29tt a zaostáváme o 3 týdny v růstu
Ahoj,
Tak jsem si včera z poradny přinesla oči navrch hlavy a nervy v kýblu, celou dobu až na pár mušek, zdravé zvířátko najednou o 3 týdny zaostává v růstu,prý odpovídá 26tt,a pani doktorka nás chce vidět za 14 dní znovu...pokud prý se to nezlepší,čeká nás prý cesta do porodnice a inkubátoru,a mě zajímá,zažily jste to některá??? Bude pro ní zlepšení i to že malá třeba přibere na váze?? Protože upřímně, nevěřím že za 14 dní doroste to,na co měla mít 3 týdny...
hlavně klid.. mě od 32.týdne říkali, že náš drobeček zaostává v růstu, že sice roste rovnoměrně - což bylo prý fajn, ale tvrdili, že prostě při porodu bude drobnější..Porod přišel sám od sebe přesně na den termínu porodu a náš Tadeášek měl přesně 50cm a vážil 3910gramů - prý bude drobnější HAHA.. ultrazvuky nejsou zcela přesné - záleží hlavně i na šikovnosti doktora - každý milimetr který jim na UTZ unikne pak háže úplně jiné rozměry dítěte...
@ppejskova ten RH faktor je na povazenou, ale jinak co se tyce hypotrofie plodu spis bud rada, ze ti na to takhle prisli a budou to hlidat. Me na to u prvni dcery prisli nahodou, i monitor byl v poradku vse, jen byla koncem panevnim, tak se delal v 38+0 UZ jestli teda muzu rodit spontanne a jeste ten den sla ven. Prutoky pritom vypadaly jakz takz a dite ve me zhublo pres pul kila od posledniho mereni. Mala nemela na sobe gram tuku, ani na patickach, byla jak z koncentraku a kdyby sem sla na planovanou sekci, kterou chteli delat az v terminu, tak by s nejvetsi pravdepodobnosti neprezila nebo byla postizena, protoze jak ji ty ziviny prestavaly chodit postupne, tak to nebylo nikde jinde nez na tom UZ videt a UZ se ke konci rutinne nedela... Ne vzdy hold placenta selhava rychle a pak to na ozvach ani monitoru neni nijak znat...
@kacinda ahooj,no vysledky dostaneme zítra, doktor se tvářil jak hrad v Karpatech... Ale udělali nám komplet laboratoř, a v podstatě celý screening znovu, vyšlo nás to celkem 2,5 tisíce. Ale prý nám dnes nebudou říkat A a zítra k tomu B takže zítra jedem pro kompletni závěr vyšetření
@kacinda tak nakonec...všechno úplně jinak 🙂 hlavička a vrchní část těla dokonce cca 2 dny napřed, nožičky o 4 dny pozadu to jedině, ale prý to dožene, 100% je to holčička a průtoky, srdeční akce naprosto v pořádku, plodovky dost... 🙂 takže naše doktorka asi jen ráda drama (u utz teď na klinice byli 2 různí doktoři pro objektivnost)
@ppejskova gratuluju 🙂 snad už tě nebudou plašit!
jinak hlavička o 2 dny napřed, nožička o 4 dny pozadu - musím se smát, copak jsou všechny děti stejné? 😀 😅 jedno se narodí a má třeba 2,5 kg a jiné 4,5 kg...
musí se to brát fakt s rezervou 😝 vždyť i dospělí jsou různí, někdo je drobný a jiný hromotluk...
Tak to je fajn, ze je beruska v poradku 🙂 je fakt ze na tim utz se staci splest o milimetr a vsechno je jinak..urcite budem taky v poradku. A kolik mate odhad vahy teda ted?
@kacinda vidíš jsem říkala že to zvládnete!!! Paráda... No hele já zase si říkám že ta naše potvora mi tam ten zadek nacpe na poslední chvíli 😀 už dva měsíce je převážně hlavičkou nacpaná dolu(na všech utz s ní bojujou aby jí tu hlavičku změřili) a vystrkuje zadek dp světa, vždycky s ním udělá bouli na břiše že se tatínek může smíchy potrhat....ale právě si myslím že jak na potvoru si to rozmyslí 😀 co kdyby totiž byla nakonec úplně normální miminko,a ještě přirozeně narozený 😀
Ahoj holky, zkusím se zeptat. Mimčo mi roste jak má, ale průtoky mam na hranici s normou (pupečník je ok) a doktorka spíš strašila, aby mělo dostatek kyslíku. Také vám o tom doktor povídal ? A je možné, že se průtoky ještě zlepší? Nebo půjde vše k horšímu? děkuji 🙂
@ajik123 pokud prutoky jsou male, doporucuje se 36tt vyvolat. pokud tak neres a jdi do toho. u mne to ke konci nev ychytali a od 36teho uz nebyl vyzivovany a problemu kopu.V porodnici se tvarili, ze je to zbytecne kontrolovat. 36tt je termin kdy uz je v pohode vse a lepsi nez ze se mesic trapi a nebudu psat co vse muze nastat. Takze v klidu a vydrzet idealne do 36. Myslim, ze se kontroluje co 14 dni max, jak se ti neco nebude zdat hned se hlas na kontrolu. Lepsi histerka nez pozde. A neboj. Dej na intuici....
@ajik123 Jeste asi tak, mne porad hlidali a je mi doted zahadou, jak v dobe utzvuků, kdy pry vse vidi nikdo nevidel, ze je placenta mala } byla opravdu malicka] a nakonec jeste byli i snury uchycene mimo ten stred nejak atypicky, takze prutoky ani tak nestagnovali jak to nezvladala placenta. Takze vse neni videt. Nakonec i jsem byla temer bez vody a vse to bylo raz na raz. Moc jsem si pak rvala vlasy, ze tech 36tt jsem po nich nervala at neco delaj. Ale vse jsme vybojovali a uz dobry. Ono primarne pak jde vetsina vyzivy do dulezitych organu a zaostava predevsim rust. Takze hlavicka normal, telicko bylo odpovidajici 36 apod.Proste jsme museli pak dopiplavat, svaly moc nefungovali, proste se to vsechno muselo dohanet. Vyvolat vcas je lepsi varianta.
@romantika Mě to chtějí vyvolat ve 37 tt už kvůli cholestáze, takže mi to určitě vyvolají 🙂 . Doteď jsem měla na monitoru vše v pořádku, až teď .... a doktorka mi to ale nedokázala vysvětlit tak, abych to lidsky pochopila. Takže jsem si dala jedno k druhému a chápu to tak, že mám menší břicho a malá si ty průtoky tlačí hlavičkou. Mimčo řekla, že měřit nebude, ale že je v normě a spíš strašila ohledně toho kyslíku. Je to jen tak tak, ale pořád jsme na hranici norem. Na kontrolu jdu ve středu a nevím jestli můžu čekat i zlepšení, nebo to už nepřijde....
@ajik123 muj případ-vsechny prutoky pod normou,podle flowmetrie ale musi umet dr. rict,zda to staci nebo ne.Byly jsme na 3.percentile a od 35tt mne strasili vyvolanim.Dali jsme tomu sanci,prutoky se zlepsili a koncime 40tt.Takze ano,je i moznost,ze se to zlepsi,chce to ale sledovat a zkuseneho dr.Drzim palce!
@ajik123 je to divne,mne merila a mensi jsem mela brisko o 4 tydny,ted o 3.Ja za sebe bych pockala a tlacila na pravidelnou kontrolu.Pokud mimi prospiva a roste (co jinak nez srovnanim vyvoje po tydnu nebo 2xtydne nezjistis),tak bych do vyvolani nesla.Hranice normy neni spatne,ja mam i ted na spodni hranici normy,a to jsem mela hluboko pod normou.A take zavisi,ktery prutok mas nizky.Sleduji se 3 cevy.Mas lekarskou zpravu?Klidne do IP a opravdu klid.Porad muzes pro prdolu ziskat 3/tydny,a to neni malo...

@linee oni protilátky nabírají. Já dostala injekci po revizi a pak až po porodu malá má krevní skupinu s rh 1 po manželovi, ale i když nevědí tak automaticky píchají protože otec je vždy nejistý. V těhu jsem žádnou injkeci nedostala, dle hematologa nebylo potřeba