Gestační diabetes - řešily jste dietu?

ajulinka91
17. únor 2016

Setkala jsem se na diskuzích s tím, jak to holky poctivě dodržovaly, měřily se, stresovaly, plakaly... Téměř žádná nebyla taková, co by to brala jako nesmysl. Já se o tom bavila s několika doktory (Brno, Ostrava) na gynekologii a ti prohlásili, že je to trápení těhotných a blbost. Dokonce i někteří pediatři nad tím mávli rukou. Já si myslím, že stres z následného měření a kontrol na diabetologii (kde ne vždy je postup správný) je pro miminko daleko horší než si sem tam dopřát a jíst normálně. Proto se chci zeptat, zda je tady některá, která dietu neřešila a zda to mělo nějaké následky. Díky

mandala
17. únor 2016

Já ji přestala držet poté, co mě každý týden z odběru krve vycházely dobré výsledky, když jsem začala jíst normálně, výsledky byly stále dobré, takže dodnes pochybuji, jestli jsem vůbec nějakou cukrovku měla... 😒

werumka
17. únor 2016

@ajulinka91 Tak muzes to samozrejme hodit za hlavu. Ale vzhledem k tomu, ze i bez cukrovky je v tehotenstvi zvysena produkce inzulinu o 50-100% oproti normalu, tak v pripade nelecene cukrovky si koledujes o diabetes 2. Typu par let po porodu. I kdyz nakrasne dite bzde ok a Ty subjektivne taky. Uprimne, gynekololog fakt neni doktor, ktery by se byl odbornikem v tehle problematice.

werumka
17. únor 2016

@mandala je mozne, zes cukrovku nemela, pokud jsi byla testovana pred dubnem 2014. Menily se pak limity na zaklade mezinarodni studie HAPO.

mandala
17. únor 2016

@werumka Ano, měla jsem v prvním těhu, což je přes 11 let. To by možná vysvětlovalo moje pochybnosti.

editah222
17. únor 2016

@ajulinka91 nevím, ale rozhodně jsem měla menší stres z píchání inzulinu a držení diety než z toho, že bych to nedodržovala a miminku se něco stalo. Už i tak pravděpodobně těhotenská cukrovka mohla za to, že obě moje děti měly silnou novorozeneckou žloutenku /bylo to víc faktorů dohromady,a le cukrovka je jeden z důvodů/

Můj gynekolog nad testem rukou nemávl /v druhém těhotenství jsem měla OGTT v pořádku,ale nedalo mi to měřila jsem se sem tam doma a cukrovka se opravdu dostavila, od 29tt jsem byla na inzulinu/ a pediatr se na to taky hned ptal. Stejně jako to zajimalo každého v porodnici.

somalicats
17. únor 2016

Poprvé jsem byla těhotná a rodila téměř před 13 lety, bylo mi necelých 25 let, tenkrát gestační diabetes nikdo neřešil a tak ani já nevím, jestli už tenkrát u mě něco bylo nebo nebylo. Podruhé jsem byla těhotná a rodila v roce 2013, vyšla jsem na OGTT pozitivní, ale dietou a pohybem jsem bez problémů zvládla kompenzovat. Teď jsem těhotná potřetí, už jsem na inzulínu, neboť ty hodnoty tentokrát mám podstatně horší, než byly minule, jednak se tentokrát nemůžu moc hýbat, jednak mi zas přibyla léta.
Riziko diabetu 2. typu mám od obou rodičů, táta v 64 letech zemřel, na jeho úmrtí se podepsal i jeho velmi špatně kompenzovaný diabetes.
Rozhodně nepovažuju diabetes za něco, co by bylo dobré podceňovat, naopak - čím dřív se začne řešit, tím jednodušší to řešení je, a hlavně tím míň komplikací z něj plynoucích pro člověka se objeví. U těhotných není tak úplně od věci vědět, jak to vypadá - já bych třeba teď bez inzulínu měla lačné glykémie už kolem 8 a po jídle v pohodě přes 10. A to už pro to dítko fakt dobré není, na rozdíl od situace, kdy je těhotná jen pár desetin nad limitem.

eva118
17. únor 2016

Já neměla přímo cukrovku, ale zhoršené vstřebávání cukru a to ještě jenom na hranici. Tenkrát stávkovali doktoři a já musela k diabetologovi, kde ale přímo můj gynekolog těhotné neposílal. Diabetolog mi dal dietu, kde se hlídalo i množství masa, mléčných výrobků a začal sledovat i cholesterol, protože jsem ho měla v těhotenství vysoký. Když jsem si uvařila první den porci, jakou bych měla mít- 90 gramů masa, to si pamatuji, že po udušení z toho masa nezbylo skoro nic, tak jsem se slzami koukala na talíř, hlad šílený a teď toto. Jenom ještě musím napsat, že prvních šest měsíců jsem prozvracela, nepřibrala a když mi začalo být lépe, tak dieta. Manžel, jak to viděl, tak řekl, že jestli z tohoto mám být živa já a ještě růst miminko, vzal hrnec a nandal mi pořádnou porci 🙂. Cukr jsem měla vždy potom v pořádku, možná, že za horší výsledky mohlo to, že mi bylo při testování hrozně špatně, večer před testy jsem si dala tmavou housku- jak jsem se potom dozvěděla, že to je, jako bych si dala zákusek. Takže já si hlídala sacharidy, jinak nic a jedla jsem jenom pomalé cukry.

akankeo
17. únor 2016
werumka
17. únor 2016

@mandala Jojo, tak tím to určitě bylo. Ony ty limity, které platily do roku 2014, nebyly podložené nějakou větší klinickou studií a jejich cílem bylo podchytit ženy, kterým by hrozil rozvoj cukrovky po porodu. Ta studie HAPO vznikla až v roce 2008, vedlo se na to konto dost debat. Třeba z roku 2012 zde: http://www.gynstart.cz/messages.php?sid=641 - mimo jiné tam píšou: "předchozí hodnocení oGTT bylo nastaveno tak, že se předpokládal výskyt GDM u 2,5% těhotných , ale nebral se v úvahu vztah mezi hodnotami glykemie a perinatálními komplikacemi."
Nakonec stejně vyšlo, že ty nový limity by se zavést měly. I vzhledem k tomu, že roste výskyt diabetu 2. typu v populaci a tudíž stoupá i výskyt GDM (což je způsobené i těhotenstvím v pozdějším věku).

werumka
17. únor 2016

@eva118 Kdy Ti dělali ty testy? A jaké jsi měla výsledky?

eva118
17. únor 2016

@werumka testy mi dělali na začátku roku 2011, takže asi ty staré tabulky. Já už si to nepamatuju, ale něco mi říká, že jsem měla 7,8 dvě hodiny po vypití.

werumka
17. únor 2016

@eva118 Tak to byly ty staré limity. Teď bys už mezi těhotné s cukrovkou nespadla 😉

martinka8338
29. bře 2016

Zdravím,dnes mi zjistili taky gestacni diabetes(na lacno 5,6)tak bych se k vám chtěla přidat.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru