Říjnovky 2018
Ahoj, diskuze pro všechny, které očekávají přírůstek v říjnu. 🙂
@amenophus Ty jo, to je zajímavé, ale myslím si, že nejoptimálnější je se z těch všech doporučení nezbláznit. Ano, kdybych kojila, tak neřeknu, ale upřímně takhle jsem ráda, že malá jí dost normálního jídla. Ve skupině je probírali, že kdysi prý doporučovali dětem masozeleninové příkrmy sladit, když je nemůžou osolit, tak aby "aspoň nějak" chutnaly... Za mě je nejlepší řídit se sama sebou a svým konkrétním dítětem.
Děvčata, já z tý doktorky fakt nemůžu- malý má jen malinko zvýšené hodnoty na jaterních testech, ale prý je to u miminek běžný, za 6 týdnů znovu na odběr. Jinak v krvi vše ok, železa má dostatek- když mi to říkala tak to znělo naštvaně, jakože jsem měla pravdu já a ne ona ... 😂A aft infekční není, ale stejně jdeme v úterý na kontrolu a uvidí se jak s očkováním...
@biciklissie ja dam sklenicku 125 g, ale chce jeste,tak mu pridam.Celkem sni tech 160g.Potom uz nedokojim,aby se neprejidal.Nakojim az tak za 1-2 hod.Kdyz sni min jak tech 160g, tak jeste dokojim.Zadny jiny prikrm ani kase nemame.Pouze plne kojim.
@petronelas Moc diky za info. To tak odpovida, rekla bych, ze porce by byla tak tech 150-200 g, tak az se k tomu (snad) jednou dopracujeme, tak uz konecne um na obed vynechame.
@laja64 tak pokud je to pasterizovanej med z kramu tak by snad nemel bejt problem, ale hlavne domaci med muze bejt pro miminka fakt nebezpecnej, protoze v nem byva v malem mnozstvi botulotoxin - strevni mikroflora dospelych si s nim poradi, ale dokud neni dost vyvinuta tak muze nastat otrava (ze stejneho duvodu se nedoporucuje ani domaci hermankovej caj, ty bakterie produkujici ty toxiny jsou v pylu).
@biciklissie to univerzalni doporuceni je do 8 mesicu napred mliko pak jidlo, a do roka porad nabizet mliko po prikrmu a mezi prikrmy. Ale samozrejme je potreba se prizpusobit miminku - pokud ji mliko staci a prospiva, prikrmy nehrotit a nechat je jako ochutnavku. Pokud neco chybi, je potreba to doplnut z prikrmu. Casto je nedostatek zeleza - sestricka mi normalne doporucovala nechat deti obcas ocucavat platek steaku nebo kosti (naky co se nestepi a nejsou ostry a maso ktery se nerozpada aby nezaskocilo). Ale sama jsem to jeste nezkousela.
@ah1234 nikdo nema patent na rozum, ale celosvetove je vyvoj deti dost prozkoumanej a vi se, ze v mlice (mm i um) jsou ziviny snaze vstrebatelny, takze davat prikrmy na ukor mlika muze vest k podvyzive. Pokud to dite samozrejme sbasti celou porci prikrmu pote co melo plnou davku mlika a nepoblije se tak ho samozrejme netrapit ze bys mu neco upirala! Ponauceni z toho melo bejt jen ze se odstaveni od mlika nema uspechat ;)
@amenophus Moc diky za info. Me se teda zda, ze delam dost veci prave opacne, ale mala stejne tomu jidlu moc neda, tak se k tomu poradnemu jezeni dopracujeme az kdovi kdy🙂. S tim zelezem to slysim absolutne poprve, to cucim jako puk...
@amenophus Diky za dovysveleni. Ja furt honem a honem s prikrmama a ted teda aspon nebudu mit pocit, ze musim tlacit na pilu.
@amenophus 😀 je to fakt sranda, nás doktorka, která má zároveň i dětskou gastro ordinaci, právě chválila, že malá už sní tolik příkrmu, že právě ty živiny z nich potřebuje.
@knoflikarka No, tak tohle me spis stve. Jako co clovek, to nazor, ale neshodnou se ani odbornici. Ja moc na to, ze dite pozna, co potrebuje a materskou intuici neverim...
@biciklissie Tak dítě asi nepozná, co potřebuje, ale v tomhle nemusím být nějaká ezo vědma, abych to poznala já; pokud se od prvního příkrmu sápe po lžičce i jídle a fakt sní všechno, tak jí prostě dám příkrm. Kdybych viděla, že o to zájem nemá, netlačila bych na pilu a dala víc mlíka. (Nejsem blázen a nenahradila jsem jí všechna krmení příkrmy, i když ona by asi neprotestovala, mléka má pořád nad 700 ml denně, ale zas nevidím úplně nutnost jí nejdřív dávat na oběd mlíko a až potom příkrm...)
@knoflikarka Jo, tak jako v tomhle souhlas. Ja jen, ze jsou deti, co by treba do peti let zily ze vzduchu a k tomu jen cucaly mliko z flasky. Nebo treba jedly jen jablka. Nebo se prechlastavaj a pak jen zvraci. Nebo treba ja mam pocit, ze um je umela potravina, tak bych se toho chtela zbavit co nejdriv a pak tady ctu, ze ziviny z nej jsou docela dlouho prospesny. Nebo jsem si myslela, ze miminka si reknou, kdy maji hlad a ony vsechny ne. Nebo ze daji vedet, ze mleko netece, ale kdepak, nektery si proste vesele polykaji vzduch. To jsou nektere i priklady z minula, ale verim tomu, ze ted se urcite v nekterych vecech taky dost mylum, jen to jeste nevim. A tak dale, jako nekdo to proste tak nejak s lehkosti dava, ale ja nad vsim dost dumam, tak jsem z tech ruznorodych informaci dost zmatena... Clovek si to nejak musi prebrat...
@biciklissie Ono těch informací je dneska víc a víc.. Ale vem si za našich maminek internet nebyl a taky žijeme.. 🤣 Ohledně UM - dneska už je ten vývoj tak daleko že miminům vyhovuje už podobně jako MM.🙂 A že si některý děti řeknou a neřeknou že mají hlad- Anet ta vždycky začala fñukat a otvírat pusu, Kubouš zase hrozně huláká když je jeho čas a běda jak do 5 minut jídlo není- to se pak začne brutálně vztekat. 😂 Naštěstí ale ten jeho harmonogram na jídlo se odvíjí podle toho v kolik vstává, tak už si vše umím zhruba naplánovat. 🙂
@dusovkam No, ja nevim, materske mleko je materske mleko. Myslim, te tak genialni nebude um nikdy. Proto me tak mrzelo, ze nekojim. Ja mam prave v tom krmeni trochu hokej, ja od zacatku do ted moc nepoznam, co naty chce (uz aby si umela rict🙂). Tak krmim taky tak nejak dle casu nebo kdyz vysiluje a docela to funguje. Prave, informaci je hafo, ale ja jsem rada, me tahle doba v tomto vyhovuje. Jen si to clovek musi trochu prebrat. Ja si to vubec bez netu nedovedu ptedstavit, ty nase babicky a maminky to musely mit zajimavy🙂.
@knoflikarka pockej ale pochvalila vas ze toho hodne sni nebo ze toho hodne sni na ukor mlika? Ono je to i individualni (my treba zacli s prikrmama uz v 5 m a v 6 m uz jedli 3x denne, protoze jenom mliko nestacilo, ale snedla tech 120 g vzdycky az po kojeni), nekomu by jen mliko stacilo i do 8 m, nekomu nestaci uz ve 4, ale at tak ci tak, mliko je zaklad pod variabilni mnozstvi prikrmu. Ale jestli si gastro doktorka mysli ze uz je lepsi mliko vytesnit tak by me zajimalo jeji vysvetleni a co je podle ni spatne na tech doporucenich (od WHO i narodnich).
A jako jo, na jednu stranu me to mnozstvi konfliktnich informa i stvw, na druhou syranu se desim toho co bych delala kdybych je nemela 😂
Holky rozhodla jsem se ze budu malemu varit vdechny prikrmy a sklenicky jen na cesty. Ted ale řeším problem zda je nejaka kucharka abych vedela napr. Od osmého mesice muzu pridat to a to. Aby ty jidla nebyla jen jednotvarna a aby mel maly vse co potrebuje
@amenophus WHO sa tiež nemôže brať doslova - keď napíšu že je najlepšie kojit aspoň do 2 rokov, alebo že do x mesiacov má byť primárny zdroj výživy mlieko, treba brať do uvahy, že väčšina tejto planéty nemá dostatočnú výživy - väčšina ľudí fakt skoro "hlasuje", nemajú dostatok živín.. takže pre deti z takýchto oblasti je najlepšie kojit kojit a kojit, oni im nič iné ani ponúknuť nemôžu a kým matka koji, WHO má istotu, že nie je na svete ďalší človek trpiaci podvýživou zo zlej stravy.
Verím že skutočne každé dieťa si povie koľko čoho chce, ale keby dávam richardovi pred prikrmom UM, tak sa mi prikrmu ani nedotkne a ja chcem, aby si aspoň zvykal na chute. Môj bratbol ako 8 mesačný bez mlieka (nechcel ho) a je z neho úplne zdravý človek, ja som bola skoro len kojena do 10 mesiacov a aj potom som bola prsovy závislák a už od mala som vecne chorá, som mala, chudá, bledá.. proste sa tomu za mňa prikladá moc veľký význam 🙂 keď cítiš že pre tvoju malú je najlepšie kojit a potom dať mlieko tak to tak rob, očividne vám to vyhovuje a to je to najdôležitejšie, ale nemyslím si, že je to úplne ideálny prístup pre úplne každého. Špeciálne pri UM si teda myslím, že je najlepšie ho čo najskôr odbúrať, pri kojení je to inak. Ale UM je len upravené kravské mlieko a kravské mlieko asi nebude pre dieťa najlepšie, inak by MM malo také isté zloženie ako UM. Za mňa sú mliečne výrobky ako čokoláda - občas neublížia ale nepotrebujeme ich, je to výživa určena pre malé kravičky, svedčí o Tom aj fakt, že kravské mlieko musíme najprv upraviť a až potom zjesť - proste je to najlepšie pre malé teliatko nie pre malého človeka (preto mkravske mlieko aj veľa ľudí netravi vôbec). Toť zase môj názor, tiež potvrdený kopu štúdiami a potom sú štáty (Nemecko..), kde odporúčajú vypiť pohár mlieka denne. Za mňa teda UM odbúrať čo najskôr, niekto ho necháva snáď do 3 rokov.. ja ti poviem tak, študujem ekonometriu a štatistiku a keď máš 30 výskumov na to isté téma, vyjde ti x rôznych výsledkov a to z matematických štúdií.. máločo je 100% pravda a tak to treba brať možno občas sedliackym rozumom - nechce dieťa UM? Nechce MM ? Nebudem ho strkať. Chce UM/MM aj príkrmy? Tak budem dávať obe v takom poradí, v akom uznám za vhodné. Nechce príkrmy? Budem dávam UM/MM a príkrmy ponúkať.. pozri na mňa, ja tu vyložene píšem, že som proti jedeniu kravského mlieka, malý je na stiepenom UM ktoré si myslím že tiež nie je na tú jeho ABKM najvhodnejšie a aj tak mu ho dávam - asi vie, čo jeho telo potrebuje keď fľašku mi aspoň občas na milosť zoberie (aj keď posledné dni je to biednejsie ešte jak predtým) a prikrm vôbec. 😂 Človek na dosť silné inštinkty aby si telo povedalo čo potrebuje 😊 keby mám takého jedlíka ako ty tak nič neriešim 😂
@amenophus v podstatě už vše napsala @ah1234. Ale víš co, schválně se doktorky na osmiměsíční kontrole zeptám podrobněji. Nám to takhle vyhovuje a měnit to nehodlám, už jen proto, že se malé dost zlepšil reflux. A taky si myslím, že u UM je to jinak než při kojení, i když jsem teda neskonale ráda, že máme aspoň evropské normy a do UM se nedostanou takové humusy jako v USA.
@ah1234 tak to je ale hodne dobre shrnuti 🙂
@knoflikarka to ani nevim co se tam fostane v USA, ale nedivila bych se, no, kdyz tam je ochrana podnikani dulezitejsi nez ochrana zdravi :/
@janahadu dobrou inspiraci porad muze bejt slozeni tech sklenicek, ale s vyjimkou medu a orisku uz muzes postupne zavadet vsechno, jen to moc nesolit a nekorenit. Akorat cim je starsi, tim min to mixovat (od 8m nebo tak uz staci zeleninu rozmackat vidlickou a ne mixovat na kasi, ale celkove ta textura bude zaviset jak porostou zuby)... treba ptala jsem se na zavadeni mlika (vzhledem k tomu ze sama mam intoleranci) a prej je lepsi driv a v malym mnozstvi, aby se to pripadne vychytalo - ze mam zkusit tri dny po sobe dat jednu lzicku jogurtu a pokud nebude negativni reakce, tak klidne muzu davat mlecny vyrobky. Podobne bych to asi delala pokud mate v rodine problem s lepkem nebo vajickma nebo tak...

@amenophus Moc diky za info, ale musim se priznat, ze tomu taky moc nerozumim. Jako zavadet postupne a opatrne jasne, ale do kdy preferovat um pred prikrmem?