icon

Termín porodu únor 2019

smigli
18. čer 2018

Ahoj holky,
pojďme si povídat o radostech a starostech těhotenství i následných chvílích s dětmi..
😉

zuzekk
11. bře 2019

Souhlasím s @bombat , včera jsme měli jednu plenu od rána do 5odpo, stále suchou. Ale je fakt, že to jsme tu byli 3, sama nevím jak to ke všem ostatním činnostem zvládnu..

zuzekk
11. bře 2019

Jinak kamarádka říkala, že jí kbelik fungoval tak do půl roka, pak se děti začaly zajímat víc o svět kolem než o vlastní vnitřní pochody a přestaly se hlásit.

skretik
11. bře 2019

@bombat dekuji za popis, zkouset to muzu,akorat vidim problem v tom, ze jak nastane jaro tak nebudeme travit moc casu doma a vysazovat jen nekdy asi nema smysl nebo myslis,ze ano?

raliska
11. bře 2019

@ajdamajda tak to mame bohuzel stejne ten kolobeh piti, bliti, kadeni, krouceni a rvani :D u nas je to naviic bez 2-3 hodinove pauzy, proste to na sebe dokola navazuje a cim vic pije tim vic ho to trapi a tik vic chce pit :D mela jsem to uplne stejne u dcery a tak neni divu, ze i filipek uz ma dve brady a na treti zadelava :D

bombat
11. bře 2019

@skretik Právě jsem to chtěla napsat, že to, co popisuje @zuzekk je "bezplenková komunikační metoda" a tu já vlastně nedělám. Nic proti ní, určitě to mnoha lidem funguje a vyhovuje. Já jen nemám ráda, když něco musím otrocky dělat a mám se tím stresovat - jak píše Zuzana "sama nevím jak to ke všem ostatním činnostem zvládnu" - tak já bych to určitě ke všem svým povinnostem pětinásobné matky, hospodyně sedmičlenné domácnosti a učitelky dvou dětí určitě nezvládla. Nebyla bych ochotná tak často vysazovat, to už je otročina.
Myslím, že je užitečné si vyzkoušet, že to skutečně funguje a že si miminko říká tak, jak popisuje Zuzana a že je možné být celý den skutečně bez počůrané plenky, ale praktikovat toto takto na plný úvazek je podle mě zbytečně neefektivní (poměr námaha - výsledek). U prvního ze svých vysazovaných dětí jsem to vyzkoušela a skutečně to šlo, být bez plenky. Člověk pak vidí, že v miminku jsou predispozice k tomu to aktivně a vědomě dělat i hlásit potřebu napřed a že to není jenom náhodné zachycení čůrání nebo hovínka do nádoby.
To, co ale dělám a zde popisuji já je prostě praxe inspirovaná bezplenkovou komunikační metodou a dělaná tak, aby ulehčila matce a dítěti a vysbírala některé nejvýraznější benefity BKM aniž by člověka tolik zaměstnala. Hlavně to ale nesmí člověk konzultovat s nějakou zapálenou bezplenkovou matkou 😀😀 .

jednaholkaa
11. bře 2019

@ajdamajda
@beruska125 Holky, ta Biogaia, ehmm, jak vim ze je "potrebujeme"? Mala vecer pred spani breci, rve jako kdyby ji bolelo brisko, ale ja si nejsem jista jestli je to brisko nebo ne. Vcera brecela, nakojila jsem ji a pak dobry a za chvili zase. Tak jsme ji utesovali to nepomahalo, tak jeste jednou nakojit a usnula. Ale ten rev me prisel spis jak brisko nez hlady. Mam ty kapky vyzkouset? Jestli rikate, ze to pomohlo od nocniho rvani..

renulkka
11. bře 2019

@beruska125
@ajdamajda Holky, můžu se zeptat po jaké době se má objevit změna u těch biogaia kapek? Přemýšlím, že by je dneska manžel taky koupil... A může se kombinovat s espumisanem než ta biogaia zabere? 😉 Od včerejška sem tam musím dát i kapky... Pořád se kroutí, nespí, po masáži se na chvilku vyprdí a uklidní ale do půl hodinky znovu kroucení... Dneska jsme vzhůru od 3 od rána... 🙈

arielka222
11. bře 2019

@renulkka biogaia jsou jen probiotika, takže stejně se kombinují pak klidně s kapkami na prdiky 🙂 zabírají cca tak za 2 týdny podle doktora. Můj malý naštěstí na prdy moc netrpí tak já dávám jen Biogaiu a v pohodě a když občas rudne a hodně prdi tak dam Infacol a je klid..

raliska
11. bře 2019

@bombat taky moc dekuji za podrobny popis! Chtela jsem se uz nekolikrat zeptat 🙂 takze jestli to dobre chapu, nejedes tak uplne na signal miminka, ale spis na signal tvuj... Ze kdyz zrovna mas cas, tak jdete vysazovat plus nejake pravidelne "casy" jakoze pred kojenim nebo po nem... Me kamoska eikala, at ho vysazuju behem kojeni :D takovou polohu si neumim predstavit a po kojeni je mi to k nicemu, protoze bych oak musela stekne znova kojit na uspani. Problem vidim v tom, ze pred kojenim vetsinou place :D hlasi we o prso a tak nevim, jestli by to slo... Chci to zkouset, uz se nam povedlo jedno curani do umyvadla a po kadeni ho taham umyvat zadek, proboem je, ze to umyvadlo mame desne male :D tak premyslim jak to vymyslet...

smigli
autor
11. bře 2019

Tak u nas dneska noc paradni!! Kojil se v deset, pak az ve ctyri, kdy me i sebe teda totalne zeblil, pak v sedm (+priprava starsiho do skolky) a az ted v pul desaty. Dneska jsem se dobre vyspala. 🙂

jednaholkaa
11. bře 2019

@renulkka Nase spi celou noc, ale pred spanim prave breci, tak ja nevim jestli ma hlad nebo ji trapi muze trapit to brisko.. Zkusim dneska jeste satek. Jinak behem dne a noci byla v pohode, jen pred tim spanim..
@bombat To je supr, takova komunikace s miminkem 🙂 Chci to vyzkouset..

jednaholkaa
11. bře 2019

@jessulka Mame taky takovou stolici, nijak me to neznepokojuje..

bombat
11. bře 2019

@skretik Takže vysazovat jenom občas, když je zjevné, že dítě potřebuje a matka mu může vyhovět, smysl má. To je princip toho, co dělám a co jsem dělala s těmi staršími.

Naopak (a to jsem chtěla prve taky napsat, ale nakonec jsem to zapomněla) je podle mě únorové miminko velmi vhodné na vysazování. Až bude teplo a až budu hodně venku, budu Štěpánka i nadále vysazovat jak to půjde (když už to dítě umí na ten slovní pokyn a polohu v klubíčku za stehýnka, tak můžeš vysazovat kdekoli do trávy stejně dobře jako do umyvadla) a nechávat často i bez plenky a na podzim (pokud tomu nebude bránit něco nepředvídatelného a půjde všechno jako s těmi staršími) už bude chodit na nočníček a po zimě by měl být přes den už úplně bez plen.

renulkka
11. bře 2019

@jednaholkaa A nemůže jí trápit krknutí? 🙂 Jindřiška když plakala jen takhle po kojení před spaním, tak to vždycky bylo tím, že ji tlačil žaludek... Stačilo nechat pořádně vykrkat a bylo to ok... 🙂 Teď je to vyloženě bříško... Kroutí se, tlačí, rudne a nejde ji to... Když ji pomůžu, kaká nebo prdí, ale za chvilku zas špatný... A to po kojení krásně krkne 🙈

seveneye
11. bře 2019

@skretik jo tak mliko uz slo dnes pryc,uz jen ovesny ci ryzovy.maslo jogurty a zakys taky fuc...misto satku mam to nositko ale jak je porad bolavy a plactivy nemam nejak odvahu ho tam cpat a zkouset co on na to...at si to nezprotivi hned.

Jo a k tem probiotikum menil uz nekdo?vaham co koupit priste,nevimje to vubec vhodny takhle stridat?no a laktacni vcera po tel.rikala nedavat soucasne s espumisanem a to ja zrovna delala...

skretik
11. bře 2019

@seveneye to nositko urcite zkus, ja ho mela v tom satku a vykrkal se v nem paradne. Tak uvidis co to mliko, bude to trvat asi par dnu. Jako medavat probiotika a espumisan dohromady? Js probiotika vysadila uplne, beru jen ja, mam pocit, ze mely opacny efekt

renulkka
11. bře 2019

@arielka222 Super, děkuju 🙂 Tak je koupíme a uvidíme 🙂 Přihoršit ji nemůžou 🙂

skretik
11. bře 2019

Zacinam si myslet,ze s prdikama je to stejny jak s metodama na vyvolani porodu. Proste se musi cekat az to prejde samo. Zadna zarucena metoda a lek asi proste neni 😏

beruska125
11. bře 2019

@jednaholkaa mne pravé přišlo ze j večeru malá plakala protože ji bolelo břicho, tlačila, proto jsem koupila biogaia..Spis jsem chtěla probiotika než ten espumisan a tak...

seveneye
11. bře 2019

@skretik jako nedavat zaraz v jednu dobu,nevim jestli to pak jako vzajemne nejak jinak pusobi nebo co...

jessulka
11. bře 2019

Holky, moc děkuju, jste mne uklidnily. Já jsem z toho byla trochu nervozní a nepamatuji si právě moc, jak to měla Verunka. Mne trochu vyděsilo, že to je vlastně taková žlutá voda sem tam s žlutými hrudkami. Kolikrát jí rozbalím z plínky a nechám jí vyvětrat nahatou na přebalováku a jak zvedne nožičky a různě se pohupuje, tak se vyprdí a pak to z ní lítá. Ale tak moc, jako by čůrala. A jde to blbě zachytit, musím vždy vzít látkovou plenu, abych to do něčeho chytila. Jak píše @ajdamajda Má to kolirát i na zádech, nebo jí to vyteče starnou u stehýnka.

Jinak jste se tu ptali, co s miminkem přes den děláme. Tak my tu máme pořád co dělat. Buď je v Hačce a houpu jí, to většinou usne, nebo je v ohrádce a pozoruje kolotoč a hračky, co jí tam visí, stojím nad ní a povídám si s ní, směje se na mne a máchá ručičkama a nožičkama, jako b mi chtěla tělem něco říct. Ale už začala vydávat zvuky, takže asi komunikuje. Pak má houpátko, které vibruje a houpe a pak si jí vezmu na roztaženou sedačku, lehnu si k ní a ukazuju jí dětské obrázkové knížky co jsou třeba do vany,nebo máme od Lamaze takovou šustící. Tak jí vyprávím co na těch obrázcích je, kouká a poslouchá. Nebo jí zpívám, vyprávím jí co budeme dělat, co dělá Verunka, táta, babička, děda. Pak paseme koníčky (trénujeme) a klasika kojení, přebalování, 2x denně procházka venku s kočárkem.

bombat
11. bře 2019

@raliska Myslím, že jsi mě pochopila docela dobře. Jen bych neřekla, že je to víc podle mě než podle miminka. My reagujeme na signály miminka, ale spíš na ty výraznější, v praxi to pak znamená hlavně ty signály, které ukazují na kakání. Takže je to kombinace těch signálů a mého úsudku (miminko má potřebu, kterou nějak dává najevo a já mám zas rozvinutější racionální dovednosti včetně schopnosti zobecnění). Takže nejdřív vychytáváme hlavně kakání a pak čím dál tím častěji i čůrání. V době, kdy začneme vysazovat na nočník (někdy kolem sedmého nebo osmého měsíce) už dítě umí vědomě a řízeně kakat i čůrat (on už se snaží o to vědomé čůrání i měsíční Štěpánek, akorát to dělá nešikovně - tlačí, místo aby povoloval, je to legrační 🙂

Oproti bezplenkovce tenhle způsob víc odpovídá našemu stylu života a stylu péče o dítě ve středoevropské oblasti a ve 21. století. (Dítě tu např. musíme většinu roku poměrně dost oblékat, pokud musíš vysazovat co 20 minut, tak je to pak dost strašné ho stále svlékat a oblékat, existují sice speciální oblečky ale za mě nic moc.) Ale je to hodně i o stylu péče o dítě. Moje rodiče žili v době, kdy jsem byla starší kojenec a mladší batole, v Africe a naše černošská služebná měla v popisu práce částečně i starost o mě a prý mě neustále nosila při vší práci, kterou v domácnosti dělala, jednou rukou na boku. U nás v tom věku dáváme miminkám chrastítka a různé hračky, pokládáme je na deku, podněcujeme lezení, dáváme do chodítek, prohlížíme s nimi knížky, učíme je hrát si s kostkami a podobnými hračkami atd. atd.

Výhoda téhle kompromisní, kombinované metody také je, že nedojde k tomu, co psala @zuzekk a o čem jsem sama vícekrát slyšela - že dítě ve věku, kdy má hodně jiných podnětů a zábav prostě přestane "hlásit" potřebu a je konec. Tehdy se prostě jen jede víc podle rodičovského odhadu a to období se takto snadno překlene aniž by se ztratila kontinuita toho procesu učení se čistotě.

seveneye
11. bře 2019

@jessulka tyjo jess tolik zabavy pro malou,nestacim koukat.kolik tydnu ze je od nas?my mame dnes mesic,zkousela jsem malymu ukazovat nejaky hracky,'vnutit'mu do ruky napr.muchlacka,ale zatim bez uspechu.hrajici,houpaci a vibrujici lehatko mame taky,ale malej v nem moc nechce byt.joo a o tom ze jej polozim na decku a bude chvili jen tak koukat a vnimat si muzu nechat zdat,vetsinou hned natahuje a spusti plac.ach jooo ja teda nevim, my jsme zatim fakt asi asocialni😶

misak48
11. bře 2019

@bombat myslíš, že má smysl začínat i po šestinedělí? Nebo už to pak nejde, když člověk nezačne hned po narození? Mě by to lákalo - přesně tak jak ty to popisujes. Během těch prvních pár týdnů jsem ji teda občas nad umyvadlem držet zkoušela, většinou po probuzení před kojením a vždy bez úspěchu. Tak jsem to pak velmi rychle vzdala, vzhledem k tomu, že malá na bříško netrpí a kaká jen jednou za 2 dny...

val333
11. bře 2019

@misak48 podle mě.muzes kdykoliv...je to o učení a učit se dá v jakekolim věku 😉

jednaholkaa
11. bře 2019

@renulkka Diky, zkusim to. Je mozny, ze je to odkrknuti. Drzim ji pokazdy, ale ne vzdy si odkrkne..tak mozna zkusit ji drzet dyl? Budu experimentovat 🙂 Jako ze by tlacila nebo se kroutila to se mi nezda..

jessulka
11. bře 2019
jessulka
11. bře 2019
jessulka
11. bře 2019

@seveneye Dnes 6 týdnů. Huráááá 🙂

val333
11. bře 2019

@jednaholkaa já držím Jonaška na odříhnutí i 30 minut 😰

Strana