Termín porodu únor 2019
Ahoj holky,
pojďme si povídat o radostech a starostech těhotenství i následných chvílích s dětmi..
😉
Holky, muzu se cas zeptat, jsk vypada stolice vasich miminek? Je to normální ridsi bobek, nebo je to vodivy? Terezka ma uz nekolik dní úplně vodovy prujen, uz se mi i několikrát posrandila, kdxz jsem ji prebalovala a teklo to uplne vsude. Myslela jsem, ze se k tomu pocurala, sle slo to z prdelky. V tom prujmu byly sem tam žluté hrudky. Kdyz ji napr. kojim, slysim kdy kaká, protože to z ni uplne vystřelí, právě jak je to vodovy. Ve středu jdeme k doktorce, tak ji to reknu. Dela mi to starost. Mate to také tak někdo?
@jessulka Tím že vysazuji, tak o tom mám přehled a kupodivu není to hovínko vždycky stejné: Většinou je vodovité s hrudkama, někdy s menším počtem velkých, jindy je těch hrudek víc malých, takže to působí spíš jako kasička. Občas ale mívá i hovínko takové úplně jiné konzistence, je úplně bez hrudek a vypadá spíš jako středně našlehaná, polotekutá šlehačka. Nepřišla jsem nikdy na to, proč je to tak různý, klidně se to vystřídá během jednoho dne. V plence vypadají všechna tato hovínka prakticky stejně, ani jejich množství moc nepoznám. Jak píše @evelinkaw - to, co popisuješ, bude úplně normální hovínko kojeného dítěte. Jen vypadá mimo plenku dost jinak, než je člověk zvyklý 😉.
O víkendu jsem hodně používala nosítko. Na procházku do lesa, do kostela na mši a do obchodu na nákup. Štěpánek vůbec neprotestoval, po chvíli usnul a jenom ze spaní vrněl. Akorát jsem se v něm musela hýbat než usnul, ale to je normální. A když jsme šli na procházce do prudkého kopce, tak jsem si zas připadala jako těhotná 😁, funěla jsem jak lokomotiva (jen by mi v těhotenství stačilo mnohem mírnější stoupání). Do obchodu jsme zase šli v době, kdy hodně pršelo a nechtěla jsem v tom dešti vytahovat kočárek, nosítko jsem navázala v autě na sedadle a přeběhla s deštníkem. Takže velká spokojenost.
@smigli to same u nás ...strasný vitr holky a ted sneží 😨
@raliska taky ??? U nás od 7 do půl 10 večer . Horor protože jsem nevěděla co s ni . Nevím co to bylo jestli pretazeni nebo bolesti bříška . Ale úplně jsem byla zklamaná ze ani potreti (jako dítě ) neumim reagovat a uspat ji.
Navíc se mi malá prepiji, pak zvraci a zase prepiji , posere a kroutí . Hlta jako by byla vyhladovela. No des . Možná i počasí ? Změna tlaku ??
Jinak nevím jak vaše děti ale moje malá se umí ohodit od pupíku až na zada . Komplet cela
Jinak u nás sněží, za minutu svítí sluníčko jak blázen a pak se zatahne , pochmurno... pak zase sněží a tak dokola . Co to jako jeeeee s počasím . Já jsem prastena , jde mi tlak dolu...
Kdyby někdo kupoval ty biogaia kapky tak třeba na Pilulka.cz je mají jen za 449,- já si je nemůžu vynachválit. Od te doby co dávám úplně vymizel večerní zoufalý pláč😉 a stolici má taky různou někdy úplně michana vajíčka, jindy víc vodovou🙂
Devcata tak noc jsme prezili i s vetry,mysleno tim ty malyho v brisku i ty venku🙈vcera jsem si ale sahla fakt na dno,maly probrecel cely den,doslo i na tu rektalni rourku,vecerni koupani taky prorval a usnul az vycerpanim nekdy po 21hod.tudiz zkusim eliminovat jidlo-proto se ptam co vy pri kojeni,byly by tipy na nejake kombinace jidel,co jite a co naopak ne?pak mam dalsi anketni otazku,jak se szivate s mimi,proste asi porad ve me pretrvava stres a strach ze to s malym nezvladam a delam neco spatne,nevim si moc rady,zatim vstavame,usiname a veskerou peci delame podle toho jak se maly budi na kojeni,nevim jak moc malyho stimulovat,zatim jen cvicime nozickama proti prdikum,zkousime past koniky a obcas kdyz ma naladu tak se pomazlime v naruci.jinak je to stale jen prebalit,nakojit,uspat,za me je top kdyz jdeme ven na prochazku v kocare,to si maly zdrimne a ja odpocnu psychicky.
@seveneye ja bych asi zkusila vysadit uplne mliko a mlecny vyrobky. Ja vim jiste,ze malemu vadi cokolada,vcera jsem neodolala nutele a celou noc zas bojoval 🙈. Nastesti jeci vzdycky jen chvilinku,naruc ho uklidni. Neuvazujes taky o satku? V tom by se ti taky mohl uklidnit. A mozna bych zkusila zmenit kapky na prdiky. A i do toho kocaru bych ho zkusila dat rvouciho,jestli Te to psychicky uklidnuje,urcite chodte,on citi i tvou nervozitu a je pak taky nervozni. Zvladas to dobre neboj,brzy bude lip!!!
A jeste me napadadlo s tim uspavanim,nesnazis se ho treba uspvat,kdyz chce byt zrovna vzhuru? U nas je to ted na stridacku, spi nakoji se, je vzhuru, nakoji se a zas spi a takhle dokola. Kazdym dnem spi min a min
@beruska125 mamka mi je vzala narychlo v Benu . No cena otřesná až se sama divila
Jo ale koukám ze na Kladne museli mít nějakou prirazku. Věna na netu je 449 a mám uctenku 599
@skretik Promiň, neudělala jsem to hned a pak jsem si říkala, že vás to možná už ani nezajímá, nechtěla bych s tím opruzovat. Jinak to chtěla ještě @misak48 a @val333 , ale obecně je to hodně vhodné všude, kde jsou problémy s prdíky a bolestmi bříška. Tak já to sem začnu sázet, snažila jsem se nějak to strukturovat...
Technicky jak vysazení udělat: Opřu si miminko zádama o svoji hruď, je v klubíčku, držím ho za stehýnka, svými prsteníčky a malíčky mu při tom trochu rozevírám půlky zadečku, přitažená kolínka mu mírně stlačují bříško. Po kakání umyju zadeček obyčejným mýdlem a vodou.
Čím můžu dítěti pomoci: Říkám při tom "e-eé" (nejdřív napodobuji zvuky, které dělá při tlačení a pak už je to prostě slovo "e-e") a "čí", aby se mu to propojilo a vytvořila se mezi tím podnětem (zvukem) a tou činností vazba - vytvářím podmíněný reflex, který je základem učení u pejsků stejně jako u miminek. Až se to propojí, stačí říci dané slovo a miminko začne tlačit. Štěpánek už "tlačí" i čůrání - není to jako zkraje, že čůrání náhodně zachytíme po sundání pleny, teď už to trochu ovládá a čůrá schválně tak, že čůrání ze sebe tlačí, a to i na několikrát, je to dost vtipné. Samozřejmostí je s dítětem mluvit a chválit ho, když se mu to povede.
Kdy vysazovat: Takhle ho přidržuji nad umyvadlem několikrát denně, vždy na chvíli (na minutu? na dvě? nenapadlo mě to doposud měřit) Nejlepší je vysazovat především po probuzení (nejčastější čas čůrání) a po kojení (nejčastější čas kakání) a nebo když se kroutí (prdí a kaká) a pak kdykoli mě to bůhvíproč napadne (mateřská intuice). Teď, po pár týdnech, když už to umí Štěpánek sám pustit, tak vysazuji na kakání spíš před kojením. (Možná že je to tak také vhodnější pro děti, které mají větší tendenci blinkat.) Než se to ty i dítě naučíš, je to lepší zkoušet během dne častěji.
Kde vysazovat: Osvědčilo se mi koupelnové umyvadlo, do koupelny chodíme jenom za tímto účelem (koupeme ve vaničce na jídelním stole v jídelně), takže se miminku vytvoří podmíněný reflex spojený i s tím místem. Kromě toho tam máme velké zrcadlo skoro až k umyvadlu, takže to Štěpánka víc baví, protože má na co koukat. Někdy mě z toho ale bolí záda nebo z nějakých důvodů potřebujeme kakat jinde (koupelna je např. obsazená), v takovém případě už vysazujeme kdekoli i na "nočník" - vhodná je vyšší kuchyňská nádoba jako na šlehání, kterou si dáš mezi stehna a dítě nad ní držíš stejně jako píšu nahoře. Je to trochu těžší se do ní trefit, ale je to odrazový můstek na klasický nočník, na kterém dítě samo sedí a jde ji brát s sebou. Kromě toho větší dítě je namáhavé držet nad umyvadlem.
Na co dát pozor: Někdy při vysazování dítě pláče - je potřeba odlišit, kdy to znamená, že se v něm ty prdíky hýbou a za chviličku se vykaká (je to takový krátký, ale poměrně intenzivní nářek, který někdy docela těsně předchází nějaké náročnější kakání - buď kakání po delší době nebo třeba takové to kakání s těmi většími kousky, jak jsem psala) a kdy tím dítě říká, že vysazovat nechce, že na to prostě nemá "náladu". To je samozřejmě lepší toho hned nechat. Odlišit tyto stavy je otázkou praxe. Někdy ještě začne kňourat, že ho to nebaví, to většinou jde dítěti rozmluvit tím, že na něj mluvíš, děláš do zrcadla nějaké ksichty nebo dítě na rukou trochu pohoupáš nahoru a dolů a připomeneš, že má dělat "e-e" a "čí".
Výhled do budoucna: Díky časnému vysazování není problém dítě naučit brzy na nočník. Dítě, které nebylo vysazované a které v sedmi nebo osmi nebo dokonce třeba ve dvanácti měsících prvně posadíš na nočník a začneš učit, že má na něm v klidu sedět, dokud se mu nepovede vyčůrat nebo udělat bobek, bude pravděpodobně proti - neví, co po něm chceš a zná už spoustu lepších zábav, je to pro něj prostě zhoršení situace. Naproti tomu dítě, které jsi doposud vysazovala ví, co po něm chceš a umí to udělat, ale také je pro něj nočník zlepšení situace, protože mu dává samostatnost. Obě děti, které jsem před Štěpánkem vysazovala, velmi brzy a velmi snadno přešly na nočník a ochotně ho používaly.
Taky davame na kbelíček. Pomuze mu to pri knourani nad vecernim briskem, jak sedi zmackunty. Hned napoprve se krasne vycural, vyprdel a naķadil snad pul kýble 😁 jindy jen cura nebo prdi. O vikendu nam s tim pomahala kbelickova kamarádka, ve vysledku si rekne, ze se mu chce- teda krikne 😉 coz je na jednu stranu super, na druhou si říká vo 20min..i v noci..
Ještě jednou výhody: Aktivní kakání a prdění - tj. lepší kakání a lepší snášení prdíků, je to hodně významné i při zavádění příkrmů, mnohem lepší přehled o množství a kvalitě stolice, snížení frekvence kakání - dítě kaká méně často zato ve větším množství, nulový výskyt opruzenin i přes sníženou spotřebu kosmetiky (Štěpánka už teď přes den často ani na zadeček ničím nemažu.), dřívější a snažší přechod z plen na nočník. Dále je zřejmé, že vysazování zlepšuje vztah mezi rodičem a dítětem, dítě si je vědomo spolupráce a komunikace, které vysazování provází a v batolecím věku je díky této zkušenosti méně vzdorovité nejen kolem vyměšování ale obecně. Brzy se vysazováním také ušetří plenky. Dobrému vysazování má pomáhat používání látkových plen (dítě v nich lépe cítí, kdy čůralo), podle mé zkušenosti ale jejich používání není nutné, krásně to jde i s papírovými.
Jo a budu ráda, když to zkusíte a napíšete mi, jak to šlo. Není to žádná věda, musí se to hlavně zkusit a pak dál zkoušet a zkoušet. Ve výsledku je to určitě méně práce i méně trápení.
Tím, že jsem zažila dvě děti klasicky jen na plenách a klasické učení v batolecím věku na nočník a se Štěpánkem teď už tři děti, které jsou od miminka vysazované, tak mám skutečně srovnání a vysazování opravdu doporučuji. Ono ani nejde zachytit v krátkosti všechny důvody, je to prostě mnohem větší spokojenost na straně rodičů i dítěte.

@raliska Brouček malej. Tyhle smutné oblicejicky jsou fakt k placi. Terezka dnes take pred spínáním plakala, jenze hlady (žroutík malá). Pak padla za vlast.
@ajdamajda podařilo by se ti vyfotit, jak má tvoje malá ten jazýček? Ja se domnívám, ze tam trochu tech bílých krupicek ma Terezka taky. Co s tím?