icon

Porodnice kde respektuji striktní zamítnutí vitamínu K a očkování?

emirateshills
19. srp 2018

Kdo problematiku studoval, urcite chape vazne duvody odmitnuti "vitaminu" k (injekcni i oralni) a ockovani v porodnici.
Tohle je moje druhe dite, ale prvni porod planovany v CR, jakozto zemi, co nema dobre povedomi o rizicich s tim spojenych a kde ockovani je povinne.

Moje otazka je, vite z osobni zkusenosti, jestli respektuji v tomto prani rodicky? Bude nekdo schopen doporucit vstricnou porodnici v Praze a okoli?

Diky

Strana
z7
ahyt
19. srp 2018

Kdyz nejste spokojena s porodnicemi v CR tak jdete rodit do zeme kde Vam vyhovi.

janca15l
19. srp 2018

Rodila jsem v breznu na Bulovce a vitamin K podali bez meho vedomi, nikdo me neinformoval. Takze je to asi vsude

slunicko707
19. srp 2018

@anaema
Ano, jistě pro ně jsme pouze kus, je to jen jejich práce a většina z nich ji nedělá z toho, že je naplňuje a mají radost, je to pro ně jen zaměstnání a dost často, když jsem se ptala z jakého důvodu tuto pozici dělají, tak odpověď zněla...maminka je lékařka či tatínek si to přál. Myslím si, že takovou práci mají dělat lidé, které to naplňuje a jsou empatičtí. Vždyť se také jednou jejich role obrátí a oni budou i tam, kde my a to myslím nejen porody.

ahyt
19. srp 2018

A jste myslim trochu paranoidni😊a pisu to jako odbornik v problematice ockovani imunogii atd.😊a zbytecne vyvolavate paniku zde mezi maminkami.Doufam ze je zde dostatek inteligentnich maminek ktere Vase komenty neberou vazne.

astyna
19. srp 2018

@slunicko707

Jenže maminka nebo tatínek je často jen člověk, který nastudoval z internetových diskuzí. Málokdo má ty relevantní informace, dostane se do hloubky, přečte kvanta knih, má potřebné vzdělání. Já si nemyslím, že porodnictví je jako učňák, kde, když se spletu a přinesu malé pivo místo ruma, tak jen pokrčím rameny a napravím to. Navíc v tom fofru tam není prostor pro diskuze - to se máte ptát předem např. při registraci do porodnice, návštěvních dnech, podepisujete hafo souhlasů, papírů, tam je prostor pro ty diskuze a navíc máme obrovskou síť porodnic, informací z nich, tak si vyberte tu, která vám sedí nejvíc a je to ... Já to tak udělala a byla jsem spokojená.

emirateshills
autor
19. srp 2018

@werumka v poradku, chapu; slozeni se lisi od vyrobce, navic ze zkusenosti s vakcinami vim, ze v ramci obchodniho tajemstvi vyrobce neni povinnen zobrazit veskere slozeni, pokud se tam nachazi ve stopovem mnozstvi (napriklad u vakcin co tvrdi ze tam rtut neni, bylo nalezeno stopove mnozstvi, coz bylo cca 600ppb. Poskozeni tkane nastava u rtuti uz pri 1 ppb)
.

Napriklad vitamin K od hospira obsahuje az 100 mcg hliniku a to je napsano primo na lahvicce.

Vitamin k injekce obsahuje tzv. Black box warning (varovani v cernem ramecku) a zni takto (prelozeno):

UPOZORNĚNÍ - INTRAVENOZNÍ A INTRAMUSKULÁRNÍ POUŽITÍ
Závažné reakce, včetně úmrtí, se vyskytly během a bezprostředně po INTRAVÉNNÍ injekci phytonadionu, a to i v případě, že byla přijata opatření k zředění fytonadionu a zabránění rychlé infuzi. Po podání přípravku INTRAMUSCULARNE (do svalu) byly hlášeny závažné reakce včetně úmrtí. Obvykle se tyto závažné reakce podobaly přecitlivělosti nebo anafylaxi, včetně šoku a zástavy srdce a / nebo dýchání. Někteří pacienti prokázali tyto závažné reakce při příjmu phytonadionu poprvé. Proto by se cesty INTRAVENOUS (nitrozilni) a INTRAMUSCULAR (do svalu) měly omezit na situace, kdy subkutánní cesta není uskutečnitelná a závažné riziko je považováno za odůvodněné.

Dale jsou tam varovani jako ze u injekci co obsahuji benzyl alcohol jakozto prezervativ byly vypozorovany otravy ditete a ze data pro bezpecnost produktu v teto vekove kategorii nejsou k dispozici.

Bohuzel ceska literatura je dost omezena, proto pri hledani pouzivam zasadne originalni zahranicni zdroje.

Oralni vitamin k je rozhodne bezpecnejsi nez injekcni forma, ale porad muze zpusobit zraneni a vedlejsi ucinky, vcetne fatalni alergicke reakce. Kazdy se musi rozhodnout same a poradne si proverit nejen slozeni, ale take celkovy efekt na lidske telo, ktere je zamerne navrzeno tak, aby do 8meho dne zivota melo nizkou hladinu vitaminu k a zamerne tak ridsi krev. Neni to defekt, je to perfektni design. Rozhodne nedoporucuju diteti davat neco, co nema zadna bezpecnostni data (jak jsem zminila vyse).

zelenaesmolda
19. srp 2018

@anaema proc jim neverite?vzdyt cesko ma jednu z nejnizsich porodnich umrtnosti na svete,rozhodne verim ceskym doktorum vic nez tem anglickym,tam ani neexistuje gynekologie...

astyna
Autor odpověď smazal
suzanna123
19. srp 2018

@ahyt to je teda logika...

sdusa
19. srp 2018

@emirateshills ja myslim, kdyz dite nedate z ruky, tak podchytite i K. Nebo jdete pouze na ambulantni porod... to nestihnou pichnout 😉

astyna
19. srp 2018

@zelenaesmolda

Taky jsem o tom slyšela. Otázkou je, jak je to v českých porodnicích - co tady eventuelně dávají. Ale já o tom slyším teda poprvé.

suzanna123
19. srp 2018

@guinea mně v Neratovicích vzali prcka hned po narození (pravda, předtím mi ho asi na 3 sekundy položili na břicho), odebrali mu pupečníkovou krev a změřili ho a zvážili (poslední 2 zmíněné jsem výslovně měla v plánu, že si nepřeji. Stejně jako jsem měla, že chci, aby nechali dotepat pupečník. Že by pupečník bez mého souhlasu využili, mě nenapadlo - stejně jako to, že si s mým PP doslova vytřou zadek).
@emirateshills pokud máš jakákoliv specifická přání co se porodu týče, zaplať si porodní asistentku. Jinak je to v každé porodnici jen o tom, spolehnout se, že budeš mít kliku a vyhoví ti.

werumka
19. srp 2018

@emirateshills V pořádku, ale já jsem psala o výrobcích, které se užívají v ČR. Což není případ výrobce Hospira. V tomhle je potřeba číst výrobky, které se užívají v ČR a jsou tam dostupné informace na SUKL. Nemyslím si, že v případě Kanavitu by kecali. Protože u vakcín se obsah hlinité soli uvádí běžně. Proč by to zrovna u Kanavitu neuvedli... nevím. Navíc Vitamin K od Hospira má jiné přídavné látky (dextroza, benzyl alkohol...). Pokud chceš znát složení českého vitaminu K, zkus spíš kontaktovat SUKL. Ale myslím, že v reálu jsou pomocné látky vypsané všechny.
Jinak v Praze asi nemá smysl porodnici hledat. Zkus se spíš zaměřit na Neratovice.

astyna
19. srp 2018

@suzanna123

Neratovice jo? Fíha, já o nich četla nebo spíš slyšela jen chválu.... hm hmmm

werumka
19. srp 2018

@emirateshills Tady je dostupný lék injekční i v kapkách. S kompletní příbalovou informací... http://www.sukl.cz/modules/medication/detail.ph...
http://www.sukl.cz/modules/medication/detail.ph...

zelenaesmolda
19. srp 2018

@astyna ja o vit K taky slysim poprve ale budu jim verit,vedi co delaji

jhoki
19. srp 2018

Takové starosti bych chtěla mít, v 5. týdnu těhu. 🙂)

suzanna123
19. srp 2018

@astyna to já taky - proto jsem tam šla rodit :-/ A podobně děsivou zkušenost měla moje známá z Hořovic - které si taky vybrala na základě recenzí, jak jsou tam vstřícní. Rodit potřetí, rozhodně si zaplatím svou porodní asistentku, aby šla se mnou.

lussinka88
19. srp 2018

V 5tt bych tohle vazne neresila, chapu ze hormony a nadseni delaji svoje, ale zachvili muze byt vsechno jinak 😁🙈... stejne ikdyby jste si ted vyberete porodnici, tak nemusi mit volne misto az budete rodit (navic nevite jestli vas vubec zaregistruji - vetsina porodnic v praze a strednich cechach uz pristoupila k registraci k porodu)... atd atd.

myjusiatko
19. srp 2018

Odmitnout a podepsat reverz muzes kdekoliv.

caverina
19. srp 2018

@suzanna123 nechci rýpat,ale tomu vážně nerozumím...co je na zvážení a změření dítěte špatné...

xkalisto
19. srp 2018

Já ještě nerodila ale že bude malá dostávat K-čko teda z papíru z Podolí vím. Takže to tam nijak netají.

Koukala jsem se na tu studii z 1992 o té leukémii není nijak pofidérní ale není zreplikovana a dalších 2 studie na mnohem větších počtech pak nic nenašly. A dalších X taky ne. To ta šance VKBD mi přijde o dost horší.

suzanna123
19. srp 2018

@caverina to, že jsem chtěla, aby bylo po narození u mě, ne, aby ho popadli, cpali na tvrdou váhu a natahovali u metru. To můžou klidně udělat později.

lussinka88
19. srp 2018

@emirateshills jinak teda co se tyce ockovani TBC tak mate ponekud spatne informace. Od ockovani se ustoupilo protoze se dlouhodobe nemoc v CR nevyskytovala. Presto za posledni roky se tato nemoc vratila vlivem migrace a pracovni sily z vychodnich rozvojovych zemi. Uprimne jsem pro ockovani TBC ackoliv nejsem velkym zastancem ockovani (i jako imunolog mam k tomu sve vyhrady), ale v dnesni dobe se zpracovava 50vzorku denne!!! S podezrenim na TBC coz mi neprijde tak malo a bohuzel ackoliv se o tom moc nevi, tak vyskyt teto nemoci neni az tak neobvykly. Videt male deti nebo matky v pul rocni izolaci nebo na pitevnim stole tak byste zmenila na TBC nazor...

anaema
19. srp 2018

@zelenaesmolda ha ha. Argument s porodní úmrtnosti mne vzdy pobavi. Zkuste si o tom neco vic zjistit. Jak si stojime a čím to vzniká. Je to vlastně jen takova česká interpretace. A proč nevěřím? Ani jednou mi neřekli o nastrihu. Neinformovali mne o tom, ze dítě má zkalenou vodu. Do papíru zapsali samoprisati na sále, které neprobehlo. Dítě bez mého vědomí a souhlasu dokrmovali a odmitli rict čím. Separace. Ignorance porodniho plánu atd. Zcestné rady s kojenim viz každé tři hodiny, kloboucky a vy kojit nebudete. Mám pokračovat?

pavca1982
19. srp 2018

@suzanna123 Dcera byla hned po porodu u mě a nikdo jí nevážil a ani neměřil.Nevidím ani důvod.😉

suzanna123
19. srp 2018

@anaema mně napsali do zprávy, že malého vytáhli kleštěmi - když jsem si to přečetla, málem to se mnou seklo. Uklidnila mě až gynekoložka, že toho bych si určitě všimla. Taky mi napsali, že mi dali s sebou testovací set (šli jsme dřív), přitom ten jsem sháněla přes známou, protože oni mi výslovně řekli, že mi ho dát nemůžou. A taky můžu pokračovat. Ještě teď se mi zvedá tlak, když si na to vzpomenu.

anaema
19. srp 2018

@astyna jistě. Takže podle vás recenze všechno spasí, přestože v Česku všude všechno visi na tom, jakou chytnete smenu. K tomu aby člověk rok dopředu studoval, na co všechno má právo. A ve vysledku zjistí, že nejbližší porodnice je 100 km? Na rozjeté kontrakce supr vzdalenost.

zelenaesmolda
19. srp 2018

@anaema kolik let zpatky a kde jste rodila?

normalnimatka
19. srp 2018

@emirateshills doporučuju nakouknut a případně napsat do skupinek:
https://www.modrykonik.cz/group/8301/
https://www.modrykonik.cz/group/5794/
bohužel Kčko se dává rutinně. když dáš dopředu nesouhlas, neměli by to udělat, ale jako podle mě jde fakt těžko udělat, že to ohlídáš. jistota je ambulantní porod a že nedáš (nebo partner) dítě z rukou. ale jinak si myslim, že si vždyck najedou příležitost...dělá se patičkovej test, testujou uši atd. prostě někdy to dítě je bez tebe a kdykoliv mu to můžou dát....:/

@suzanna123
@anaema
ženy, to je docela síla. když máte takovouhle zkušenost, mohly byste z toho aspoň vytěžit maximum a dopisovat si s jistými pány na jistém místě🙂

Strana
z7