někdo, jaké jsou hlavní výhody takového dvojího občanství? Mockrát děkuji za pomoc. 😊

misa1106
1. črc 2019

Rodila jsem v Rakousku, občanství mám české, manžel rakouské. Syn měl nejdřív občanství rakouské, pak jsme přes české velvyslanectví zažádali o české. Výhody například při cestování - do různých zemí ne/potřebuje vízum.

monikaviden
3. črc 2019

@misa1106 děkuji moc. Při cestování jsem si myslela že to výhoda být může a super, že jde rakouské a poté k tomu české dodat. Tím jsem si nebyla jistá, protože v Rakousku můžou mít jen jedno občanství, zato v ČR dvě. Paráda. 😊

misa1106
3. črc 2019

@monikaviden obě občanství můžou mít právě akorát děti rodičů s dvěma odlišnými národnostmi 🙂 jinak kdybys chtěla ty jednou rakouské, musíš české odevzdat

bzuzanka
20. zář 2019

Ahojte holky,chtěla bych se zeptat,v roce 2014 Jsem rodilav Hollabrunu a byl pak velký problém s vyřizováním českého rod.listu snad několik měsíců, teď jsem znovu těhotná a nevím zda tam znovu rodit tam nebo v čr, jestli třeba kvůli rodicaku je lepší rakousko či česko, já pracuji v At od 2012 a žijeme s manželem v čr. Děkuji popřípadě za jakékoliv info.zuuka

martinasip
21. zář 2019

@bzuzanka místo porodu nemá na rodicak žádný vlyv. Důležité je kde pracuje otec dítěte a vy.

martina2511
22. zář 2019

@martinasip netusis, jestli budu mit narok na rodicak, kdyz manzel ma zamestnani v AT a ja v CR, ted na materske z CR, ale zijeme v AT? Psala jsem email na urad prace, jestli mit narok budu a zatim bez odpovedi. Mam jeste do unora cas, ale to utece...

bzuzanka
28. zář 2019

@bzuzanka no problém byl kvůli českému rod.cislu na rodicak jsem čekala 8mesicu, teď mi řekli že v praze když by to šlo v poho tak 3 měsíce na vyřízení národnosti a v brně na matrace 30 dní na to aby mě vygrnrrovali rodné číslo 😂 oba pracujeme v Rakousku, nakonec budu rodit v čr zbytečné komplikace s ať.

martinasip
1. říj 2019

@martina2511 to kde zijete je az sekundarni primarni je kde pracujete kdyz manzel at a ty cr tak je mozne ze rodicak bude z casti vyplacet cr a z casti at to se musi staty dohodnout. Trva to dluho taky to tak mame

martinasip
1. říj 2019

@martina2511 v unoru rodis?

martina2511
2. říj 2019

@martinasip diky za odpoved.No uz mi odpovedeli z UP, ze to nejspis budu muset zadat v AT.To bude mazec,to vyrizovani...porodila jsem zrovna vcera😊😊

martinasip
2. říj 2019

@martina2511 no to je mazec pozadej v at a myslim ze i v ČR a státy se budou dohadovat. Muj muž pracuje v ČR ja v at rodila sem v únoru a furt čekáme. Je to des. Vy žijete v at? Možná to bude rychlejší

martinasip
2. říj 2019

@martina2511 gratuluju kde si rodila?

martina2511
5. říj 2019

@martinasip rodila jsem v Eisenstadtu.Zijeme v at.No to jsem zvedava teda, jako nechapu, o co jde, bud by mel byt narok tam nebo tam, a pak jen na druhem miste dolozit,ze pobiras na prvnim🤦‍♀️ale jo, to by bylo moc jednoduchy

martinasip
8. říj 2019

@martina2511 no prave nase mala ma uz 8 mesicu a furt cekame este sa staty nedohodli furt si posilaju veci hore dole ale pro nich je primarni otec takze kdyz pracuje v at a aj tam zijete tak snad to pujde rychleji. Ja volam tyden Co tyden do Krankenkasse na urady a ted to maju v at a je to v statusu spracovani jak dluho nevi nikdo. A matersku mas z at?

Strana
z2