Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@werumka dostala jsem jídelníček, takže si řídím jím, mám mít klasicky max. těch 250g sacharidů, dneska jsem měla žitný chleba, gervais, šunku, rajčata, brambory, vajíčka, bílý jogurt, vše podle gramáže doporučené
@werumka jinak jj na ty stránky jsem koukala, ale co se týká jídla, tak se mám držet klasické diabetické diety, kt. je teda přísnější mi příjde
@pastrnakovajana01 neměla bys spadnout pod 200g sacharidů na den. Zřejmě jsi dostala jídelníček pro DM 2. typu, ale GDM i přes svou podobnost má trochu odlišností. Například druhá večeře, dáváš si něco?
@werumka druhou večeři nedávám, nikdy jsem nějak těsně před spaním nejedla, ale asi bych si něco měla dát že
ahoj. ja jsem diabeticka 1. typu a take jsem byla tehotna. Jelikoz jsem na dietu zvykla i na inzuliny, tak to pro me nebylo tak tezke jako pro nekoho zdraveho. Kazdopadne pokud bys potrebovala s necim poradit od nekoho, kdo s tim roky zije a prozil si i tehotenstvi, napis klidne soukromou zpravu.
@pastrnakovajana01 Bylo by to dobré, může to stáhnout ranní lačnou. Každopádně se ale nelekej, že zatím glykémie nereagují, tohle jsou úplně základní minidavky. Kdy budeš konzultovat další průběh s dr.?
@werumka zítra jí mám volat a v po jdu osobně na konzultaci, moc děkuji za rady i podporu
@pastrnakovajana01 Tak třeba už zítra po telefonu zvedne dávky. Nenech se strasit, ona Tě má v péči a musí uvážit, co s tím. Ty děláš maximum 😉 uvidíš, že až najdete ty správné dávky, bude to hned lepší 😉
@werumka moc díky 😉
@werumka ještě jsem se chtela zeptat,mam si pichat inzulin zatim jen v 21:00 večer,ale nezeptala jsem se jestli si mam pichat treba po nejakem jidle nebo pred jidlem..?
@pastrnakovajana01 neboj! bude to ok ;) me tyhle hodnozy zjistili na zacatku tehu a mam zdravyho kluka 🙂
jen to chce byt na sebe prisna a dodrzovat vse, co mas ;)
uplne sem si vzpomnela na sebe! drz se a bude to ok, za chvili budes mit mimco v naruci a oba budete v pohode, dr si vas ohlidaji ;)
@werumka Veru, uplne sem si na tebe vzpomnela v pondeli, kdyz sme byli s malym u dr a me se rozjela asi hypo, klepak rukou i nohou! glukometr sem sebou nemela, asi ho zacnu nosit! ale napadlo me, ze cukr, tak sem vlitla do obchodu a koupila si cokoladocej donut a pekanovy pletenec a hypo si uzila :D no bylo to brutalne sladky :D pak sem se teda bala, at mi zase cukr nevyleti moc, tak sem radeji pockala chvili, nez sem sedla za volant a bylo to ok! ale prekvapilo me, ja mi do 3min bylo dobre! no uz mam v tasce koupenou cokoladu :D
a sem zvedava, co dr, ptz po jidlech mam ted do 6, snidani treba 5,5 a kdyz se k tomu prida pohyb, tak to udela tohle! cukrovku resim uz skoro rok, hypa zatim 4 a to 2 za posledni 2 tydny :D
mamka uz si ze me dela srandu, ze mi treba cukrovka zmizela...no, to je blbost, ale jt vtipny :D
@petulkavrtulka jestli je to dlouhy inzulin...kvuli lacne, tak ten pichej pravedelne vecer a je nezavisly na jidle,;)
@pe_ma aha..tak moc děkuji za radu
@pe_ma Ale užila sis to, no ne? 😀 😀 Tomu se říká "být v žitě" 😀
Jinak moc dobrá věc na hypo, místo čokolády, je tohle: http://www.pilulka.cz/tekuty-cukr-wellion-10-sa...
Rychle to zaúčinkuje a pak máš čas si dát nějaký dlouhý sacharid. Navíc jak to rychle odplaví hypo, tak pak nedochází k takovému tomu rychlému skoku glykémie nahoru. Ten jinak po hypech bývá docela častý.
Tyhle glykémie máš teď posledních 14 dní? S jakými dávkami inzulínu? Napadlo mě k tomu, že by možná nebylo od věci nechat pana doktora, aby zkontroloval štítnou žlázu. Ona se často rozhoupe cca půl roku po porodu a následkem jsou tyhle hypa a divný poklesy glykémií. Měla jsem to taky a taky se mi tehdy manžel smál, jestli jsem se nevyléčila 🙂 Píchala jsem si na jídlo úplný minimum inzulínu a stejně jsem měla hypo. Až půjdeš na kontrolu, tak to s ním určitě prober.
@werumka jj, užila :D zaprasila sem drsně :D ale tak jednou se to nepo :D kouknu na to 🙂
no možná víc jak 14dní...a píchám 8j na noc a před hl jídly 🙂 to měření flákám :/ ale ted se chci poctivě měřit, v pátek jdu na kontrolu a jdu i na štítku 🙂
btw ted sem 2,5hod po snídani a opět se mi začínají klepat ruce, ale už svačím :D hmmm...tak cukr 3,8, ale to se mi ted začalo dělat "špatně" že bych ty hodnoty pod 4 už takhle cítila? 😕
@pe_ma Jojo, to může být. Ona ta citlivost na hypo je ovlivněná více faktorama. Jeden z faktorů je průměrná hladina glykémií - čím je vyšší, tím dřív cítíš pokles. Což ale není Tvůj případ. Druhý faktor je, jakým poměrem máš zastoupený inzulín z venku a vlastní. Pokud většinu utáhne Tvoje vlastní slinivka, tak tam ty výstražné signály pocítíš dřív. Inzulín z venku tyhle varovné příznaky tlumí a můžeš pak ty hypa cítit až při glykémii kolem 2,5 mmol/l. Pak taky záleží z jaké glykémie a jak rychle k tomu poklesu došlo. Jestli jsi třeba měla po jídle 6 a během hodiny, dvou to kleslo o víc jak 2 mmol/l, tak to takhle cítit můžeš. Asi bych stáhla jídelní inzulín na 6 jednotek, než půjdeš na kontrolu, třeba už to pak podle těch glykémií pan doktor takhle nechá, nebo případně ještě stáhne... uvidíš. Ale je zbytečný, abys padala každý den do hypa.
@werumka no je to alchymie, ale to vím už z těhu 🙂 no počítám, že dr něco vymyslí, ptž fakt mi přijde, že ted mám ten cukr nízkej, ale to je taky tím, že já byla zvyklá mít po snídani kolem 8 a ted mám 6, nebo 5,5 a to mám před snídaní třeba 5, prostě mi to nějak neleze nahoru :D
no a to ještě předpokládám, že se to celý zase rozhodí, až přestanu kojit :D no sranda, ale tak hl je, že to hlídá dr a já už se z toho tolik nestresuju, když už nejsem těhu 🙂
@werumka jj, hl tohle hlavě nevysvětlíš...prostě ta zodpovědnost za toho cvrčka je obrovská a zavazující! já sem ráda, že sme to zvládli! což teda pořád se budu opakovat, ale i s tvojí psychickou podporou! a jestli se jednou odvážím a půjdu do dalšího mimča, tak snad už to bude víc v klidu 🙂
tak ted nevim ,na jinem skupince tady psala jedna maminka ze ji dr poslal kvuli cukrovce na kardiologii aby hlidali miminku srdicku ze se jim pry zvetsuje nejaka prepazka..slysela jste nektera o tom nebo mate zkusenost???
@petulkavrtulka na kardiu sme byli, ale ptz bylo srdicko spatne viditelne na velkem utz ve 30tt, jinak bychom nesli, nehlidali nas v tomto smeru ;)
@pe_ma aha,takze se nemam nejak zbytecne plasit?myslim,ze toho mam i tak dost v hlave a jeste dalsi stres :(
@petulkavrtulka nn, neboj ;) chodis ke svemu gyn, nebo uz do porodnice?
zatim ke svemu gyn,
ještě se zeptám,píchla jsem si inzulin a mam se zmerit hodinu po jidle a vychazi mi to pul hodky od pichnuti ovlivni to mereni? diky
@petulkavrtulka Ahoj! Dlouhý inzulín takhle měření neovlivní, neboj 😉 jak to teď u Tebe vypadá? Reaguje glymca na inzulín dobře?
@werumka ahoj,prvni den jsem mela 5,4 pak dva dny 5 ale dnes zase 5,4 ale včera jsem měla i vyšší po večeři..:-/ nějak v tom pořád lítam..buď je vyšší ten nebo ten,žádný den neni ideal..mam se ted meřit obden tak uvidim jak to bude zitra..
@petulkavrtulka A kolik pícháš jednotek?

@pastrnakovajana01 Jojo, to je správné. Humulin R není ten klasický nejrychlejší inzulín, který se běžně dává na jídlo (tam stačí v těhotenství 15 minut před jídlem).
A co takhle přes den jíš? na stránky www.tehotenskacukrovka.cz ses koukala?