Termín porodu únor 2019
Ahoj holky,
pojďme si povídat o radostech a starostech těhotenství i následných chvílích s dětmi..
😉
@bombat
@val333 Holky, jen si dejte. Dokud můžeme, pak by to těm mrňouskům vadilo a měly by prdíky 😀 Já chci ještě v sobotu k večeři udělat škubánky s mákem. Mám na ně strašnou chuť. V neděli už dostanu jen oběd v porodnici a pak už budu jen na dietě. Ach jo. Tak to by bylo, abych si ještě nedopřála, že? 😀
@seveneye 5 tipů pro bezproblémové kojení
Dejte si "Áčko"
V těhotenství se vitamin A příliš nedoporučuje kvůli riziku předávkování, ale v období kojení jeho potřeba vzrůstá, a to na 1300 mg při kojení. Doporučenou denní dávku získáte z 1 středně velké sladké brambory a 1 sklenice zeleninové šťávy.
Barvičky vedou
Kojící maminky potřebují 120 mg vitaminu C každý den. Doporučenou denní dávku získáte z 1 sklenice pomerančového džusu, středně velké misky nakrájených jahod nebo středně velké misky brokolice.
Myslete na vápník
Potřeba vápníku je během těhotenství 1000 mg za den a v období kojení stoupá na celých 1200 mg. Doporučenou denní dávku získáte z 1 kelímku polotučného jogurtu, 2 sklenic polotučného mléka a 1 plátku sýra.
Vsaďte na listovku
Kyselina listová je velmi důležitá hlavně na počátku těhotenství, ale stejný význam má i v době, kdy už své miminko kojíte. Najdete ji hlavně v listové zelenině, květáku, brokolici, fazolích, okurkách, dýni, ale také v obilovinách a celozrnných výrobcích či v oříšcích nebo játrech. Doporučenou denní dávku získáte z 1 misky cereálií, 1 malé misky vařených fazolí, 1 malé misky špenátu, 1 sklenice pomerančové šťávy a 1 plátku celozrnného chleba.
Jezte maso
V těhotenství i při kojení je žádoucí dodat tělu zhruba 71 g bílkovin denně. Kvalitním zdrojem jsou mléčné výrobky, maso, drůbež, ryby, tofu, fazole a celozrnné výrobky. Doporučenou denní dávku získáte ze 2 vajec, 60 g hovězí pečeně, 2 sklenic mléka, 120 g vařeného lososa a 2 plátků celozrnného pečiva.Více na: https://www.maminka.cz/clanek/spravna-vyziva-pr...
Pozor na nadýmavé potraviny při kojení
Některé potraviny mají nadýmavý efekt, který může působit nejen na vás, ale prostřednictvím vašeho mléka i dítě. Obecně mezi tyto potraviny patří čerstvé a bílé pečivo, luštěniny, některá zelenina (kapusta, květák, cibule), potraviny z kynutých těst.
Alergeny a dráždivé potraviny pro miminka
Alergie u miminka mohou vyvolat zejména citrusové plody či cizokrajné ořechy. Zejména v začátcích kojení buďte s těmito potravinami opatrná. Stejně tak je lepší zpočátku vynechat jahody a příliš ostré koření.
Velmi dobré je méně kysele ovoce. Výborný je banán při kojení, jablka, jablka, hrušky, meruňky a švestky. Příliš se nedoporučují ani rajčata při kojení, protože se řadí k dráždivým potravinám a mohou způsobovat alergie.
Čokoláda při kojení
Mezi výčet toho, co nejíst při kojení, někteří řadí i čokoládu. Obsahuje theobromin a kofein, které mají budicí účinky, a navíc může způsobovat zácpu.
Alkohol vynechte a s kávou opatrně
K tomu, co nejíst při kojení, patří určitě i alkohol. I když lékaři ho úplně nezakazují a občasná sklenička vína nebo malé pivo nevadí, je lepší se mu vyhýbat úplně. Častokrát uslyšíte, že pivo zvyšuje tvorbu mléka, ale tato skutečnost není nikterak ověřená, a proto ji berte s rezervou. Jestliže však jednou za čas skleničce neodoláte, dejte si ji až těsně po kojení a na další počkejte alespoň dvě nebo tři hodiny. Ani kávu si nemusíte úplně odpírat, ale rozhodně ji omezte. Vhodný není ani zelený čaj nebo čokoláda. Kofein přechází do krevního oběhu maminky a samozřejmě do mléka. U miminek může způsobit dráždivost, neklid a poruchy spánku. Když už si kávu dáte, nikdy to nedělejte večer.
Co nejíst při kojení? Bílý cukr a konzervanty
V těle se při zpracovávání cukru spotřebovává ve větší míře vápník. Ten ovšem v době kojení mnohem potřebujete mnohem více než obvykle. Když ho máte málo, mohou se vám více kazit zuby, zhorší se kvalita vlasů a pleti a navíc jste mnohem více unavená. Místo cukru používejte raději med či ovoce. Vhodná jsou i přírodní sladidla z rostliny stevie. Při výběru potravin se také zaměřte na konzervanty a škodlivá éčka, která u dětí mohou způsobovat alergické reakce a nepěkný ekzém. Volte raději čerstvé potraviny v bio kvalitě.
Kojíte? Nespěchejte s hubnutím!
Nečekejte, že budete za měsíc vypadat jako modelky z časopisů. Při drastickém hubnutí se veškeré škodliviny spolu s tuky vyplavují z těla a dostávají se i do mléka. Příliš mnoho cvičení zase do mateřského mléka vypouští kyselinu mléčnou, která ovlivňuje i chuť mléka. Dítě pak může kojení odmítat. Do své váhy se vracejte pomalu a hlavně díky rozumného stravování a pohybu přizpůsobenému svému tělu a možnostem.
Seznam potravin při kojení, které můžete
◾polysacharidy – jsou obsaženy v celozrnném chlebu, obilninách, těstovinách, bramborech. Poskytují dlouhodobou energii a měli by tvořit velkou část vaší stravy,
◾proteiny – jsou velmi důležité pro rozvoj a růst dítěte. Najdete je v mase, mléku, luštěninách, rybách a vejcích. Nemusíte jich sníst příliš a vybírejte si raději libovější maso,
◾polynenasycené kyseliny – jsou velmi důležité. Zejména kyseliny AA (omega-6) a DHA (omega-3). Ty se nacházejí v mateřském mléce a mají vliv na zdravý rozvoj mozku, zraku a nervového systému dítěte. Pokud se během kojení zaměříte na potraviny s obsahem těchto kyselin, můžete svému dítěti jedině prospět, protože ovlivňujete pozitivní vývoj zraku, mozku a pohybových dovedností. Nejvíce těchto kyselin naleznete v rybách a mase. Výtečnými zdroji je makrela, sardinka, tuňák či losos. Červené maso obsahuje omega-6,
◾železo – je důležité pro tvorbu červených krvinek a nejlépe se vstřebává z masa, dále z mléčných výrobků a vajec,
◾jód – stopový prvek, který je velmi důležitý pro správnou funkci štítné žlázy, růst dítěte a psychomotorický vývoj. Jód se nachází hlavně v mořských rybách, mořských řasách a v některých minerálních vodách. Organismus kojící ženy potřebuje tohoto prvku více a je vhodné ho doplnit,
◾vitamíny – vitamíny jsou samozřejmost. Najdete je v čerstvé zelenině a ovoci. Důležitý je především vitamín C, ale opomíjet byste neměli ani ty ostatní.
Pitný režim nezanedbávejte
I když se pitný režim netýká jídla, je důležité ho zmínit. Tekutiny jsou velmi důležité pro tvorbu mateřského mléka a měla byste vypít alespoň dva litry tekutin denně. Ideální je mít stále plnou láhev po ruce. Ukazatelem, že nemáte dostatek tekutin, jsou tmavá barva a silnější pach moči. Pít můžete i mléko a neslazené ovocné šťávy či čaje.
Jídelníček kojící matky recepty
Jak by mohl vypadat vzorový jídelníček na den? Mnoho receptů na zdravá, lehká a vyvážená jídla najdete na internetu, ale ideální je tvořit taková jídla, která nezaberou příliš mnoho času a jsou rychle hotová.
Snídaně: káva bez kofeinu (melta, caro), žitný chléb, kuřecí kvalitní šunka, rajče
Svačina: ovocný salát s medem a bílým jogurtem, ovesná nebo jahelná či pohanková kaše s ovocem
Oběd: polévka s rýží, pečený losos na másle, dušená zelenina, vařené brambory se zelenou petrželkou nebo dušené kuře s bramborem a mrkvový salát
Svačina: jahodové zakysané mléko, houska, celozrnný rohlík, zelenina
Večeře: pohankové palačinky s tvarohem, ovoce nebo kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi
Jestliže chcete kojit dlouho a v pohodě, snažte se především vyhýbat co nejvíce stresu. Stravujte se hlavně zdravě, ale rozhodně to neznamená, že si nikdy nemůžete zahřešit a dát si nějakou méně zdravou dobrotu. Když si občas pohladíte něčím takovým chuťové pohárky, ničemu to neublíží, ale vy se budete cítit skvěle.
Holky, tak jsem navštívila pár webů a takové to nejdůležitější jsem sem zkopírovala. Snad to má hlavu a patu a pomůže vám to.
Holky tak ja dnes ztvrdla v poradně 3 hodiny, no děs. Jinak cipek 1,5 cm a jsem otevřena na 2 prsty. Kontrakce nepravidelne ale i na ozvach je už naměřili a prý děloha vykazuje činnost. Dr říkal ze si myslí že na příští poradnu už nepřijdu. Noo tak sem zvědava. Dneska asi pořádně s manželem prostouchnem a uvidíme. Jinak břicho od vcera tvrdne furt jeste to nepolevilo :/
@arielka222 tyjo, tak to závidím 😉... To už zní nadějně...
@val333 no nález se od minula posunul, ale porad ještě můžu takhle byt i dva týdny. Já doufám ze už ne, a vyleze co nejdříve. Docela mě to už obtěžuje ty bolesti 😀
@arielka222 no já bych ráda nějaké začala mít 😀😀
@arielka222 Schválně jestli budeš mít taky rychlý porod jako jsem měla já po tvrdé poslíčkové přípravě.
@bombat kéž by. Docela se děsím jak dlouho to bude trvat. Chci být doma právě co nejdyl, ale nevím jestli poznám kdy už jet jak to vypukne 😀
@arielka222 já jela když mě kontrakce hnaly už k zemi do kleku
@arielka222 To odhadneš... až to začne nabírat na síle. Jestli budeš mít takhle dál poslíčky, tak stejně dost možná tu první fázi od záchvatu poslíčků dlouho neodlišíš. A pak pojedeš do porodnice... Kde máš vlastně rodit? Ty máš i ty porody relativně brzy po sobě - já si fakt myslím, že bys to mohla mít podobně jako já s tím svým druhým porodem.
@jessulka Diky za seznam. A myslis, ze ta "dieta" je nutna pro kazdeho? Mam kamaradku co takhle jist musi, protoze chlapecka brisko boli a pak zase kamaradky s holcickami, ktere se pri kojeni neomezovali vubec.. Segra rikala, ze se cerstvemu pecivu v porodnici teda take vyhybala i kdyz tam paradoxne dost davali. Nechavala si ho ztvrdnout 🙂) Chci si navarit nejake zasoby do mrazaku, chtela jsem jako jedno jidlo udelat borsc, tak ted nevim s tim zelim teda. Jeste tam mam kynute knedliky, tak to radsi abych snedla ted.
Tak ja po kontrole v Motole... moc to nechapu proc tam jezdim teda... zeptal se me jak se mam, zkontroloval srdicko a jestli je hlavou dole a nazdar za tyden 🤦♀️. To si pry mam rict datum,kdy chci aby sel ven ,nejdriv teda 1.2 . Myslela jsem,ze me prohlidne,abych aspon tusila jestli se neco chysta 😏. Dneska jeste porodila kamoska co mela termin jako ja a ja mam trochu depku,ze ja nic a nic nevim 🙄😏
Jo a zas mi rekl,ze se nemam setrit,coz ja stejne nedelam... tak asi zacnu chodit behat nebo nevim 🙄
@jednaholkaa Ja si myslim, ze ta dietni opatreni jsou jen doporuceni. Stejne jak v tehotenstvi kafe, cerny a zeleny caj, hermelin, pastiky a tak.. Ja minule neomezovala skoro nic. Pravda, ze po kachne se zelim syna bricho asi bolelo, ale jinak jsem to nehrotila..
@skretik Tak tos mela o kontrolu srdicka a hlavy vic nez ja. :D Potkaly jste se aspon s @arielka222 ?
@jednaholkaa já jsem zpočátku tohle opravdu dodržovala,první dva tři měsíce,a postupně zkoušela a rozšiřovala. A když tak jsem se snažila o pestrost v menším množství. Polívku třeba vícedruhovou,ale ne vyloženě hrachovou nebo květákovou..
@smigli tobe jen zmerili tlak a moc? No snad se Te aspon zeptali jak se mas 😅. delal mi rychly Utz ve stoje, to byla taky moje premiera, prej “vyhrn si triko a pojd bliz😅😅😅”. Monitor pry od 38+0 a ja dnes “teprv”37+6 takze monitor jeste neni nutny.. nevadi,ja dnes pospichala,takze mi to nevadilo,jen mi prislo zbytecny tam jezdit. Proc kazdy tyden vlastne???
@skretik No nazdar, ja jdu do Motola a prvni (a posledni) poradnu zitra.. tak to bude zas zbytecna cesta teda (jsem 36 plus neco). Taky nechapu proc kazdy tyden musi clovek nekam lezt.. Ted uz nemam zajem o zadne kontroly v podstate :D Nejradsi bych byla doma, a nevylezla snad ani na porod 🙂)
@jednaholkaa
@jessulka tak můj manžel to okomentoval slovy: ,,jestli si nechci vzít raději tričko a legíny?" Že prý vypadám korpulentní.... Tak ne asi ty vole! 😀 Když jsem těhotná.... Zabít málo...
@jednaholkaa no tak to Ti vazne zmeri jen tlak a zkontroluji moc 🙄. Zvazit se mas doma ... a ja minule nemela ani moc,tak to neresili. Minule mi delal UTZ na odhad vahy,ale to jen protoze je znamy, holkam ani to tusim nedelali 🙈
@jednaholkaa Ja jsem ze začátku opravdu dodržovala vše. Pecivo jsem jedla az z druheho dne, vyhýbala se kynutym vecem, treba i tem knedlikum, pecenym buchtam apod. Zeli jsem nejedla. Vis, ja se chtela v noci vyspat a ne aby mi miminko plakalo kvuli prdikum. Takže jake si to udelas, takove budes potom sklizet úspěchy. Kvetak, kapustu,lusteniny jsem nejedla vubec. Opatrně treba i s mlekem.

@jednaholkaa Ten přebalovák... Ještě to není hotové, ale to už si domyslíš.