icon

Termín porodu únor 2019

smigli
18. čer 2018

Ahoj holky,
pojďme si povídat o radostech a starostech těhotenství i následných chvílích s dětmi..
😉

bombat
24. led 2019

@jednaholkaa Ten přebalovák... Ještě to není hotové, ale to už si domyslíš.

jessulka
24. led 2019

@bombat
@val333 Holky, jen si dejte. Dokud můžeme, pak by to těm mrňouskům vadilo a měly by prdíky 😀 Já chci ještě v sobotu k večeři udělat škubánky s mákem. Mám na ně strašnou chuť. V neděli už dostanu jen oběd v porodnici a pak už budu jen na dietě. Ach jo. Tak to by bylo, abych si ještě nedopřála, že? 😀

jessulka
24. led 2019

@bombat Jééé, to je prima. To by se mi líbilo u mých rodičů. Tam přebalujeme vždy na kuchyňském stole 😀

jessulka
24. led 2019

@ajdamajda Děkuju moc. Zkusím někde dohledat. Už si to moc za těch 5,5 let nepamatuji. Vím, že jsem moc nejedla luštěniny, zelí a opatrná jsem byla na zeleninu a citrusy.

jessulka
24. led 2019

@seveneye 5 tipů pro bezproblémové kojení

Dejte si "Áčko"
V těhotenství se vitamin A příliš nedoporučuje kvůli riziku předávkování, ale v období kojení jeho potřeba vzrůstá, a to na 1300 mg při kojení. Doporučenou denní dávku získáte z 1 středně velké sladké brambory a 1 sklenice zeleninové šťávy.

Barvičky vedou
Kojící maminky potřebují 120 mg vitaminu C každý den. Doporučenou denní dávku získáte z 1 sklenice pomerančového džusu, středně velké misky nakrájených jahod nebo středně velké misky brokolice.

Myslete na vápník
Potřeba vápníku je během těhotenství 1000 mg za den a v období kojení stoupá na celých 1200 mg. Doporučenou denní dávku získáte z 1 kelímku polotučného jogurtu, 2 sklenic polotučného mléka a 1 plátku sýra.

Vsaďte na listovku

Kyselina listová je velmi důležitá hlavně na počátku těhotenství, ale stejný význam má i v době, kdy už své miminko kojíte. Najdete ji hlavně v listové zelenině, květáku, brokolici, fazolích, okurkách, dýni, ale také v obilovinách a celozrnných výrobcích či v oříšcích nebo játrech. Doporučenou denní dávku získáte z 1 misky cereálií, 1 malé misky vařených fazolí, 1 malé misky špenátu, 1 sklenice pomerančové šťávy a 1 plátku celozrnného chleba.

Jezte maso
V těhotenství i při kojení je žádoucí dodat tělu zhruba 71 g bílkovin denně. Kvalitním zdrojem jsou mléčné výrobky, maso, drůbež, ryby, tofu, fazole a celozrnné výrobky. Doporučenou denní dávku získáte ze 2 vajec, 60 g hovězí pečeně, 2 sklenic mléka, 120 g vařeného lososa a 2 plátků celozrnného pečiva.Více na: https://www.maminka.cz/clanek/spravna-vyziva-pr...

Pozor na nadýmavé potraviny při kojení

Některé potraviny mají nadýmavý efekt, který může působit nejen na vás, ale prostřednictvím vašeho mléka i dítě. Obecně mezi tyto potraviny patří čerstvé a bílé pečivo, luštěniny, některá zelenina (kapusta, květák, cibule), potraviny z kynutých těst.

Alergeny a dráždivé potraviny pro miminka

Alergie u miminka mohou vyvolat zejména citrusové plody či cizokrajné ořechy. Zejména v začátcích kojení buďte s těmito potravinami opatrná. Stejně tak je lepší zpočátku vynechat jahody a příliš ostré koření.

Velmi dobré je méně kysele ovoce. Výborný je banán při kojení, jablka, jablka, hrušky, meruňky a švestky. Příliš se nedoporučují ani rajčata při kojení, protože se řadí k dráždivým potravinám a mohou způsobovat alergie.

Čokoláda při kojení

Mezi výčet toho, co nejíst při kojení, někteří řadí i čokoládu. Obsahuje theobromin a kofein, které mají budicí účinky, a navíc může způsobovat zácpu.

Alkohol vynechte a s kávou opatrně

K tomu, co nejíst při kojení, patří určitě i alkohol. I když lékaři ho úplně nezakazují a občasná sklenička vína nebo malé pivo nevadí, je lepší se mu vyhýbat úplně. Častokrát uslyšíte, že pivo zvyšuje tvorbu mléka, ale tato skutečnost není nikterak ověřená, a proto ji berte s rezervou. Jestliže však jednou za čas skleničce neodoláte, dejte si ji až těsně po kojení a na další počkejte alespoň dvě nebo tři hodiny. Ani kávu si nemusíte úplně odpírat, ale rozhodně ji omezte. Vhodný není ani zelený čaj nebo čokoláda. Kofein přechází do krevního oběhu maminky a samozřejmě do mléka. U miminek může způsobit dráždivost, neklid a poruchy spánku. Když už si kávu dáte, nikdy to nedělejte večer.

Co nejíst při kojení? Bílý cukr a konzervanty

V těle se při zpracovávání cukru spotřebovává ve větší míře vápník. Ten ovšem v době kojení mnohem potřebujete mnohem více než obvykle. Když ho máte málo, mohou se vám více kazit zuby, zhorší se kvalita vlasů a pleti a navíc jste mnohem více unavená. Místo cukru používejte raději med či ovoce. Vhodná jsou i přírodní sladidla z rostliny stevie. Při výběru potravin se také zaměřte na konzervanty a škodlivá éčka, která u dětí mohou způsobovat alergické reakce a nepěkný ekzém. Volte raději čerstvé potraviny v bio kvalitě.

Kojíte? Nespěchejte s hubnutím!

Nečekejte, že budete za měsíc vypadat jako modelky z časopisů. Při drastickém hubnutí se veškeré škodliviny spolu s tuky vyplavují z těla a dostávají se i do mléka. Příliš mnoho cvičení zase do mateřského mléka vypouští kyselinu mléčnou, která ovlivňuje i chuť mléka. Dítě pak může kojení odmítat. Do své váhy se vracejte pomalu a hlavně díky rozumného stravování a pohybu přizpůsobenému svému tělu a možnostem.

Seznam potravin při kojení, které můžete
◾polysacharidy – jsou obsaženy v celozrnném chlebu, obilninách, těstovinách, bramborech. Poskytují dlouhodobou energii a měli by tvořit velkou část vaší stravy,
◾proteiny – jsou velmi důležité pro rozvoj a růst dítěte. Najdete je v mase, mléku, luštěninách, rybách a vejcích. Nemusíte jich sníst příliš a vybírejte si raději libovější maso,
◾polynenasycené kyseliny – jsou velmi důležité. Zejména kyseliny AA (omega-6) a DHA (omega-3). Ty se nacházejí v mateřském mléce a mají vliv na zdravý rozvoj mozku, zraku a nervového systému dítěte. Pokud se během kojení zaměříte na potraviny s obsahem těchto kyselin, můžete svému dítěti jedině prospět, protože ovlivňujete pozitivní vývoj zraku, mozku a pohybových dovedností. Nejvíce těchto kyselin naleznete v rybách a mase. Výtečnými zdroji je makrela, sardinka, tuňák či losos. Červené maso obsahuje omega-6,
◾železo – je důležité pro tvorbu červených krvinek a nejlépe se vstřebává z masa, dále z mléčných výrobků a vajec,
◾jód – stopový prvek, který je velmi důležitý pro správnou funkci štítné žlázy, růst dítěte a psychomotorický vývoj. Jód se nachází hlavně v mořských rybách, mořských řasách a v některých minerálních vodách. Organismus kojící ženy potřebuje tohoto prvku více a je vhodné ho doplnit,
◾vitamíny – vitamíny jsou samozřejmost. Najdete je v čerstvé zelenině a ovoci. Důležitý je především vitamín C, ale opomíjet byste neměli ani ty ostatní.

Pitný režim nezanedbávejte

I když se pitný režim netýká jídla, je důležité ho zmínit. Tekutiny jsou velmi důležité pro tvorbu mateřského mléka a měla byste vypít alespoň dva litry tekutin denně. Ideální je mít stále plnou láhev po ruce. Ukazatelem, že nemáte dostatek tekutin, jsou tmavá barva a silnější pach moči. Pít můžete i mléko a neslazené ovocné šťávy či čaje.

Jídelníček kojící matky recepty

Jak by mohl vypadat vzorový jídelníček na den? Mnoho receptů na zdravá, lehká a vyvážená jídla najdete na internetu, ale ideální je tvořit taková jídla, která nezaberou příliš mnoho času a jsou rychle hotová.

Snídaně: káva bez kofeinu (melta, caro), žitný chléb, kuřecí kvalitní šunka, rajče

Svačina: ovocný salát s medem a bílým jogurtem, ovesná nebo jahelná či pohanková kaše s ovocem

Oběd: polévka s rýží, pečený losos na másle, dušená zelenina, vařené brambory se zelenou petrželkou nebo dušené kuře s bramborem a mrkvový salát

Svačina: jahodové zakysané mléko, houska, celozrnný rohlík, zelenina

Večeře: pohankové palačinky s tvarohem, ovoce nebo kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi

Jestliže chcete kojit dlouho a v pohodě, snažte se především vyhýbat co nejvíce stresu. Stravujte se hlavně zdravě, ale rozhodně to neznamená, že si nikdy nemůžete zahřešit a dát si nějakou méně zdravou dobrotu. Když si občas pohladíte něčím takovým chuťové pohárky, ničemu to neublíží, ale vy se budete cítit skvěle.

jessulka
24. led 2019

Holky, tak jsem navštívila pár webů a takové to nejdůležitější jsem sem zkopírovala. Snad to má hlavu a patu a pomůže vám to.

arielka222
24. led 2019

Holky tak ja dnes ztvrdla v poradně 3 hodiny, no děs. Jinak cipek 1,5 cm a jsem otevřena na 2 prsty. Kontrakce nepravidelne ale i na ozvach je už naměřili a prý děloha vykazuje činnost. Dr říkal ze si myslí že na příští poradnu už nepřijdu. Noo tak sem zvědava. Dneska asi pořádně s manželem prostouchnem a uvidíme. Jinak břicho od vcera tvrdne furt jeste to nepolevilo :/

val333
24. led 2019

@arielka222 tyjo, tak to závidím 😉... To už zní nadějně...

arielka222
24. led 2019

@val333 no nález se od minula posunul, ale porad ještě můžu takhle byt i dva týdny. Já doufám ze už ne, a vyleze co nejdříve. Docela mě to už obtěžuje ty bolesti 😀

val333
24. led 2019

@arielka222 no já bych ráda nějaké začala mít 😀😀

bombat
24. led 2019

@arielka222 Schválně jestli budeš mít taky rychlý porod jako jsem měla já po tvrdé poslíčkové přípravě.

renulkka
24. led 2019

@bombat U nás právě taky byly, když jsem je tu viděla 😂 Takhle si baštily holky 😊😀 Ty pro mě a chlapa jsem vyfotit nestihla 😂

arielka222
24. led 2019

@bombat kéž by. Docela se děsím jak dlouho to bude trvat. Chci být doma právě co nejdyl, ale nevím jestli poznám kdy už jet jak to vypukne 😀

ajdamajda
24. led 2019

@arielka222 já jela když mě kontrakce hnaly už k zemi do kleku

bombat
24. led 2019

@arielka222 To odhadneš... až to začne nabírat na síle. Jestli budeš mít takhle dál poslíčky, tak stejně dost možná tu první fázi od záchvatu poslíčků dlouho neodlišíš. A pak pojedeš do porodnice... Kde máš vlastně rodit? Ty máš i ty porody relativně brzy po sobě - já si fakt myslím, že bys to mohla mít podobně jako já s tím svým druhým porodem.

arielka222
24. led 2019

@ajdamajda
@bombat jojo pojedu až to bude fakt síla, no aspoň to mám v plánu.
V Motole, máme to 10 minut autem takže pohoda a porody od sebe rok a čtvrt. Jak dlouho trval ten tvůj druhý?

jednaholkaa
24. led 2019

@jessulka Diky za seznam. A myslis, ze ta "dieta" je nutna pro kazdeho? Mam kamaradku co takhle jist musi, protoze chlapecka brisko boli a pak zase kamaradky s holcickami, ktere se pri kojeni neomezovali vubec.. Segra rikala, ze se cerstvemu pecivu v porodnici teda take vyhybala i kdyz tam paradoxne dost davali. Nechavala si ho ztvrdnout 🙂) Chci si navarit nejake zasoby do mrazaku, chtela jsem jako jedno jidlo udelat borsc, tak ted nevim s tim zelim teda. Jeste tam mam kynute knedliky, tak to radsi abych snedla ted.

val333
24. led 2019

Holky, tak já se zítra chystám na ples 😂... Manžel obsluhuje v baru, tak si ho tam půjdu navhvilku zkontrolovat... Velryba v akci 😂

skretik
24. led 2019

Tak ja po kontrole v Motole... moc to nechapu proc tam jezdim teda... zeptal se me jak se mam, zkontroloval srdicko a jestli je hlavou dole a nazdar za tyden 🤦‍♀️. To si pry mam rict datum,kdy chci aby sel ven ,nejdriv teda 1.2 . Myslela jsem,ze me prohlidne,abych aspon tusila jestli se neco chysta 😏. Dneska jeste porodila kamoska co mela termin jako ja a ja mam trochu depku,ze ja nic a nic nevim 🙄😏

skretik
24. led 2019

Jo a zas mi rekl,ze se nemam setrit,coz ja stejne nedelam... tak asi zacnu chodit behat nebo nevim 🙄

smigli
autor
24. led 2019

@jednaholkaa Ja si myslim, ze ta dietni opatreni jsou jen doporuceni. Stejne jak v tehotenstvi kafe, cerny a zeleny caj, hermelin, pastiky a tak.. Ja minule neomezovala skoro nic. Pravda, ze po kachne se zelim syna bricho asi bolelo, ale jinak jsem to nehrotila..

smigli
autor
24. led 2019

@skretik Tak tos mela o kontrolu srdicka a hlavy vic nez ja. :D Potkaly jste se aspon s @arielka222 ?

andelka
24. led 2019

@jednaholkaa já jsem zpočátku tohle opravdu dodržovala,první dva tři měsíce,a postupně zkoušela a rozšiřovala. A když tak jsem se snažila o pestrost v menším množství. Polívku třeba vícedruhovou,ale ne vyloženě hrachovou nebo květákovou..

jednaholkaa
24. led 2019

@smigli Asi zalezi na diteti, kamaradka musela prestat jist mliko, bilou mouku, kafe atd, jinak mimi rvalo. No tak uvidime 🙂
@val333 Slusi ti to 🙂 S tim brichem u baroveho pultiku mozna nedosahnes na drink 🙂)
@andelka Aha jasne.

skretik
24. led 2019

@smigli tobe jen zmerili tlak a moc? No snad se Te aspon zeptali jak se mas 😅. delal mi rychly Utz ve stoje, to byla taky moje premiera, prej “vyhrn si triko a pojd bliz😅😅😅”. Monitor pry od 38+0 a ja dnes “teprv”37+6 takze monitor jeste neni nutny.. nevadi,ja dnes pospichala,takze mi to nevadilo,jen mi prislo zbytecny tam jezdit. Proc kazdy tyden vlastne???

jednaholkaa
24. led 2019

@skretik No nazdar, ja jdu do Motola a prvni (a posledni) poradnu zitra.. tak to bude zas zbytecna cesta teda (jsem 36 plus neco). Taky nechapu proc kazdy tyden musi clovek nekam lezt.. Ted uz nemam zajem o zadne kontroly v podstate :D Nejradsi bych byla doma, a nevylezla snad ani na porod 🙂)

jessulka
24. led 2019

@val333 Tos mne pobavila s tou velrybou. Vypadám úplně stejně 😂 Moc ti to sluší a šatičky jsou moc krásné.

val333
24. led 2019

@jednaholkaa
@jessulka tak můj manžel to okomentoval slovy: ,,jestli si nechci vzít raději tričko a legíny?" Že prý vypadám korpulentní.... Tak ne asi ty vole! 😀 Když jsem těhotná.... Zabít málo...

skretik
24. led 2019

@jednaholkaa no tak to Ti vazne zmeri jen tlak a zkontroluji moc 🙄. Zvazit se mas doma ... a ja minule nemela ani moc,tak to neresili. Minule mi delal UTZ na odhad vahy,ale to jen protoze je znamy, holkam ani to tusim nedelali 🙈

jessulka
24. led 2019

@jednaholkaa Ja jsem ze začátku opravdu dodržovala vše. Pecivo jsem jedla az z druheho dne, vyhýbala se kynutym vecem, treba i tem knedlikum, pecenym buchtam apod. Zeli jsem nejedla. Vis, ja se chtela v noci vyspat a ne aby mi miminko plakalo kvuli prdikum. Takže jake si to udelas, takove budes potom sklizet úspěchy. Kvetak, kapustu,lusteniny jsem nejedla vubec. Opatrně treba i s mlekem.

Strana