icon

Porodnice kde respektuji striktní zamítnutí vitamínu K a očkování?

emirateshills
19. srp 2018

Kdo problematiku studoval, urcite chape vazne duvody odmitnuti "vitaminu" k (injekcni i oralni) a ockovani v porodnici.
Tohle je moje druhe dite, ale prvni porod planovany v CR, jakozto zemi, co nema dobre povedomi o rizicich s tim spojenych a kde ockovani je povinne.

Moje otazka je, vite z osobni zkusenosti, jestli respektuji v tomto prani rodicky? Bude nekdo schopen doporucit vstricnou porodnici v Praze a okoli?

Diky

Strana
z7
anaema
19. srp 2018

@caverina možná si položit otázku, k čemu ta informace je a jestli je nutné měřit a vážit ihned po porodu. Jestli to treba dva tři dni nepočká. Dítě je v břiše x měsíců ve skrcenci a najednou ho někdo vytahne na světlo a rovná a váží a většinou vše bez matky, na kterou je zvyklé od početí. Kolikrát za život potřebujete přesnou informaci o tom, jestli 52 cm a 3.400 g?

anaema
19. srp 2018

@normalnimatka jako s Parizkem?

anaema
19. srp 2018

@zelenaesmolda 2013 a 2015 liberec baby friendly

svetlunda
19. srp 2018

@suzanna123 Můžu se prosím zeptat v jakém roce se toto stalo?
Jsem dětská sestra, pracovala jsem v neratovické porodnici. Krev z pupečníku se dětem odebírá jen v případě pokud je na tom miminko špatně, na ASTRUPA ( krevní plyny )
Jinak se krev z pupečníku dítěte neodebírá, odebírá se z pahýlu u matky ( na BWR a KS)
Nikdy jsem u sebe ani kolegyň za 11 let praxe nezažila že by jsme nevyhověly záměrně PP pokud nebylo miminko v ohrožení života.

vendelinka08
19. srp 2018

Pred deseti lety me nikdo neinformoval o nicem..ano bylo neco napsano v papirech a nejaky porodni plan..super pro nekoho kdo jeste nerodil a vubec nevi co se bude dit...doba jde dopredu a je o mnoho vice informaci...vlastne nekdy bych rekla az moc. Pokud matka neveri doktorum..at tedy rodi doma nebo i v jine zemi...tam kde ji to bude vyhovovat..a vzdy je to o lidech..ne o nemocnicich..ale jen o lidech...zeny by chtely rodit prirozene...ale je to tezke..kdyz vladtne porod probiha v nemocnici s lekari..takze nas berou jako pacientku...je to tady jinak nastavene nez v jinych zemich....

zelenaesmolda
19. srp 2018

@anaema tak ja rodila v ostrave,taky baby friendly ale vasi zkusenost potvrdit nemuzu,byla jsem spokojena

normalnimatka
19. srp 2018

@anaema nenarážim na nikoho konkrétně.... spíš si prostě říkám, že je fakt škoda, že má tolik žen blbou zkušenost s personálem, jak totálně nerespektuje jeho přání i vyložený zákazy např., a prostě se to pořád tutlá a nic se enděje a mění se to jen strááášně pomalu, jestli vůbec. a jsou jistý kruhy, kde se s tím snažej něco dělat, třeba navýst, komu a jaký psát dopisy:D tak já mít takovouhle zkušenost, tak píšu všude a všem:D

suzanna123
19. srp 2018

@normalnimatka podobnou zkušenost má spousta žen a některé si i dopisují - k čemu to vede, víme... Já plně podporuju to, aby v českém systému došlo ke změnám, podporuji ty, co za to bojují, ale sama si s žádnými zabednenci dopisovat nebudu. Nemám na to náturu - zvedá mi to tlak a bere energii

anaema
19. srp 2018

@zelenaesmolda po druhém porodu jsem psala stížnost. Asi nejen já. Za poslední dva roky se něco hnulo u nás k lepšímu, ale moje dojmy z porodu to nesmaze. Hlavne některé ty lži a manipulace. Do porodnice bez PA už nevlezu. Současný stav v Liberci je rozkolísaný. Nepopírám, že po dvou porodech jsem uz hodne náročná a moje požadavky striktní. Na stranu druhou neplanuju sto děti, abych nad tím jen mávla rukou a řekla stalo se. Jsem vzdycky ráda, kdyz jakékoli ženě vyjde porod dle představ a je spokojená.

suzanna123
19. srp 2018

@vendelinka08 rodit doma? Děkuji, nechci. Navíc ve státě, kde je pro porodní asistentku nelegální u takového porodu asistovat. A sorry - problém není ve mne, ale v porodnicích. Které jsou, jen tak mimochodem, placené i z mých dani, takže řešení toho, že místní přístup stojí za h..., fakt není jet rodit jinam.

normalnimatka
19. srp 2018

poradil by mi někdo, jak poznám ze zprávy, co za Kčko bylo dítěti podáno? je to jen o těch miligramech? jakože když je to orální podání, je to těch 20 a nějaká zkratka, jakože perorální podání, a injekční 10mg?

petrak15
19. srp 2018

Musim rict, ze U Apolinare se k ockuje. Akorat je smutny, ze to nenapisou do tech papiru, co podepisujeme, co budou delat s miminkem. Kdyby se me zeptali, nerekla bych ne, ale vim to jen od pediatricky, ze kapky neda, ze byla injekce v porodnici.

normalnimatka
19. srp 2018

@suzanna123 plně chápu. já si myslim že to k ničemu není. je to prostě společenskej tlak na změnu. ta se prostě musí dít. když se hodně žen ozve, že si s náma nemůžou dělat, co chtěj, tak prostě nebudou. aspoň ne tolik. musí se změnit ten přístup k věci, chápání porodu a vidění rodičky. ale k tomu je ptořeba informovanejch žen, který neberou doktora jako boha, kterej ví všechno. no je to teda asi běh na dlouhou trať...ale myslim si, že někam to spěje🙂 věřim tomu.

anaema
19. srp 2018

@normalnimatka řekla bych, že oralne se běžně K nepodava v porodnici, jelikoz se pak maji hlídat další dávky. Takze to znamená pro vsechny jakousi starost navíc. Injekcne se dá dávka celá a tim to končí. Oralne vetsinou na žádost matky, kdyz si to domluví.

svetlunda
19. srp 2018

Jak už jsem tady jedné mamince odpovídala, jsem dětská sestra pracující v Nera. Neratovice jsou dost nakloněné všem alternativám. Mají prohlídky na kterých na vše rádi odpoví, vše si lze okoukat.
Jen moc prosím, neútočte direktivně hned na zdravotnický personál, věřte že jsme tam všechny za jediným cílem a tím je spokojená matka a díťě, ano každá můžeme mít slabší den, ale tak zásadní věc v životě ženy jako je narození miminka se každá snaží maximálně vyhovět. Já i mé kolegině si moc rádi přečteme PP a snažíme se aby se vše odehrálo ke spokojenosti všech. Bohužel né vždy je možné nechat mimi jen u matky.
Vitamín K tam nikdo bez Vašeho vědomí nepodá, ani nic jiného neudělá.
Na dětské vizitě jsou matky vždy přítomné.
Ale vše je opravdu na komunikaci a lidské slušnosti. Když někdo příjde do porodnice už předem naštvaný naprosto na všechny a odmítá se i pobavit o čemkoliv je to problém.
Napište si svůj PP, vyjádřete tam své představy a obavy, ale respektujte i to, že pokud nebude poporodní adaptace novorozence ideální, musí zdravotnický personál zasánout.
V Neratovicích jsou otevřeni i ambulantnímu porodu ( dvě hodiny po porodu se jde domů)
No nějak jsem se rozepsala, každopádně na Bulovce jsem pracovala a sama bych tam nerodila....

normalnimatka
19. srp 2018

@anaema jo takhle... já měla za to, že stačí říct, že chci Kčko pro dítě orálně a oni mu ho daj v kapkách.... měla jsem to i v porodních přáních. evidentně neposlechlli a napíchli moje dítě, když jsem u toho nebyla........ 😠😢 ach jo.... co já příště budu dělat, já fakt nevim už.... bejt potížistka už mezi dveřma taky není žádná výhra, žejo.

suzanna123
19. srp 2018

@svetlunda já naštvaná nepřišla - naopak, ze začátku jsem byla úplně nadšená. Dokud za mnou během porodu nezačala chodit doktoři a vykládat mi, ze ošetření na břiše je neproveditelné a že minimálně 24 hodin po porodu musím podle zákona zůstat v porodnici. Poté, co můj muž odjel domu, PP naprosto ignorovali. Jasně, mohla jsem mít smůlu, netvrdím, ze je to tam standard, ale v mem případě pochybuji, ze bych na tom byla v kterékoliv jiné porodnici hůř.

luj89
19. srp 2018

@zelenaesmolda TBC se u nas vyskytuje stale, zejmena cizinci z vychodnich zemi jsou jim nakazeni.

@emirateshills vit. K muzes odmitnout stejne jako jakekoliv jine procedury, ktere nejsou spojene se zachranou zivota ditete. Takze by melo byt jedno, kde budes rpdit. Obecne je ale nejlepsi zpusob proste dite nedat z ruky a vse si hlidat 🙂. Ja mela v por. planu, ze si preji dat kacko oralne, priste asi nenecham dat vubec.

suzanna123
19. srp 2018

@svetlunda a btw., že jsou nakloněni ambulantnimu porodu, měli na stránkách i před těmi 4 roky. Ovsem na mě koukali jako na krávu, co neví, ze v porodnici se zůstává 3 dny a vymysli blbosti

ahyt
19. srp 2018

@suzanna123ta tohle ma znamenat co?😊Proc logika?Bohuzel je zde sirena naprosto neoduvodnena panika a nepravdivé infomace tak jsem jen odpovedela a podle počtu souhlasnych odpovedi "lajku"je videt ze na mých komentarich asi neco bude😊.Nemam rada internetove doktory ci neznalce skutecne podstaty cehokoliv.

anaema
19. srp 2018

K Tbc. V porodnici jsem dostala malý dotaznik, na jehož základě se vyhodnocovalo riziko možnosti nakažení. Byly v tom otázky typu jestli někdo z rodiny zije v cizine, kde a jak dlouho. Jestli se někdo z rodiny či pribuznych v poslednim roce vrátil ze zahraničí a odkud. Jestli se někdo léčil s tbc a kdy naposledy. Jestli a kde jsme byli na dovolené a zase kdy...

svetlunda
19. srp 2018

@suzanna123 Ano ošetření na břiše je blbost, jelikož do prvního ošetření novorozence patří vážení a měření, a to na břiše maminky prostě neuděláte, ale rozhodně jde toto odsunout až po těch dvou hodinách a může u toho být přítomna i maminka.
Já fakt za 11 let u sebe ani kolegyň nezažila že pokud by nebyly už blbé monitory atd. že by se nevyhovělo.
To je mi líto že to nevyšlo, a tím rozhodně nechci nikoho omlouvat....
A anbulantní porody se tam běžně dělaly ( myslím že stále dělají, jen jsem už rok doma) jen je nikdo nemá rád, jelikož se musí vypsat miliony papírů včetně negativního reverzu.

luj89
19. srp 2018

@normalnimatka nebude to ve zprave o narozeni co se priklada k ockovaku? Jinak pokud by bylo kacko v kapkach, kape se jeste doma myslim do 3 mesicu

normalnimatka
19. srp 2018

@luj89 jo, už mi to tady někdo psal. já právě do zprávy koukala, no...

luj89
19. srp 2018

@normalnimatka a je to tam?

normalnimatka
19. srp 2018

@luj89 je, jenže já měla za to, že to byl ten perorální, když mi k tomu nic neřekli. zmrdi....pardon, jsem teď fakt nasraná. i na sebe, že jsem nebyla víc informovaná.

pavla555
19. srp 2018

@astyna ja ted v cervnu rodila u Apolinare a mame to v papirech

lenkajan
19. srp 2018

Nečetla jsem všechny komentáře, ale před prvním porodem jsem byla informována kamarádkou, že se vitamín K dává dětem po narození bez vědomí rodičů. V Podolí jsme oznámili, že injekci nechceme, a dostali jsme místo toho kapky, které jsme dávkovali sami. Žádný problém ze strany porodnice.

lussinka88
19. srp 2018

@petrak15 vitamin K neni prece ockovani

petrak15
19. srp 2018

@lussinka88 no, babe jsem to napsala, myslela jsem injekci 😉

Strana
z7