Porod cca v 35.tt. Máte zkušenost kvůli špatným průtokům?
Ahoj holky!
Mate nekdo zkusenost s porodem v 35.tydnu kvuli spatnym prutokum? Bohuzel cca za tyden v 34.tydnu me budou hospitalizovat u Apolinare a uvidime, zda pujde vyvolanym porodem, nebo cisarem. Pan doktor spis vidi cisare.
Prcek ma odhad v 33.tydnu 1500g coz me desi!!! Neumim si to predstavit.. Ale tak snad jeste neco naberem!
Ale hodne jsem cetla, ze se kolikrat seknou o nejakych 200g. Tak snad!!! No jsem z toho vykulena, ze bude chudinka takhle malicky😭😭😭
Tak prosim o nejake info, rada si cokoliv prectu🍀
Diky a pekny den!
@tynka2904 První syn se narodil přirozeně ve 34. týdnu, porodní váha 2700 g a večer před mi hlásili 2200 g (hospitalizace kvůli prasklé vodě), takže seknout se můžou i o mnohem víc.
Jsi hospitalizovaná, nebo tě nějak víc sledují, když jsou ty průtoky špatný? Předčasného porodu se neboj, oni jsou machři a umí vypiplat i miminka na ruku (cca 500/600 g je hranice přežití). Tuším, že od 2,5 kg pouští domů (neříkám, že všude) a projdou s tebou kompletní péči o miminko (přeci jen se trošku liší než o velký prcky). Určitě doporučuju si domů pořídit kojeneckou váhu (je nutné hlídat si přírůstky váhy) a monitor dechu (vyšší riziko u předčasňátek). Za sebe jsem potřebovala i kvalitní elektrickou odsávačku (mimčo bylo slabý a nechtělo pít, bez odsávání bych neměla vůbec laktaci). Není to sice levná záležitost, alev porovnání s cenou umělýho mlíka pak, se to vyplatí.
Krom toho je u předčasňátek vyšší procento na novorozeneckou žloutenku (v případě nutnosti je umístí pod speciální světla) a můžete tam zůstat o chvilku dýl kvůli tomu. Rozhodně se hlídá příjem a výdej tekutin (jak jsou slabší a někdy nepijí, může se jim rozvinout infekce močových cest a pak je nutné nasadit co nejdřív antibiotika).
Do porodnice si sbal pro mimi vlastní kosmetiku (ideálně bio, bez chemických srajd a elergenů typu levandule, měsíček) - mají "nedozrálou" citlivou kůži. Z plenek nám vyhovovaly Bella Happy 0 (někde jsem zahlídla, že snad dělají i řadu pro nedonošeňátka) se sníženým pasem, aby se nedráždil pupíček. Dá se to vyřešit i ohrnováním. Tu kůži zmiňuju záměrně, podle čínské medicíny spolu velice úzce souvisí plíce, kůže a trávení. Syn je těžký ekzematik (nejspíš kvůli tt porodu) a jediné, co na to doktoři předepíšou, jsou kortikoidy (cesta do pekel, silné mohou způsobit astma). Doporučuju posílit u miminka střeva probiotiky nebo laktobacílky (třeba Apolaktik je od narození, skvělé jsou potom Smedge - dříve GutPro).
Rozhodně bych se psychicky vyladila na předčasný porod a předem se smířila, že u porodu nemusí proběhnout vše tak, jak to bývá o obvyklých porodů (ihned budou kontrolovat dýchání a další věci, takže nejspíš nebude čas na přiložení ihned po porodu, apod.). Dítě je v tu chvíli přednější, tak jim důvěřuj. Mimochodem nejlépe vybaveným pracovištěm pro předčasňátka v ČR je FN Plzeň (pokud to má být plánované, dalo by se to tam domluvit). Krásné a ucelené informace a podporu maminek předčasňátek zastřešuje spolek Nedoklubko.
Držím palce, ať vše dopadne dobře. 🍀
Děkuju Vám moc za rady!!!!
Ted jsem altualne 33tt. Na toho cisare budu kolem 35/36tt.
No jsem z toho vykulena. A taaaaak strasne se mi tam nechce byt tech 14 dnu pred porodem. Chtela bych byt doma ve svem.. Ale to se neda nic delat.
Diky moc za zkusenosti, jsem zvedava, jak to nakonec budeme mit my. Jak moc bude sikovni oba🍀
Ahojky držím palce ať malého v sobě ještě chvíli máš, ale dá se to, já teď musela podstoupit císaře ve 34tt kvůli preeklamspii, nás maličký měl odhad 1700g a narodil se s 1530g..a 40cm je hodně maličký a musí se dopect v inkubátoru ale je to prdolka, a vše zvládá. Přeji ať vám to taky dopadne dobře i když musí na svět dříve 👍
Ahoj holky! Tak ve stredu nastupuji na to rizikove. Trosku jsme se zase zhorsili bohuzel..
Pry vydrzime 2v1 tak do toho 35tt max. Dostanu kortikoidy na plice pro prcka.. No jsem z toho vydesena, ale snazim se myslet pozitivne a brat hodne s rezervou vahovy odhad. 1500g je malo😭😭😭 Doufam ze se sekli alespon o 200g..
Tak nam drzte palce!🍀
Já rodila 36+3 kvůli špatným průtokům, syn měl 2250gr. Žádný kortikoidy nikdo nedával. Hubeňoučkej je do teď, ale má být po kom. Ted u druhého mě nasadili nějaké léky a budou mě víc hlídat, protože riziko růstové restrikce 1:54
Asi i v tom 35 TT je každé mincí jinak těžké.Dcerka se narodila 35+5 spontánním porodem.Bez injekci na dozrávání plic či následného inkubátoru,měla 2550 g, ale vše v pohodě dohnala,jak píší holky výše.❤️To zbvladnete.Hlavne nepodléhejte panice,jste v dobrých rukou lékařů.Vertd jim y svému tělu,vše dobře dopadne.Drzim všechny palečky❤️❤️
@maxulekapcule
@evusk oni ty kortikoidy se totiz davaji jen do nedovrseneho 35tt ☺️Nebo aspon mi to v porodnici rikali ☺️
@michaelarousova to jo, u mě to právě jaksi nestihli 😂
Diky holky! Jste hodny, ze nam drzite palecky.
Kortikoidy dostanu urcite. Nikdo nevi jak dlouho tam malej jeste bude, tak jento takovy pro jistotu. Treba se dohrabeme do 36tt, ale to nikdo nedokaze rict.
Diky diky za pozitivni zpravy. Ja lehce chytam depku, ze uz tam jdu zitra. Chtela bych byt jeste doma, s manzelem a pejskem kterej je na me taaaak zavislej a ja na nem.
Az budu chytrejsi, tak zas napisu.🍀🥰
Tak malej uz je venku v 34+0tt. Ma 1500g ❤️ Ale musim rict, ze na to nevypada. Je zdravej, place, dycha, ma hladik. Uz mel moje mlicko!! Doktori byli uzasni!!
Dneska jsem ho jen po cisari opusinkovala, cucal mi nosik, jak mel hlad. Zitra uz budu u nej na prilozeni.
Je krasnej❤️🍀💙 Ma dlouhy ruce a nohy! Merit ho budou az zitra.
Drzte nam palecky🥰
@tynka2904 To je miláček 🍀♥️
To půjde, uvidíš. Možná něco zhubne, ale je to normální tak se nelekej, pak to pofrčí nahoru a jste doma. 🙂 držím palce 🙂
Velká gratulace 👍, malej je nádherný 😍 a je úžasný že dýchá i bumba sám👍...
Dekuji dekuji!! Je krasnej🍀 Vsichni jsme z neho vedle❤️
Ahoj holky. Tak jsme statecny. Vse zvlada, je sikovnej. Akorat ja jsem nejaka presla ze vseho. Vcera jsem se tam rozbrecela, kdyz jsem ho videla poprve. Je uolne zdravy, jen ma sondicku na mliko. Bohuzel trosku ubral, coz me mrzi.. Uz aby pribiral! Je tak malicky😞 Drzte nam palce!
Domu by jsme meli jit odhadem za 14 dnu az tydny.
@tynka2904 to brečení je normální! Hormony pracují naplno 😉 já jsem se rozbrečela, když mi po devíti dnech řekli, že jdeme domů...zrovna přišla laktační a vyděsila se, co se stalo 😅 Váhu vždycky ztratí i donošené děti, to je normální! Držím pěsti, ať jdete domů co nejdřív!!! ☺️
@tynka2904 Krásný brouček! Zjevně dýchá sám, na výživu mu stačí už jen mlíčko, žádné další přebytečné hadičky. To je nádherné. A sluší vám to.
Stran váhy - u nás z 1560 na tuším 1420 a to mi přišlo, že než jsem se vzpamatovala, už začal nabírat. Je na to i nějaké zdůvodnění, jen si ho nepamatuji - děti po porodu vždy jdou s váhou maličko dolů, nesmí to být moc a nesmí to být na dlouho, na neonatologii právě to přibírání dost řeší, ale pokud se narodil předevčírem, tak to přibývání začne tuším tak nejdřív dneska, čili zítra by na váze už mohl mít víc než dneska (ale pořád ještě ne porodní váhu). Takže fakt klid.
Sondička na pití je normální, až trošku zesílí, krom toho, že se nejspíše začne krmit i sám, tak bude dostávat mlíčko i stříkačkou. A předpokládám, že i tou sondičkou tě ho nechají krmit. My máme jednu z prvních fotek s tatínkem, jak hrdý otec sedí na židli, drží nádobku a mlíčko pěkně sondičkou teče až do bříška. A určitě nebuď přešlá, že je sondička v nose - je to pro ně lepší, z pusy si ji často vytrhávají.
Taky jsem brečela "jak želva" když jsem ho poprvé uviděla, to je asi normální 🙂. Nemůžu najít fotku z porodnice, tak přihazuji jednu z posledních vánoc - rok a třičtvrtě - krásnej kluk z něj vyrostl. A to byl po narození na chvíli i na CPAPu (podpora dýchání), prvních pár dní měl i infúzi, "jenom sondička" to už byla výhra. Tak ať se vám daří. A pokud budeš mít nějaké špatné pocity, cokoli, klidně napiš, to je fakt normální. Apolinář tuším nabízí holkám automaticky psychologa - doporučuji využít, zjistíš, že to, co prožíváš, je v podobné situaci běžné a standardní. Hormony jsou fakt "sviňa" - takže pokud chceš brečet, smát se, cokoli - to vše je normální. A mít dítě v inkubátoru, nedonošené, vždy je tam ten strach - to je šílený zápřah na psychiku.
@merope
Jsem zvedava s jakou vahou nas budou moci propustit. Ja uz se po cisari citim moc dobre. Vse uz zvladnu sama. Musim pomalu, ale nijak netrpim.
Doktorka rikala ze to vidi na 14dnu az 3 tydny. Tri tydny mi teda prijdou desne dlouhy.. Ale nevim, kolik bude schopny pribrat za 14 dnu tak, aby to bylo vyhovujici.
Prave jsem prisla z klokankovani, uz se umi chvilkama i pekne prisat. ❤️ Je moc sikovny a uplne zdravy. Jen ta vaha.
Lezim na sestinedeli a kolem me jsou maminy s miminkama, zrovna dve co jsou se mnou na pokoji jdou dnes domu. Tak jim to zavidim! 🍀 Musime vydrzet..! Mlicko mi tece ukazkove, malemu nosim z odsavacky. Tak dostava uz moje!!❤️🍀
Dekuju moc vsem za krasne zpravy! Pomaha mi to🥰
@macinka1989
@jasemin26
@tynka2904 z vlastní zkušenosti je nejhorších prvních pár dní v nemocnici, pak to i celkem utíká 😁
Nás pousteli s vahou 2200, ale teď je to tuším 2100. Klidně se zeptej, uvidíš. Ono jakmile začne nabírat pak to leti nahoru 🙂 malá nabrala jednou 30g, pak 70. Je to fofr i když se to nezdá. 😊 a kojené nabírají skokově, takže když jeden den nenabere neboj, další den to může vyskocit o to víc. 🙂
@tynka2904 Tak to je krásné, že má tvoje, já měla kupu léků, takže měl UM + dárcovské, moje jenom úplně na začátku a pak těsně před propouštěním z porodnice.
Jinak teda doma to byl takový "masakr" že buď ráda za každý den v porodnici - u nás to bylo tak, že při váze 1800g pouštěli z inkubátoru (mého drobka později - byl dost opruzený, tak mu svědčilo, že může být bez oblečení) a když jsem pak nastoupila k němu (já byla i týden doma - nenechali mě v porodnici celou dobu, neměli tolik lůžek), tak jsem ho měla normálně na pokoji, jenom na kojení a vážení jsme jezdili do místnosti, kde jsou sestry (na Bulovce mají jednu trojmístnost, kde mají inkubátory, sesternu a děti v postýlkách - sestry jsou uprostřed, tak vidí na obě strany na všechno a tím je to tak částečně rozdělené, není tam moc dětí). Na pokoji jsem měla i umyvadlo na koupání, mohla jsem si sama zvolit, zda chci koupat úplně sama na pokoji nebo na sesterně, využila jsem a bylo to moc příjemné, doporučuji, pokud budeš mít tu možnost.
Při propouštění chtějí váhu aspoň 2000 g a ukončené týdny, my čekali na ty týdny (a já si je teda dopočítala podle ovulace a přidala jsem si víkend, kdy jsme nepočítali, že by mě už pustili a chlap nebyl doma), preferují vyšší váhu, ale i těch 2000 g stačí. U tebe se bude asi čekat na váhu (ale minimum je 14 dní, až bude ukončený 36tt). Ale fakt není kam spěchat - nevím, jak to mají u Apolináře, ale Bulovka s malým na pokoji, to byl úžasný relax a hotel, chyběl jen chlap a taková ta "rodinná pohoda", ale zase jídlo moc dobré až na pokoj, dítěti taky jídlo mě do ruky (pokud budeš odcházet s plně kojeným dítětem, tak aspoň to nemusíš řešit 🙂 ), oblečení malého jsem jen odevzdala a dali mi čisté. První noc mi doporučili jim malého nechat na sesterně a vyspat se, pak jsem ho už měla u sebe, každé odpoledne jsem chodila na procházku s ostatníma holkama a sestry zatím hlídaly (vzhledem k počasí jsem se pak 14 dní nehla z domu, to u vás asi nehrozí, nás pouštěli v březnu a byla opravdu zima). Prostě fakt pohodička, ani se mi domů nechtělo 🙂. Však uvidíš, až tě dají pak na pokoj s malým. Zatím za ním můžeš předpokládám chodit vždy když je vzhůru.
U nás malá se narodila 880 g, nulové průtoky případně minimální.
Porodnice 56 dní, přibraných 1170 g. Domů se šlo o 15 dní dříve než byl plánovaný termín porodu, váha 2050 g. Pokud vím, je možné jít už cca 1750 g ale je třeba prokázat, že dítko je plně krmeno (ne sonda ....).
Počítala bych cca termín porodu domů, může přijít jen milé překvapení.
U Apolináře je v případě předčasňátek, že maminku přijmou zpět na šestinedělí na cca týden před odchodem domů, aby jste si na sebe zvykli a uměli se kompletně postarat.

@merope syn byl teda taky uplne v poradku ☺️ Problem byl jen v tom ze byl malinkej a dost slabej takze kojeni nebylo uplne jednoduche a pozdeji se zjistilo ze ma extremne nizke hodnoty zeleza☺️ Kazdopadne jsem ted tehotna a toho predcastneho porosu se bojim jak cert krize😂